sprawdzone przepisy kulinarne
czwartek, 24 listopada 2016
Dorada z trawą cytrynową i kolendrą

Proste, nieco orientalne danie, które kusi nie tylko prostotą wykonania, ale i różnorodnością składników. Pięknie pachnie, całkiem fajnie wygląda na talerzu, dobrze smakuje. Przepis z książki P. Chmiel "Romans z gotowaniem". Polecam i przepis i książkę :)


Dorada z trawą cytrynową i kolendrą

Składniki:

  • 1 świeża wypatroszona dorada
  • 1 pęd trawy cytrynowej
  • 1 limonka
  • ząbek czosnku
  • szczypta chilli
  • sól morska i pieprz
  • świeża kolendra

Rybę dobrze opłukać, osuszyć, na bokach zrobić nacięcia nożem. Natrzeć oliwą, oprószyć solą (także w środku) i pieprzem oraz odrobiną chilli. W środek włożyć ząbek czosnku i 2 plasterki limonki. Resztę plasterków limonki i lekko zgniecioną trawę cytrynową ułożyć na doradzie (trawę cytrynową można też wsunąć do środka ryby), dodać kilka gałązek świeżej kolendry. Całość można obwiązać sznurkiem, szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec 20 - 30 minut.

Smacznego:)

poniedziałek, 14 listopada 2016
Babeczki bananowe

Te babeczki maja same plusy - są pyszne, zachowują świeżość nawet na drugi dzień po upieczeniu, są szybkie i proste w wykonaniu, pięknie pachną i ładnie wyglądają na talerzu.

Jeśli nie dostaniecie płatków kokosowych, zastąpcie je wiórkami - też będą pysznie smakować:)

Babeczki bananowe

Składniki:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 180 g jogurtu bananowego
  • 3 dojrzałe banany
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g płatków kokosowych + do dekoracji
  • 150 ml kremówki
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru

Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka, jogurt, rozgniecione banany, wymieszaj. Na koniec wsyp mąkę, proszek do pieczenia i płatki kokosowe, jeszcze raz wymieszaj. Przełóż ciasto do foremek wyłożonych papilotkami i piecz ok. 30 minut (180 st.C). Ostudzone babeczki udekoruj śmietana ubitą z cukrem pudrem. Obsyp płatkami kokosowymi.

15:17, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
Pasztet cukiniowy z ciecierzycą i halloumi lub oscypkiem

Najbardziej lubię pożywne mięsne pasztety, ale od czasu do czasu sięgam chętnie po przepisy na nieco lżejsze warzywne. Proponuję dzisiaj pasztet z cukinii z dodatkiem mojego ulubionego sera halloumi - jesli macie trudności z dostaniem go, wypróbujcie wersję z wedzonym oscypkiem. Lubię ten pasztet grubo rozsmarowany na kromce dobrego chleba, koniecznie w towarzystwie ulubionych konserwowych ogórków czy innych pikli.


Pasztet cukiniowy z ciecierzycą i halloumi lub oscypkiem

Składniki:

  • 4 nieduże cukinie - ok. 1,30 kg
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę i zeszklona na oleju roślinnym (opcjonalnie)
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 szczypta chilli powder hot (lub ulubionego chilli w proszku)
  • 4 - 5 łyżek otrębów owsianych
  • sól morska
  • 1 puszka ciecierzycy (ok. 450 g) lub 3/4 szklanki suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc, następnie odcedzonej, zalanej świeżą wodą i ugotowanej do miękkości z 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 duża szczypta majeranku
  • 125 g halloumi lub wędzonego oscypka, startego na tarce jarzynowej
  • 3 białka

Cukinię, ze skórką, zetrzeć na tarce jarzynowej, do durszlaka. Lekko posolić i odstawić na kilka godzin (w lodówce można na 24 godz.). Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju roślinnym, następnie dodać startą cukinię i dusić razem.

Jeśli nie dodajemy cebuli, cukinię smażyć na kilku łyżkach oleju roślinnego, dodać pieprzu do smaku, smażyć do miękkości, cukinia puści jeszcze sporo soku, smażyć, aż sok odparuje, a cukinia będzie miękka. Masę przełożyć do miski i odstawić do przestygnięcia, aż będzie letnia. Jeśli w tym czasie cukinia puści jeszcze trochę soku, należy go odlać.

Dodać otręby, wymieszać. Ciecierzycę zmiksować na pastę z odrobiną wody, w której się gotowała (lub zalewy z puszki) i dodać do masy, dokładnie wymieszać. Jeśli wybieramy ser halloumi, dodajemy go teraz, całość mieszamy, próbujemy i jeśli potrzeba dosalamy (kiedy dodajemy halloumi ostrożnie lub wcale, gdyż jest dość słony). Dodać sok z cytryny oraz majeranek i jeśli wybieramy oscypek, dodajemy go teraz, całość mieszamy. Dodajemy pianę z białek, w dwóch partiach, całość delikatnie mieszając. Próbujemy i jeśli potrzeba dodajemy odrobinę chilli lub pieprzu ( i jeśli masa jest za rzadka dodatkową łyżkę otrąb) i ew. troszkę soli. 

Masę przelewamy do żaroodpornej foremki lub keksówki (o wym. 25x14x7 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 1 godz. w 180 st.C

Smacznego :)

 

źródło przepisu

 

 

czwartek, 10 listopada 2016
Ciastka amarantusowo - czekoladowe

Niezbyt słodkie, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Na początku kuszą, zaraz potem okazuje się, że trzeba się do nich "przyzwyczaić". Jeszcze ciepłe sprawiają wrażenie zbyt mało słodkich. Zimne, aż proszą się o szklankę mleka - i tak właśnie smakują najlepiej - dobrze ostudzone popijane zimnym mlekiem. Nie polecam chomikowania ich "na później":) Te ciasteczka smakują w dniu pieczenia,a już na następny dzień tracą świeżość, nawet zamknięte w metalowej puszce.

Ciastka amarantusowo - czekoladowe

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g amarantusa
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka orzechów włoskich (lub laskowych)
  • 1 gorzka czekolada (lub 1 szklanka żurawiny i1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 150 g miodu (lub 100 - 150 g syropu klonowego)
  • 2 jajka

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. W dużej misce wymieszać płatki owsiane, amarantus, jajka, jogurt i miód lub syrop klonowy. Dodać rozdrobnione orzechy i czekoladę lub żurawinę (plus sok z pomarańczy). Znowu wymieszać. Formować niewielkie placki i wykładać na blachę wyłożoną papierem o pieczenia. Piec ok. 25 minut (ciastka powinny się zrumienić).


Smacznego:)

 

źródło przepisu: "I jak tu nie jeść!" B. Sadowska

14:12, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
Dynia makaronowa na słodko

Dynia makaronowa, doprawiona odpowiednią ilością masła (tak, masła!) i miodu, jest przepyszna. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Podana na drugi dzień po przygotowaniu, zyskuje dodatkowo na smaku, jabłka dodają jej niezbędnej kwaskowatości, a wiórki kokosowe odrobinę egzotyki. 


Dynia makaronowa na słodko

Składniki:

  • dojrzała dynia makaronowa
  • 1 - 2 kwaśne jabłka
  • 2 solidne łyżki miodu
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 czubate łyżki masła
  • 20 połówek orzechów włoskich
  • szczypta soli

Całą dynię włożyć do wrzącej wody. Gotować ok. 30 minut, jeszcze twardą wyjąć z wody i ostudzić (najlepiej przelać ją zimna wodą). Zimną dynię przekroić w poprzek i usunąć łyżką gniazdo nasienne. Następnie widelcem, podzielić miąższ na przypominające makaron włókna.

Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Orzechy lekko rozdrobnić. Składniki połączyć, dodać miód, stopione i przestudzone masło, rodzynki, wiórki kokosowe i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać, spróbować czy nie potrzeba jeszcze miodu ani masła, następnie przełożyć do formy żaroodpornej i zapiec.


Smacznego:)

13:21, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
czwartek, 03 listopada 2016
Muffiny bananowe z marakują

Muffiny idealne. Miękkie, w sam raz słodkie. aromatyczne i... miłe dla oka:)Ważne, aby nie polewać ich sosem zbyt wcześnie,bo wtedy wierzch mięknie i babeczki tracą na smaku. Polecam!



Muffiny bananowe z marakują

Składniki:

  • 2 banany
  • 150 ml mleka
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g masła. rozpuszczonego i ostudzonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 owoce marakuji
  • 2 łyżki jasnego miodu (płynnego)

!2 foremek na muffiny wyłożyć papilotkami.

Banany rozgnieść, dodać mleko.

Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier.

Do miski z rozgniecionymi bananami, dodać jajka, olej, ekstrakt z wanilii. Całość krótko miksować. Następnie łyżką połączyć zawartość obu misek. Nałożyć masę do papilotek. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Zostawić na 5 minut do przestygnięcia, następnie przełożyć na kratkę do zupełnego ostygnięcia.

Wyjąć łyżeczką miąższ z marakuji do małego rondelka. Dodać miód i całość podgrzewać prawie do wrzenia. Przed podaniem polać powstałym sosem babeczki.

Smacznego:)

09:28, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi