sprawdzone przepisy kulinarne
środa, 12 lutego 2014
Owsianka z jabłkiem i jagodami goji

 Zaskakujące jak kilka składników może odmienić pospolitą owsiankę....

źródło przepisu

 

Owsianka z jabłkiem i jagodami goji

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki miodu (zastąpiłam syropem z agawy)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki suszonych jagód goji

Płatki owsiane zalać mlekiem i postawić na gazie. gotować do momentu, aż wchłoną mleko i staną się miękkie. Jabłko zetrzeć na tarce, dwie trzecie porcji dodać do w połowie ugotowanych płatków razem z miodem, cynamonem i łyżką jagód goji. Gotować jeszcze chwilę, przełożyć do miseczki. Udekorować pozostałymi jabłkami, jagodami goji i szczyptą cynamonu. Polać łyżeczką miodu (lub syropu z agawy).

Smacznego:)

poniedziałek, 10 lutego 2014
Szarlotka wg Anny Popek (bardzo krucha)

Niesamowicie kruche i delikatne, rozpływające się w ustach ciasto i słodko - kwaśna warstwa masy jabłkowej... bez cynamonu. Spróbowałam jeszcze ciepłego ciasta i wydało mi się zbyt delikatne, jakby czegoś brakowało. Ale jedząc już zupełnie zimne na drugi dzień, nie miałam tego wrażenia. Smakowało przepysznie - warstwy ciasta choć nadal bardzo kruche, leciutko nasiąkły masa jabłkową, a lekko kwaśny smak jabłek idealnie "wgryzł się" w słodycz ciasta.

źródło przepisu: "Siostry gotują" A. Popek i M.M. Krupa



 

Szarlotka

Składniki:

  • 1 kg jabłek (najlepsza jest szara reneta)
  • 600g mąki krupczatki
  • 1 1/2 kostki margaryny Kasia
  • 3/4 szklanki cukru pudru do ciasta plus trochę do jabłek i do obsypania gotowego ciasta
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka

Jabłka czyścimy i kroimy na kawałki. Podprażamy je na odrobinie wody, aż zmiękną i puszcza sok. Studzimy. Do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach margarynę. Łączymy ją lekko nożem z sypkimi składnikami i pocieramy opuszkami palców (jak przy robieniu kruszonki), Na końcu dodajemy żółtka. Zagniatamy dość szybko, tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na pół. Jedną z połówek dzielimy jeszcze na kilka mniejszych części i wkładamy do zamrażarki, a druga połowę rozwałkowujemy i wykładamy na prostokątną blachę posmarowana masłem i oprószoną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy jabłka, posypujemy lekko cukrem pudrem, a na wierzch ścieramy na grubej tarce ciasto z zamrażarki. Pieczemy w temp. 180 st,C przez ok. 1 godzinę, aż wierz ciasto ładnie się zrumieni. Gotowe obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

18:20, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (8) »
niedziela, 09 lutego 2014
Krupnik

Od czasu do czasu lubię zjeść taki krupnik. Wspaniale rozgrzewa i syci, a przy tym jest lekkostrawny i zdrowy.

To doskonała propozycja na jesienne i zimowe obiady.

źródło przepisu

krupnik

Krupnik

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka lub kawałek schabu z kością
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 pietruszka
  • nieduży kawałek selera (ok. 120 g)
  • ok. 80 dag ziemniaków
  • 2 średniej wielkości cebule
  • nieduży por
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • sól do smaku, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu
  • natka pietruszki do podania

W 2 litrach osolonej wody ugotować udka lub kość schabową, do miękkości, razem z przyprawami i jasną częścią pora.

Następnie dodać opłukaną kaszę jęczmienną. Gotować ok. 30 minut. Dodać marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki - pokrojone w kostkę. Gotować ok. 20 minut, do miękkości.

Cebule pokropić w półksiężyce, podsmażyć na suchej patelni - powinna być lekko spalona. Dodać do zupy, wymieszać. Wyjąć por, mięso oddzielić od kości i dodać do zupy. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Smacznego:)

środa, 05 lutego 2014
Rigatoni ze słodkim sosem z kiełbasy i pomidorów

Aby to danie było naprawdę pyszne, a sos słodki, należy tu pamiętać o wyjątkowej selekcji najlepszej jakości produktów. Makaron - wiadomo- podstawa, nie należy go przegotować, ma być al dente! Do sosu szukajcie słodkich pomidorów - w sezonie polecam świeże, tylko należy je obrać ze skórki. No i wino... Dodajcie takie, które nie będzie wyraźnie kwaśne, wierzcie mi ten kwas potrafi zepsuć całkowicie smak dania. Zamiast włoskich kiełbasek możecie użyć chorizo, albo jakichkolwiek ulubionych łagodnych lub pikantnych (ja używam zazwyczaj pieprzowych). Przepis podany przez p. Marzenę Rogalską, znalazłam w książce  Pawła Lorocha "Makaron. My story!"

rigatoni z kiełbaskami

Rigatoni ze słodkim sosem z kiełbasy i pomidorów

Składniki:

  • 450g makaronu rigatoni
  • 1/2 kg włoskich kiełbasek wieprzowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 puszki pomidorów
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeża bazylia
  • 1/2 szklanki świeżo startego sera pecorino lub innego ulubionego

Pomidory z puszki zmiksować. Kiełbaski obrać ze skórki, czosnek drobniutko posiekać. Kiełbaski, a następnie czosnek wrzucić na rozgrzaną w dużym garnku oliwę. Smażyć, cały czas mieszając. Kiedy kiełbasa zrobi się lekko brązowa, wlać wino i zagotować. Zmniejszyć trochę ogień i gotować, aż większa jego część odparuje. Dodać pomidory. doprawić lekko solą. Kiedy wszystko się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować sos na bardzo małym ogniu, aż zgęstnieje. Co jakiś czas trzeba zaglądać do sosu i go mieszać. Prawdziwie dobry sos pomidorowy do makaronu, musi gotować się dość długo (ok. 1 godziny), aby osiągnął odpowiednią konsystencję. Na końcu dodać do sosu ok. 10 listków bazylii i świeżo zmielony pieprz.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Następnie odlać wodę i w tym samym garnku wymieszać makaron z sosem. Podgrzewać potrawę jeszcze jedną góra 2 minuty i podawać na podgrzanych talerzach z tartym serem.

rigatoni z sosem

Smacznego:)

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi