sprawdzone przepisy kulinarne
niedziela, 30 listopada 2008
Śledzie na słodko z rodzynkami

 

 

Na jednym z moich ulubionym blogów  http://trufla3gotuje.blox.pl/html

znalazłam fajny  przepis na śledzie z cytrusami o lekko korzennym smaku. Pierwszy raz jadłam śledzie  na słodko i muszę przyznać,że bardzo mi smakowały.

 

Śledzie na słodko z rodzynkami

Składniki:

  • 5 filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • 1 pomarańcza
  • 3/4 szklanki oleju
  • garść rodzynek
  • 1 duża łyżka miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

Śledzie wymoczyć, odsączyć, pokroić w dzwonka. Wycisnąć sok z pomarańczy i wymieszać z rodzynkami. Pozostawić na ok. 30 min. Cebule pokroić w plastry i przesmażyć na oleju. Dodać sok z rodzynkami,  miód i przyprawę do piernika. Całość wymieszać i dusić jeszcze około 5 min często mieszając.

Śledzie zalać zimną zalewą i odstawić do lodówki na noc.

Smacznego!

sobota, 29 listopada 2008
Piwo z korzeniami

logo

Oto co przygotowałam z okazji weekendu korzennego. Myślę,że to odpowiednia propozycja na zimniejsze dni.

Piwo z korzeniami

Składniki:

  • puszka jasnego piwa
  • 2-3 gozdziki
  • 3 ziarenka kardamonu
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Piwo wlać do  rondelka,dodać miód i korzenie,mocno podgrzać.

piwo korzenne

Mmm,jak ja lubię taką piankę.

piątek, 28 listopada 2008
Muffiny o smaku advocata z czekoladą toffi

Tak mi się chciało dzisiaj muffinek,że po prostu musiałam jakieś upiec i to z samego ranka. Wpadłam na pomysł,żeby dodać do ciasta zapach likieru advocat i ... wyszły zadziwiająco przepyszne. Jeszcze do tego czekolada z nadzieniem toffi,wszystko złożyło się w przepyszną całość. Jedną zjadłam jeszcze gorącą,po prostu nie mogłam się opanować-tak pięknie pachniały.

muffinki ajerkoniakowe z czekoladą tofi

Składniki suche:

2 szklanki mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

szczypta soli

3 łyżki cukru

Składniki mokre:

1 jajko

1 szklanka mleka

1/2 szklanki oleju

aromat advocat

czekolada z nadzieniem toffi

Wykonanie:

W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre, następnie zmieszać jedne z drugimi(trzeba to zrobić szybko i niezbytdokładnie). Nakładać do 2/3 wysokości foremek. Na wierzch każdej muffinki układać  pół kostki czekolady. Piec w temp. 200 st.

19:09, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (7) »
czwartek, 27 listopada 2008
Napój z żurawiny

Wyśmienity i zdrowy napój. Przepis pochodzi z książki Bożeny Dykiel-bardzo gorąco polecam.


Napój z żurawiny

Składniki:

  • 1 litr wody(mi się coś tym razem pomerdało i dałam 2litry)
  • 20 dag żurawin
  • 15 dag cukru
  • kostki lodu

 

Wykonanie:

Zagotować litr wody, a następnie z jej niewielkiej cześci oraz cukru ugotować syrop i ostudzić. Owoce opłukać pod bieżacą wodą, odsączyć, zmiksować, zalać przegotowaną, ostudzoną wodą i odstawić w chłodne miejsce na godzine. Potem sok odcedzić połączyć z syropem, wymieszać, zlać do szklanego dzbanka, wrzucić lód i rozlewać do szklanek.

Smacznego!

środa, 26 listopada 2008
Tortille z jajecznicą

Tortille z jajecznicą

Składniki:

 

  • 4 tortille z ziarnami
  • 6 jajek
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 duży pomidor
  • 4 liście sałaty
  • 1/3 pęczka szczypiorku

 

Wykonanie:

Na patelni rozpuszczamy masło. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i solą, a powstałą masę wylewamy na patelnie. Energicznie mieszając smażymy jajecznicę, w międzyczasie dorzucamy posiekany szczypiorek.

Na drugiej,suchej patelni podgrzewamy krótko z obu stron tortille. Na kazdej z nich układamy duży lisc sałaty,odpowiednia ilosc jajecznicy i troche drobnopokrojonego pomidora. Tak przygotowane placki zwijamy i przecinamy pod skosem na dwie czesci.

wtorek, 25 listopada 2008
Bezjajeczne muffinki czekoladowe

Pycha muffinki z przepisu Agatki Obieżyświatki. Polecam.

muffinki bezjajeczne

1,5 szklanki mąki

1 szklanka cukru(ja dałam troszkę mniej)

0,5 szklanki kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

0,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka aromatu waniliowego

1/3 szklanki oleju

1 szklanka zimnej wody

1 łyzeczka octu winnego białego

W jednej misce mieszamy suche składniki. W drugiej płynne (ale bez octu!!!). Następnie łączymy suche z płynnymi i dodajemy ocet. Nakładamy do 2/3 wysokości foremek i pieczemy w temp.175st.

17:07, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 24 listopada 2008
Sałatka z brokułem i fetą

 Pyszna sałatka dla wielbicieli brokułów i fety. Przepis dostałam od koleżanki z pracy.

sałatka z brokułem i fetą

1 brokuł

1 opakowanie sera feta

1 puszka kukurydzy

1 zielony ogórek

sos:

1 łyżka majonezu

3 łyzki jogurtu

2 zabki czosnku

Brokuł podzielić na różyczki gotować ok. 5 minut we wrzątku z cukrem i solą. Odcedzić i studzić. Włożyć do miski,dodać odcedzoną kukurydzę,pokrojony w kostkę ogórek i ser feta. delikatnie wymieszać,polać sosem i jeszcze raz zamieszać.

Sos: majonez wymieszać z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem

Podawałam z chlebkiem z ziarnami dyni.

 

sobota, 22 listopada 2008
Flaczki sojowe z warzywami

 Tym razem coś dla wielbicieli soi. Przepis pochodzi z miesięcznika "przyślij przepis".

flaczki sojowe

10 suchych kotletów sojowych(dałam całą paczkę)

4 kostki rosołu królewskiego

1 marchewka

1 pietruszka

kawałek selera

kawałek białej części pora

4 ząbki czosnku

2 listki laurowe

4 ziela angielskie

2 czubate łyżki majeranku

0,5 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

sól do smaku

2 łyżki jasnej zasmażki

można dodać szczyptę gałki muszkatołowej

Kotlety obgotowujemy przez 5 minut w wodzie zkostkami rosołowymi. Osączamy,studzimy i kroimy w paseczki tak jak flaczki.

Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach.Czosnek drobno siekamy. Z warzyw i przypraw gotujemy wywar.

Gdy warzywa będą miękkie,wkładamy pokrojone kotlety sojowe i gotujemy 5 minut. Doprawiamy koncentratem i zagęszczamy zasmażkąGotową lub zrobioną z mąki pszennej podsmażonej z łyżką masła).

środa, 19 listopada 2008
Pianka

Przepis widziałam na forum Cin cin, a także na blogach Aleksandry i Atiny.

pianka

Składniki:

galaretka (galaretki) o ulubionym smaku

Wykonanie:

Galaretke rozpuścić we wrzątku-jednak wody dajemy mniej niż podane jest na opakowaniu(1i1/2-1i3/4). Zostawić galaretke do  ostygnięcia. Kiedy zacznie lekko tężeć- na tyle,że można ją jeszcze mieszać łyżką to ubijamy ją mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania pianki. Pianke wlewamy do pucharków i odstawiamy do całkowitego stężenia.

pianka

17:07, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (5) »
wtorek, 18 listopada 2008
Śledzie w śmietanie

Przepis pochodzi z blogu Trufla i jej kuchnia.

 

Składniki:

3 płaty śledziowe

200 ml śmietany 18%

2 cebule

1 jabłko

pół łyżeczki cukru

pieprz do smaku

Wykonanie:

Śledzie namoczyć. Cebule pokroić w drobną kostkę i sparzać przez 3 minuty. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce i dużych oczkach. Śmietane wymieszać z cukrem i pieprzem. Dodać cebule, jabłko i śledzie pokrojone w mniejsze kawałki. Wszystko dokładnie razem wymieszać. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w łupinkach, tłuczonymi, albo z chlebem.

poniedziałek, 17 listopada 2008
Chrupiące sznycle w płatkach kukurydzianych

Przepyszne i chrupiace. Przepis znalazłam na blogu Iwonki.

Chrupiące sznycle w płatkach kukurydzianych

Składniki:

  • filet z indyka lub kurczaka
  • sól, pieprz
  • czosnek (roztarty)
  • tymianek
  • oregano
  • chilli
  • śmietana (18%)
  • płatki kukurydziane

Wykonanie:

Sznycle umyć, posolić i popieprzyć. Natrzeć przyprawami. Zalać śmietaną, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin. Szyncle obtaczać w pokruszonych płatkach i smażyć na rumiano.

Smacznego!

niedziela, 16 listopada 2008
Napoleonki bez pieczenia

Bardzo je lubię. Dzisiaj mieliśmy wielką ochotę na nie. Zostały tylko trzy kawałki. Nawet nie zdążyły dobrze zastygnąć.

Napoleonki bez pieczenia

Składniki:

  • 5 szklanek mleka
  • torebka budyniu śmietankowego
  • 4 żółtka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • kostka masła lub margaryny
  • cukier lub aromat waniliowy
  • 2 paczki dużych krakersów

Wykonanie:

4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Pozostałe zimne mleko wymieszać z budyniem, mąką, żółtkami i wlać do gotującego się mleka. Mieszając, gotowac aż masa zgęstnieje. Połowę krakersów ułożyć na blaszcze posmarowanej masłem (ja wyłożyłam ją folią), przykryć gorącym kremem i resztą krakersów. Posypać cukrem pudrem. Odstawić do ostygnięcia.

Smacznego!

piątek, 14 listopada 2008
Lola coca - cola

logo

W końcu i ja zdecydowałam się upiec to ciasto. Zmotywowała mnie Mysza Klapsiara,która zaproponowała weekend z coca-colą. Muszę przyznać,że jest bardzo smaczne,aczkolwiek wolę swoje ulubione ciacho czekoladowe z dodatkiem czekolady gorzkiej. Najbardziej smakowała mi polewa-pyycha!

czekoladowe z coca-colą

Lola Coca - Cola

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 300g cukru(nie ważyłam,po prostu wsypałam 1 szklankę)
  • 3-4 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 250g masła
  • 200 ml coca-coli
  • 75 ml mleka
  • 2 jajka

Polewa:

  • 1 czekolada z nadzieniem toffi
  • 2 3 łyżki śmietanki 30%(dałam mleko)

W jednej misce wymieszać mąke ,proszek ,cukier ,kakao ,sól i cukier waniliowy. Do drugiej miski wlać jajka dobrze roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i ostudzone masło oraz cole wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych, delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką.

Tortownicę o srednicy 24 cm wysmarować i posypać bułką tartą, wlać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Piec 40-50minut. Wyjąć i  zostawić do ostygnięcia.

Przygotować polewę:

czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokladnie wymieszać. Gorącą polewę wylać na ciasto i odstawić do zastygnięcia.

Smacznego!

 

środa, 12 listopada 2008
Kniszki

Przepis wypatrzyłam na blogu Zemfiroczki. W smaku przypominają mi pizze ziemniaczaną, którą przygotowałam w ramach Tygodnia Ziemniaczanego II.

kniszki

Kniszki

Ciasto:

  • 2 szklanki ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • około 1 szklanki mąki
  • trochę mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • jajko

Nadzienie:

  • cebula czerwona
  • oliwa
  • jajko
  • sól
  • pieprz

Wszystko zagnieść(ew. dosypać mąki, jeśli będzie kleiło się do palców). Utoczyć wałek jak na kopytka. Odcinać kawałki ciasta, z których formować kulki z wgłebieniem w środku ( ja formowałam w ręku duże cebularze). Cebulę pokroić w półkrązki, udusić na oliwie, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z jajkiem. Powstałe nadzienie nakładać do wgłębień, piec do zrumienienia w temp. 180 st.

Smacznego!

wtorek, 11 listopada 2008
Jeżyki I

logo

Pyszne i bardzo słodziutkie ciasteczka z mnóstwem bakalii. Przepis znalazłam na blogu Iis 111. Jest to moja pierwsza propozycja w ramach tygodnia orzechowego.

jeżyki I

Jeżyki

Składniki:

  • 1 tubka mleka  zagęszczonego słodzonego
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 1/4 kostki masła
  • bakalie(orzechy laskowe, ziemne, włoske, rodzynki,),
  • pokruszone herbatniki
  • biszkopty

 

Mleko, czekolade, masło rozpuścić w garnku i gotować przez minute mieszajac łatwo moze się przypalić. Dodać bakalie i herbatniki. Wsypać ich tyle, żeby masa była dość gęsta. Jak lekko ostygnie wykładać porcję łyżką na biszkopty. Wstawić do lodówki.

poniedziałek, 10 listopada 2008
Żurek z białą kiełbasą

Niedawno Miisiiek beauty prosił mnie o przepis na żurek.  Wpis miał być w poprzednim tygodniu,ale jakoś nie mogłam się pozbierać(za  co przepraszam).

Miisiiek jeśli czegoś nie zrozumiesz napisz. Mam też inny sprawdzony przepis,jeśli chcesz mogę podać. 

Żurek z białą kiełbasą

Produkty:

2 litry wody

1 porcja włoszczyzny

1 szklanka zakwasu

4 białe kiełbasy

1 duża łyżka utartego chrzanu

3 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżeczka majeranku

pół szklanki śmietany

sól

pieprz

maggi

Zakwas:

pół szklanki mąki żytniej

2 szklanki przegotowanej letniej wody

Sposób przygotowania:

Do garnka z wodą włożyć włoszczyznę(marchew, pietruszkę, por, seler), gotować 20 minut. Odcedzić, połączyć z zakwasem, dodać wszystkie przyprawy, chrzan i kiełbasę, zagotować i doprawić do smaku.

Jak zrobić zakwas:

Mąkę zalewamy wodę w garnku(najlepiej w kamiennym), mieszamy, aby nie było grudek, przykrywamy i stawiamy w cieple miejsce na trzy dni(można dodać ząbek czosnku i skórkę z chleba).

Oczywiście zakwas można kupić.

Można podawać z ziemniakami(na osobnym talerzu)polanymi skwareczkami i cebulką lub z razowym chlebem. Można również dodać jajko ugotowane na  twardo(już na talerzu).

Smacznego.

niedziela, 09 listopada 2008
Chałka z ciepłym mlekiem

Hmm... dzieciństwo mi się przypomniało.Kiedy byłam małą dziewczynką,lubiłam zajadać tak przygotowaną chałkę. Jest to moja dziewiąta i zarazem ostatnia propozycja w ramach zabawy Gotujemy po polsku.

Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy chałkę (tyle ile zjemy) pokroić na niezbyt duże kawałki, posypać ją cukrem i zalewać ciepłym mlekiem. Pycha.

 

19:47, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (3) »
piątek, 07 listopada 2008
Sernik łaciaty

He,he -tym razem zebra mi wyszła,a nie łaty. A to dlatego że z lenistwa włożyłam ser w malakser. Sernik ten robi się łatwo,szybko i jest smaczny.

Sernik łaciaty

Składniki:

Ciasto:

  • 15 łyżek wody
  • 3/4 kostki margaryny
  • ok.1 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1i1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wode,margarynę,cukier i kakao zagotować i ostudzić. Następnie dodać jajka,mąkę,proszek do pieczenia. Wszystko zmiksować.

Ser:

  • 0,5 kg sera białego zmielić,dodać
  • 2 jajka i ok. 1 szklanki cukru.
  • Można dodać trochę kaszki manny lub budyniu(ja zawsze dodaje budyn). Zmiksować.

Do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki wlać ciasto,na nie nakładać kupki sera. Można przemieszać nożem,albo np.zrobić szachownicę lub zebrę itd. Piec ok.1 godziny w temp.180st.

Smacznego!

17:51, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (7) »
Staropolska zupa "Nic"

Smak mojego dzieciństwa. Kiedyś lubiłam jeść tą zupkę tylko na zimno,dzisiaj jem ją tylko na ciepło. Jest to moja siódma propozycja w ramach zabawy Gotujemy po polsku.

staropolska zupa

Staropolska zupa "Nic"

Składniki:

1 litr pełnego mleka

2 jajka

3 łyzki cukru

cukier waniliowy lub kawałek laski wanilii

Mleko gotujemy z wanilia lub cukrem waniliowym.. Żółtka ucieramy z 2 łyzkami cukru na bardzo puszysty kogel-mogel,oddzielnie ubijamy piane z białek. Pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier i jeszcze przez chwile ubijamy,az piana bedzie lsniaca i bardzo gesta. Na gotujace sie mleko kładziemy łyzeczka "kluseczki z piany". Za chwile wyjmujemy łyzka cedzakowa na talerze,mleko zestawiamy z ognia,łaczymy,lejac cienkim strumykiem i cały czas ubijajac, z zółtkami. Przygotowana zupe rozlewamy na talerze,na których sa kluseczki z białek i podajemy. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.

Smacznego:)

17:34, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (6) »
czwartek, 06 listopada 2008
Wafelki z masą kakaową

Proste w wykonaniu , a zarazem przepyszne kakaowe wafelki. Smak mojego dzieciństwa. Przepis ten jest moja szósta propozycja w ramach zabawy Gotujemy po polsku.

Składniki:

1i1/2 kostki masła

0,5 szklanki mleka

ok.3/4 szklanki cukru

4-5 łyżek kakao

cukier waniliowy lub olejek

paczka wafli(5 sztuk).

Mleko zagotować,dodać masło,cukier oraz kakao i gotować ok.10 minut,stale mieszając. Kiedy masa zacznie gęstnieć,zdjąć z ognia,dodać cukier waniliowy lub olejek i ostudzić. Półpłynną masą smarować wafle i układać jeden na drugim. Wierzchni wafel ugnieść lekko palcami. Obciążyć. Schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem pokroić w trójkąty,kwadraty lub prostokąty.

21:53, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (9) »
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi