sprawdzone przepisy kulinarne
wtorek, 30 listopada 2010
Swojsko. Wątrobianka mocno cebulowa.

Lubicie wątróbkę i smażoną cebulkę? Jeśli tak, spróbujcie tej wątrobianki. Pracy przy niej niewiele. a smakuje pysznie! Szczególnie z domowym świeżym pieczywem pszennym. Do tego proponuję ogórasy kwaszone lub konserwowe, a jeśli Wam mało będzie spróbujcie także domowej mielonki ze słoika (przepis-klik).

Natomiast lubujących się w paprykarzu szczecińskim, zachęcam do zrobienia go domowym sposobem, będzie zdrowiej, a także smaczniej. Tu znajdziecie przepis.A może nie jadacie mięsa, ani ryb? Spróbujcie smalcu maślanego lub wegetariańskiego z tofu. Polecam!

/źródło: Waniliowo mi.../

Wątrobianka mocno cebulowa

Składniki:

 

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 4 duże cebule
  • 8 dużych ząbków czosnku
  • 5 łyzek oleju
  • 15 dkg masła
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz kolorowy

 


Trzy cebule kroimy w piórka, lekko solimy i zezłocamy na niewielkiej ilości oleju, na reszcie smażymy do miękkości wątróbkę i pokrojony czosnek. Wszystko razem miksujemy blenderem (olej również). Dodajemy połowę masła, doprawiamy do smaku solę, pieprzem czarnym oraz kolorowym. Wkładamy masę do naczynia*. Czwartą cebulę kroimy również w piórka i rumienimy na odrobinie oliwy. Wykładamy ją na wierzch wątrobianki. Rozpuszczamy resztę masła i lekko tężejące wylewamy na wierzch wątrobianki obłożony cebulą. Schładzamy, w lodówce, szczelnie owiniętą folia spozywczą.


* mozna również zrobić wątrobiankę w słoiku, wtedy dodajemy do masy wątrobianej, tyle masła, aby masa była jedwabista i z wyczuwalnym posmakiem maślanym, a następnie podsmazoną cebulę w piórka (już nie blenderujemy!)

niedziela, 28 listopada 2010
Śledzie korzenne II

Czytelnicy mojego bloga doskonale wiedzą, że śledzie uwielbiam pod każdą postacią. Robie je dość często nie tylko na sposób tradycyjny z cebulka lub smietaną i jabłkiem, ale także w sosie majonezowo - śmietanowym z ogromna ilością czosnku, również z czosnkiem ale i z majerankiem, ananasem, sokiem pomarańczowym i przyprawą do pierników, w czerwonym winie, z suszonymi grzybami, pieczarkami, jabłkami, a także na słodko z suszona sliwką, rodzynkami oraz do wyboru z z grzybami marynowanymi lub ogórkami kwaszonymi. Przyrządzam również doskonałe śledzie marynowane z delikatnym posmakiem goździków. Wszystkie te przepisy znajdziecie na moim blogu i każdy gorąco polecam!

Ostatnio zaszalałam z przyprawami korzennymi i przygotowałam szalenie aromatycznego sledzia. Przyznaję, jest to zakąska dość nietypowa i pewnie nie każdemu wielbicielowi śledzi zasmakuje, ale mnie jak najbardziej przypadł do gustu i od czasu do czasu pojawi się na moim stole.

/źródło: "Kuchnia kresowa. 43 przepisy na dania z Wilna i Lwowa "z serii "Lubię gotować" nr. 5/2009

Śledzie korzenne

Składniki:

Przyprawy:

 

  • ok. 3 cm korzenia świeżego imbiru
  • 2 łyzeczki cukru pudru
  • 1/2 łyzeczki cynamonu
  • 2 ziarna pieprzu
  • 5 gożdzików
  • 4 - 5 listków laurowych
  • kawałek galki muszkatołowej
  • 4 -5 ziarenek ziela angielskiego

 

Pozostałe składniki:

 

  • 1/2 kg płatów sledziowych (najlepsze sa jasne, duże i grube płaty śledzi solonych z beczki)
  • 4 średnie cebule
  • olej
  • puszka koncentratu pomidorowego albo mały słoiczek keczupu
Przyprawy włoż do malaksera lub elektrycznego młynka do kawy i zmiel na proszek. Cebule pokrój w kostkę lub piórka i zeszklij na oleju. Dodaj koncentrat pomidorowy (lub keczup) i przestudź. Na talerzu ułoż uprzednio wymoczone śledzie i posyp je przyprawami. Wymieszaj dokładnie (najlepiej ręka). Zostaw na noc przykryte w lodówce. Następnego dnia płaty pokrój na kawałki, ułoż w dwóch lub trzech warstwach na półmisku, przykryj gruba warstwą cebuli z koncentratem. Możesz również zrobić warstwy w słoiku. Przykryj, wstaw do lodówki, aby smaki się przygryzły. Przed podaniem udekoruj natka pietruszki.

Smacznego:)

czwartek, 25 listopada 2010
Słodko... nieprzyzwoicie słodko. Ciepłe lody.

Pamiętacie ten deser? Leciutka pianka, niesamowicie słodka w waflowym rożku, z wierzchu oblana lukrem lub polewą i ew. posypana kolorowymi groszkami. Mam do nich słabość, mimo, że nie cierpię obrzydliwie słodkich łakoci.

Kiedy znalazłam  przepis na takie domowe ciepłe lody w specjalnym numerze Pani domu, postanowiłam wypróbować. Oooch, zasłodziłam się na trzy dni (conajmniej!!), ale przyznaję szczerze, że całkiem dobre wyszły, choć troszeczkę różniące się od kupnych.

Następnym razem wypróbuję wersję z kakao, może nie będą tak nieznośnie słodkie...

 

Ciepłe lody

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 3 białka
  • odrobina dowolnego soku lub kakao
  • gotowe wafle do lodów

 

Z 1/2 szklanki wrzącej wody, cukru oraz octu ugotować syrop " do piórka", to znaczy, że spływając z łyżeczki, tworzy cienkie nitki.Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając, cieniutkim strumieniem wlewać gorący syrop. Całość umieścić na parze ( w naczyniu nad garnkiem z wrzącą wodą) i ubijać do chwili, aż masa zgęstnieje.

Naczynie z gęstą masą wstawić do miski z zimną wodą i ubijać dalej, aż do całkowitego wystudzenia. Lody doprawić do smaku sokiem lub kakao, przełożyć do wafli.

Smacznego:-)

poniedziałek, 22 listopada 2010
Budyń waniliowy z tapioki

Ten deser rzeczywiście smakuje, podobnie jak taki domowy budyń, ale wyróznia się czymś...fajnym - przezroczystymi, żelowymi kuleczkami ślizgającymi się na języku.  Smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.

/źródło: Moja mała kuchnia/

Budyń waniliowy z tapioki

Składniki:

  • 125 g tapioki
  • 750 ml mleka (więcej w razie potrzeby)
  • cukier do smaku
  • 15g masła
  • esencja waniliowa (do smaku)
  • szczypta soli

 

Tapiokę opłukać, osaczyć, włożyć do garnka i zalać mlekiem na 1 godzine. Następnie zagotować,  zmniejszyć ogień, dosłodzić do smaku, dodać odrobine soli i gotować - często mieszając - aż tapioka stanie się przezroczysta. Jeśli deser staje sie zbyt gęsty dolewamy trochę mleka.  Pod koniec dodać esencję i masło.

Smacznego:-)

13:19, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (9) »
sobota, 20 listopada 2010
Lazania z dynią i mięsem mielonym

Do tej pory robiłam wyłącznie lasagne al ragu, czyli naszym sosem bolońskim i w takiej wersji bardzo ją lubię. Dzisiaj  spróbowałam jej z nieco innymi dodatkami, ze sporym dodatkiem porów i dynią. Połączenie bardzo udane idealne dla miłośników dań łagodnych.

/źródło: "Moje gotowanie"/

Lazania z dynią i mięsem mielonym

Składniki:

  • 2 pory
  • 1/2 kg miąższu dyni
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 5 dag koncentratu pomidorowego
  • 125 ml białego wytrawnego wina lub bulionu
  • 125 ml śmietany 18 %
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 litra mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ok. 30 dag płatów lazanii
  • ok. 7łyżek świeżo startego parmezanu lub innego twardego sera

 

Pory oczyścić , bardzo dokładnie wymyć i pokroić w półtalarki. Dynię pokroić w słupki. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso i smażyć ok. 8 minut. Włożyc por i smażyć aż będzie prawie miękki, podlać winem lub bulionem dołożyć dynię i dusić, aż dynia będzie miękka, ale jędrna. Dodac śmietanę, doprawić solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Dusić jeszcze przez chwilę.

Czas na sos beszamelowy. Masło stopić, dodać mąke i mieszając, wlewać mleko, gotować kilka minut. Przyprawić sola, pieprzem i gałką muszkatołową.

Każdy płat lazanii gotować osobno ok. 2 minuty w osolonej wodzie, następnie wkladać do zimnej i osuszyć na ściereczce.

W żaroodpornym natłuszczonym naczyniu układać kolejno lazanię, mięso i sos. Ostatnia warstwę powinna stanowić lazania, którą należyć polać sosem beszamelowym. Posypać wierzch startym serem. Piec ok. 45 minut w 170 st. C (jesli wierzch za szybko się zacznie rumienić zmniejszyć temp. do 150 st.C). Po upieczeniu pozostawić danie na 10 - 15 minut.

smacznego:-)

środa, 17 listopada 2010
Śledzie z grzybami

Co prawda do świąt pozostało jeszcze troche czasu, ale ja już szukam i wypróbowuję nowe przepisy na sledzie i świateczne ciasta.

Śledzie z grzybami to nezwykle aromatyczna i smaczna zakąska. Mam nadzieję, że w tym roku uświętnia wiele kolacji wigilijnych(i nie tylko!). Polecam gorąco!

/źródło: Coś niecoś/

Śledzie z grzybami

Składniki:

  • 1 kg sledzi
  • garść (ok. 35 - 40g) grzybów suszonych (kapelusze)
  • pieprz i ew. sól
  • 2 - 3 duże cebule
  • koncentrat pomidorowy  do smaku

 

Grzyby zalać ciepłą wodą, dokładnie wymyć. Opłukać, zalać znowu cieplą,  świeżą wodą. Po ok. 2 godzinach moczenia, ugotować je w tej samej wodzie. W trakcie gotowania doprawić pieprzem i leciutko posolić. Grzyby odcedzić, pokroić w paseczki, natomiast wywar zachować. Zezłocić na oleju cebulę pokrojoną w piórka, zmieszać z grzybami. Kilka łyżek wywaru wymieszać z koncentratem pomidorowym (ok. 1 łyzki ), zalać powstałym sosem cebulę i grzyby tak, by były przykryte. Przestudzić. Śledzie wymoczyć , pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, zalać ostudzonym sosem i odstawić do lodówki na 2 - 3 dni lub chociaż kilka godzin przed planowana konsumpcją.

Smacznego:-)

poniedziałek, 15 listopada 2010
Zdrowe bułeczki

Dwa razy podchodziłam do tych bułeczek. Za pierwszym razem dodałam za mało wody i wyszły takie, ze jakby nimi w kogoś rzucić, to trup na sumieniu na 100%. Jakiś czas temu zrobiłam drugie podejście i bardzo dobrze, bo tym razem wyszły naprawdę pyszne, mięciutkie ( choć cięzkie -wiadomo to tylko razowa maka)bułeczki, nawet moje dziecko nie przepadające za razowym pieczywem zjadło 3 posmarowane tylko masłem.

/źródło: Zachciało mi sie słodyczy/

Zdrowe bułeczki

Składniki:

  • 45 dag pełnoziarnistej maki chlebowej
  • letnia woda
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2,5 łyzeczki drożdży suszonych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru


Wszystkie składniki wymieszać i wyrobic dobrze. Wody dodać tyle, aby można było zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielic na 6 części, z każdej uformować kulkę i zostawić na 20 - 30 minut (mozna na dłużej)  przykryte naoliwioną folią. Następnie z każdej kulki uformować podłużne bułeczki i układać je ( w dość dużych odstępach) na blachę wyłożona papierem do pieczenia Zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny  w ciepłym miejscu. Bułeczki przed pieczeniem lekko spryskać wodą, można je również naciąć. Piec ok. 20 minut w temp 220 st.C

Smacznego:-)

sobota, 13 listopada 2010
Ciasto pierogowe na... maślance, a nadzienie ruskie:)

Jakiś czas temu robiłam pierogi z ciasta ze śmietaną. Pyszne, idealne ciasto!!! A wczoraj wpadł mi przepis na ciasto maslankowe, bez wody, bez jajek. Też całkiem fajne, dość elastyczne, po ugotowaniu miękkie i smaczne, aczkolwiek to z dodatkiem śmietany jest według mnie trochę lepsze.

Ciasto maślankowe nadaję się  (podobno) do każdego farszu, zarówno wytrawnego jak i słodkiego. Ja moge szczerze je polecić z farszem mięsnym i ruskim. Dzisiaj będzie o ruskich.

/źródło: Przy kuchennym stole/

Pierogi na maślance z ruskim nadzieniem

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • maślanka (do 1/2 litra)
  • szczypta soli

Farsz:

  • 80 dag ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag białego sera
  • 1 duża cebula (a nawet i dwie)
  • sól, pieprz

 

Ziemniaki i ser mielimy, dodajemy cebulę drobno pokrojoną i usmażona na złocisty kolor na sporej ilości oleju (dodajemy ją wraz z olejem), doprawiamy farsz solidnie sola i pieprzem.

Mąkę przesiewamy do  sporej miski, dodajemy szczyptę soli oraz tyle maśanki, aby mozna było zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy ciasto cienko na stolnicy posypanej mąka. Wykrawamy szklanką kólka, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie (od wypłynięcia ok. 2 minuty).

Podajemy okraszone cebulką lub skwarkami ze słoniny albo boczku. Pysznie smakują również podsmażone na rumiano.

Smacznego:)

piątek, 12 listopada 2010
Sałatka owocowa z ajerkoniakiem

Za godzinę wpadną goście, a Ty... nie masz w domu nawet kawałka ciasta. Co wtedy ??? Zaglądasz do szafki. Jest ajerkoniak, jest owocowa mieszanka... zaraz będzie sałatka. Prosta, szybka a smaczna!!!

 


Sałatka owocowa z ajerkoniakiem

Składniki:

  • 2 puszki mieszanki owocowej
  • ajerkoniak (ok. 1/2 szklanki)

 

Owoce odsączamy, zalewamy ajerkoniakiem mieszamy i szczelnie przykrywte wstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły (na ok. 30 minut). I tyle. Oczywiście ajerkoniaku możemy dodać tyle ile chcemy. Przed podaniem każdą porcję warto ozdobić listkiem melisy.

Smacznego:-)

środa, 10 listopada 2010
Sałatka ryżowo - ogórkowa II

Jeszcze jedna prosta sałatka....takie najbardziej lubię:)

Sałatka ryżowo - ogórkowa II

Składniki:

  • 1 szklanka długoziarnistego ryżu
  • 2 świeże ogórki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 łyzki majonezu
  • 3 łyzki jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

 

Ryż gotujemy na sypko. Wrzucamy do salaterki. Ogórki obieramy i kroimy w drobna kostkę, dodajemy do ryżu, wrzucamy również odsączona kukurydzę. Mieszamy majonez, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstałym sosem zalewamy składniki w salaterce, dokładnie mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem i jeszcze raz mieszamy.

smacznego:-)

niedziela, 07 listopada 2010
Grochowinki drożdżowe, czyli kociewskie faworki na drożdżach

Grochowinki drożdżowe są pyszne, choć bardzo się różnią od tradycyjnych faworków. Poza tym sa o wiele tańsze, bo nie trzeba dodawać tyle jajek ile do kruchych.

Pewnie jesteście ciekawi skąd wzięła się nazwa grochowinki? Według regionalisty z Gdańska Huberta Pobłockiego nazwa ta wzięła się stąd, ze ciastka te przypominają kształtem i barwą suszone puste strąki grochu lub fasoli. Warto też zaznaczyć, że kociewianki smażą grochowinki dokładnie według dawnej receptury z roku 1970.

Kociewskie grochowinki wpisane są na liste produktów tradycyjnych prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

/źródło: portal "Wrota pomorza"/

Grochowinki drożdżowe

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia (smalec, olej lub pół na pół smalec z olejem)
  • 2 łyzki octu lub spirytusu

Na lukier:

  • białko (woda przegotowana lub sok z cytryny)
  • cukier puder

 

Zrobić zaczyn z drożdży, mleka i cukru. Wyrośniety zagnieść z resztą składników (margaryny nie rozpuszczamy). Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Następnie rozwałkować na dość cienki placek, pociąć na szerokie paski, a potem w dłuzsze romby. Każdy romb naciąć posrodku, przez dziurkę przewlec jeden koniec rombu. Smażyć w głębokim tłuszczy tak jak zwykłe faworki. Odsączać na papierowych ręcznikach i smarować lukrem utartym z białka (wody lub soku) i cukru pudru.

Smacznego:-)

Przepis ten jest moja jedenastą propozycja w ramach zabawy Gotujemy po polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl.

sobota, 06 listopada 2010
Zalewajka na sposobów kilka

Zalewajka to strasznie prosta i tania zupa na zakwasie żurkowym. Każdy region ma swój przepis na nią i co najlepsze każda gospodyni robi ją po swojemu. Ja do tej pory przygotowywałam ją według tego przepisu. Zawsze musiała być dość gęsta, pieprzna i kwaśna, często także z dodatkiem majeranku i czosnku.

W ramach zabawy gotujemy po polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTloczenia postanowiłam wypróbować inne przepisy.

Pierwszy znalazłam na stronie "Ugotuj to". Zalewajka świętokrzyska z dodatkiem mleka i boczku usmażonego z cebulką wychodzi naprawdę przepyszna,  choć podobno nie jest znana w tamtych stronach. Coż, najważniejsze że smakuje. Druga podobno bardziej znana, z kiełbaską i słoninką, bez mleka, a trzecia doskonała dla osoby lubiącej kwaśne zupy, ale liczącej kalorie, bo bez śmietany. Ta ostatnia najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, więc spokojnie można ugotować podwójną porcję, jest mocno czosnkowa, pieprzna i ostra, za sprawą chili. Ten przepis znalazłam w miesięczniku "Moje gotowanie".

Bardzo gorąco polecam Wam wszystkie  moje propozycje i z chęcią poczytam o tym jak Wy gotujecie tę niezwykle smaczna zupę.:)

Zalewajka świętokrzyska I

Składniki:

  • 70 dag ziemniaków
  • 1 szklanka (lub więcej) domowego zakwasu na zur
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • kawałek wędzonego boczku (5 dag)
  • 1 posiekana cebula

 

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Zalej wodą (ilość według uznania - ja lubię gęste zupy). Zagotuj, posól - a następnie gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wlej mleko, zakwas i śmietanę - zagotuj. Dodaj boczek przesmażony z cebulką. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą.

Smacznego:-)

Zalewajka świętokrzyska II

Składniki:

  • kiełbasa
  • ziemniaki
  • sól i ew. pieprz
  • gęsta śmietana
  • słonina
  • zakwas na żur

 

Kiełbasę kroimy w większe kawałki ok 10 cm - wkładamy do garnka, dodajemy także pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Zalewamy zakwasem i śmietaną, doprowadzamy do wrzenia, solimy i ew. doprawiamy pieprzem, na koniec dodajemy skwarki wytopione ze słonina. Też pyszne, choć proste !!!

Zalewajka bez śmietany, pikantna i czosnkowa niesamowicie

Składniki:

  • 30 dag kiełbasy
  • 50 dag ziemniaków
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • zakwas na żur (ilość według gustu)
  • sól
  • świezo zmielony pieprz
  • ostra papryka
  • 4 ząbki czosnku

 

Kiełbasę i ziemniaki pokrojone w kostkę, zalej bulionem i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wlej zakwas, zagotuj i gotuj jeszcze kilka minut. Wyłącz gaz, Zupę dopraw solidnie świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ostra papryką, jeśli trzeba posól też - ma być kwaśna, mocno czosnkowa, wyrażista w smaku. Na podgrzej i podawaj ze świeżym białym lub razowym pieczywem.

Smacznego:-)

czwartek, 04 listopada 2010
Buraczak

Buraczak to lubelskie ciasto z burakiem cukrowym. Niesamowicie wilgotne, słodkie i naprawdę pyszne! Nie da się poprzestać na jednym kawałku:) Za przepis i nie tylko:-) dziękuję Iwonce.

Buraczak

Składniki:

  • ok. 2kg burak cukrowy
  • 3 jajka
  • 3 dkg drożdży
  • 1 szklanka wody, w której gotowaliśmy buraka
  • 1/2 szklanki cukru
  • ok. 2,5 szklanki maki pszennej tortowej
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 10 dkg masła
  • mak
  • cukier do posypania wierzchu ciasta

 

Buraka obieramy i myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odlewamy 1 szklankę wody w której go gotowaliśmy. W gorącej rozpuszczamy masło pokrojone na małe kawałki. Do lekko ciepłej wody z masłem dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier, buraka startego na dużych oczkach tarki, śmietanę i jajka oraz 2 łyżki maku. Wyrabiamy ciasto, a następnie wylewamy je na dużą prostokątną blaszkę wysmarowaną oliwą lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką. Wierzch posypujemy makiem i cukrem. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pieczemy ok. 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Kroimy i podajemy wystudzone.

Smacznego:-)

Przepis ten jest moja siódmą propozycja w ramach zabawy gotujemy po polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl.

środa, 03 listopada 2010
Śledzie po kujawsku

Z jabłkami... . Znalazłam na nie kilka nieznacznie różniących się przepisów i postanowiłam skorzystać z obu. Korzystając z przepisu na blogu Beaty Lipov, dodałam cebulę, bo bardzo lubię sledzie z jej dodatkiem, również śledzie po wymoczeniu pokropiłam octem winnym, natomiast bazując na tym przepisie, dodałam majeranek, śledź wyszedł...pyszny, że palce lizać!:-)

Śledzie po kujawsku

Składniki:

  • 500g filetów sledziowych
  • szklanka mleka
  • 30 dag winnych jabłek
  • 2 łyzki oleju
  • 2 łyzki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 niewielkiej cebuli (opcjonalnie)
  • łyzka suszonego majeranku
  • mielona ostra papryka
  • sól, pieprz
  • cukier
  • natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyzeczka octu winnego (opcjonalnie)

 

Śledzie wymoczyć najpierw w wodzie , a następnie w mleku. Jesli mamy ocet winny w domu, warto go teraz skropić nim i posypać świeżo zmielonym pieprzem, a następnie odstawić na 1/2 godziny w chłodne miejsce. Jabłka obrać, a nastepnie po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w plasterki lub kostkę - skrapiamy  sokiem z cytryny. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę (jeśli chcemy ją dodać do potrawy) chwilę podsmażamy, następnie dodajemy jabłka i też chwilę smażymy. Dodajemy majeranek, skórkę otartą z wyparzonej cytryny. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem - dusimy kilka minut pod przykryciem. Doprawiamy sos koncentratem pomidorowym i ew. dolewamy troche wody, jesli wyszedł za gęsty. Odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnego sosu dodajemy posiekana natke.

Filety sledziowe kroimy na pół lub w mniejsze kawałki, układamy je na półmisku, przykrywamy zimnym sosem. Przykrywamy półmisek folią i wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.

Smacznego:-)

 

Przepis ten jest moją szóstą propozycją w ramach zabawy Gotujemy po polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl.

wtorek, 02 listopada 2010
Pierogi z ziemniakami

Jakiś czas temu odkryłam przepis na najwspanialsze pierogi (no może nie licząc ruskich)), choć niezwykle proste...z ziemniakami smażonymi. W książce, w której znalazłam ów przepis znalazłam wzmiankę, ze mozna tez przygotować pierogi z gotowanych ziemniaków iii.. przypomniało mi się , ze widziałam takowe u Małgosi. Też sa pyszne, choć z ręka na sercu wyznaję, że te ze smażonymi ziemniakami są jeszcze lepsze.

Pierogi z ziemniakami

Składniki:

Farsz:

 

  • ok. 1kg obranych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • oliwa (w ilości takiej, by porządnie pokryła całe dno patelni)
  • sól, pieprz do smaku

 

 

Obrane ziemniaki umyć, pokroić na cwiartki i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane, odcedzić, odparować i utłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub przepuścić przez maszynkę do mielenia lub praskę.

Cebulę drobno posiekać i smażyć do lekkiego zezłocenia na patelni z rozgrzana oliwą. Jeszcze gorące przelać do utłuczonych ziemniaków. Doprawić sowicie solą i pieprzem. Wszystko porządnie wymieszać. Odstawić farsz do ostygnięcia.

 

Ciasto na pierogi*:

 

  • 3 szklanki mąki (najlepiej pół na pół zwykłej maki pszennej i krupczatki)
  • 2 nieduze jajka
  • szczypta soli
  • ok. 1 szklanki gorącej wody - a tak naprawdę ilość taka, jaką zabierze mąka, by ciasto stało się miękkie, elastyczne i nie kleiło się do dłoni

 

 

Z podanych składników zagnieść ciasto na stolnicy lub robotem kuchennym, pamiętając o tym by wody dodawać stopniowo. Uformować z ciasta kulę lub wałek, zawinąć w folię spożywczą i odłożyc na ok. 1/2 godziny, bu ciasto odpoczęło. Następnie odkrawać po kawałku ciasta (resztę z powrotem zawijać w folię, żeby nie wyschło) - wałkować na grubość ok. 1,5 mm, wykrawać okręgi równej wielkości. Nakładać po czubatej łyżce farszu (ilość farszu dostosować do wielkości okręgow), formować pierogi, odkładać je na czysta ściereczkę, przykrywać drugą ściereczka, aby nie wyschły. Gotować w dużej ilości osolonej wody. Podawać okraszone dużą ilością cebulki , ze skwarkami z wytopionej słoninki lub wędzonego boczku. Przepyszne sa także odsmażone .

Smacznego:-)

* w tym przepisie kluczowe znaczenie ma farsz, a więc ciasto na pierogi tak naprawdę można przyrządzić według każdego ulubionego przepisu, gorąco polecam ciasto pierogowe z dodatkiem śmietany.

 

Przepis ten jest moja piątą propozycją w ramach zabawy Gotujemy po polsku, której sponsoruje serwis zPierwszegoTloczenia.pl.

poniedziałek, 01 listopada 2010
Szałtanosy

Małe pierożki ze słodkim serowym nadzieniem. Można je zrobić z ciasta drożdżowego i wówczas gotujemy je na parze (podobnie jak pampuchy) albo z ulubionego ciasta pierogowego i wtedy gotujemy je w osolonym wrzątku.

Ja pokusiłam się o zrobienie ciasta drożdżowego i nie żałuję, bo wyszło bardzo smaczne. Jeśli ktoś z Was nabierze na takie parowane pierogi ochoty, a nie posiada odpowiedniego garnka, może obwiązać gazą najszerszy garnek, jaki ma w domu, oczywiście uprzednio wypełniony wodą.

Jeśli nie lubicie cynamonu możecie z niego zrezygnować, albo zamienić na rodzynki.

/źródło: " Taniec z garami" Piotra Galińskiego

Szałtanosy

Składniki:

  • 40g świeżych drożdży
  • szklanka mleka
  • 1/2 kg mąki + 6 łyżek
  • cukier (według gustu)
  • 4 jaja
  • 100g margaryny (stopić i lekko przestudzić)
  • 1/2 kg domowego pysznego twarogu
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • cukier waniliowy
  • białko do smarowania
  • sól
  • stopione masło ( do polania pierożków)

 

 

 

Ciasto drożdżowe:

Drożdże mieszamy z łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodajemy 6 łyżek mąki i mieszamy. Zaczyn oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrósł.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy 2 jajka, szczyptę soli, wyrosnięty zaczyn oraz stopiona margarynę. Bardzo dokladnie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podrosło.

Nadzienie:

Twaróg, cukier, cukier waniliowy, cynamon i 2 jajka ucieramy dokładnie.

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki za pomocą szklanki, nakładamy masę twarogową, brzegi krążków smarujemy białkiem i zlepiamy (ostrzegam, że to nie będzie proste:)

Gotujemy na parze, przykryte, np. folia aluminiową. Podajemy na gorąco polane stopionym masłemi i posypane cukrem ( a jesli lubicie to również cynamonem).

Jeśli zostaną Wam szałtanosy ( a pewne jest, ze jeśli nie tworzycie sporej rodzinki, to bank ich nieco zostanie) wystarczy je szczelnie przykryć i wstawić do lodówki. Można je odgrzewać je na parze. Natomiast jeśli zabraknie Wam farszu, zróbcie z pozostałego ciasta pampuchy, możecie je nadziać powidłami albo pozostawić bez nadzienia. Następnie pozostawcie je pod przykryciem do wyrośnięcia i parujcie takim samym sposobem jak pierożki. Będą pysznie smakować polane  smietana i posypane cukrem.

Smacznego:-)

Przepis ten jest moją czwarta propozycja w ramach zabawy Gotujemy po polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl.

18:49, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (8) »
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi