sprawdzone przepisy kulinarne
piątek, 31 grudnia 2010
Ryba po japońsku

Ta ryba jest z pewnością tak znana w Japonii,  jak jej "koleżanka" w Grecji:)) Ale smakuje wysmienicie... słodko kwaśna, z chrupiącymi warzywami...mmmmm... . Bardzo gorąco polecam!!!!

/źródło: "Przyślij przepis"/

Ryba po japońsku

Składniki:

 

  • 1 kg filetów z ryby
  • 2 duże cebule
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 słoik papryki konserwowych
  • przyprawa warzywna
  • maka
  • bułka tarta
  • 3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby)
  • olej

 

Zalewa:

 

  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 4 łyżki keczupu
  • 4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem")
  • 4 łyżki octu
  • sól do smaku (opcjonalnie)*
  • pieprz (opcjonalnie)

 

 

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a ogórki i paprykę w drobne słupki.

Filety rozmrażamy na tyle, aby mozna je był pokroić na mniejsze kawałki. Opłukane i osuszone posypujemy przyprawą typu vegeta. Zostawiamy na kilka minut. Następnie obtaczamy je w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane filety smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy na ręcznikach papierowych.

Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu.

Rybę i warzywa układamy warstwami, a następnie wszystko zalewamy przestudzoną zalewą.

Smacznego!

* jeśli przedobrzycie z vegetą do ryby (tak jak ja) nie dodawajcie już soli do zalewy

 

Wszystkim Czytelnikom Pysznego jedzonka życzę wspaniałego Nowego 2011 Roku! Aby był lepszy od poprzedniego!

czwartek, 30 grudnia 2010
Skrzydełka w kwaśnej zalewie

Rewelacyjna zakąska do kieliszka wódki(i nie tylko)) Gorąco polecam!


 

/źródło: "Przyślij przepis"/

Skrzydełka w kwaśnej zalewie

Składniki:

  • 2 kg skrzydełek
  • bulion drobiowy
  • 4 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • olej

Zalewa:

  • 6 - 6,5 szklanki wody
  • 3/4 - 1 szklanka octu
  • 4 łyżki keczupu
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 5 - 6 łyżek cukru
  • 2 cebule
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • kilka ziaren gorczycy

 

Skrzydełka dzielimy na 3 części, lotki odrzucamy (można też zrobć to po ugotowaniu - będzie łatwiej!). Gotujemy do miękkości w bulionie, następnie panierujemy je w mące, w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Obsmażamy je na oleju z obu stron. Gotowe układamy w wysokim naczyniu. Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia*. Gorącą zalewą zalewamy skrzydełka.

 

Smacznego!

* octu, wody i cukru dodajemy tyle, aby uzyskać zalewę, która będzie nam najbardziej smakowo odpowiadała, ja osobiście nie lubię zbyt kwaśnych, więc troszkę zmodyfikowałam oryginalny przepis. Moje zmiany wypisałam po myślniku.

wtorek, 28 grudnia 2010
Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami

Do tej pory na naszym stole łazanki pojawiały się wyłącznie w towarzystwie kapusty kiszonej zasmażanej z cebulką i pieczarkami. Koniecznie spora ilość kapuchy i pieczarek, wiecej niż makaronu! W tym roku wypróbowałam przepis z bloga Doroty. Łazanki wyszły pyszne, jednak te z pieczarkami troszkę bardziej nam smakują:) Ale jako wigilijne danie są super!

Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 500g makaronu typu łazanki
  • 500g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 50g suszonych grzybów
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła + masło do wysmarowania naczynia
  • oliwa lub olej
  • sól
  • pieprz

Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez noc, potem  zagotowujemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i drobno kroimy - ale wywaru nie wylewamy! Kapustę płuczemy (jeśli zbyt kwaśna), następnie zalewamy ją wywarem grzybowym rozcieńczonym wodą. Gotujemy do miękkości.

Makaron łazanki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Powinien być lekko twardy.

Cebule drobno kroimy, szklimy na maśle. Podsypujemy mąką i zasmażamy.

Kapustę mieszamy z grzybami i zasmażką, dodajemy 1 - 2 łyżki oleju i jeszcze przez chwilę podsmażamy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem zapiekamy danie w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym (ale można je też podgrzać w garnku z grubym dnem, często mieszając!) w temp. 200 st.C ok. 20 minut.

Smacznego!

czwartek, 23 grudnia 2010
Śledzie imbirowe

 

Wszystkim Czytelnikom mojego bloga składam najserdeczniejsze życzenia zdrowych, radosnych , a przede wszystkim rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia.

A na zakąskę proponuję rewelacyjne śledzie imbirowe. Bardzo aromatyczne, leciutko szczypiące w język, z chrupiącą cebulką. Znikają w mgnieniu oka.

/źródło: Grażyna gotuje/

Śledzie imbirowe

 Składniki:

  • 3 - 4 filety śledziowe
  • spora cebula
  • łyżeczka imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka pieprzu ziołowgo
  • koncentrat pomidorowy do smaku (2- 4 łyżki)
  • łyżka octu balsamicznego
  • 1/4 szklanki delikatnego bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki oleju

 

Śledzie wymoczyć, a następnie pokroić. W miseczce wymieszać pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, imbir, pieprz ziołowy oraz gałkę i ocet balsamiczny. Powstałą mieszaninę zalać gorącym bulionem i poczekać, aż przestygnie. Wtedy domieszać koncentrat pomidorowy, olej i delikatnie śledzie. Przełożyć szczelnie przykryte do lodówki.

Smacznego!

wtorek, 21 grudnia 2010
Fusilli bucati corti (fusilli corti) ai carciofi

Uwielbiam kuchnię polską, czyli wszelkie mięsiwa w gęstych sosach, jarzynki z zasmażkami, prażuchy okraszone skwarkami z boczki i bigos - koniecznie z suszonymi śliwkami!!! Kotlety w chrupiącej panierce i przede wszystkim ziemniaki. Na takie dania mam ochotę nawet w upalne dni. Ale czasem... czasem mam ochotę na coś innego... chociażby taki makaron z piwem i karczochami.

Karczochy... bardzo je lubię. Niby nic specjalnego w smaku, ale dla mnie mają to coś... coś, dzięki czemu zwykły makaron albo zupa nabiera "charakteru".

Fusilli bucati corti (fusilli corti) ai carciofi

Składniki:

  • 350 g makaronu, np fusilli bucati corti (dałam fusilli corti)
  • 300 - 350g karczochów ze słoiczka (w oleju) - użyłam karczochów w zalewie
  • 1/2 szklanki piwa (wielbiciele mogą dolać więcej
  • 3 duże pomidory
  • duża czerwona cebula
  • 2 - 3 zabki czosnku
  • 20g masła
  • łyżka oiwy
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • parmezan do posypania (ew. inny ser)
  • sól
  • pieprz

 

Makaron gotujemy w osolonym wodzie al dente.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy ją na zimnym maśle z łyżką oliwy. Pod koniec  smażenia dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę razem smażymy.

W międzyczasie pomidory obieramy ze skórki. Nacinamy je na krzyż i polewamy przez chwilę wrzątkiem. Obrane kroimy w kostkę, smażymy przez chwilę z cebulą i karczochami, po czym dodajemy piwo, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy wszystko przez 10 - 15 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Jeszcze przez chwilę gotujemy. Przed podaniem do makaronu dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki,a już na talerzach posypujemy danie parmezanem.

Smacznego!

sobota, 18 grudnia 2010
Zupa z soczewicy II

Zupa bardzo delikatna w smaku. Najbardziej lubię ją jak odstoi swoje. Dodaję do niej nieco więcej wywaru, a po ugotowaniu, odstawiam  na jakiś czas. Wtedy troszkę zgęstnieje i nabierze smaku.

Zupa z soczewicy II

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 - 2,5 szklanki wywaru warzywnego lub delikatnego mięsnego
  • cebula
  • olej z pestek winogron
  • masło
  • 1/2 kg pomidorów lub koncentrat pomidorowy do smaku (albo jedno i drugie)
  • grzanki czosnkowe

Na niewielkiej ilości oleju delikatnie podprażyć soczewicę. Następnie wrzucić ją do garnka z wywarem. Pogotować kilka minut - do miękkości. Na patelni rozpuścić troche masła, zeszklić na nim cebulę - następnie lekko osolić i posypać szczyptą cukru, dodać ją do garnka z soczewicą. Dodać również podduszone i przetarte pomidory, ew. doprawić do smaku koncentratem pomidorowym. Osolić do smaku i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Podawać z małymi grzankami z chleba z czosnkiem.

Smacznego!

czwartek, 16 grudnia 2010
"Sernik" z pieczoną śmietaną

Mocno kokosowy, niesamowicie śmietankowy i z bardzo chrupiącą kruszonką... sernik bez sera. Nikt nie chciał uwierzyć, że jest zrobiony tylko ze śmietany, bez ani odrobiny twarogu...

/źródło: "Chwila dla Ciebie"/

"Sernik" z pieczoną śmietaną

Składniki:

Ciasto:

 

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao (u mnie z małym "czubem")
  • kostka margaryny
  • szklanka cukru (u mnie niepełna)
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego

 

Masa:

 

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • szklanka cukru ( u mnie niepełna)
  • budyń śmietankowy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 litr śmietany 18 %
  • 10 dag wiórków kokosowych

 

 

Mękę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, żółtka, kakao. Wymieszać, a następnie dorzucić zimną margarynę pokrojoną w kostkę. Przesiekać nożem, a następnie rozetrzeć palcami, aż do utworzenia się kruszonki, którą należy podzielić na dwie części i każdą przesypać do osobnego woreczka foliowego. Schładzamy w zamrażarce.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane. W drugiej misce miksujemy śmietane, wiórki, budyń, mąkę ziemniaczaną i cukier. Następnie łączymy zawartość obu misek. Robimy to delikatnie, ale dokładnie.

Rozgrzewamy piekarnik do 170 - 180 st. C.

Połowę ciasta ścieramy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą . Na to wykładamy masę śmietanową. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy ok. 1 godziny.

Smacznego!

poniedziałek, 13 grudnia 2010
Łazanki z kapustą i pieczarkami

Idealne danie na Wigilię. Jest przepyszne ,a pracy przy nim niewiele...  Czasami do tak przyrządzonych łazanek dodaję również pokrojoną i podsmażoną na oleju kiełbasę, ale to oczywiście nie na Wigilię:)  Polecam gorąco obie wersje!

Łazanki z kapustą i pieczarkami

Składniki:

  • 80 dag kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 50 dag pieczarek
  • 25 dag makaronu łazanek
  • przyprawa warzywna
  • sól, pieprz
  • olek do smażenia

 

Cebulę pokroić w kostkę (niezbyt drobną) i zezłocić na oleju ( w czasie smażenia posypać ją przyprawa warzywną). Kapustę pokroić ( a jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukać ją w zimnej wodzie). Następnie ugotować ją do miękkości w niewielkiej ilości wody. Odcedzić i dodać na patelnię z cebulą, dokładnie wymieszać i doprawić. Dusić na małym ogniu ok. 10 - 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Pieczarki pokroic w cienkie plasterki - jesli są małe, lub - jeśli duże- w kostkę. Następnie podsmażyc na oleju - na osobnej patelni. Pod koniec smażenia doprawic solą i pieprzem. Przełożyc do kapusty i mieszając dusić jeszcze ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz przyprawą warzywną typu vegeta.

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z kapustą. Jeśli trzeba , doprawić.

Smacznego!

sobota, 11 grudnia 2010
Rafaello z adwokatem

Proste i szybkie a zarazem efektowne i bardzo smaczne ciasto. Doskonałe dla wielbicieli ciast z kremem maślanym Gorąco polecam!

/źródło: "173 specjały siostry siostry Anastazji" wyd. WAM/

Rafaello

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 30 dag masła
  • 25 dag wiórków kokosowych + wiórki do ozdoby
  • 40 herbatników (4 paczki po 10 sztuk)
  • 1 szklanka adwokata lub spirytus do smaku


W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem, waniliowym, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń.

Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec dodać alkohol i wiórki.

Na desce położyć papier do pieczenia, na nim rozłożyć 1 paczkę herbatników (10 dag), nałożyć masę i znów herbatniki - mają być 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem i posypać wiórkami. Włożyć do lodówki, lekko, ale szczelnie przykryte folią.

Smacznego!

piątek, 10 grudnia 2010
Ciasto drożdżowe. Puszyste i z kruszonką.

Dobry pomysł na leniwe śniadanie...?

Bardzo lekkie i puszyste ciasto z waniliową, chrupiącą kruszonką, podane z masłem, ulubionym dżemem i kubkiem gorącego kakao. Na zimowe poranki, jak znalazł:) tym bardziej, ze ciasto jest świeże nawet na drugi dzień (oczywiście odpowiednio przechowywane), więc mozna je upiec wcześniej.

/źródło: Mniam... mniam.../

Ciasto drożdżowe

Zaczyn:

  • 10 dkg drozdzy
  • lyzeczka cukru
  • lyzeczka maki
  • 1.5 szklanki lekko podgrzanego mleka


Mleko wymieszac z cukrem i pokruszonymi drozdżami, posypać mąką. Przykryc ściereczką i zostawić do wyrosnięcia.

 

Następnie dodać:

  • 4 - 4,5 szklanki mąki
  • 2 całe jajka i 2 żółtka
  • 2 łyzki smalcu
  • 1/2 - 1 szklanki cukru
  • aromat waniliowy
  • rodzynki

Wyrobic dokładnie ciasto (powinno mieć lużna konsystencję), pamiętając, że rodzynki dodajemy na samym końcu. Przykryć ściereczką , ja dodatkowo smaruję jeszczę wierzch ciasta olejem. Zostawiić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie wyrośnięte ciasto należy odgazować i wyłożyć do dużej formy. Ponownie przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka maki
  • 0k. 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy (opcjonalnie)

Na wyrosniete ciasto wyłożyć kruszonkę, a następnie blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut w temp. 170 st.C.

Smacznego:)

10:58, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (9) »
środa, 08 grudnia 2010
Strogonow po wegetariańsku

Zachciało mi się dzisiaj kotletów sojowych po grecku. Ugotowałam kotlety, a tu pietruchy zabrakło. Co było robić? Tylko poszukać innego przepisu ... Poszperałam trochę w starych gazetach i znalazłam go w "Poradniku domowym" z 1995 roku. Nieco go zmodyfikowałam, bo nie miałam już bulionu pozostałego z kotletów, więc zrobiłam drugi, a co za tym idzie dodałam 1 łyżkę sosu sojowego, a nie dwie (co by nie było za słone) i nie dodałam musztardy (też nie miałam:-) Stroganow wyszedł...przepyszny!!!! Polecam gorąco nie tylko wegetarianom!

Strogonow po wegetariańsku

Składniki:

  • opakowanie kotletów sojowych a la schabowe
  • kostka bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • ogórek konserwowy
  • 2 łyzki przecieru pomidorowego, łagodnego keczupu albo troche koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka musztardy
  • 1/2 szklanki smietany 18%
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka maki ziemniaczanej (u mnie czubata)
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • imbir
  • sól
  • świeżo zmielonym pieprz

 

Kostkę bulionową zalać dwoma szklankami wrzątku i ugotować w tym bulionie kotlety sojowe. Następnie odcedzić je (bulionu nie wylewać), a gdy przestygną pokroić w paski. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Do buliony, w którym gotowały się kotlety, dolać tyle wrzącej wody, by otrzymać w sumie 0,5 litra  płynu. 4 łyżki odlać do kubeczka, a resztę wlać do garnka, dodać również zeszklona cebulę i koncentrat lub keczup. Wystudzonym płynem (4 łyżki) rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i, mieszając, wlać tę zawiesinę do garnka z cebulą. Zagotować, następnie zmniejszyc ogień i doprawic sosem sojowym, musztardą, koncentratem, imbirem, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Już po zdjęciu z ognia wsypać pokrojony w kostke ogórek. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem sojowym i surówką z cykorii.

Smacznego:)

poniedziałek, 06 grudnia 2010
Zupa czosnkowa IV

Bardzo fajna zupa. Słodkawa, kremowa i pożywna, bo z mięsem i ziemniakami. Wbrew pozorom, bardzo prosta i szybka. Polecam!

/źródło: Notes kulinarny Kiki/

Zupa czosnkowa IV

Składniki:

  • 10 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 2 niewielkie marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 500 ml mleka
  • 500 - 700 ml bulionu warzywnego
  • 3 pałki kurczaka
  • sól, pieprz, chili w proszku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 kromki chleba na grzanki

Czosnek posiekać, cebulę pokroić w piórka. W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżke oleju z łyzką masła. Wrzucić cebulę i czosnek, a następnie po 1 minucie dodać pokrojone w większe kawałki ziemniaki oraz marchew. Smażyć chwilę, ok. 3 minuty. Następnie zalać mlekiem i bulionem, doprowadzić do wrzenia.

Zmniejszyc gaz, dodać pałki kurczaka i na małym ogniu, gotować, aż warzywa i mięso będą miękkie.

Wyjąć pałki, mięso oddzielić od kości. Jedną marchewkę pokroić w słupki. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, chili i swieżo zmielonym pieprzem. Dodać kawałki mięsa i marchewki.

Na 2 łyżkach masła usmażyć chleb pokrojony w kostkę. Grzanki podawać do zupy.

Smacznego:)

niedziela, 05 grudnia 2010
Muffiny piernikowe (gingerbread muffins)

Te muffinki zasmakowały również tym, którzy za piernikiem nie przepadają. Są mięciutkie,aromatyczne (ale nie szczypiące w język, tak jak niektóre pierniczki) i nie za słodkie. Zamiast golden syrup uzyłam miodu z maślanki. Bardzo gorąco polecam!

/źródło: Moje wypieki/

Muffiny piernikowe (gingerbread muffins)

Składniki na 12 muffinek:

  • 250g mąki
  • 1/2 łyzeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 1i 1/2 łyzeczki mielonego imbiru
  • 1 łyzeczka cynamonu
  • 1/4 łyzeczki mielonych goździków ( lub utłuczonych w moździerzu)
  • 1 jajko
  • 50g ciemnego cukru muscovado
  • 50g jasnego cukru muscovado
  • 150 ml mleka
  • 1/4 łyzeczki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek golden syrup lub syropu kukurydzianego (zastąpiłam miodem z maślanki)
  • 4 łyżki melasy


W jednym naczyniu dokładnie mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, sodę, przyprawy, cukry. W drugim też dokładnie mieszamy składniki mokre: jajko, mleko, ocet, olej, golden syrup i melasę. Następnie składniki suche mieszamy z mokrymi, ale robimy to szybko i byle jak, mogą pozostać grudki. Wykładamy papilotkami formę na muffiny, wykładamy do nich ciasto i pieczemy ok. 15 - 20 minut w temp. 200 st. C. Sprawdzamy patyczkiem, powinen być suchy.

Smacznego:)

czwartek, 02 grudnia 2010
Brioszka piernikowa/ Gingerbread Brioche

Maślana, pachnąca i z posmakiem piernika. Mięciutka, idealna na świateczne śniadanie, ale nie tylko.  Świeża, pysznie smakuje z samym masłem, ale mozna je również posmarować ulubiona konfiturą, doskonale pasuje cytrynowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa i wiśniowa. Jesli straci świeżość mozna zrobić z niej doskonałe tosty. Polecam!

/źródło: White Plate/

Brioszka piernikowa/ Gingerbread Brioche

Składniki:

Zaczyn:

 

  • 15g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

 

Ciasto właściwe:

 

  • Zaczyn
  • 1/4 szklanki melasy
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyzeczka soli
  • 4 szklanki maki
  • 5 jajek
  • 120g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1/2 szklanki rodzynków

 

Do posmarowania:

 

  • 1 jajko wymieszane z 1 łyzką śmietany

 

 

Zaczyn

Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na 30 minut, by podrosło.

Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz masła i rodzynków. Zmiksować do czasu połączenia się wszystkich składników. Na końcu dodać masło, ponownie dobrze zmiksować oraz rodzynki i dobrze wymieszać drewnianą łyżką, albo ręką. Przykryć miskę folia i zostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

2 keksówki o długości 24 - 26 cm (moje były trochę większe, dlatego brioszki wyszły niższe) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mozna też upiec ciasto w tradycyjnej formie na brioche (forma na babke). Wyrośnięte ciasto włożyć do keksówek i odstawić, by znowu podrosło.

Piekarnik nagrzać do 200 st.C.

Wyrośnięte ciasto wysmarować jajkiem ze smietana, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, po czym zmniejszyć temp. do 175 st.C i dopiekać kolejne 30 - 40 minut (sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy brioszka w środku nie jest surowa).

Ostudzic i podawać z masłem i marmoladą.

smacznego:)

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi