sprawdzone przepisy kulinarne
czwartek, 12 listopada 2015
Dyniowe leniwe w sosie śmietanowo - waniliowym

Leniwe - puch. Miękkie, leciutkie, rozpływające się w ustach - w dodatku słoneczne! Idealnie komponują się z bardzo słodkim sosem z kremowej śmietany, pachnącym wanilią i karmelem. Pyszne, a poza tym (wbrew pozorom) szybkie i proste w wykonaniu. Przepis Tomka Jakubiaka zaczerpnięty z najnowszego numeru miesięcznika "Moje gotowanie". Polecam!

Dyniowe leniwe w sosie śmietanowo - waniliowym

Składniki:

  • średniej wielkości dynia hokkaido
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 5 łyżek oliwy
  • 50 dag tłustego twarogu
  • 3 jajka
  • ok.25 dag mąki
  • sól
  • masło do smażenia

sos:

  • 500 ml śmietany 30 %
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • laska wanilii

Dynię dokładnie obieramy, czyścimy z pestek, umytą kroimy na kawałki. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 140 st. C. Pieczemy, aż dynia będzie miękka. Ciepłą przepuszczamy razem z twarogiem przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy jajka, odrobinę soli i tyle mąki, aby ciasto dawało się łatwo ugniatać, ale i odchodziło od ręki. Formujemy wałek, lekko spłaszczamy, kroimy pod skosem. Zagotowujemy duży garnek osolonej wody, na wrzącą wrzucamy partiami kluski i odławiamy natychmiast po wypłynięciu, po czym wrzucamy do miski wypełnionej wodą z lodem na 2 minuty, żeby się zahartowały. Odsączamy dokładnie i przed podaniem przesmażamy na maśle.

Na sos zagotowujemy w rondelku śmietanę, cukier i przekrojona laskę wanilii. Mieszając, redukujemy o 1/3, podajemy do klusek.

Smacznego!

12:37, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (6) »
wtorek, 10 listopada 2015
Sałatka Waldorf

Wersja Grażyny Bober - Bruijn -  sałatki, którą pod koniec XIX wieku wymyślił Oscar Tschirky na otwarcie nowojorskiego hotelu Waldorf Astoria. W wersji klasycznej zawsze znajdziecie w niej seler, orzechy włoskie i jabłka. To podstawa! Często spotykam sie w przepisach z dodatkiem kurczaka, pomarańczy czy nawet żurawiny. Natomiast dodatek curry to dla mnie nowość, ale przyznaję, że całkiem fajnie komponuje się z resztą składników. A co do banana - ja akurat wolę wersję bez niego, ale... próbujcie i szukajcie własnych ulubionych połączeń :-)


Sałatka Waldorf

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 twarde kwaskowate jabłko
  • 20 kulek winogron (ciemnych lub jasnych)
  • 10 podprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
  • 2 - 3 łyżki podprażonych na suchej patelni migdałów
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3 łyzki majonezu
  • 2 i 1/2 łyżeczki dobrej jakości curry w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: 1 banan pokrojony w grube plasterki

Pierś kurczaka, pokroić w kawałki wielkości kostki do gry, posypać solą, pieprzem i połowa łyżeczki curry.Odłożyć na min. 2 godziny. Usmażyć na małym ogniu. Odstawić na bok do wystygnięcia.

Pokroić seler na kawałki wielkości kostki do gry, wrzucić do miski. Jabłko umyć, nie obierać, wykroić gniazda nasienne, a następnie pokroić w takie same kawałki jak seler i dodać do niego. Winogrona przekroić na pół i dodać do selera i jabłka. W osobnym naczyniu wymieszać jogurt, majonez, sól, pieprz i 2 łyżeczki curry.

Do warzyw i owoców dodać kurczaka. Całość wymieszać z sosem oraz podprażonymi migdałami i orzechami. delikatnie zamieszać. Można tez dodać grube plasterki banana. Dobrze smakuje z kromką ciemnego pieczywa.


Smacznego!

 

Dodam jeszcze, że przepis ten jest moja propozycją w ramach zabawy

banner_orzechowy

 

źródło przepisu: "Pyszne do pudełka" Grażyna Bober - Bruijn, wyd. Muza S.A.

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi