sprawdzone przepisy kulinarne
piątek, 22 listopada 2013
Kurczak z bakłażanem i chińskim makaronem

Dzisiaj proponuję pyszne , szybkie i proste w wykonaniu danie z chińskiego makaronu (który bez problemu dostaniecie w większości marketów) z bakłażanem i kurczakiem. Idealnie doprawione, słodkawe, pachnące curry i kolendrą. Jedyny minus tego dania to to, że sos jest bardzo gęsty i trzeba się trochę postarać, aby dokładnie wymieszać go z pozostałymi składnikami. Przepis pochodzi z broszurki "57 obiadów z kurczaka".

kurczak zbakłażanem

Kurczak z bakłażanem i chińskim makaronem

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • bakłażan
  • paczka pszennego makaronu chińskiego
  • 2 dymki
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka curry
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • płaska łyżka cukru
  • łyżka skrobi kukurydzianej
  • garść listków kolendry
  • sól

Na oleju podsmażyć pokrojoną dymkę (szczypior zachować), następnie dodać posiekany czosnek. Kiedy czosnek nieco zmięknie, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. całość oprószyć curry i smażyć często mieszając. Dodać pokrojony w kostkę bakłażan (wcześniej posypany solą i odstawiony na sitku na ok. 1/2 godz). Smażyć 5 minut, mieszając. Dodać sos sojowy, cukier i łyżkę wody. Zmniejszyć ogień, dusić razem 5 minut. Następnie dodać skrobię kukurydzianą zmieszaną z odrobiną wody, smażyć 1 min, aż sos zgęstnieje. dodać makaron chiński przygotowany wg przepisu na opakowaniu, wymieszać dokładnie i podgrzać. Jeśli trzeba doprawić danie solą i podawać posypane posiekanym szczypiorem i kolendrą.

Smacznego:)

czwartek, 21 listopada 2013
Bigos

Pyszny! Słodko-kwaśny z maślaną nutą i sporą ilością suszonych grzybków.

Przepis znalazłam na blogu Justyny  Polecam!

bigos

Bigos jesienny

Składniki:

  • główka białej kapusty
  • ok. 500g kapusty kiszonej
  • 4 - 5 pętek cienkiej kiełbasy, np śląskiej
  • ok. 400g wędzonego boczku
  • 4 średnie cebule
  • 1 spora marchewka
  • 4 garstki suszonych grzybów
  • 1/2 - 3/4 kostki margaryny
  • 2 - 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki ulubionego keczupu
  • opcjonalnie: sos pieczeniowy jasny lub grzybowy w proszku - 1 opakowanie
  • sól, pieprz, vegeta, słodka papryka w proszku
  • opcjonalnie: 3 płaskie łyżki masła

Grzybki opłukać w ciepłej wodzie. Następnie zalać je gorącą wodą i odstawić na jakiś czas. Po kilku godzinach ugotować je w tej samej wodzie z dodatkiem małej, obranej cebulki.

Białą kapustę drobno posiekać, zalać zimną wodą i ugotować na półtwardo. Odcedzić.

Kwaśną kapustę zalać niewielką ilością wody, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż nieco zmięknie. Jeśli wody zostało niewiele - zostawiamy ją w garnku, jeśli jest jej zbyt dużo - odlewamy nadmiar. Następnie dodać białą kapustę i dokładnie wymieszać. gotować na niewielkim ogniu, w międzyczasie dodając grzybki i przecedzony wywar grzybowy.

Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie zeszklić ją na patelni z niewielką ilością margaryny. Do miękkiej cebuli dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Wymieszać i dusić, aż marchew zmięknie. Zawartość patelni wyłożyć do garnka z gotującą się kapustą i dokładnie wymieszać.

Na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości rozpuszczonej margaryny usmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę, następnie do lekko złocistego dodać kiełbasę pokrojoną w większą kostkę - usmażyć na rumiano. Następnie całość przełożyć do garnka z kapustą. Wrzucić także 1 lub 2 przepołowione ząbki czosnku. Całość dusić na małym ogniu (co jakiś czas mieszając), aż wszystkie składniki będą idealnie miękkie, a woda na dnie garnka całkowicie wyparuje. Gotowy bigos doprawić solą, pieprzem, vegetą i słodką mieloną papryka. Dodać koncentrat pomidorowy, keczup i ew. rozrobiony w niewielkiej ilości zimnej wody sos. Można również dodać odrobinę masła. Bardzo dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze na sporym ogniu przez kilka minut.

Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie smaki "przegryzą się" ze sobą.

Smacznego:)

poniedziałek, 18 listopada 2013
Japońska sałatka z tuńczykiem i makaronem somen

Jeżeli lubicie tuńczyka, to bardzo polecam ten przepis. Sałatka jest wyjątkowo prosta w wykonaniu, a smakuje pysznie. My zjedliśmy ją od razu po przyrządzeniu, nawet nie czekaliśmy, aż smaki się przegryza, tak nam smakowała.

Przepis ten znalazłam na stronie SłodkoKwaśny.com.

sałatka z makaronem somen

Japońska sałatka z tuńczykiem i makaronem somen

Składniki:

  • 100g makaronu somen
  • 90g tuńczyka z puszki w sosie własnym
  • 1 średnia cebula
  • 3 małe ogórki (najlepiej gruntowe)
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, sos sojowy i świeżo zmielony pieprz do smaku

Do większego garnka wlać wodę, osolić ją i zagotować. Następnie włożyć do niej makaron i ugotować al dente (uwaga! makaron somen gotuje się bardzo szybko). Odsączyć przepłukać zimną wodą i ponownie dobrze odsączyć.

Tuńczyka również dobrze odsączyć. Cebulę pokroić w cienkie krążki i zalać gorącą wodą, aby usunąć ostry smak. Odsączyć po 5 - 10 minutach. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, oprószyć solą i odstawić na 5 - 10 minut, po czym odsączyć z nadmiaru wody.

Wymieszać razem makaron, tuńczyka, cebulę, ogórki i majonez, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i skropić dobrym sosem sojowym.

sałatka

Smacznego:)

niedziela, 17 listopada 2013
Banianka

Banianka to bardzo gęsta, pyszna mleczna zupa z kawałkami dyni i domowym makaronem. Niestety zupełnie nie nadaje się do przechowywania - makaron staje się niesmaczny, gdy dłużej poleży w zupie. dlatego warto ugotować ją tuż przed podaniem.

Przepis ten znalazłam w gazetce "Przyślij przepis". Naprawdę polecam!

banianka

Banianka

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1.5 kg dyni
  • cukier do smaku
  • 25 dag mąki
  • 1 jajko (koniecznie wiejskie!)
  • szczypta soli

 

Mąkę przesiewamy, robimy dołek, wbijamy do niego jajko, solimy i zagniatamy ciasto. Pod koniec zagniatania polewamy niewielką ilością zimnej wody.

Dynię kroimy na kawałki, obieramy i wydrążamy nasiona. Miąższ kroimy w niewielką kostkę.

Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy dynię i cukier do smaku. Gotujemy, aż dynia będzie miękka.

Ciasto wałkujemy na cienki placek i kroimy w dowolnej szerokości makaronowe paski. Gotujemy je w osolonym wrzątku lub ew. bezpośrednio w zupie. Podajemy niezwłocznie po ugotowaniu!

Smacznego:)

12:14, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (4) »
sobota, 16 listopada 2013
Zupa - krem z dyni

Dzisiaj zaproponuję Wam przepis na gęstą, słoneczną zupę. Słodkawą w smaku z kleksem cytrusowej śmietany - obowiązkowym! - dla przełamania dyniowej słodyczy, posypaną podprażonymi ziarenkami dyni. Kto chce może ją dodatkowo wzbogacić grzankami (polecam!) albo parmezanem.

krem z dyni

Zupa - krem z dyni

Składniki:

  • 2,5 kg dyni
  • 3 - 4 cebule
  • 4 - 5 szklanek bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • szklanka śmietany 22%
  • łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • 1/2 szklanki uprażonych pestek dyni
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól
  • opcjonalnie: parmezan, grzanki, zielenina

Miąższ dyni pokroić, podlać wodą (3/4 szklanki), posolić i udusić. Śmietanę wymieszać z sokiem z limonki lub cytryny, przykryć i schłodzić. Zeszklić na maśle posiekaną cebulę, dodać ją do dyni. Wlać mleko, wsypać pieprz cayenne i zmiksować. Wlać bulion, zagotować. Udekorować zupę kleksami śmietany i posypać pestkami dyni. Taką zupę można też podać z parmezanem czy grzankami i oczywiście posypaną posiekaną zieleniną.

Smacznego:)

czwartek, 14 listopada 2013
Łazanki zapiekane z dynią

Łazanki w nieco innym wydaniu... Kolorowe, dość łagodne, ale również smaczne.

Przepis znalazłam w gazetce "Przyślij przepis". Polecam!

łazanki z dynią

Łazanki zapiekane z dynią

Składniki:

  • ok. 80 dag dyni*
  • 20 dag makaronu łazanki
  • po 1 żółtej, czerwonej i zielonej papryce
  • pomidor
  • 10 dag wędliny (lub nieco więcej)
  • 10 dag żółtego sera
  • łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Dynię myjemy i kroimy na kilka części. Gotujemy ok 10 minut. Studzimy. Obieramy i oczyszczamy dokładnie. Miąższ kroimy w kostkę.

Pomidora sparzamy i obieramy. Papryki oczyszczamy, a następnie kroimy w kostkę. Podobnie kroimy pomidora i wędlinę. Kostki pomidora, wędliny i papryki smażymy na rozgrzanym oleju.

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem i solą.

Połowę sera, warzywa oraz wędlinę mieszamy z makaronem. Doprawiamy pieprzem i ew. solą. Wkładamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypujemy pozostałym serem i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 st.C.

Smacznego:)

*można użyć dyni makaronowej - po ugotowaniu, należy miąższ jej wyjąć widelcem

wtorek, 12 listopada 2013
Kurczak teriyaki z sezamem

Jedna z naszych ulubionych potraw.

Słony i bardzo sezamowy kurczak pięknie pachnący kolendrą, a w dodatku niezwykle prosty i szybki w wykonaniu to doskonały pomysł na obiad w orientalnym stylu. Jako dodatek polecam ryż basmati albo mieszankę ryżu dzikiego i basmati.

Przepis na to smakowite danie znalazłam kiedyś na jakimś blogu, ale przepisywałam go ponad rok temu i ... uleciała gdzieś mi z głowy nazwa tego bloga:)

kurczak w marynacie teriyaki

 

Kurczak teriyaki z sezamem

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka (duże)
  • 8 łyżek marynaty teriyaki (nie za pełnych)
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 duża czerwona cebula*
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • garść świeżej kolendry
  • łyżka oleju sezamowego
  • olej z pestek winogron (czasem używam rzepakowego), może też być arachidowy

Kurczaka pokroić w długie i dość szerokie paski i zalać marynatą teriyaki wymieszaną z sosem sojowym. Następnie odsączone oprószyć skrobią i wrzucić na dobrze rozgrzany olej (z pestek winogron). Gdy mięso się zrumieni wlać do niego pozostałą marynatę (niewiele jej będzie) i dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Smażyć jeszcze przez chwilę - cebula ma pozostać jędrna. Na koniec wsypać lekko uprażony na suchej patelni sezam i wymieszać.

Danie podawać w miseczkach, skropione olejem sezamowym i posypane świeżą kolendrą. Jako dodatek polecam ryż basmati lub mieszankę ryżu dzikiego z basmati.

Smacznego::)

 

* cebula nadaje tej potrawie ostrości i zupełnie zmienia jej smak. Dzieci wolą raczej wersję bez cebuli.

poniedziałek, 11 listopada 2013
Ciasto jabłkowo - orzechowe

 Typowo jesienne ciasto. Słodkie, z ogromną ilością kwaskowych jabłek i chrupiącymi orzechami. Idealne do szklanki mleka, filiżanki cappuccino czy ulubionej herbaty. Pyszne, rozpływające się w ustach, bardzo wilgotne i apetyczne. Bardzo polecam!

ciasto

Ciasto - jabłkowo - orzechowe

Składniki:

  • 10 kwaśnych jabłek
  • 2 - 3 jajka (w zależności od wielkości)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki oleju
  • 15 dag orzechów włoskich

Jajka wybić do dużej miski, dodać cukier i cukier waniliowy. Zmiksować, aż masa zbieleje. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmiksować, dodać olej i ponownie wymieszać. Masa powinna być półpłynna, jeśli trzeba  - dodać jeszcze 1 jajko. Jabłka obrać, oczyścić, pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki (niekoniecznie cienkie). Jabłka i grubo posiekane orzechy dodać do ciasta i bardzo dokładnie wymieszać łyżką (stołową lub drewnianą).

Blachę prostokątną (24 x 38 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułka.

Ciasto wyłożyć do formy, wygładzić i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na mniej więcej 1 godz. i 10 minut. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego:)

 

* źródło przepisu: program "Ewa gotuje".

Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy blogowej "Tydzień orzechowy" zorganizowanej przez Anitkę:)

13:39, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (9) »
niedziela, 10 listopada 2013
Kokardki z kurczakiem i sosem tzatziki. Pycha!

Przepyszna sałatka! Wyrazista w smaku, aromatyczna, pożywna i mocno czosnkowa, Zasmakowała nawet mojej 5-letniej Córce, która surowy czosnek uznawała do tej pory tylko i wyłącznie w maśle czosnkowym.

Przepis na tę wyśmienitą sałatkę znalazłam w gazetce "Przyślij przepis". Bardzo polecam!

kokardki i kurczak z tzatziki

Kokardki z kurczakiem i sosem tzatziki

Składniki:

  • 35 dag makaronu kokardki
  • mały filet z kurczaka
  • duży ogórek wężowy
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • ok. 2 łyżeczek przyprawy do kurczaka lub gyrosa
  • 2 łyżeczki suszonego lub świeżego koperku
  • 2 łyżeczki suszonej lub świeżej natki pietruszki
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżki majonezu
  • 3 - 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • ew. kawałek startego na dużych oczkach tarki żółtego sera

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka lub gyros i pieprzem cayenne (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Usmażyć na oleju na złoty kolor i ostudzić.

Przygotować sos: ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na 10 minut. Odsączyć i wymieszać z majonezem, jogurtem, posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem, białym pieprzem, koperkiem i natką pietruszki. Odstawić na 10 minut.

Następnie wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Można też dodać lub posypać tylko wierzch sałatki żółtym serem.

Smacznego:)

czwartek, 07 listopada 2013
Gęsi pipek

To gęsie żołądki z cebulką, czosnkiem i curry. Jak dla mnie przepyszne danie i zdecydowanie do wielokrotnego powtórzenia. Zamiast ziemniaków czy placków ziemniaczanych, jako dodatek pokusiłam się o przygotowanie klusek kładzionych i to był doskonały pomysł. Do tego wystarczy podać ogórek kwaszony i smakowity obiad gotowy:) Przepis na gęsie pipki znalazłam w miesięczniku "Kuchnia".

gęsi pipek

Gęsi pipek

Składniki:

  • 1 kg gęsich żołądków
  • 1/2 kg cebuli
  • trochę oliwy do smażenia
  • 1 główka czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 czubata łyżeczka curry

 

Żołądki myjemy, wrzucamy do miski i sparzamy wrzątkiem. osaczamy, ponownie wkładamy do miski i sparzamy je jeszcze trzy razy. Do brytfanny wlewamy oliwę, rozgrzewamy ją, wsypujemy posiekaną cebulę, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy sparzone żołądki, przyprawiamy solą, pieprzem i curry i zalewamy niewielką ilością wody. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy potrawę i uzupełniamy wyparowaną wodę. Następnie wkładamy brytfannę do gorącego piekarnika na 30 minut. Po 15 - 20 minutach odkrywamy, aby danie się przyrumieniło. Podajemy z plackami ziemniaczanymi lub ziemniakami.

Smacznego:)

środa, 06 listopada 2013
Chińskie żeberka BBQ

Mięso przyrządzone w ten sposób jest soczyste, idealnie doprawione i bardzo aromatyczne. Smakuje pysznie:).

Przepis znalazłam na blogu Moniki.

żeberka chińskie

Chińskie żeberka BBQ

  • Składniki:
  • 1 kg żeberek
  • 1/2 szklanki sosu hoisin
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków

Żeberka dokładnie płuczemy i kroimy na jednosegmentowe kawałki. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i marynujemy mięso min. 8 godzin, a najlepiej cała noc. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć żeberka, aż lekko zbrązowieją. zalać marynatą i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 2 godzin lub dopóki mięso nie zacznie łatwo odchodzić od kości. Ściągnąć wtedy przykrywkę, aby płyn się zredukował, czyli gotować jeszcze ok. 20 minut. Podawać polane sosem.

Smacznego:)

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi