sprawdzone przepisy kulinarne
poniedziałek, 28 listopada 2011
Ande masala

Ande masala to indyjskie curry z jajkami. Proste, bardzo aromatyczne i przepyszne! Nawet moja Córka, która nie lubi gotowanych jajek, zajadała je ze smakiem. Przepis znalazłam na blogu Ani. Polecam gorąco!

Ande masala

Składniki:

  • 6 łyżek oleju
  • 2 duże cebule drobno posiekane
  • 400g pomidorów (mogą być z puszki)
  • 2 łyżki puree pomidorowego (niekoniecznie)
  • sól
  • 4 - 8 jajek ugotowanych na twardo i obranych
  • 1 łyzeczka kurkumy
  • 1 łyzeczka  kminu mielonego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1/2 łyżeczki chili

 

Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, aż stanie się lekko złota. Dodajemy przyprawy wymieszane z wodą na pastę i smażymy mieszając 10-15 minut - w razie potrzeby  dodajemy trochę wody. Dodajemy pomidory i puree pomidorowe, gotujemy kolejne 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby można dodać nieco wody. Solimy do smaku. Dodajemy ugotowane, obrane jajka i podgrzewamy, aż staną się gorące. Podajemy od razu z ryżem basmati lub chlebkiem ćapati.

Smacznego!

sobota, 26 listopada 2011
Soczewica z boczkiem, czyli pochwała szybkowaru

Ten, kto choć raz miał styczność z szybkowarem, zapewne zgodzi się ze mną, że to jedna z najfajniejszych rzeczy w kuchni.

W kuchni mojej Mamy, już od niepamiętnych czasów, szybkowar zajmuje najważniejsze miejsce. Moja Mama gotuje w nim wszystko co się da. Bigos, warzywa na sałatkę jarzynową, buraczki w łupinkach, często również przeróżne zupy, a najchętniej dusi wszelakie mięsiwa. Nie robi tego od tak sobie, ale choćby ze względu takiego, że potrawy w szybkowarze gotują się znacznie szybciej. Kto jest z natury oszczędny, wie jak duże to ma znaczenie. A dzieje się to za sprawą specjalnie skonstruowanej pokrywy i zwiększonemu ciśnieniu, które wspomaga proces gotowania.

Kilka dni temu miałam przyjemność przetestować szybkowar Tefal Clipso, który posiada, bez wątpienia wiele fajnych udogodnień, choćby taki timer (odłączany!), który kontroluje czas gotowania. To właśnie dzięki temu gadżetowi, można być pewnym, że danie będzie idealnie ugotowane i to nawet bez pilnowania. Szybkowar Tefal Clipso Control jest również przystosowany do każdego rodzaju kuchenek oraz mycia w zmywarce a także posiada 3- warstwowy spód indukcyjny i dwa programy  gotowania. Jednak to co mnie najbardziej osobiście ucieszyło to koszyk do gotowania na parze. Z niego będę chyba najczęściej korzystać!

Na koniec dodam jeszcze, że do szybkowaru dołączona jest również książka z przepisami i to całkiem oryginalnymi. mnie osobiście zaciekawił przepis na zupę dyniową z boczkiem, grzankami i...wanilią,  na ciasto czekoladowe i wytrawne ciasto z fetą i suszonymi pomidorami.... Jak więc widzicie, w szybkowarze, nie tylko zupy i golonkę można przygotować.

Moja dzisiejsza propozycja to soczewica gotowana ze słodką marchewką i cebulą. Proste, szybkie danie, które najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Jeśli coś zostanie, można je podgrzać i doprawić, np. majerankiem, odrobiną pikantnego sosu pomidorowego, papryką w proszku.

źródło przepisu: "Moje gotowanie" nr 4/2011

Soczewica z boczkiem

Składniki:

  • 25 dag soczewicy zielonej
  • 40 dag marchwi
  • cebula
  • odrobina  przyprawy warzywnej
  • pieprz czarny, świeżo zmielony
  • 5 dag boczku wędzonego (lub więcej!)

 

Soczewicę opłukać, marchew i cebulę pokroić. Marchew w spore kawałki, cebulę w małą kostkę. Wszystko włożyć do szybkowaru, zalać wodą*, oprószyć przyprawą warzywną. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut. Po otwarciu szybkowaru, potrawę oprószyć pieprzem, polać pokrojonym w kostkę przysmażonym boczkiem.

Smacznego!

 

* wody nie może być zbyt dużo. Najlepiej tyle, aby tylko lekko przykrywała całość. Ja niestety przesadziłam z jej ilością i próbowałam nadmiar odparować. Przez co niestety soczewica lekko mi się rozpaciała, a szkoda bo była naprawdę jędrna.

środa, 23 listopada 2011
Dynia na sposób wschodni

Słodko-ostra z doskonale wyczuwalnym posmakiem sezamowym. Najbardziej smakowała mi na kawałku pieczywa, z ryżem troszkę mniej. Przepis pochodzi z książki Doroty Próchniewicz "Dania prosto z patelni".

Dynia na sposób wschodni

Składniki:

  • ok. 50 dag dyni
  • biała cebula
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • czerwona papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki przyprawy chili
  • sól

 

Oczyszczoną dynię pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka, papryczkę posiekać. Na patelni lekko rozgrzać olek sezamowy, włożyć cebulę oraz papryczkę, smażyć ok. 2 minuty. Dodać dynię, przyprawę chili i doprawić solą. Wszystkie składniki lekko podsmażyć, a następnie przykryć i dusić ok. 10 minut. Podawać do ryżu lub pieczywa.

Smacznego!

wtorek, 22 listopada 2011
Blondie z białą czekoladą, malinami i orzechami

Dla mnie najsmaczniejsze ze wszystkich zakalcowatych. Ciężkie, ale rozpływające się w ustach. Kwaśne maliny i chrupiące orzeszki delikatnie przełamują słodycz ciasta. A co do słodyczy ciasta...radzę dodać ok. 100g cukru, chyba ze lubicie ekstremalnie słodkie ciasta. Zamiast drogich i trudno dostępnych orzechów macadamia mozna użyć migdałów lub innych orzechów, ciasto będzie równie pyszne! Bardzo gorąco polecam!

/źródło: Kalejdoskop kulinarny/

Blondie z białą czekoladą, malinami i orzechami

Składniki na 18 sztuk:

  • 125g masła
  • 200g białej czekolady
  • 100 - 165g cukru
  • 2 lekko rozmącone jajka
  • 185g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g groszków z białej czekolady (lub białej posiekanej czekolady)
  • 75g grubo posiekanych orzechów macadamia lub innych albo migdałów sparzonych i obranych ze skórki
  • 150g malin (świeżych lub mrożonych)
  • cukier puder do oprószenia gotowego ciasta (opcjonalnie)

 

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Formę o wymiarach 20x20  cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło stopić na parze razem z białą czekoladą, lekko przestudzić.

Następnie  dodać cukier, jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość zmiksować. Dodać groszki lub posiekaną czekoladę, orzechy lub  migdały i ponownie wymieszać, ale łyżką. Na koniec dodać maliny (mrożonych nie rozmrażać) i ponownie wymieszać, ale bardzo delikatnie. Wyłożyć masę do przygotowanej formy. Wstawić ciasto do piekarnika i piec przez ok. 40 minut. Upieczone blondie wystudzić w formie, a następnie pokroić na 9 kwadratowych kawałków lub 18 trójkątów. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

wtorek, 15 listopada 2011
Pierogi leniwe (z ziemniakami)

Pierogi leniwe

(wg przepisu ewy Aszkiewicz)

Składniki:

  • 50 dag białego sera
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 czubate szklanki ugotowanych ziemniaków
  • sól
  • 2 łyżki oleju do wody

Ser i ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy żółtka, obie mąki i wyrabiamy. Ciasto powinno być jednolite, sprężyste i lśniące. Na posypanej mąką stolnicy formujemy zgrabny wałek, kroimy pierogi (jak kopytka) i zaraz po przygotowaniu wrzucamy na osolony wrzątek z olejem. Od chwili, gdy wypłyną, gotujemy przez 5 minut. wyjmujemy łyżką cedzakową na wyrzane talerze. Podajemy polane zrumienioną z masłem tartą bułką lub ze skwarkami e świeżej słoniny albo na słodko - ze śmietaną i cukrem.

Smacznego!

 


20:34, andzia-35
Link Komentarze (17) »
poniedziałek, 14 listopada 2011
Kisiel kawowy, przepis z 1969 r.

W zaciekłym poszukiwaniu  oryginalnych przepisów na ciasta i desery, gdzieś umknęły mi najprostsze, znane z dzieciństwa smaki. A przecież, kruche ciasteczka z maszynki, ptasie mleczko ze śmietanki w proszku albo doskonały śmietanowiec z galaretkami czy właśnie dziecinnie prosty w wykonaniu kisiel mleczny, to najsmaczniejsze desery, jakie miałam okazję jeść w swoim życiu.

Smak kisielu z kawą poznałam niedawno, jakiś rok tomu, kiedy to po raz pierwszy skorzystałam z tego przepisu. U nas w domu robiło się jedynie waniliowy, z kakaem lub karmelowy. Oczywiście, z ochotą pałaszowałam każdy. Były pyszne, jakże różne od tych sklepowych. No i oczywiście bez żadnych konserwantów!

Kisiel kawowy mogę polecić z ręką na sercu, szczególnie kawoszom. Delikatnie kawowy, mleczny i lekko maślany, smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno.

Przepis pochodzi z książki "Desery" autorstwa Ireny Krawczyk i Zofii Zawistowskiej, wydanej w 1969 roku, ja znalazłam go na blogu Abbry.

Kisiel kawowy

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżki masła
  • czubata łyżeczka kawy ropuszczalnej

Odlać 4 łyżki zimnego mleka i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem.

Do gotującego się mleka, wlać - stale mieszając - rozprowadzoną mąkę ziemniaczaną. Zagotować. Zestawić z ognia, dodać masło roztarte z kawą. Dokładnie wymieszać. Przelać do salaterek, opłukanych zimną wodą, odstawić do zastygnięcia.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem

Smacznego

14:14, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (9) »
niedziela, 13 listopada 2011
Łazanki z kapustą

Uwielbiam łazanki z kapustą! Zazwyczaj robię je z kapustą kiszoną, z pieczarkami lub suszonymi grzybkami, ale tym razem wypróbowałam przepis Pauli z bloga Just my delicious. Rewelacyjne wyszły!

Łazanki z kapustą

Składniki:

  • 250 g makaronu łazanki
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 1-2 duże cebule
  • 200g dość chudego wędzonego boczku
  • kawałek cienkiej kiełbasy
  • sól
  • pieprz, najlepiej świeżo zmielony

 

Kapustę drobno posiekać i włożyć do garnka wraz z listkami laurowymi, Całość zalać niewielką ilością wody. Ugotować do miękkości. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju. Cebule, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i lekko podsmażyć, następnie dodać kiełbasę i smażyć, aż się wędlina zarumieni. Dodać cebulę, lekko posolić i często mieszając, smażyć, aż cebula będzie miękka.

Dobrze odciśniętą kapustę wymieszać z cebulą i wędliną, dodać makaron. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20 minut.

Smacznego!

16:29, andzia-35
Link Komentarze (13) »
piątek, 11 listopada 2011
Spaghetti al burro

Ależ byłam zakręcona przy robieniu tej potrawy. Zamiast posolić wodę, osłodziłam ją. Dobrze, że chociaż w porę oprzytomniałam, bo inaczej 700g makaronu, szlag by trafił:)

A to by była wielka szkoda, bo spaghetti al burro, to wyjątkowo pyszne danie! I z pewnością najprostsze, jakie w życiu robiłam. Do jego przygotowania wystarczą tylko dwa składniki: ugotowany makaron i rozpuszczone masło. Bez parmezanu, można się spokojnie obyć. Dzieci - szczególnie - wolą, taką zwykłą maślaną wersję. Przepis znalazłam na blogu Raspberries and cream. Polecam!

Spaghetti al burro

Składniki:

  • 700g suchego spaghetti
  • 200g masła dobrej jakości
  • starty parmezan (ok. 4 łyżki)

 

W garnku, w osolonej wodzie, gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. W oddzielnym naczyniu rozpuszczamy masło i mieszamy z makaronem. Rozkładamy na talerze i każdą porcję posypujemy łyżką startego parmezanu.

Smacznego!

czwartek, 10 listopada 2011
Karmelowe burfi

Burfi to rodzaj słodyczy indyjskich na bazie mleka  oraz cukru. Wyróżniamy kilka rodzajów burfi, m.in: besan barfi - z mąki z ciecierzycy, kaaju barfi - z orzechami nerkowca, pista barfi - z pistacjami, badam barfi - z migdałami.

Na blogu Kwestia smaku znalazłam przepis na trufle przypominające w smaku indyjskie burfi. Pyszne, karmelowe z podprażonym orzechem laskowym w środku. Idealne dla wielbicieli łakoci z mlekiem w proszku.

Karmelowe burfi

Składniki

Masa karmelowa

  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • duża szczypta cynamonu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mleka w proszku

Dodatkowo:

  • 100g orzechów laskowych
  • ok. 100g wiórków kokosowych
  • 100g ciemnej czekolady, roztopionej

 

oraz: małe papilotki (niekoniecznie)

 

Uprażyć orzechy laskowe: piekarnik nagrzać do 160 st.C, orzechy wsypać na blaszkę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 10-15 minut, aż się lekko zrumienią, a skórka zacznie odchodzić. Uważać, aby nie przypalić orzechów. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i rozcierać partiami po kilka w dłoniach, usuwając wysuszone skórki.

Przygotować masę karmelową: masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, często mieszając. Powoli nastąpi proces karmelizacji, czyli cukier zacznie się rozpuszczać i ciemnieć, aż w końcu zrobi się brązowy. Trzeba uważać, aby go nie przypalić! Wówczas mieszanina będzie dymić i stanie się gorzka. Oczywiście, należy taką przypaloną mieszankę wyrzucić.

Gdy cukier zbrązowieje, dodać cynamon i cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii, wymieszać i wlać 1/2 szklanki zimnej wody. Uwaga! Mieszanina w garnku zacznie gwałtownie pryskać i kipieć. Gotować do czasu, aż zbrylony karmel ponownie będzie gładką masą. Zakończyć gotowanie, gdy otrzymamy dość gęsty, ciemnobrązowy, gładki płyn o przyjemnym karmelowym zapachu.

Ostudzić, a następnie powoli dodawać mleko w proszku. Dokładnie rozmieszać łyżką, aby w masie nie było grudek. Masę przełożyć do szczelnego pojemnika i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

z masy ulepić kulki o średnicy ok. 3 cm (lub mniejsze). Do środka każdej kulki włożyć cały uprażony orzech. Resztę orzechów posiekać i obtoczyć w nich część kulek. Drugą część obtoczyć w wiórkach kokosowych, a trzecią w roztopionej ciemnej czekoladzie.

Smacznego!

 

Przepis ten jest moja propozycją w ramach zabawy

wtorek, 08 listopada 2011
Ziemniaczki z patelni

Dzisiaj było tak pięknie i słonecznie, że postanowiłam zbytnio nie wysilać się w kuchni.

Na obiad zaserwowałam rumiane ziemniaki z cebulką. Z patelni. Solidnie doprawione. Najprostsze.

Takie ziemniaki najlepiej smakują, jeśli były smażone na tłuszczu wytopionym z wędzonego boczku, ale i na oleju będą smaczne. Do tego polecam zsiadłe mleko, maślankę albo po prostu dobre kwaszone ogórki.

Ziemniaczki z patelni

Składniki:

  • ziemniaki
  • cebula
  • olej do smażenia lub kawałek wędzonego boczku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • ulubiona przyprawa do ziemniaków

 

Ziemniaki ugotować na pół twardo albo w mundurkach albo w osolonej wodzie, obrane. Na oleju lub tłuszczu wytopionym z boczku, pokrojonego w kostkę, zeszklić cebule, pokrojoną w drobną kostkę (ale nie za drobną!). Następnie dodać ziemniaki pokrojone w sporą kostkę. Całość doprawić solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Smażyć, aż cebula i ziemniaki będą rumiane, od czasu do czasu mieszając.

Smacznego!

niedziela, 06 listopada 2011
Kotleciki aloo gobi

Aloo gobi to indyjskie danie z kalafiora i ziemniaków. Bardzo aromatyczne, przede wszystkim za sprawą garam masali.  A garam masala to przecież wspaniała mieszanka, takich przypraw jak: kardamon, kolendra, kmin rzymski, cynamon, gałka muszkatołowa, etc. Aloo gobi jest pyszne, ale zdecydowanie tylko dla wielbicieli orientalnych smaków. Amatorom polskich, tradycyjnych dań, niekoniecznie przypadnie do gustu.

Na blogu Strawberries from Poland znalazłam przepis na kotleciki. Pyszne, rozpływające się w ustach i naprawdę przypominające smakiem aloo gobi. Polecam! To naprawdę idealna propozycja dla wielbicieli tej potrawy.

Kotleciki aloo gobi

Składniki:

  • 1 nieduży kalafior podzielony na małe różyczki
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 suszona papryczka chili, pokruszona (albo 3/4 łyżeczki chili w proszku)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 3 łyżki oleju
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru, obranego  i startego lub drobniutko pokrojonego
  • kajzerka namoczona w wodzie i dobrze odciśnięta
  • 2 lekko roztrzepane jajka
  • sól do smaku
  • bułka tarta do panierowania kotlecików
  • olej do smażenia

 

Różyczki kalafiora lekko posolić i ugotować na parze. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i również ugotować. Ziemniaki i połowę kalafiora zmielić. 

Na rozgrzany na patelni olej, wrzucić ziarenka gorczycy i kuminu. Prażyć przez kilkanaście sekund. Dodać posiekaną cebulkę i imbir. Smażyć, aż cebulka się zeszkli.

Do kalafiora i ziemniaków dodać dobrze odciśniętą bułkę, różyczki kalafiora, garam masalę, chili, jajka. Dobrze wymieszać ręką, lekko ugniatając. Doprawić solą do smaku.

Z tak przygotowanej masy formować kotleciki, a następnie obtaczać je w bułce tartej. Smażyć je partiami na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane i chrupiące.

Doskonale smakują z dodatkiem schłodzonego naturalnego jogurtu lub zsiadłego mleka.

smacznego!

piątek, 04 listopada 2011
Orzechowa brukselka

Dzisiaj znowu brukselka z orzechami. Ale tym razem na ciepło.

Pyszna, oryginalna.

Miękka brukselka doskonale komponuje się z chrupiącymi orzeszkami. A masło z dodatkiem miodu i skórki cytrynowej... to taka kropka nad "i".

Polecam! Dla mnie, rewelacja!

 Orzechowa brukselka

(wg przepisu z bloga Strawberries from Poland)

Składniki:

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 kg brukselki, pokrojonej na połówki lub ćwiartki
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • sól

 

Orzechy pokroić - na cząstki włoskie lub na pół, jeśli używamy laskowych i prażyć na suchej patelni do momentu, aż lekko zbrązowieją. Schłodzone posiekać  drobno lub zmielić (ale niezbyt drobno!). Następnie wymieszać z masłem, skórką cytrynowa, miodem i doprawić solą.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać posoloną brukselkę. smażyć, aż zbrązowieje - ok. 10 minut. Następnie wlać bulion (lub wodę) i dusić, aż brukselka stanie się miękka, a płyn wyparuje - ok. 20 minut.

Gotową brukselkę wymieszać z masłem i podawać na ciepło.

Smacznego!

środa, 02 listopada 2011
Surówka z brukselki i orzechów laskowych

Nigdy nic nie miałam do brukselki. Nigdy nie przeszkadzało mi, że jest trochę mdła, a czasami nawet gorzka Nawet będąc dzieckiem uwielbiałam śmieciówę i zawsze z ochotą wyławiałam te maleńkie kapustki. A własnie. Pamiętacie jeszcze śmieciówę? Ja pamiętać, pamiętam, ale ostatni raz jadłam ją z 15 lat temu. Szkoda...

A dzisiaj spróbowałam brukselki na surowo - z dodatkiem orzechów laskowych i sosu z oliwy, octu balsamicznego i soku z cytryny. Bardzo fajne połączenie, ale następnym razem dodałabym więcej tego sosu. Może to kwestia przyzwyczajenia, ale  lubię takie "utaplane" w oliwie surówki. I z pewnością dorzucę tym razem pomidorki i odrobinę ostrego sera...

Przepis pochodzi z książki "Ulubione dania z kapusty" Anny Muchowicz.

Surówka z brukselki i orzechów laskowych

Składniki:

  • 50 dag brukselki
  • 5 dag łuskanych orzechów laskowych
  • 1/2 cebuli
  • Sos:
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

 

Brukselkę drobno pokroić lub poszatkować - ja wcześniej wycięłam głąbki. Cebulę pokroić w piórka. Wymieszać składniki sosu i polać surówkę. Jeśli trzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Na końcu posypać posiekanymi orzechami.

Można również dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i posypać wiórkami ostrego żółtego sera.

smacznego!

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi