sprawdzone przepisy kulinarne
poniedziałek, 30 listopada 2009
Wegetariański smalec

Przepis na ten pyszny smalec znalazłam w specjalnym wydaniu" Pani domu" z ...1998 roku, a pdała go redaktor naczelna miesięcznika "Sekrety serca". Polecam gorąco. Jest rewelacyny, smakuje każdemu, a poza tym jest zdrowszy od wytopionego ze słoniny.

Wegetariański smalec

Składniki:

  • 250 g Planty
  • duża cebula
  • jabłko
  • łyzka oleju
  • garść majeranku
  • sos sojowy
  • kostka wędzonego tofu
  • sól, pieprz

Tofu pokroić w małą kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać posiekana cebulę i starte jabłko. Wszystko skropić sosem sojowym i znów podsmazyć. Dodać ppkruszoną Plantę i wymieszać. dosypać majeranek. ciągle mieszając, doprawić solą i pieprzem. Zlać do naczynia z kamionki i odstawić do zastygnięcia.

Smacznego!

sobota, 28 listopada 2009
Duszony koper włoski z ziemniakami

Zaskakująco pyszne danie:-) Bardzo, bardzo gorąco polecam!

Duszony koper włoski z ziemniakami

Składniki:

 

  • 1 duża bulwa kopru włoskiego z listkami
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula pokrojona w półplasterki
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • 50 dag ziemniaków
  • 1/2 szklanki wody

 


Posiekać kilka listków kopru włoskiego. Nastepnie przekroić bulwę wzdłuż naćwiartki i usunąć środek, a ćwiartki pokroić w paseczki. W rondlu rozgrzać oliwe, włożyć koper i cebulę, oprószyć pieprzem, lekko posolić. Przykryć, dusić 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Pokroić obrane ziemniaki w plasterki, dodać do rondla z koprem i cebulą, doprawić solą. Smażyć 3 minuty, mieszajć, Wlać wodę, przykryć rondel i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Przed podaniem posypać potrawę listkami kopru.

Smacznego!

piątek, 27 listopada 2009
Mleczna babka z cytrynowym lukrem

Jakiś czas temu Dorota, wstawiła na swoim blogu przepis na bardzo prosta babkę, która nota bene niezbyt jej smakowała : D

Mimo tego postanowiłam, przepis wypróbować. Pierwszego dnia nie byłam zachwycona tym ciastem. Była dosyć zbita, choć nie twarda, powiedziałabym gąbczasta, a przyrumieniona skórka gryzła się z cytrynowym lukrem. Natomiast na drugi dzień babka smakowała pysznie, naprawdę pysznie! Leciutka, mięciutka, mleczno cytrynowa.....jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu.

Mleczna babka

Składniki:

  • 120 g przesianej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 50 g masła roztopionego i ostudzonego
  • dodatkowo, choć niekoniecznie:skórka otarta z pomarańczy lub cytryny

Lukier cytrynowy:

  • sok z cytryny
  • cukier puder

 

Mleko skondensowane wlać do miski, po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Dodać maslo i zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować, by nie bylo grudek.

Formę o wymiarach 29x10,5 (wymiary górne) wysmarować masłem i wysypać kasza manna lub bułka tartą. Wlać ciasto (ciasto powinno sięgać do polowy foremki - bardzo rośnie). piec w temp. 160 st. przez ok. 30 - 35 minut (10 minut przed końcem zwiększając temp. do 180 st. Sprawdzić patyczkiem, powinien być suchy. Ostudzoną babkę można polukrować - wystarczy wycisnąć trochę soku z cytryny i dodawać po trochu cukru pudru, rozcierając dokładnie, aż do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji.

Smacznego:-)

18:39, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (7) »
czwartek, 26 listopada 2009
Sałatka z pestkami słonecznika

Szybka, chrupiąca i pyszna sałatka. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.


Sałatka z pestkami słonecznika

Składniki:

  • puszka ananasów
  • 200g łuskanych pestek słoneczika
  • natka pietruszki
  • 2 winne jablka
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sok z cytryny
  • majonez

Jajka i obrane jabłka kroimy w kostkę. Plastry ananasa osączamy z zalewy (zalewę pozostawiamy) i również kroimy w kostkę.

Składniki sałatki mieszamy. Dodajemy pieprz cayenne, miód, pestki słonecznika, majonez, kilka łyżek z zalewy z ananasów i sok z cytryny. Mieszamy, dekorujemy gałazkami natki pietruszki. Podajemy schłodzoną.

Smacznego:-)

środa, 25 listopada 2009
Bagietki mleczne, czyli weekendowa piekarnia#53

                                  WeekendowaPiekarnia

Tym razem piekłam wcześniej, wyjątkowo wcześnie. Po prostu wstałam dzisiaj o 5 nad ranem i zachciało mi się domowego świeżego pieczywa. Wyjęłam drożdże z lodówki, poczekałam, aż się ogrzeją i przystapiłam do dzieła :D. a tu niespodzianka, nie wiem czy coś mi się pomyliło i zrobiłam jakis błąd, ale wyszło mi strasznie rzadkie ciasto, choćbym nie wiem co, za żadne skarby by tego nie zagniótł:-) Za moment następne jaja, zdałam sobie sprawe, że nie posiadam formy do pieczenia bagietek, chociaż piekarka ze mnie początkująca zdawałam sobie sprawę, że mogą wyjść nieźle rozlazłe. Ale nie było tak źle, owszem nie wyszły idealne, ale za to pyszne, mięciutkie. Absolutnie godne polecenia,  szczególnie z zimnym mleczkiem smakuja super.

A tu podaję link do przepisów:

http://zapbook.canalblog.com/archives/2009/11/24/15869934.html

Składniki:

  • 300g mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 60g roztopionego masła
  • 130 g cukru
  • mąka(ile się wgniecie-zacząć od 500 g)
  • biała lub gorzka czekolada- dałam 2 tabliczki(niekoniecznie)
  • zapach waniliowy lub śmietankowy
  • żółtko i mleko do smarowania

 

Wyrobić ciasto,aż będzie gładkie i elastyczne(mozna to zzrobić w maszynie). Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.- powinno podwoić  objętość. Odgazujemy, dzielimy na 2 części, 1 część możemy zostawić bez dodatków, do drugiej możemy dodać posiekana czekolade. Każdą część dzielimy na polowę i formujemy bagietki. dstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 30 minut. Smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem, nacinamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. ok 25 minut.

*wszystkie 4 bagietki zrobiłam z dodatkiem czekolady ( dałam 2 tabliczki)

**czekoladę dodałam od razu(przed zostawieniem do wyrośnięcia)

wtorek, 24 listopada 2009
Zupa z cebuli czerwonej

Czy jedliście zupę cebulową? Ja tak i muszę przyznać, że bardzo ją lubię, ba, cała moja rodzina ją lubi. Ale ta jest inna, zupełnie inna. Nie chodzi o to, że zrobiona z czerwonej, a nie z białej cebuli. Nie, ta jest po prostu niesamowicie aromatyczna. Jeśli ktos lubi korzenne smaki i posmak octu balsamicznego, polecam! Jeśli nie, radzę nie próbować:-) No cóż, w moim domu tylko ja się nią od czasu do czasu zajadam:))

Składniki:

  • 4 średnie czerwone cebule
  • 4 suszone śliwki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • liść laurowy
  • 3,5 szklanki bulionu drobiowego
  • łyżka octu balasamicznego
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • sól

Mieszanka przypraw:

po 1/2 łyżeczki

  • galki muszkatołowej
  • białego pieprzu
  • cynamonu
  • nasion kopru włoskiego
  • anyżu
  • goździków

Wszystkie przyprawy zemleć i wymieszać. Cebule i śliwki pokroić w paski. Rozgrzać w garnku oliwę. Wrzucić cebule, mieszankę przypraw, liść laurowy, a po chwili śliwki. Dusić stopniowo dodając bulion. Pod koniec gotowania, gdy cebula będzie miękka, dodać ocet i sos sojowy. Zupę doprawić solą i podawać z chlebem razowym lub z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa.

Przepis ten jest moją trzecią propozycją w ramach akcji

Smacznego:-)

poniedziałek, 23 listopada 2009
Buraczki na ciepło z imbirem

Całkiem niedawno Adrijah podała na swoim blogu przepis, który dostała od Margot. Przepis na buraczki na ciepło. Ale nie na takie tradycyjne , z zasmażką, a za to z cebulka, imbirem i papryką konserwową. Szczególnie zainteresował mnie ten dodatek papryki, dodam , że nawet obawiałam się tego połączenia. Ale zupełnie niepotrzebnie, bo wyszły smaczne i co najlepsze i dla zadziwiające, że smakowały mojej Mamie, która NIENAWIDZI curry w potrawach, uznała, że śmierdzi:))a w tych buraczkach nawet go nie wyczuła, chociaż dałam sporą ilość, bo bardzo lubię, hihihi::)


Buraczki na ciepło z imbirem

Składniki:

  • 1/2 kg buraków
  • 3 cebule
  • łyżka masła
  • olej
  • 1/4 słoika papryki marynowanej
  • kawałek świeżego imbiru
  • sól, pieprz
  • curry (opcjonalnie)
  • czosnek

 

Buraki ugotować w skórce do miękkości. Ostudzić i obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzaną patelnie, następnie dodać tłuszcz. Gdy cebula się zeszkli, dodać buraczki, wymieszać. Dodać paprykę pokrojoną w paski, starty imbir, trochę czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawić do smaku. Podawać na ciepło.

Przepis ten jest moją drugą propozycją w ramach akcji

Smacznego!

niedziela, 22 listopada 2009
Grzesiek śmietanowo - karmelowy z nutką cynamonu

Dwa dni temu szukałam jakichś fajnych przepisów na ciasto i ....znalazlam. Grzesiek to kruche ciasta z jabłkami, karmelem, chupiącymi wafelkami i warstwa bitej śmietany.

Kruche ciasto z jabłkami:

  • 2 szklanki maki
  • 3 żółtka
  • kostka margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (dałam 1/2 szklanki)

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, a następnie wstawiamy je do lodówki przynajmniej na godzine.

Połowę ciasta ścieramy do wysmarowanej i wysypanej bulką tartą tortownicy (o średnicy 26 cm), podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 230 st. Na podpieczone ciasto wykładamy:

  • 4-5 kwaśnych jabłek startych na tarce o dużych oczkach
  • posypujemy cynamonem (ja lubię dużo)
  • starta druga cześć ciasta

Pieczemy, aż wierzch bedzie zrumieniony. Odstawiamy do ostygniecia.

Na ostygniety ciescie rozmarowujemy masę z :

  • puszki gotowanej masy karmelowej
  • 2 grześków(użyłam innych wafelków-kokosowych i w białej czekoladzie)

Następnie nakładamy ubite razem:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 zagęstniki do  śmietany
  • ew. 1 łyżkę cukru pudru

Wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą.

Przepis ten jest moja pierwszą propozycją w akcji

 

Smacznego:-)

18:05, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (9) »
sobota, 21 listopada 2009
Chleb z cebulą na białym winie

                                                WeekendowaPiekarnia

Tym razem gospodynią Weekendowej  Piekarni (już 52 edycji) została Ptasia, która zaproponowała do wypróbowania dwa przepisy:

Francuski chleb wiejski na zakwasie i chleb z cebulą na bialym winie. Uwielbiam cebulę i dodaję ją do czego tylko się da, więc bardzo ucieszła mnie propozycja Ptasi. Jak zwykle zrobiłam podwójną porcję ;-) I jak zwykle nie moglam się opanować i spróbowałam jeszcze ciepłego chleba. Kurcze, ale dobry był, właśnie taki ciepły jest najlepszy , a jeszcze posmarowany masełkiem mmmm......  . Super pachnie(winkiem :D), bardziej przypomina bułkę niż chleb. Wspaniale pasuje jako dodatek do zup, sałatek, doskonale nadaję się na kanapki z wędlinami i serami. Polecam!

Składniki:

500g mąki pszennej (chlebowej lub mieszanki 1:1 zwykłej i chlebowej),

15 g świeżych lub 1,5 łyżeczki drożdży instant,

ok. 150ml (patrz przepis) białego wina,

130-150ml letniej wody, 2 łyżki masła,

 2 małe cebule, (u mnie 2 bardzo duże)

1,5 łyżeczki soli

Stopić masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Zdeglasować patelnię 1/4 szklanki (ok. 60 ml - 4 łyżki) białego wina. Odcedzić cebulkę od płynu, ten ostatni zachować. Lekko wystudzić.

Odcedzony płyn winno-cebulowy dopełnić białym winem do 150ml. Wymieszać mąkę z solą i drożdżami, pomału dodać wino i wodę, stale mieszając. Proponuję zacząć od 130 ml wody, gdyż  cebula później także oddaje wilgoć ; zawsze można dodać odrobinę wody później. Na koniec dodać cebulę. Wyrobić krótko ciasto, by wszystkie składniki się połączyły. Przykryć, odstawić na 10 min. Po tym czasie wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem, aż będzie miękkie i sprężyste (ok. 10-15 minut), nie powinno się kleić. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, odstawić do wyrastania na ok. 1,5 h (w 1/2 czasu wyrastania chleb odgazować i złożyć).

Po czasie wyrastania chleb odgazować, podzielić na 2 części i uformować, np. pulchne bagietki/torpedy, lub bochenki okrągłe albo owalne. Odstawić do wyrastania - do podwojenia objętości - na ok. 35-45 minut.

Przed pieczeniem chlebki naciąć. Piec w 230 st. C, w naparowanym piekarniku (ja piekłam w 200 st.), 20-25  minut (aż chleb będzie głuchy od spodu); lub na kamieniu, nagrzanym 1 h przed pieczeniem.

 

środa, 18 listopada 2009
Napoleonka bez pieczenia z brzoskwiniami

Bardzo fajne, szybkie ciasto. Idealne kiedy mamy ochotę na coś słodkiego i mało czasu. Polecam nie tylko zapracowanym.

Składniki:

5 szklanek mleka

torebka budyniu śmietankowego

4 żółtka

szklanka cukru

szklanka mąki

kostka masła lub margaryny

cukier lub aromat waniliowy

2 paczki dużych, niezbyt słonych krakersów

puszka brzoskwiń (lub więcej)

Wykonanie:

4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Pozostałe zimne mleko wymieszać z budyniem, mąką, żółtkami i wlać do gotującego się mleka. Mieszając, gotowac aż masa zgęstnieje. Połowę krakersów ułożyć na blaszcze posmarowanej masłem (ja wyłożyłam ją folią), przykryć połowa  gorącego kremu, nałożyć pokrojonę w kostkę brzoskwinie, wylać drugą poowę kremu i nałożyć resztę krakersów. Odstawić do stygnięcia. Można posypać cukrem pudrem.

wtorek, 17 listopada 2009
Pasta z tofu wędzonego

Pamiętam dzień, w którym pierwszy raz spróbowałam tofu-oooo matko! To było straszne, naprawdę szczerze współczułam wegetarianom, nie miąłam zielonego pojęcia, jak mozna coś takiego zjeść. Jednak całkiem niedawno odkryłam na blogu Zaciszna knajpka przepis na kokardki z tofu, autorka przepisu, zaleca pokropienie sera sosem sojowym i pozostawienie go na pół godziny. Postanowiłam spróbować jeszcze raz i wiecie, co? To było pyszne. Od tamtej pory w mojej kuchni co jakiś czas pojawia się tofu i wyczarowuje z niego przerózne potrawy. Oto jedna z nich, na którą przepis znalazłam na forum wege-dzieciak. Nawet moja Mama, która jest niezwykle wybredna osobą, zajadała się nią:)

Pasta z tofu wędzonego

Składniki:

  • tofu wędzone
  • sos sojowy
  • duża cebula niezbyt drobno pokrojona i usmażona
  • majonez
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól i pieprz ziołowy do smaku


Tofu pokropić sosem sojowym, odstawić na 15-30 minut, a następnie pogotować w całości 15 minut. Wystudzone zetrzeć na tarce, dodać resztę składników.

poniedziałek, 16 listopada 2009
Mleczne bułeczki z żurawiną

                                  WeekendowaPiekarnia

Jedna z propozycji Małgosi, gospodyni tej edycji. Zdecydowałam się na upieczenie podwójnej porcji tych bułeczek i nie żałuję. Wyszly pyszne. mięciutkie, lekko słodkie.

Składniki:

250g mąki

75g letniego mleka

1 łyżeczka suszonych drożdży

1 łyżka cukru

1 jajko

1 łyżeczka soli

50 g roztopionego masła

30-50g suszonej żurawiny

Na glazurę:

1 roztrzepane jajko ze szczyptą soli

 

Wszystkie składniki (poza żurawiną) wymieszać dokładnie, zagnieść ciasto - gładkie i nie lepiące. Pod sam koniec dodać zurawinę. Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2,5 godziny. Po tym czasie uformować bułeczki i zostawić je do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Przed pieczeniem posmarować je roztrzepanym jajkiem.

Piec w temp. 210 st. przez ok. 15 minut.

 Smacznego:-)

17:35, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (6) »
niedziela, 15 listopada 2009
Tort czekoladowy z Kahluą na zimno

 

Tym razem ja także postanowiłam dołączyć do wspólnego pieczenia słodkości i przygotowalam deser na który przepis podała Iv. Wyszedł wspaniały! Iwonko, bardzo dziękuję za świetny przepis, będę często do niego wracać.

Składniki:

200-225 g gorzkiej czekolady dobrej jakości

50g masla

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

garść rodzynek

garść orzechów laskowych, uprażonych, obranych ze skórki i grubo posiekanych*

60 ml likieru Kahlua (lub innego likieru kawowowego)

150 ml śmietany 30 %(dałam dużo więcej 18%)

200-250 g biszkoptów savoiardi

gorzkie kakao do posypania


Spód i boki małej tortownicy wyłożyć folią aluminiową.

Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj kawę rozpuszczalną, wymieszaj dokładnie, aby proszek rozpuścił się w czekoladzie. Zdejmij z ognia, wrzuć rodzynki i posiekane orzechy. wlej likier. Wymieszaj, odstaw do ostygnięcia. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, lekko ubij śmietanę, dodaj do czekolady. Wymieszaj masę , a następnie dodaj do niej pokrojone biszkopty, delikatnie wymieszaj. Całość przełoż do przygotowanej tortownicy, wierzch lekko dociśnij tylną stroną łyżki. Tortownicę owiń szczelnie foią, a następnie wstaw do lodówki(najlepiej na całą noc).

Przed podaniem posyp tort szczodrze kakao, najlepiej smakuje z mocna kawą.

*piekarnik rozgrzewamy  do 130 stopni (bez termoobiegu), orzechy wrzucamy na blachę i prażymy przez 20 minut. Następnie owijamy je czysta ściereczką i pocieramy, aż zejdzie z nich skórka.

Muszę się przyznać, że odpuściłam sobie i prażenie i obieranie, a deser i tak smakował wyśmienicie.

Smacznego!

 

Domowe masło orzechowe

Uwielbiam masło orzechowe, mogłabym codziennie wyjadać cała zawartość słoiczka, więc gdy tylko zobaczyłam przepis na blogu Ptasi, postanowilam go wypróbować. Smakuję, jak kupne, tyle, że z pewnością jest o wiele zdrowsze. Polecam gorąco!

Domowe masło orzechowe

Składniki:

  • solone orzeszki arachidowe
  • olej arachidowy (ew. z pestek winogron) na 300g ok 2 łyżek
  • sól
  • cukier brązowy


Orzeszki mielimy w młynku, maszynce lub malakserze (ten ostatni nie miele tak drobno, co dam nam efekt "crunchy". Następnie umieszczamy w misce i lejemy pomału olej (w bardzo małych ilościach!), miksujemy. Dodałam też kilkanaście orzeszków dosyć grubo posiekanych. Sprawdzamy smak i dodajemy trochę cukru brązowego i ew. soli, jeszcze raz krótko miksujemy. Przekładamy do słoiczka.

Jest to to moja druga propozycja w ramach akcji

Smacznego!

 

sobota, 14 listopada 2009
Savoiardi

W życiu bym sobie nie pomyślała, że pieczenie biszkopcików, to taka prosta sprawa. wieki nie jadłam takich pysznych biszkoptów. Za czasów  mojego dzieciństwa można było kupić niezwykle smaczne biszkopty, teraz prawdopodobieństwo kupienia takich kruchych świeżych graniczy z cudem. Najlepiej smakują ciepłe z mlekiem. Aaaaa  i mają jeszcze jedną zaletę, pięknie pachną pomarańczą. Polecam każdemu, nawet początkującym gospodynią, bo robi się je niezwykle łatwo. Za przepis dziękuję Iv.

Savoiardi

Składniki:

  • 1 jajko
  • 60 ml oliwy z oliwek (dałam olej)
  • 85 g cukru (dałam odrobinę mniej)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyzeczki soku z pomarańczy
  • 225-250 g maki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (rosną jak szalone)
  • cukier puder


Piekarnik rozgrzej do 180 st.

Jajka ubij z oliwą, cukrem wanilią, sokiem i skórką z pomarańczy. Stopniowo dodawaj makę i proszek, tak b mikstura przeszła w miękkie ciasto. Zagnieć ciasto, które konsystencją będzie przypominało nieco lepkie i miękie ciasto kruche. Gotowe ciasto przekrój na pół, [popdsyp blat maką i z każdej części uformuj wałek o grubości ok. 2 cm. Oba wałki pokrój (lekko pod kątem) na 6 cm kawałki.

Surowe biszkopty posyp cukrem pudrem i ukladaj na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), zachowując między nimi 3-4 cm odstępy. Piecz, do lekkiego zarumienienia (nie za długą, bo będą wysuszone w środku).

Na koniec dodam jeszcze, że upiekłam podwójna porcję, a i tak cudem udało mi się uratować kilka do ciasta:)

Smacznego!

11:56, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (9) »
piątek, 13 listopada 2009
Muffinki karmelowe z biała czekoladą

Pyszne! Cukier trzcinowy nadaję im karmelowy posmak, a chrupiące orzeszki laskowe, sprawiają, że sięgasz po jeszcze jedną i jeszcze jedną.......Przepis znalazłam na blogu Abbry. Gorąco polecam!

 

Składniki

suche :

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru demerara(dałam 3/4 szklanki)
  • szczypta soli
  • 1 biała czekolada - 100 g - pokrojona na małe kawałki

mokre :

  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka ( rozkłócone )
  • 3/4 szklanki mleka

do posypania : rozdrobnione orzechy lub migdały (mopgą być również płatki migdałowe)

 

Wymieszać suche składniki w misce , wlać mokre i lekko i niezbyt dokładnie wymieszać . Wlać do wysmarowanych masłem foremek , posypać migdałami .

Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 210 C .

 

i

 

Smacznego!

 

 

czwartek, 12 listopada 2009
Porka zwana również psiochą

W moim domu danie to nazywało się porką, wiem jednak, że wiele osób uzywa nazwy psiocha, takie też określenie znajdziemy w wikipedii. Inne określenia to prażucha ziemniaczana, fuszer, fusier, kulasza, lemieszka ziemniaczana. W każdym razie jakkkolwiek by nie nazwać tego banalnego dania, warto napisać, że smakuje świetnie. Moja mama najbardziej lubi je zajadać od razu po przyrządzeniu z dodatkiem stopionego boczku (skwarki), ja natomiast wole odsmażone, czy to na wytopionym boczku, czy masle z cebulką i polane śmietaną.

Przepis ten bierze udział w akcji Ireny i Andrzeja Gotujemy po polsku II zorganizowanej pod patronatem serwisu ZPierwszego Tłoczenia.pl

Składniki:

ziemniaki

sól

mąka pszenna (100g na 1 kg ziemniaków)

dodatki:

cebula podsmażona na boczku, słoninie lub masle

ew. gęsta, dobra śmietana

 

Ziemniaki gotujemy( oczywiście w osolonej wodzie), odlewamy połowę wody, na wierzch wsypujemy mąkę, przykrywamy garnek i podgrzewamy na małym ogniu, aż mąka się zaparzy. Następnie tłuczemy dokładnie ziemniaki i podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając, aż masa stanie się szklista. Podajemy od razu ze skwarkami z boczku i ew. gęstą smietaną lub formujemy kluski i odsmażamy je na maśle, słoninie lub boczku.

Smacznego!

środa, 11 listopada 2009
Zupa czekoladowa z polskiej kuchni szlacheckiej

Pyszna zarówno na gorąco, jak i na zimno. Przepis znalazłam w książce Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska-1001 przepisów".

Składniki:

  • 2 tabliczki twardej, gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 1 l mleka
  • 2 kopiaste łyżki rodzynek sułtańskich
  • filiżanka suszonych moreli
  • 2 kopiaste łyżki cukru
  • 2 żółtka

Namoczone godzine wczesniej suszone morele gotujemy w wodzie, w której sie moczyły(powinny byc miekkie, ale nierozgotowane). Rodzynki płuczemy w letniej wodzie, odsaczamy na sicie.

Mleko zagotowujemy z pokruszoną czekoladą. żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, łączymy z gorącą, zestawioną z ognia Zupą -cały czas ubijając, by żółtka dobrze sie połączyły, a zupa była jednolita. Dodajemy do zupy pokrojone w paseczki morele i odsaczone rodzynki.

Gdy zupa jest przeznaczona wyłącznie dla osób dorosłych, można dodać kieliszek dobrego alkoholu, np.winiaku lub rumu. Podajemy na gorąco z małymi biszkopcikami lub ryżem ugotowanym na sypko, lub schłodzoną z biszkoptami.

 

Przepis ten bierze udział w akcji Ireny i Andrzeja Gotujemy po polsku II zorganizowanej pod patronatem serwisu ZPierwszego Tłoczenia.pl

16:12, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (9) »
wtorek, 10 listopada 2009
Wereszczaka

"Wereszczaka to właściwie nie tyle konkretna potrawa, ile grupa dań z dawnej polskiej kuchni chłopskiej, które w każdym regionie przyrządzano z czego innego i w inny sposób. Na przykład na Litwie był to krupnik jęczmienny z kiełbasą i gęsiną, a w innych stronach-ubogie danie ze słoniny smażonej z cebulą. Wereszczaka przyrządzana według przytoczonego przepisu znana jest także jako biała kiełbasa po polsku".

Składniki:

1 kg białej kiełbasy

1 szklanka jasnego  piwa

1 szklanka wody

2 cebule

łyżka smalcu

łyżka masła

łyżka mąki

łyżka białego octu winnego (uuups, źle przeczytałam i dałam spirytusowy :P)

cukier, sól, pieprz

 

Kiełbasę zalać piwem i wodą, doprowadzić do rzenia i gotować 10 minut na bardzo małym ogniu, wyjąć kiełbasę i przestudzić. Cebulę drobno posiekać i przesmazyć na smalcu, wlać 3/4 wywaru z gotoania kiełbasy, gotować na małym ogniu 15-20 minut, a następnie zmiksować. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, rosprowadzić ją ostudzonym pozostałym wywarem z kiełbasy, doprawić octem, sola, pieprzem i cukrem, zagotować. Do gorącego sosu włożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę i jeszce raz zagotowac. Podawać z pieczywem i ogórkami małosolnymi(lub komserwowymi albo kwaszonymi). Pyszne jedzonko:-)

/źródło: "Tanie dania mięsne dla smakoszy"/

poniedziałek, 09 listopada 2009
Prażucha

Potrawa (kluski)wywodząca się z kuchnia wiejskiej Lubelszczyzny. Nazwa pochodzi od wyprażania maki. Możecie wierzyć lub nie, ale to naprawdę jest pyszne:) Przepis znalazłam na blogu Piknik express.

 

 

Prażucha

Składniki:

 

  • mąka pszenna
  • woda
  • sól

 

Mąkę prażymy na złoty kolor na suchej patelni. Przesiewamy ją przez sito do garnka, Wrzącą osoloną wodę, wlewamy cienkim strumieniem do maki, silnie rozcierając drewniana łyżką, aby nie utworzyły się grudy i cały czas podgrzewamy. Masa musi być pulchna i jednolita, nie lejąca się, ani krusząca. Gdy mąka wchłonie całą wodę, naczynie przykrywamy i chwileczkę pogrzeamy, aby ciasto doszło (lub wstawiamy do piekarnika). Łyżką formujemy kluski i polewamy je, np cebulką usmażoną na maśle oraz śmietaną.

Przepis ten bierze udział w akcji Ireny i Andrzeja Gotujemy po polsku II zorganizowanej pod patronatem serwisu ZPierwszego Tłoczenia.pl

niedziela, 08 listopada 2009
Smalec maślany

Przepyszne smarowidło do chleba żytniego i nie tylko. Pewnie nie jedna z Was (i nie jeden )pamięta ten niby smalczyk.

Składniki:

200 g masła(może być śmietankowe)

3 duże jabłka

3 duże cebule

czosnek(tyle, ile lubimy)

garść majeranku

ew. trochę soli

 

Posiekać drobno jablo i cebule, a następnie usmażyć. Pod koniec dodać majeranek. Do lekko przestygniętej masy dodać masło i rozetrzeć dobrze. Posolić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Nałożyć do miseczki i wstawić do lodówki.

 

Przepis ten bierze udział w akcji Ireny i Andrzeja Gotujemy po polsku II zorganizowanej pod patronatem serwisu ZPierwszego Tłoczenia.pl

sobota, 07 listopada 2009
Małpi chlebek

To już 50 edycja Weekendowej Piekarni, a ja niestety dopiero drugi raz piekę wspólnie z dziewczynami:)) Gospodynią tej edycji była Paulinka, która wybrala dwa przepisy:

Chleb żytni z rodzynkami oraz małpi chleb.

Wybrałam drugą propozycję,ze względu na brak zakwasu.

Małpi chlebek wyszedł pyszny. Jest to rodzaj odrywanych bułeczek, niezbyt puszystych, za to bardzo mięciutkich w środku chrupiący na zewnatrz. Najlepszy jeszcze ciepły, wtedy super smakuję z mlekiem. Natomiast na drugi dzień, jest lekko czerstwy i oczywiście traci tą przepyszną chrupkość, aczkolwiek pysznie smakuję, posmarowany masłem i z odrobiną konfiturki.

Składniki:

  • 610 g mąki pszennej
  • 80 ml wody
  • 170 ml mleka
  • 60 g masła miękkiego
  • 60 g cukru pudru
  • 7 g drożdży instant
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Masa słodka:

  • 125 g masła stopionego
  • 60 g cukru brązowego
  • 60 g rodzynek

Odmierzamy mąkę, dodajemy ciepłą wodę i mleko oraz pozostałe składniki na ciasto. Wszystko mieszamy w misce do połączenia. Przekładamy na podsypany mąką blat i wyrabiamy ciasto na gładko, aż będzie miłe w dotyku. (Czas ugniatania ok 10 minut)

Formujemy kształt kuli, smarujemy olejem lub stopionym masłem, wkładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem na 1, 5 h. Ciasto podwoi swoją objętość.

W międzyczasie przygotowujemy słodką masę do maczania. Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy cukier(miód), rodzynki i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i wyrabiamy 1 minutę. Następnie odrywamy od ciasta małe kawałeczki i formujemy kulki wielkości piłeczek do ping-ponga.

Każdą kulkę moczymy w słodkiej masie (obtaczamy tak, by zostały na niej rodzynki) i układamy w formie jedna niedaleko drugiej w 2 warstwach. Można użyć formy z kominkiem lub keksówki.

Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 1 h. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 C i pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 C(musiałam zmniejszyć temp. do 150 st i przykryć wierzch folią aluminiową) i pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy.

 Smacznego!

piątek, 06 listopada 2009
Wafle z masą z galaretki

Niezwykle pyszne. Moje ulubione.......Pomimo, że są lekko ciągnące od masy, nie maja sobie równych. Najlepsze  z truskawkową galaretką:))

Przepis ten bierze udział w akcji Ireny i Andrzeja Gotujemy po polsku II zorganizowanej pod patronatem serwisu ZPierwszego Tłoczenia.pl

Składniki:

1 galaretka

1 szklanka śmietany 18 %

1 szklanka cukru (można dać 3/4 szklanki)

1 jajko

1 margaryna

4-5 suchych wafli

 

Margarynę rozpuszczam z cukrem, dodaję jajko, śmietanę, wsypuję suchą galaretkę. Dokładnie mieszam. Gotuję na małym ogniu, często mieszając przez ok. 5 minut. Zimna masa przwkładam wafle. Obciązam i odstawiam na 2 godziny, a następnie na minimum godzinę do lodówki. Pyszne!

czwartek, 05 listopada 2009
Babka z cukinii

Jakiś czas temu poznałam smak babki kartoflanej i myślałam, że już nie znajdę czegoś równie wspaniałego. Jednak tydzień temu zrobiłam babkę z cukinii i bylam bardzo mile zaskoczona. Babka jest przepyszna! Cała moja rodzina zajadała się nią. Gorąco polecam!

Składniki:

  • 4 szklanki startej na tarce o dużych oczkach cukinii
  • 2 szklanki maki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag żółtego sera
  • 4 jajka
  • szklanka oleju(najlepiej niepełna, aby baba nie była zbyt tłusta)
  • duża cebula
  • kilka plastrów chudego! wędzonego boczku(niekoniecznie)
  • masło do posmarowania formy(użyłam również manny do obsypania)

 

Jajka dokładnie roztrzepujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy niewielkiej ilości oleju, posypujemy lekko solą lub vegetą. Wszystkie składniki dodajemy do startej cukinni, wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Doprawiamy dobrze solą i pieprzem.

Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy, na wierzchu układamy plastry boczku, a następnie pieczemy min. godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp.180 stopni.

Uwaga:

gorącą babę  dosyc trudno pokroić w zgrabne porcje, najlepiej zaczekać z tym 10-15 minut po wyjęciu z piekarnika(chyba, że komus to nie przeszkadza:-)

środa, 04 listopada 2009
Egipska zupa porowa z ryżem

Gęsta i pyszna:)) Ostatnio zachwycam się zupą porową i testuję przeróżne przepisy. Ten znalazłam w ksiązeczce "Przyślij przepis". Polecam!

Składniki:

  • 500 g porów
  • ok. 200 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 duże cebule
  • 2 duże ząbki czosnku i ew.dodatkowo 1-2 ząbki
  • 100 g ryżu
  • 1 i 1/4 l rosolu
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 1/4 l mleka
  • sól i pieprz

 

Pory kroimy w talarki, cebulę w kostkę, 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki. Rozgrzewamy masło i oliwę. Na patelnię wrzucamy cebulę, czosnek i pora (kilka krążków zostawiamy do dekoracji) , dusimy, aż warzywa się zeszklą (nie powinny zbrązowieć), w międzyczasie dodajemy ryż . Warzywa i ryż przekładamy do garnka ,zalewamy rosołem i gotujemy,aż ryż i warzywa będą miękkie. Wlewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy  śmietanę, sól i pieprz i ew. 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Można również zmiksować zupę na krem.

 
1 , 2
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi