sprawdzone przepisy kulinarne
wtorek, 25 listopada 2014
Garbusek

Garbusek to faliste ciasto z kakao i masą serową. Taki prosty, efektowny serniczek :)

 



 

 



Garbusek

Składniki:

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny lub masła

na masę serową:

  • 4 serki homogenizowane (po 250 g)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 10 dag masła

Do sporej miski przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy roztopioną, letnią margarynę i roztrzepane  jajka.Wyrabiamy ciasto. Jest bardzo luźne.  Miskę wraz z ciastem zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki (może tam nawet zostać na całą noc). Częścią schłodzonego ciasta wykładamy dno formy (o wym. 25 x 32 cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Z reszty ciasta formujemy wałek i kroimy go podobnie jak kopytka. Można też w dłoni formować małe wałeczki. Należy robić to dość szybko, aby nie nagrzewać zbytnio ciasta. Wałeczki układamy na stojąco na dnie blachy, wcześniej pokrytej częścią ciasta.

Przygotować masę serową. Masło ucieramy, dodajemy cukier, żółtka, a następnie serki. Dobrze ucieramy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Masę serową wylewamy na ciasto w blaszce. Pieczemy w temp. ok 180 st.C



Smacznego.

11:22, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (9) »
wtorek, 11 listopada 2014
Orzechowiec z masą budyniowo - maślaną

Pyszne, bardzo słodkie i ciężkie ciasto. Na jesienne smutki. Do filiżanki dobrej kawy.







Ciasto orzechowe z masą budyniową

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki, cukier i miód. Całość dobrze posiekać. Dodać sodę i lekko rozbełtane jajka. Wszystko połączyć dobrze, np. widelcem. Następnie szybko zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części.

Warstwa orzechowa:

  • 250 g orzechów włoskich
  • 75 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu

Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać grubo posiekane orzechy, wymieszać dokładnie, aby każdy orzech był dokładnie oblepiony masą. Gotować całość jeszcze chwilę.

Masa maślano - budyniowa:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Podczas gotowania wsypać cukier. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchną masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń.

Dużą prostokątną formę (25 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną częścią  ciasta wylepić dno formy. Wyrównać. Piec w temp. 180 st.C przez ok. 10 minut. Wyjąć ciasto z formy wraz z papierem do pieczenia i odstawić do ostudzenia. Blaszkę ponownie wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta pokryć zimną masą orzechową. Piec również 10 minut w temp. 180 st.C.

Na zimne ciasto (bez orzechów) wyłożyć masę maślano - budyniową i przykryć drugim ciastem. Całość szczelnie zawinąć i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Jednak dopiero po 2 dniach ciasto smakuje najlepiej. Ważne jest również to, aby wyjąć je dostatecznie wcześnie przed jedzeniem, aby placki nabrały miękkości.





Smacznego:)

 

Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy

Orzechowy Tydzień




poniedziałek, 03 listopada 2014
Kolorowy sernik

Dwie kruszonki: jasna i z dodatkiem kakao. Chrupiący wierzch i rozpływający się w ustach środek. Prosty, domowy sernik, który lekko przypomina w smaku "ptasie mleczko".



Kolorowy sernik

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • kostka margaryny lub masła
  • cukier wanilinowy
  • 25 dag cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 żółtek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki kakao

Masa serowa:

  • 1 kg sera białego
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 8 białek

Przesiać mąkę do dużej miski lub na stolnicę. Wymieszać z cukrem pudrem. dodać kawałki margaryny i nożem siekać całość, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Dodać proszek do pieczenia i śmietanę, zarobić nożem, dodać żółtka i wyrabiać nożem tak długo, aż powstanie kruszonka. Pod koniec krótko wyrobić dłońmi. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną częścią wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, drugą włożyć do foliowego woreczka i wstawić do lodówki, a trzecią zagnieść z 3 łyżeczkami kakao.

Ser zmielić. Śmietanę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po trochę sera i ucierać do gładkości. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy. Utrzeć dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką z masą serową.

Na spód blachy wyłożonej ciastem, wyłożyć połowę masy serowej, następnie zetrzeć ciasto z kakao, na to wyłożyć resztę masy serowej. Wierzch posypać jasną kruszonką. Piec w temp. 200 st. C przez 50 - 60 minut.

Smacznego:)

źródło przepisu:"103 ciasta siostry Anastazji" wyd. WAM

10:21, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (7) »
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi