sprawdzone przepisy kulinarne
piątek, 20 lutego 2015
Skrzydełka w miodzie

Lekko słodkie, lepkie, delikatnie imbirowe. 



 



 Skrzydełka w miodzie

Składniki:

  • 8 - 10 skrzydełek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku drobniutko posiekane lub przeciśnęte przez praskę
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki rosołu
  • szczypta mielonego imbiru

Skrzydełka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i miód, gdy się lekko zrumieni dodajemy skrzydełka. Lekko rumienimy. Dodajemy czosnek przeciśniety przez praskę. Wlewamy rosół i sos sojowym i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu ok 10 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i smażymy co jakiś czas obracając skrzydełka, aż sos wyparuje (powinna zostać gęsta, aromatyczna masa oblepiająca skrzydełka. Na koniec posypujemy imbirem i smażymy jeszcze minutę.

 



smacznego :)

 

źródło

poniedziałek, 16 lutego 2015
Pełnoziarnisty makaron z indykiem

Spaghetti z pełnego ziarna, indyk i lekki sos pomidorowy pachnący delikatnie majerankiem, oregano i lubczykiem. Lekkie, a jednocześnie pożywne danie idealne na szybki obiad.

 



 

 Pełnoziarnisty makaron z indykiem

  • 400 g spaghetti pełnoziarnistego
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów w zalewie
  • oliwa z oliwek (nie extra virgin ! ) lub dobry olej może być smakowy, np. z czosnkiem
  • odrobina suszonego lubczyku
  • sól
  • oregano
  • majeranek
  • świeżo zmielony czarny i biały pieprz

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę i czosnek posiekać. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki i ew. oczyścić ze skórki.

Na rozgrzanej oliwie lub oleju podsmażyć cebulę. Do zeszklonej dorzucić czosnek i smażyć mieszając, aż się zeszkli. Nie wolno go przypalić, bo stanie się gorzki. Dodać marchewkę. Wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. dodać mięso, zwiększyć nieco płomień i smażyc całość, aż mięso się lekko zrumieni.

Dodać pomidory wraz z zalewą i odrobinę soli. Przykryć garnek i doprowadzić jego zawartość do wrzenia. Następnie zmniejszyć płomień ma minimalny i dusić, aż pomidory całkowicie się rozpadną. Oczywiście nie zapominać o mieszaniu co jakiś czas :)

Całość doprawić, pogotować jeszcze kilka minut.

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Ma być al dente. Odcedzić i wymieszać z sosem. Podawać od razu po przyrządzeniu

 

 



 

Smacznego :)

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi