sprawdzone przepisy kulinarne
środa, 31 grudnia 2008
Sałatka owocowo-galaretkowa

 

Różne już robiłam sałatki owocowe: z jogurtem owocowym,ginem, jogurtem z dodatkiem miodu, ale ta mi smakuje najbardziej.

sałatka owocowo-galaretkowa

Składniki:

Owoce (ja dałam banany,pomarancze,jabłka, mandarynki, kiwi ,brzoskwinie  z puszki,ananasy z puszki

rodzynki

kilka garaletek w różnych kolorach( dałam niebieską,wiśniowa,miętowo-jabłkową,pomaranczowa)

Wykonanie:

Do dużej nietłukącej się szklanej miski wrzucamy pokrojone w kostke owoce. Gotujemy według przepisu kilka galaretek w róznych kolorach, stężone kroimy w kostke i dodajemy do owoców.

wtorek, 30 grudnia 2008
Grzybowe niebo

Tak przyrządzone grzybki możemy podawać same lub z chlebkiem, a przygotowane w zwykły dzień mogą być wspaniałym dodatkiem do ryżu .

grzybowe niebo

Grzybowe niebo

Składniki:

 

  • mała garstka suszonych grzybków
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 liść laurowy
  • 1 zabek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 -2 kostki bulionowe

 

Grzyby płuczemy, moczymy w wodzie,następnie kroimy w cienke paski. Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostke. Grzyby gotujemy w niewielkej ilości wody. Cebule kroimy w kostke,dodajemy do gotujących się grzybów razem z marchewką i ziemniakami. Uzupełniamy wodę, dodajemy sól i pieprz roztarty czosnek, liść laurowy i posiekana natke pietruszki. Gotujemy, aż warzywa i grzyby będą miękke. Pod  koniec gotowania dodajemy kostki bulionowe zagotowujemy i dodajemy smietane.

poniedziałek, 29 grudnia 2008
Sałatka ze śledzi

 

Bardzo lubię czerwoną  fasolę- mogłabym ją jeść choćby samą, więc kiedy znalazłam ten przepis bez wahania postanowiłam go wypróbować.Sałatka wyszła naprawdę bardzo smaczna.

sałatka ze śledzi

3 płaty śledziowe

puszka fasoli czerwonej

2 kiszone ogórki

cebula

olej i pieprz

Śledzie wymoczyć, pokroic w dzwonka. Ogórki obrać ze skóry i pokroić drobno(ja pokroiłam za drobno, prawie ich nie widać  na zdjęciu). Cebulę posiekać. Fasolę odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać z olejem, doprawić pieprzem. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

niedziela, 28 grudnia 2008
Śledzie z pieczarkami

 Takie śledzie mogę jeść bez opamiętania. Uwielbiam je.

Śledzie z pieczarkami

Składniki:

50 dag filetów śledziowych

 

  • 3 - 4 duże cebule
  • 40 dag pieczarek
  • koncentrat  pomidorowy do smaku ( u mnie zazwyczaj niecały słoiczek 200g)
  • pieprz
  • sól
  • słodka papryka
  • olej do smażenia

Wymoczone śledzie kroimy w dzwonka. Cebulę kroimy w półkrązki i szklimy na oleju. Oleju dajemy sporo. Oczyszczone pieczarki kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do zeszklonej cebuli. Dusimy do miękkości. Zestawiamy z ognia,dodajemy pieprz, słodką paprykę(ja dodaję 1 łyżeczkę),koncentrat pomidorowy, mieszamy dokładnie, chwilę podgrzewami i studzimy. Śledzie mieszamy z ostudzoną cebulką z pieczarkami i odstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).

smacznego!

sobota, 27 grudnia 2008
Chutney z chapati

Kolejny wspaniały przepis Oli Dembskiej. Jeśli lubicie mango, koniecznie musicie go wypróbować. Mmmm.. gorące, świeże chapati z chutneyem.... pychota!

Chutney z chapati

1 mango

kawałek imbiru

1-2 zabki czosnku

kilka łyżek białego octu winnego

trzcinowy cukier

ostra papryczka(ja dałam sproszkowaną)

trochę mąki pszennej

trochę mąki razowej

szczypta soli

ew. odrobina masła lub oliwy

Mango obieramy, usuwamu pestkę i kroimy na kawałki. Wrzucamy je na patelnię i dusimy na bardzo małym ogniu. Imbir obieramy ze skórki,ucieramy na tarce i dorzucamy do mango. Dusimy dalej, dosyć długo. Co jakiś czas dolewamy trochę wody, żeby nic się nie przypaliło. Następnie dorzucamy posiekany czosnek i dusimy dalej.Nastepnie dodajemy ocet, cukier trzcinowy i posiekaną ostrą papryczkę.Dalej dusimy wszystko, mieszamy i od czasu do czasu dolewamy troszkę wody. Najlepiej smakuje z plackami chapati(chapati to po prostu zwykła maca).

Mieszamy obydwa rodzaje mąki i dodajemy troszkę wody. Można też trochę posolić ciasto. Zagnieść kulę, rozwałkować na cienkie placuszki i kłaść na gorącą patelnię. Można też dodać do ciasta trochę oliwy lub masła, wtedy chapati wychodzi inne, mniej chrupkie, ale delikatniejsze.

 

piątek, 26 grudnia 2008
Carrot cake

Przepis na to ciasto znalazłam kiedyś w książce Oli Dembskiej "Kuchareczka przepisy z pieprzykiem". Kiedy upiekłam je pierwszy raz tak bardzo nam smakowało,że musiałam je upiec jeszcze ...5 razy pod rząd. Uwielbiam je szczególnie z duzą ilością chrupiących orzeszków laskowych(zawsze dodaje je w całości). Oczywiście nie mogło tego ciasta zabraknąć nna świątecznym stole.

carrot cake

Carrot cake

Składniki:

  • 5 łyżek mleka(może być sojowe)
  • 20 dag cukru
  • 1/2 kg mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3-4 starte marchewki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • mały kawałek utartego imbiru
  • troszkę utartej gałki muszkatołowej
  • bakalie
  • mozna dodać 1/2 fiolki aromatu waniliowego

Cukier wymieszać z olejem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Marchewkę utrzeć na papkę, dodać do mąki. Ugnieść ciasto. Dodać bakalię,imbir i resztę przypraw. Jeśli ciasto jest zbyt twarde,dolać troszkę mleka, a jeśli zbyt lużne, dosypać troszkę mąki. Ciasto powinno być elastyczne i błyszczące. Przekładamy je do natłuszczonej foremki i piec ok. 1 godzinę w temp. 150 stopni.

Smacznego!

czwartek, 25 grudnia 2008
Śledzie w sosie czosnkowym

Wyjatkowo prosty przepis na niezwykle aromatyczną zakąskę.  Tak przyrządzne sledzie najlepiej smakują na drugi, trzeci dzień po przyrządzeniu.

Śledzie w sosie czosnkowym

Składniki:

  • 8-10 filetów śledziowych
  • 10 ząbków czosnku
  • gęsta śmietana
  • majonez

Filety moczymy, osuszamy, a następnie kroimy w dwucentymetrowe paski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz gęstą śmietanę wymieszaną pół na pół z majonezem. Wszystko dokładnie mieszamy.

Smacznego:)

środa, 24 grudnia 2008
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia

                                      Zdrowych,radosnych

                     Świąt Bożego Narodzenia

                            fajnych prezentów

                                       i

                         pysznego jedzonka

                      na świątecznym stole

                                życzy Anna

15:26, andzia-35 , inne
Link Komentarze (14) »
środa, 17 grudnia 2008
Owsianki

Te "czekoladki" to smak mojego dzieciństwa.

owsianki

Składniki:

1 szklanka cukru(dałam trochę mniej)

4 kopiaste łyżki kakao

8 łyżek zimnego mleka

pół kostki margaryny

Wszystkie składniki włożyć do rondla i mieszać(od czasu do czasu) na wolnym ogniu do chwili zagotowania(ukazania się pęcherzyków).

Zdjąć z ognia i dodać:

3 szklanki płatków owsianych

olejek migdałowy(wg uznania)

olejek arakowy(też wg uznania)

Szybko wymieszać dokładnie i wyłożyć do małej formy wyłożonej folią. Wyrównać wierzch i po ostygnięciu wstawić do lodówki na kilka godzin(a najlepiej na cały dzień). Stężone kroimy w kostki.

niedziela, 14 grudnia 2008
Dupcie biszkoptowe

dupcie

Dupcie godne polecenia, najlepsze wyjęte z lodówki pół godziny przed podaniem. Przepis Anginka z Wielkiego Żarcia.

dupcie

biszkopty okrągłe

1 budyń waniliowy lub toffi

1 i 1/2 szklanki mleka

1/3 kostki margaryny

1 śmietan-fix

1 galaretka wiśniowa

1 galaretka pomarańczowa

rodzynki

4 łyżki cukru

150g wiórków kokosowych

Budyń gotujemy na mleku posłodzonym 2 łyżkami cukru, odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy margaryne z dwiema łyżkami cukru. Do puszystej już utartej wcieramy zimny budyń, śmietan fix i wsypujemy wiórki. Miksujemy i odstawiamy krem do lodówki.

Płaską miske(o niezbyt stromych ściankach) wykładamy folią przezrostystą do pakowania żywności, tak aby folia wystawała poza brzeg miski. Maczamy biszkopty w zimnej garaletce wiśniowej(rozpuszczonej w 2/3 wymagane wody) i wykładamy nimi-dupciami do dna i boków-dno i boki miski. Wlemy delikatnie pozostałą galaretkę wiśniową i wstawiamy do lodowki, aż galaretka się zetnie.

Następnie na galaretkę wykładamy krem i wykładzamy wierzch. Na krem sypiemy rodzynki  i wylewamy po łyżce galaretke pomaranczową. Całość wkładamy do lodówki żeby się ścieło. Gotowe ciasto obracamy razem z miska na półmisek. Dno miski musi być w górze. Pociagając za folię wykładamy ciasto. Dupcie biszkoptów są na wierzchu a rodzynki i galaretka pomaranczowa to teraz spód ciasta.

dupcie

dupcie1

17:19, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (8) »
piątek, 12 grudnia 2008
Bananowe misie

 

Upiekłam je z ciasta na muffinki bananowe, a przepis widziałam tu:

http://majanaboxing.blox.pl/html

Wyszło mi 6 pysznych misiaków, które podałam z mleczkiem na podwieczorek.

bananowe misie

Składniki mokre:

1 i 3/4 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru(ja nie dałam)

1/4 szklanki brązowego cukru(dałam 1/2 szklanki)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

Składniki mokre:

3 banany zmiksowane

2 jajka

8 łyżeczek masła stopionego i ostudzonego

kilka kropel zapachu waniliowego

W jadnej misce mieszamy składniki suche, w drugiej składniki mokre.Następnie suche składniki mieszamy łyżką z mokrymi. Nakładamy ciasto do foremek i pieczemy w 180 stopniach ok. 25-30 minut.

czwartek, 11 grudnia 2008
Bananowy gulasz z kurczakiem

Kiedy zobaczyłam ten przepis u Wedelki, wiedziałam ,że muszę go wypróbować. Wyszedł mi  pyszny, pikantny, gęsty gulasz , a bananów- muszę powiedzieć-prawie się nie wyczuwa.

bananowy gulasz z kurczakiem

Bananowy gulasz z kurczakiem

Składniki:

2 filety z kurczaka(dość spore)

3 banany(dałam 4 małe)

2 cebule(dałam 3 i powstał pyszny gęsty sosik)

łyżka koncentratu pomidorowego(dałam trochę więcej)

łyżka curry

1 szklanka bulionu(dałam 2  szklanki)

sól.pieprz,słodka i ostra papryka w proszku

olej do smażenia

Filety pokroić w kostkę,oprószyć solą,pieprzem oraz słodką papryką. Odstawić na kilka godzin. Zrumienić je na rozgrzanej patelni, przełożyć do garnka zalać gorącym bulionem. Cebule drobno pokroić, również podsmażyć i dodac do mięsa,dusić ok. 10 minut. Banany pokroic w plastry i podsmażyć. Gdy lekko się rozgotują, posypac je curry, papryką ostrą, papryka słodką i wymieszać z koncentratem. Całość smażyć jeszcze przez moment, po czym przełożyć do mięsa. Dusić pod przykryciem przez kilka minut. Podawać z ryżem.

środa, 10 grudnia 2008
Torcik bananowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

torcik bananowy

Przepis na ten lekki deser znalazłam na blogu Evenki -Arabeski.

25 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru pudru do masy i 3/4 szklanki do pianki

(ja dałam niecałe pół szklanki do masy-a to i tak dla mnie było za słodkie i w ogóle nie dodawałam do pianki)

1 kg bananów

3 galaretki(2 cytrynowe lub pomarańczowe i 1 czerwona na wierzch)

3 jaja

herbatniki lub biszkopty na wierzch

Masło utrzeć z cukrem pudrem,dodać żółtka,zmiksowane banany-kilka plasterków zostawić do dekoracji(uwaga masa może się zwarzyć),a na końcu 1 galaretkę cytrynową(lub pomarańczową) rozpuszczona w 1 szklance wody. masę wyłożyc do tortownicy na herbatniki lub biszkopty,schłodzic.

Z białek ubic piane,dodać cukier puder(jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta),a nastepnie drugą galaretkę cytrynową(lub pomarańczową),rozpuszczoną w 1 szklance wody(tężejącą).Gotowa piankę wyłozyć na zastygniętą masę bananową. Ozdobić plasterkami bananów. Całość zalać czerwona galaretką.

20:47, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
wtorek, 09 grudnia 2008
Kawa piernikowa

Uwielbiam zapach piernika, a więc w ramach relaksu filiżanka kawusi piernikowej z przepisu Pysi.

kawa piernikowa

Dla 2 osób

200ml gorącej kawy

200 ml ugotowanego gorącego kakao

1 łyżeczka przyprawy do piernika

Wszysko razem mieszamy, dosładzamy miodem lub cukrem.

poniedziałek, 08 grudnia 2008
Batoniki czekoladowe z herbatnikami

Wielbicielom czekolady z nadzieniem toffi z pewnością przypadną do gustu. Przepis znalazłam tu: http://www.kuchniaguantanamery.blox.pl/html

batoniki

Potrzebujemy:

2 tabliczki czekolady z nadzieniem toffi

5 dkg masła

herbatniki

Wykonanie:

Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej,nastepnie do goracej masy dodajemy pokruszone herbatniki. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy  np. do pojemniczka po lodach wyłożonego folią. Po ostygnęciu wkładamy do lodówki,a gdy dobrze stężeje kroimy w zgrabne batoniki.

21:41, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (3) »
Cafe banana

 

 

 

Gęsty i pyszny napój. Przepis znalazłam na blogu Caritki.

cafe banana

Składniki:

1 banan

120 ml mleka

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

1 łyżeczka cukru

Wszystkie składniki miksujemy. gotowy napój nalewamy do szklanek i schładzamy.Gotowe.

niedziela, 07 grudnia 2008
"Żabie udka"

(wg przepisu kuchareczki 58)

żabie udka

"Żabie udka"

Składniki:

  • ok. 1kg filetów drobiowych

  • czosnek

  • sól

  • pieprz

  • papryka

Ciasto:

  • 1 szklanka piwa

  • 2 żółtka i 2 białka

  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 10 dkg wiórków kokosowych

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • sól

Wykonanie:

Mięso z kurczaka pokroić na cienkie plastry, posypać przyprawami, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i marynować przez kilka godzin w lodówce. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Ciasto będzie luzniej konsystencji. Mięso obtaczać w cieście i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć je na  na złoty kolor.

Doskonale z sosami, np. tzaziki i piwem.

Smacznego!

sobota, 06 grudnia 2008
Trufelki piernikowe

logo

To jest moja druga propozycja na Festiwal Pierniczków. A przepis znalazłam tu: http://kulinarnie.blogspot.com/

Składniki:

1 tabliczka mlecznej czekolady

2 łyżki śmietany kremówki(ja dałam  3 kopiaste łyżki 18%)

2 łyżki masła(dałam 3 łyżki margaryny)

poł szklanki pokruszonych herbatników(dałam dużo więcej)

1 łyżeczka przyprawy do piernika(ja dałam 3 łyzeczki)

kakao do obtoczenia trufelków

Czekolade zetrzeć na dużych oczkach tarki. W rondlu podgrzać śmietane, gorącą zestawić z z ognia dodać czekolade, maslo, urzeć na gładko (ja podgrzewałam śmietane z czekoladą i margaryną).

Masę połaczyć z przyprawą do piernika i pokruszonymi herbatnikami, odstawić na jedną godzine. Formować niewielkie kuleczki obtaczać je w kakao.

piątek, 05 grudnia 2008
Gofry

Czasem mam wielką ochotę na ciepłego,chrupiącego gofra i to nie koniecznie z bitą śmietaną(same też są pyszne). Przepis mam z opakowania ciastkownicy,którą kupiłam kilka miesięcy temu w Biedronce.

gofry

Gofry:

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju lub kostka rozpuszczonej margaryny
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy. Następnie dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy(czasem nie ubijam białek). Następnie pieczemy w rozgrzanej gofrownicy na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego:)

19:44, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (9) »
czwartek, 04 grudnia 2008
Róże piernikowe

 logo

Znalazłam kiedyś przepis u Majany na muffinki piernikowe. Tak je zachwalała,że szkoda nie spróbować jak smakują. A smakują! I to bardzo! Zjedliśmy je w kilka minut. A piekłam je w specjalnej formie,którą kupiłam niedawno w Lidlu.

róże piernikowe

Składniki:

250 g mąki

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki przyprawy do piernika

50g cukru jasnego

50g cukru ciemnego

150 ml mleka

1 jajko

6 łyżek oleju

W jednej misce mieszamy suche składniki,czyli: mąka ,soda , proszek, cynamon, przyprawa i cukry. W drugiej mieszamy składniki mokre,czyli jajko, mleko, olej. Następnie mokre składniki wlewamy do miski z suchymi i szybko, a takze niezbyt dokładnie mieszamy wszystko łyżką. Wlewamy do foremek i pieczemy w temp.200st ok.20 minut.

A to forma w  której piekłam swoje muffinki:

foremki róże

foremka

 

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi