sprawdzone przepisy kulinarne
czwartek, 31 grudnia 2009
Cebulniaczki podlaskie

Malutkie drożdżowe bułeczki nadziewane lekko smażoną cebulą. Pyszne, kruche, rozpływające się w ustach. Doskonałe zarówno jako przekąska w zwykły dzień, do herbaty, piwa czy wina, lub jako dodatek do wigilijnej zupy grzybowej albo czerwonego barszczu, jak również jako sylwestrowa przekąska. Polecam!

 

 

 

Cebulniaczki podlaskie

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki,
  • jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • sól, u mnie 1,5 łyżeczki,
  • 5-6 łyżek śmietany,
  • 2 deko drożdży
  • roztopiona, lekko ciepła 1 kostka margaryny.

Zagnieść ciasto.

Farsz:

 

cebulę (ilość dowolna) przysmażyć lekko na tłuszczu (tylko lekko ją zmiękczyć, a nie smażyć na złoto), dodać do niej przyprawy – pieprz, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy, vegetę, pieprz

 

Kółeczka z ciasta wyciąć za pomocą szklanki, wypełnić farszem i uformować małe kuleczki. Posmarować je z wierzchu żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec około 15 minut aż uzyskają złoty kolor.

 

Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę wesołego i smacznego sylwestra, a także wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

 

 

wtorek, 29 grudnia 2009
Flatbreads, czyli płaskie chlebki z nadzieniem

Flatbreads to jedna z propozycji Gospodarnej narzeczonej w ramach Weekendowej Piekarni. Są to płaskie chlebki , a właściwie wielkie pierogi z ostrym nadzieniem. Dzisiaj wybrałam nadzienie serowe, ale w przyszłym roku wypróbuję również z pomidorowym i także wstawię zdjęcia na blog. Flatbreads są pyszne, zajadał się nimi również mój brat, który nie przepada za potrawami bezmięsnymi. A, muszę również napisać, że moje flabreads różnią się co nieco od tych jakie opisuje Gospodarna Narzeczona, po prosto nie składałam ich, ale nie mówię, że przy następnej okazji tego nie zrobię.....D

Flatbreads, czyli płaskie chlebki z nadzieniem

Składniki:

  • 460g mąki na chapati
  • 350g wody
  • 23 g oleju oleju roślinnego
  • 9g soli

Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy folią i zostawiamy na przynajmniej 8 godzin. Po tym czasie dzielimy je na równe części, każdą formujemy w kulę. Następnie każdą wałkujemy na omączonym blacie na okrągły placek o grubości 2 -3 mm. Na połowie placka układamy cienką warstwe nadzienia.

Nadzienie:

  • papryczka jalapeno
  • ser feta (dałam ser kozi, domowej roboty)
  • natka

Składamy na pół, a następnie raz zawijamy do góry jak mankiet. Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temp. Pieczemy chlebki. najlepiej na kamieniu, bez pary, po 3-4 minuty z każdej strony. Gorące zawijamy w ściereczkę lub papierowy ręcznik, by zmiękły. Można odgrzać zawinięte w folię aluminiową.

poniedziałek, 28 grudnia 2009
Śledzie ze śliwkami

Słone śledzie i słodkie śliwki to doskonałe połączenie, a gdy jeszcze dodamy do tego cukrową cebulkę doprawioną papryką otrzymamy pyszna zakąskę.Przepis Casi.

Składniki:

5 filetów matiasów

3 średniej wielkości cebule

20 dag suszonych śliwek

3/4 szklanki oleju

pieprz

słodka papryka w proszku


Filet moczymy w wodzie z mlekiem, odsączamy, osuszamy i kroimy w dzwonka.

Śliwki zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 2 minuty, a następnie odsączamy. Cebulę kroimy na plasterki.

W słoiku układamy na przemian warstwy śledzi,  śliwek i krążków cebuli. Ostatnią warstwę powinny stanowić sledzie. Każdą warstwę posypujemy pieprzem i slodką papryką. Całość zalewamy olejem i odstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki.

Przepis ten bierze  udział w zabawie

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

niedziela, 27 grudnia 2009
Zakwas chlebowy żytni

Jakiś czas temu dzięki wskazówkom Liski udało mi się wyhodować żytni zakwas. Chleba jeszcze na nim nie piekłam, ale bliny owszem. Przepis znajdziecie na moim drugim blogu.

Najprostszy przepis na zakwas :
kubek mąki żytniej+kubek ciepłej wody+łyżeczka jogurtu* = zamieszać (w słoiku), zostawić na noc na kaloryferze. Na drugi dzień kubek wody+kubek mąki. Zamieszać.

Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia z tym, że należy pamiętać, że młody zakwas jest dosyć słaby i lepiej na początku dodając do chleba zakwas, dodać również odrobinę (np. 1 łyżeczkę) drożdży instant (np Dr Oetkera). Z czasem

zakwas - jeśli jest regularnie dokarmiany - nabiera mocy i można na nim piec bez dodatku drożdży.

*niekoniecznie


środa, 23 grudnia 2009
Piernik staropolski i życzenia

Ciasto na ten pierniczek leżakowało sobie w mojej lodówce 5 tygodni. Tak naprawdę , miały to byc pierniczki, ale niestety zabrakło mi czasu na wycinanie ciasteczek. Gorąco polecam Wam ten piernik, na te święta już nie zdążycie, ale może skusicie się na niego w przyszły roku....Jako osoba, która za piernikami nie przepada, szczerze mogę napisać, że ten jest wyjątkowy, pyszny, kruchy, rozpływający sie w ustach.

Piernik staropolski

Składniki:

  • 1/2 litra miodu
  • 250g smalcu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg mąki
  • 3 łyżeczki sody
  • 1/2 łyzeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • przyprawy:
  • imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki, razem ok. 1/2 szklanki
  • ew. dodatkowo paczka przyprawy korzennej

 

Miód, smalec i cukier roztopić w garnku, aż do wrzenia. Ostudzić. sodę i sól roztopić w mleku.Do miodu z tłuszczem dodać mąkę i przyprawy oraz pozostałe składniki, dokładnie wyrobić.

Ciasto włożyć do szczelnego pojemnika i odstawić w ciemne chlodne miejsce, najlepiej do piwnicy, ale moze też być lodówka. Ciasto ma leżakować 5 tygodni.

Następnie podzielić je na 3 części i upiec w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st. (ok. 15 -20 minut). Placki ochłodzić, a następnie przełożyć je podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Odstawić do "skruszenia" na 3 -4 dni.

Gotowy mozna polać czekoladą lub lukrem.

Smacznego!

Przepis ten bierze udział w zabawie

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Smacznego!

 

Kochani, Święta tuż, tuż, a więc składam Wam najserdeczniejsze życzenia radosnych, pieknych , rodzinnych i wyjątkowych Świąt Bożego Narodzenia!


poniedziałek, 21 grudnia 2009
Buraczki zasmażane z jabłkiem i śmietaną

Zasmażane buraczki zawsze były moja ulubiona jarzynką do obiadu. Moja Mama często przygotowywała(i przygotowuje )je do kotletów mielonych, ciemnego miesa w sosie, koniecznie do golonki, a także na świeta do pieczeni wieprzowej. Ja natomiast wersje tradycyjna wzbogacam jabłkiem i śmietaną.

Buraczki zasmażane z jabłkiem i śmietaną

Składniki:

  • 1 kg buraków równej wielkości
  • duże kwaskowe jabłko
  • cebula
  • łyżka smalcu lub 2 łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • sól
  • cukier
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • śmietana
  • ocet winny lub jabłkowy


Umyte i osuszone buraki wstawiamy na godzinę lub nieco dłużej do piekarnika*, pieczemy w temp. 180 st. wyjmujemy ciepłe, obieramy ze skórki, ucieramy na tarce z małymi otworami lub rozbijamy w malakserze na puree. Podobnie ucieramy jabłko** wcześniej opbrane i pozbawione gniazd nasiennych.

Na rozgrzanym tłuszczu zasmażmy bardzo drobno posiekaną cebule, gdy sie zeszkli dodajemy mąkę, razem zasmażmy, czesto mieszajac, az maka nabierze złocistej barwy. Na zasmazke wrzucamy jabłko i buraczki, przyprawiamy i kilka minut zasmażamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę w ilości według własnych upodobań smakowych.

*można również ugotować je w łupinkach

**ja zazwyczaj ścieram je na tarce o dużych otworach

Smacznego!

 

Przepis ten bierze udział w zabawie

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

niedziela, 20 grudnia 2009
Zadziwiająco pyszny chowder z tuńczyka

Zadziwiająco pyszny i...zaskakujący, bo czy nie jest dziwne połączenie tuńczyka z mlekiem. Ja osobiście bałam się tego połączenia, ale okazało się ...pyszne. Taka gęsta i szybka zupa jest doskonała, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego, a lenistwo nam dokucza niemiłosiernie.

Chowder z tuńczyka

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 250 ml gęstej śmietany
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 cebule
  • 2 duże ziemniaki
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 1-2 łyżki masła
  • cebula dymka do dekoracji
  • ostra papryczka do dekoracji
  • sól
  • pieprz czarny, najlepiej świeżo zmielony

 

Na patelni z masłem podsmażyć drobniutko posiekaną cebulke. Gdy się lekko zarumieni, przelozyć ją do garnka, zalać mlekiem. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, szczyptę soli i skórkę otartą z cytryny. Można również teraz wrzucić kukurydzę wraz z zalewą, jednak ja dodaję ją dopiero, jak ziemniaki będą miękkie. Do miękkich ziemniaków dodajemy tuńczyka wraz z zalewą, śmietanę i ew. kukurydzę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu dekorujemy papryczką i dymką. Podajemy z chrupiącą bułka.

Smacznego!

sobota, 19 grudnia 2009
Kuleczki ziemniaczane

Kilka dni temu Ilka 86 wyznaczyła mnie do poprowadzenia następnej edycji Kulinarnego łańcuszka . Wybrała dla mnie dwa proste i bardzo fajne przepisy. Szczerze mówiąc skorzystałabym z obu, gdyby nie fakt, że święta, tuż, tuż. Po namyśle zrobiłam tylko kuleczki, które okazały się nie tylko łatwe do zrobienia, ale również pyszne. Mięciutkie wnętrze i chrupiąca otoczka, tak mozna opisać te kuleczki. Stanowią doskonały dodatek do mięsa i surówki. Idealne na zwykły, jak i świąteczny obiad. Polecam!

Kuleczki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

 

Ziemniaki obrać, ugotować, a następnie przecisnąć przez praskę. Do zimnych ziemniaków dodać resztę składników. Formować małe kuleczki, a następnie panierować je w bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu.

Smacznego:-)

 

Do następnej edycji  Kulinarnego łańcuszka wybieram Ewe-Reve 82. A oto  moje propozycje:

pyszny kurczak Shai Korma

i mrożony grecki smakołyk  Kormos

Ewo, mam nadzieję, że zasmakują Ci moje propozycje:-)

piątek, 18 grudnia 2009
Zupa czosnkowo-pomidorowa

Przepyszna zupa z przepisu Truskawkowej Ani. Pomimo dużej ilości czosnku, jest delikatna w smaku. Nawet dzieci ją polubią.


Składniki:

1 kg pomidorów świeżych, mrożonych lub w zalewie

1,5 -3 główki czosnku

olej/oliwa

sól, pieprz

szczypta cukru

chleb lub bułki na grzanki

masło do grzanek

 

Obrać czosnek. Każdy ząbek pokroić w cienkie plasterki. W garnku rozgrzac olej, wrzucić czosnek. Smażyć na złoty kolor, a następnie dodać pomidory i podsmażyć lekko.Zalać je wodą(tyle, ile pomidorów), przykryć garnek i gotować na małym ogniu. Doprawić solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z grzankami usmażonymi na maśle.

Smacznego!

środa, 16 grudnia 2009
Cebulowe bhaji

Cebulowe bhaji to wspaniała, chrupiąca przegryzka, doskonała do piwa, ale nie tylko. Przepis znalazłam na blogu Olasz.


Składniki:

1 duża cebula pokrojona w piórka

200g mąki z ciecierzycy

1 łyżka maki ryżowej lub innej skrobi

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 lyżeczki chili

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki kolendry

sól

woda, ok. 200 ml

tłuszcz do głębokiego smażenia

 

Rozgrzać olej, najlepiej we frytkownicy.

Cebulę pokroić w cienkie piórka. Wszystkie suche składniki wsypać do miski, wymieszać , dolać wodę i wymieszać na gładkie ciasto (proszę zajrzeć tutaj i zobaczyć jakiej konsystencji, powinno być). Dodać pokrojoną cebulę i wymieszać ponownie.

Kłaść porcje ciasta na rozgrzany tuszcz i smażyć ,aż bhaji będą złociste. Lepiej nie smażyc, zbyt wielu porcji jednocześnie, bhaji nie lubią tłoku. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową i osączać na ręcznikach papierowych. Można podać z jogurtem naturalnym.

Smacznego!

wtorek, 15 grudnia 2009
Czaczapuri

Czaczapuri to typowa potrawa z kuchni kaukaskiej. Jest to placek z  ciasta kefirowego (jogurtowego, itd.) lub drożdżowego z nadzieniem serowym lub ziemniaczano -serowym. Pyszny i sycący. Przepis znalazłam na blogu Atinki.

Czaczapuri

Składniki:

 

  • 2 szklanki maki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyzeczki cukru
  • 3/4 szklanki kefiru, kwaśnego mleka, maślanki lub wody.
  • ew 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Farsz:

 

  • 150g ziemniaków ugotowanych (2 średnie)
  • 200 g sera feta
  • 200g sera mozzarelli lub cheddara
  • dałam również pieprz
  • oraz posiekaną cebulkę podsmażoną na maśle

 

Wsystkie składniki na ciasto wymieszać. Zagnieść  miękkie, gładkie ciasto (które nie lepi się do rąk). ciasto nakryć i zostawić na 20 - 30 minut (moje stało całą noc w lodówce).

Farsz:

ziemniaki przetarte wymieszać ze startym serem, ew. dodać cebulkę podsmażoną i pieprz.

Gotowe ciasto podzielić na 6 części i uformować 6 kulek. Następnie rozwałkować je na cienkie placki o średnicy ok. 20 cm. Na każdy placek nakładać nadzienie, następnie składać boki do siebie , lekko przyklepać i przewałkować.

Rozgrzać patelnię (nie smarować tłuszczem!), położyć czaczapuri, zmniejszyć ogień na średni, nakryc pokrywką i piec ok. 3 minut (zaglądać, aby placek się nie przypalił). Przewrócić czaczapuri na drugą stroną i również smażyć 2-3 minuty. Gotowe czaczapuri smarowac masłem. Pysznie smakują z surówką.

Smacznego!

 

poniedziałek, 14 grudnia 2009
Kolorowe lamingtony

Pyszne, biszkoptowe lamingtony, nasączone galaretką i obsypane wiorkami kokosowymi to propozycja Beatki w ramach Weekendowej Cukierni.

 

Kolorowe lamingtony

Składniki:

  • 1 szkl cukru,
  • 250 g masła
  • 0,5 szklanki śmietany 18 %
  • 3  całe jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku
  • 2 1/4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 cukier waniliowy

do obtoczenia:

  • 2 lub 3 różnokolorowe galaretki
  • 300 g kokosu
  • barwniki spożywcze w kolorze galaretek (opcjonalnie)

do przełożenia ciasta:

  • dżem, nutella lub lemon curd

 

 

 

Cukier, masło śmietanę podgrzać w garnku, aż składniki się rozpuszczą. Nie gotować! Przestudzić. Dodać do masy pozostałe składniki i zmiksować. Ciasto wylać na dużą blachę  wysmarowaną i obsypana bułką tartą.

Piec w temp 180 st. ok. 25-30 minut.( najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe)

Ostudzone ciasto przekroić na dwie połówki wzdłuż krótszego boku. Jedną część posmarować dżemem/nutellą/lemon curd i nałożyć na górę drugą część. Ciasto pokroić na zgrabne prostokąty. Następnie moczyć je przez chwilę w galaretkach i obtaczać w kokosie.

Gotowe lamingtony włożyć na godzinę do lodówki.

Smacznego :)

 

sobota, 12 grudnia 2009
Kanelbullar

                                   WeekendowaPiekarnia

Kanelbullar to propozycja Poli w ramach 55 edycji Weekendowej Piekarni.

Są to maślane bułeczki, pachnące kardamonem, mooocno cynamonowe. Pyszne, po prostu znakomite. Delikatne, mięciutkie. Musiałam być niesamowicie skupiona :D, nic nie spartoliłam, ciasto wyszło takie jak trzeba, elastyczne, drożdże też znakomite, nie będę pisać anonimów do producenta, haha:))

A wspomnę również o tym, że upieklam je w w dwóch wersjach, podstawowej i wyglądały mniej więcej tak jak u Aklat oraz w wersji mini. Wersja podstawowa została zjedzona, natomiast wersja mini wyglądała tak:

 

A tu zdjęcie "oderwanych" bułeczek :

 

Składniki:

50 g świeżych drożdży

1/2 litra mleka "ciepłego na palec "

150- 200g niesolonego masła rozpuszczonego i ostudzonego

1 decylitr cukru (100 - 120 g)

łyżeczka soli

1 -2 łyżeczki zmielonego lub utłuczonego w moździerzu kardamonu

14 decylitrów pszennej mąki dobrego gatunku (800 - 850 g)

Nadzienie:

200 - 300 g masła o temp. pokojowej

1,5 decylitra cukru (150g)

4 - 6 łyżek cynamonu

Do posmarowania:

jajka rozbełtane (zacząć od 2, ew. "dobić")

perłowy cukier lub lukier

 

Rospuścić drożdże w ciepłym mleku, dodać resztę składników, na końcu masło. Wyrobić błyszczące i elastyczne ciasto. Zostawić do wyrośnięćia na ok. 30 - 60 minut. Po wyrośnięciu delikatnie wyrobić, uformować w 2 duże buły i dać im odpocząć chwilkę.

W międzyczasie wymieszać ze soba składniki nadzienia.

Każdy kawałek ciasta pokroić na prostokąty z równymi brzegami. Rozwałkować je i posmarować nadzieniem (im więcej nadzienia tym lepsze bułki) Zwijać w ruloniki i pozostawić do wyrośnięcia. Jak podrosną smarowac jajkiem i ew, obsypywać cukrem perłowym, (lub po upieczenia polukrować). Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 250 st.

 Smacznego! 

piątek, 11 grudnia 2009
Rozgrzewająca kawa z przyprawami

Dzisiaj pyszna, jak sama nazwa wskazuje - rozgrzewająca i niezwykle aromatyczna kawka. Przepis znalazłam na blogu Poli.

Przepis na dwie porcje

2 szklanki wody
1/3 łyzeczki cynamonu
6 gozdzikow
1 zmielony owoc zielonego kardamonu
1/4 łyzeczki startego imbiru
szczypta soli
kilka kropel cytryny
4 łyzeczki kawy
1 łyzka miodu

Wode w garnku doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i dodajemy kolejno skladniki rozpoczynajac od kawy. Mieszamy i po 2 minutach dodajemy miód, gotujemy znowu 2 minuty i dorzucamy cynamon, gozdziki, imbir i kardamon. Gotujemy wszystko razem kolejne 2 minuty i dodajemy szczypte soli. Gotujemy 2 minuty i wciskamy kilka kropel cytryny. Gotujemy kolejne 2 minuty.
Mozna podawac ze śmietanka- ja podałam z podgrzanym kozim mlekiem.

środa, 09 grudnia 2009
Kawowe ślimaczki

Przeglądając ksiązkę "Ciasta siostry Anieli" natrafiłam na przepis na proste ciastka. Ha, tak myślałam, że one proste. Ale ciasto jakieś takie mięciutkie było, rozwałkować je to i owszem, ale przenieść jedno na drugie i zrolować, to nie lada wyczyn. Ale, ale, od czego zapas mąki w domu, podsypałam, powałkowałam, a na koniec...ciemnym ciastem jasne wylepiałam, nie umiałam go przenieść, rwało się niesamowicie. Ale wiecie, co ciastka wyszły przepyszne. Od razu po upieczeniu, są strasznie miękkie i radziłabym pozostawić je na kilka minut na blaszce - przyznaję bez bicia -  trzy gorące zeżarłam bezwstydnie:-).

Kawowe ślimaczki

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki śmietany
  • olejek waniliowy

Do mąki dodać cukier puder, żótka, masło, posiekać i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Do jednej dodać śmietanę wymieszaną z kawą do drugiej olejek waniliowy. Przygotowane ciasta wstawić do lodówki na dwie godziny. Następnie oba ciasta rozałkować na dwa jednakowe prostokąty, ciemne ciasto nałożyć na jasne, zrolować i jeszcze raz schłodzić. Pokroić w plastry o grubości 0,5 cm i upiec w temp. 200 st.

 

Na koniec szczypta moich skromnych rad:

-zamiast chłodzić ciasto w lodówce 2 godziny, polecam chłodzenie w zamrażarce - oczywiście krótsze - również już zrolowane, z deka przymrożone cudownie się kroi w plastry

-ciasto, szczególnie kawowe, jak pisałam we wstępie jest dosyć rzadkie, więc przygotujcie sobie sporą ilość mąki do podsypania

-jesli będziecie miały trudności w przeniesieniu ciasta kawowego na jasne - nie przejmujcie się - możecie wklejać je po kawałku, lekko wklepując w jasne

-ciasteczka rozpłaszczaja sie podczas pieczenia, więc zalecam układanie ich w sporych odstępach od siebie. Ja nie zachowałam odstępów i niektóre wyszły mi kwadratowe, zamiast okrągłe

-zdejmujemy je z blachy, kilka minut po upieczeniu, są bardzo miękkie

Smacznego życzę Wam!

Przepis ten bierze udział w akcjach

wtorek, 08 grudnia 2009
Śledzie w białym winie z rodzynkami

Tak przyrządzone śledzie  mają fantastyczny smak. Bardzo ważnym składnikiem jest cebula, musi być dobra cukrowa. Kiedyś dałam inną, ostrą i...tylko śledzie nadawały się do zjedzenia, natomiast cebula do wyrzucenia. Przepis znalazłam w "Poradniku domowym". Polecam wielbicielom śledzi i korzennych smaków.

Składniki:

50 dag filetów śledziowych (matiesów)

4 cebule (cukrowe)

Zalewa:

1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina

4 ziarenka pieprzu

4 ziarenka ziela angielskiego

liść laurowy

kawalek kory cynamonowej

szklanka rodzynków (sułtanek i koryntek)

 

Śledzie krótko wymoczyć, osączyć, pokroić na dzwonka. Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać przyprawy i gotować na na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut (od momentu zawrzenia). Następnie wywar przecedzić, połączyć z winem, zagotować, po czym zdjąć z ognia, wsypać umyte i osączone rodzynki, przykryć garnek i odstawic, by zalewa wystygła. Cebulę pokroić w cienkie plastry, zalać wrzątkiem, po chwli dokładnie osączyć na sicie. W słoju układać śledzie i cebulę, zalewając każdą warstwe winem z rodzynkami, przykryć i co najmniej przez noc trzymać w lodówce.

Smacznego!

Przepis ten bierze udział w akcji

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010


poniedziałek, 07 grudnia 2009
Śledzie a la Milanówek

 I znowu propozycja z książki Hanny Szymanderskiej "Wigilia". Tym razem śledzie w słodko - kwaśnym sosie. Pycha!

Składniki:

50 dag filetów śledziowych

2 łyżki cukru

ćwierć szklanki oleju

3 -4 łyżki octu

3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego

30 dag cebuli

2 - 3 zierenka ziela angielskiego

liść laurowy

kilka zierenek gorczycy

ew, listki sałaty i natka pietruszki do ozdoby

 

Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę, dodać cukier i chwilę smażyć mieszając. wlać ocet, dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić kilkanaście minut, zdjąć z ognia dodać gorczycę, wystudzić. wymoczone i pokrojone na kawałki śledzie układać w słoiku warstwami, każdą przekładając ostudzonym sosem. zamknąć, wstawić do lodówki na 2-3 dni. w lodówce śledzie mogą stać ok. 2 tygodni. Przed podaniem ułożyć, na liściach sałaty i udekorować natką pietruszki.

Smacznego!

 

Przepis ten jest moją drugą propozycja w ramach zabawy

niedziela, 06 grudnia 2009
Lemieszka hreczana

Przeglądając ksiązkę Hanny Szymanderskiej "Wigilia" znalazłam przepis na prażuchę, ale z maki gryczanej. Z wielką ochotą wypróbowałam ten przepis, bo uwielbiam prażuchę z maki pszennej. Ba, cała moja rodzina ją lubi. Ale z mąki gryczanej , niestety, nie każdemu przypadla do gustu.

Lemieszka hreczana

Składniki:

 

  • 30 dag mąki gryczanej
  • sól
  • 10 dag twarogu
  • 1 -2 łyżki masła lub oleju

 

 

Mąkę rozsypaną na formie do pieczenia zrumienić w nagrzanym piekarniku, przesypać do rondla, wlewać powoli wrzącą osoloną wodę, cały czas dokladnie ubijając, by lemieszka stała sie pulchna. Wyłożyć na salaterkę, polac masłem lub olejem, posypać pokruszonym twarogiem.

Smacznego:-)

Przepis ten bierze udział w zabawie

sobota, 05 grudnia 2009
Pasta jajeczna z curry

Moja ulubiona pasta jajeczna. Przepis znalazłam na blogu Wybryki kulinarne Anuli.

Pasta jajeczna z curry

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 średnia drobno posiekana cebula(polecam  cukrową)
  • curry w proszku (wg gustu, ja dodaję czubata łyzkę)
  • ew. sól i pieprz

 

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Smacznego!

piątek, 04 grudnia 2009
Zaplatany chleb pełen orzechów włoskich i żurawin

WeekendowaPiekarnia

W tym tygodniu gospodynią Weekendowej Piekarni (już 54 edycji) została Aklat, która podała dwa przepisy na:

zaplatany chleb pełen orzechów włoskich i żurawin oraz przepyszny razowy chleb ze starterem ThangZong. Jak nigdy wypróbowałam oba przepisy, tyle, że nie będę miała możliwości pokazać Wam , jak wyglądał mój razowiec, bo....moje zdjęcia były do bani! Ale przynajmniej będę miała motywację, aby upiec go jeszcze raz, tyle, że.... z pewnością nie w tym tygodniu:-)

Składniki:

383 g maki chlebowej (3 szklanki),
43 g cukru (3 łyżki),
5 g soli (1/2 łyżki),
11 g drożdży instant (3 1/2 łyżeczki),

21 g ekstraktu pomarańczowego lub cytrynowego (1 1/2 łyżki),*
2 duże jajka (94 g),
113 g mleka w temperaturze pokojowej (1/2 szklanki),
28 g rozpuszczonego masła (2 łyżki),
57 g wody (1/4 szklanki),

255 g suszonych żurawin (1 1/2 szklanki),
85 g posiekanych orzechów włoskich (3/4 szklanki),

1 jajko do posmarowania wierzchu chleba

Mąkę, sól, cukier i drożdże wymieszać. Dodać ekstrakt pomarańczowy lub cytrynowy, jajka, mleko, wodę i masło. Dokładnie wymieszać i wyrabiać przez 5-6 minut. Odstawić ciasto na 5 minut, po czym dodać żurawinę i delikatnie wyrobić ciasto przez 2-3 minuty. Dodać orzechy i dalej wyrabiać, aż rozprowadzą się równomiernie po cieście. Odstawić do wyrośnięcia na 2 h.
Ciasto podzielić na trzy części i zapleść warkocz. Można także zapleść
podwójny warkocz lub inny dowolny kształt.
Bochenek posmarować połową jajka i pozostawić do wyrośnięcia na 1-1 1/2 h lub aż podwoi objętość.
Piekarnik nagrzać do 165 stopni, bochenek posmarować raz jeszcze jajkiem i piec przez godzinę, obracając raz w trakcie**. Odstawić do ostygnięcia na kolejna godzinę.

* Ekstrakt można z powodzeniem zastąpić startą skórką pomarańczową lub cytrynową ewentualnie pomarańczowym likierem np. Grand Marnier
**piekłam krócej i nie przewracałam na druga stronę
czwartek, 03 grudnia 2009
Masło bananowe

Przepyszne slodkie masełko, pachnące kardamonem i imbirem. Za przepis dziekuję Margot.

Masło bananowe

Składniki:

  • 3 banany(obrane i starte lub drobno pokrojone)
  • 1 kostka masła
  • garść rodzynek
  • imbir, kardamon
  • odrobina soli
  • trochę soku z cytryny
  • 1 -2 szczypty kurkumy

 

Przesmażyć, mieszając i przelać do słiczka lub salaterki.

Smacznego!

wtorek, 01 grudnia 2009
Żeberka w sosie kawowym

Dzisiaj dosyć oryginalna propozycja :D

Mięso w sosie słodko - kwaśnym z kawową nutą. Bardzo proste danie. Super propozycja dla zaganianych. Zamiast piec, możemy je dusić, nawet nie trzeba często mieszać. Doskonale smakuje z ziemniakami i surówką z kapusty. Przepis pochodzi z książki "Smak Ameryki" J. Futkowskiej i M. Walęckiej.

Składniki:

  • 1 kg chudych żeberek wieprzowych (może nawet być trocha więcej, bo sosu zostanie sporo)

Sos:

  • 2 szklanki mocnej kawy
  • 2 szklanki keczupu
  • 1/2 szklanki cukru
  • po 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki sosu worcestershire
  • łyżka startej cebuli
  • pieprz, sól

 

Żeberka podzielic na porcje. składniki sosu dokładnie wymieszac. W żaroodpornym naczyniu ułożyc żeberka, zalac sosem, piec do miekkosci w piekarniku nagrzanym do 180 st. w czasie pieczenia kilkakrotnie przewrócic.

Smacznego:-)

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi