sprawdzone przepisy kulinarne
Kategorie: Wszystkie | inne | na s這dko | na s這no | napoje | pieczywo | r騜no軼i
RSS
sobota, 28 lutego 2009
Rogaliki dro盥穎we z ciasta ch這dzonego

Dzisiaj upiek豉mrogaliki z przepisu Sabinki. Wysz造 bardzo smaczne, 瘸逝je tylko, 瞠 nie mia豉m czasu zrobi lukru:D

rogaliki

Sk豉dniki:

1/2 kg m彗i

1 kostka margaryny

1 造磬a cukru(da豉m 3 czubate), jesli nie lukrujemy, radze dodac wiecej

7 造瞠k mleka

1 jajko + 1 do posmarowania rogalik闚

1Odag dro盥篡

powid豉

Przygotowanie:

Dro盥瞠 utrze z cukrem i mlekiem. M彗 ,margaryn, jajko i s鏊 zagnie嗆, dodawa utarte dro盥瞠. Wszystkie sk豉dniki dobrze po陰czy i wynie嗆 do lod闚ki na 1 godzin. Po godzinie podzieli ciasto, rozwa趾owa i podzieli na tr鎩k徠y, nak豉da powid豉 i zawin望 w rogaliki, nast瘼nie posmarowa je rozk這conym jajkiem. Piec w temp.18O stopni, a si nie zarumieni. Gotowe lukrujemy , ew. posupujemy cukrem pudrem.

pi徠ek, 27 lutego 2009
Serowe knedelki z kasz mann
Pyszne, mi璚iutkieserowe kuleczki oblane s這dziutkim mase趾iem i posypane cynamonem, lub jak kto woli mase趾iem cynamonowym. Przepis znalaz豉m na blogu Casi. Bardzo polecam!
serowe knedelki
Serowe knedelki z kasz mann
Sk豉dniki:

  • 500 g p馧t逝stego sera bia貫go,
  • 7 造瞠k kaszy manny,
  • 3 造磬i m彗i pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1,5 造磬i cukru,
  • szczypta soli i galki muszkato這wej.

Do polania:

  • 3 造磬i mas豉,
  • 1 kopiasta 造磬a cukru,
  • 1 造瞠czka cynamonu.



Ser bia造 rozdrabniamy za pomoc widelca. Dodajemy pozosta貫 sk豉dniki i wyrabiamy na jednolit mas, po czym na co najmniej godzin odstawiamy do lod闚ki.

W du篡m garnku gotujemy osolon wod. Formujemy niedu瞠 kuleczki (2-3 cm 鈔ednicy) i wrzucamy partiami na wrz帷 wod. Gotujemy przez oko這 8-10 minut (przez oko這 2-3 minuty od wyp造ni璚ia na powierzchni).

Na patelni rozpuszczamy mas這. Dodajemy cukier i cynamon, chwil podgrzewamy. Po wyj璚iu knedelk闚 na talerze polewamy je przygotowanym sosem.
czwartek, 26 lutego 2009
Rogaliki marchewkowe
Jaki czas temu wypatrzy豉m je na blogu Troch inna cukiernia i nie mog豉m im si oprze. Tak jak my郵a豉m wysz造 pyszne, maj pi瘯ny kolorek, po ostygni璚iu sa kruchusie鎥ie, a przede wszystkim robi si je szybko i 豉two...baaaaardzo 瘸這wa豉m, 瞠 nie zrobi豉m podw鎩nej porcji.
rogaliki marchewkowe

Rogaliki marchewkowe

Sk豉dniki:

  • 200 g tartej marchewki
  • kostka margaryny lub mas豉
  • 2 szklanki m彗i
  • 3 造磬i cukru(da豉m czubate)
  • marmolada brzoskwiniowa lub morelowa(da豉m d瞠m z cukinii)

M彗 zagnie嗆 z margaryn, cukrem i marchewk. Rozwa趾owa podsypuj帷 m彗. Wycina tr鎩k徠y, ka盥y posmarowa marmolad i uformowa rogaliki.Piec w temperaturze180 st.

鈔oda, 25 lutego 2009
奸edzie z czosnkiem i majerankiem

Ten przepis dosta豉m jaki czas temu od Olgi Smile i od tego czasu robie je raz na tydzie. S rewelacyjne!

郵edzie z czosnkem i majerankiem

500 g p豉t闚 郵edziowych

5-6 z帳k闚 czosnku(lub wi璚ej, je郵i lubimy ostrzejsze)

2 czubate 造磬i majeranku

olej

奸edzie moczymy, a nast瘼nie kroimy na kawa趾i, dodajemy czosnek przeci郾i皻y przez prask, roztarty majeranek. Ca這嗆 dobrze mieszamy, dolewamy troch oleju(2-3 造磬i)i jeszcze raz mieszamy. Przek豉damy do s這ika, ciasno ugniatamy i dolewamy tyle oleju, aby 郵edz by przykryty.

wtorek, 24 lutego 2009
奸imaczki, czyli chru軼ik lany

Te sma穎ne cudaczki proponuj wszystkim, kt鏎zy nie maj czasu lub ochoty sma篡 pracoch這nnych fawork闚. Ale uwaga.....s trudniejsze w wykonaniu, ni sobie wyobra瘸cie, potrzebna b璠zie wprawna r瘯a:D

郵imaczki na ostatki

奸imaczki, czyli chru軼ik lany

Sk豉dniki:

  • 10 dag maki
  • 4 jaja
  • mleko
  • cukier waniliowy (da豉m czubat 造磬 domowego cukru waniliowego)
  • olej do sma瞠nia
  • cukier puder do posypania

Zm彗i, 鄴速ek,cukru waniliowego i mleka rozrobic ciasto nieco gesciejsze niz na nalesniki.Z bia貫k ubic sztywna piane i delikatnie wymieszac ja z ciastem.

Wrondelku rozgrzac olej i cienkim strumykiem lac do niego ciasto przez lejek, poruszajac nim spiralnie( za ka盥ym razem dok豉dnie mieszamy ciasto). Powstana w ten spos鏏 "gniazdka", kt鏎e nale篡 sma篡 z obu stron na z這ty kolor. wyj望 je na papierowy r璚znik, a gdy obciekn z t逝szczu, u這篡 na p馧misku i obsypa cukrem pudrem.

/廝鏚這:"安i徠eczne s這dko軼i" Haliny Jachowskiej/

poniedzia貫k, 23 lutego 2009
奸edzie po kaszubsku

奸edzie, rodzynki, suszone sliwki... po陰czenie dosy dziwne, ale...jakie pyszne! Za przepis dzi瘯uj Kachnie.

郵edzie po  kaszubsku

50 dag matias闚 solonych
4 cebule
3 og鏎ki kiszone

2 造瞠czki koncentratu pomidoroweo(da豉m wi璚ej)
gar嗆 rodzynek
kilka 郵iwek suszonych

3 ziela angielskie
1 li嗆 laurowy
olej do sma瞠nia
s鏊, pieprz


奸edzie moczymy . Ods帷zamy dok豉dnie i kroimy na paski. Cebul obieramy kroimy w pi鏎ka i sma篡my na rozgrzanym oleju. Kiedy cebula si zeszkli i zacznie si karmelizowa dodajemy koncentrat pomidorowy, przesma瘸my dodajemy suszone owoce i og鏎ek kiszony pokrojony w kosteczk. Przyprawiamy sol i pieprzem i chwil sma篡my. Odstawiamy do wystygni璚ia. Nast瘼nie uk豉damy w s這ju na przemian warstwami: 郵edzie i marynat.
Przechowujemy w lod闚ce.

niedziela, 22 lutego 2009
Brygadier

Brygadier to pyszne i baaaardzo s這dkie trufelki. Polecam je wszystkim, kt鏎zy lubi po豉czenie kajmaku z wi鏎kami kokosowymi.

brygadier

2 puszki skondensowanego s這dzonego mleka*

30 dag wi鏎k闚 kokosowych

4 造磬i kakao

tarta czekolada

Mleko gotowa 3 godziny w zamkni皻ych puszkach w garnku wype軟ionym wod. Puszki otworzy, gdy przestygn. Wyla ju zag瘰zczone mleko, doda wi鏎ki i kakao, wymiesza. Formowa kulki wielko軼i orzecha w這skiego, obsypywa jetart czekolad. Wstawi do lod闚ki.

*posz豉m na 豉twizn...kupi豉m gotow mas w puszce:D

/廝鏚這: "Tajemnice smacznych potraw" UrszuliPe貫k/

sobota, 21 lutego 2009
Gulab Jamun

W T逝sty Czwartek na moim stole obok serowych p帷zk闚 pojawi造 si r闚nie pyszne, ma貫 kuleczki indyjskie. Za przepis dzi瘯uj Nati 88:-)

Gulab Jamun

ciasto :
2szklanki mleka w proszkumleka w proszku (tylko nie granulowane)
1 造zka m彗i
ciep貫 mleko
1 mala 造zeczka sklarowanego mas豉
syrop:
2szklanki wody

2-2,5szklanki cukru
2 造磬i wody r騜anejwody rozanej(niestety nie mia豉m)
ziarenka kardamonu

oraz sklarowane mas這 do sma瞠nia

Syrop:

Do wody dodajemy cukier i kardamon(rozgnieciony),doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut, potem zestawiamy z gazu i dodajemy wod r騜an.

Ciasto:
mieszamymake, mleko w proszku (bardzo dokladnie), dodajemy cieple mleko, mas這izagniatamy ciasto. Lepimy z niego ma豉 kuleczki.


Podgrzewamymas這 (tylko nie za mocno) i wrzucamy na probe jedna kuleczke, powinna spasc na dno i po jakims czasie wynurzyc sie i plywac na powierzchni (musinabrac zlotego koloru). Nast瘼nie sma篡my reszt kuleczek, ods帷zamy je z t逝szczu i wk豉damy na jaki czas do syropu.

pi徠ek, 20 lutego 2009
P帷zki z serka waniliowego
Robi si je ekspresowo, s przepyszne(szczeg鏊nie jeszcze ciep貫), delikatne i baaaaaardzo szybko znikaj z talerza. By豉m zmuszona zrobi drug porcj:D . Za przepis serdecznie dzi瘯uj Kaaaasi 24.
p帷zki z serka homo

Sk豉dniki:

250 g serka waniliowego homogenizowanego

1 i ½ szklanki m彗

4 造磬i cukru

szczypta soli

3 jajka

1 造瞠czka proszku do pieczenia

1 造磬a spirytusu lub octu

Wszystkie sk豉dniki mieszamy mikseremi造磬formujemy kulki(i tak wyjd Wam przer騜ne cudaki)i wrzucamy na bardzo gor帷y olej (co najmniej 4 cm oleju w garnku) i sma篡my a z obu stron b璠 rumiane. Wyk豉damy na r璚znik papierowy, 瞠by ods帷zy olej.Posypujemy cukrem pudrem i ...tu musz napisa, 瞠 zjad豉m mn鏀two takich p帷zusi闚 jeszcze ciep造ch:D

czwartek, 19 lutego 2009
Kurczak na s這dko z brzoskwiniami

Tak sobie ostatnio przegl康a豉m przepisy Trufli i nabra豉m wielkiej ch璚i na kurczaka z brzoskwiniami, tym bardziej, 瞠 ponad rok ju nie jad豉m mi瘰a z owocami. Smaczne by這...jak wszystko zreszt co z przepisu Trufli.

kurczak z brzoskwiniami

Kurczak na s這dko z brzoskwiniami

Sk豉dniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ca貫brzoskwinie z puszki
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • s鏊,papryka s這dka
  • olej

Piersi pokroi w paski.Cebul obra,pokroi w kostk i zrumieni na rozgrzanym t逝szczu.Doda pokrojone piersi i zapiec.Na koniec doda pokrojone w kostk brzoskwinie*, marchewk( star豉m na tarce)i kukurydz.Doprawi sol i papryk do smaku.Chwil podpieka a marchewka zrobi si mi瘯ka(dola豉m te troch zalewy brzoskwiniowej). Podawaz ry瞠m,np. ugotowanym z ma陰 ilo軼izalewy brzoskwiniowej z puszki.

*brzoskwinie doda豉m, jak ju marchewka si troch poddusi豉

鈔oda, 18 lutego 2009
Pulpeciki na kolorowych li軼iach

Przepis na te pulpeciki znalaz豉m na blogu Oli. Wysz造 przepyszne, wystarczy這 tylko dobra jaki fajny makaron i super wy瞠rka gotowa. Szczerze zach璚am do wypr鏏owania tego przepisu.

pulpeciki na listkach

Pulpeciki:

  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 250 g mielonej wo這winy
  • 1 jajko
  • 2 造磬i 鈍ie穎 startego parmezanu
  • 1 starty z帳ek czosnku
  • 1 造瞠czka suszonego oregano
  • 3 造磬i semoliny lub kaszy mannej lub bu趾i tartej (da豉m oczywi軼ie kasz mann)
  • du瘸 szczypta czarnego pieprzu
  • 1 造瞠czka soli

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 2 z帳ki czosnku
  • 1 造瞠czka suszonego oregano
  • 1 造磬a mas豉
  • 1 造磬a oliwy
  • 700 g przecieru pomidorowego (ja takjak Olada豉m 1 kg)
  • szczypta cukru( da豉m spor szczypt br您owego)
  • s鏊 i pieprz
  • 100 ml pe軟ot逝stego mleka( da豉m kozie)

Sk豉dniki na pulpeciki wymiesza w du瞠j misce i ulepi kulki wielko軼i orzecha w這skiego lub troszk wi瘯sze. U堯篡熡a tacy lub p馧misku, przykry foli i wstawi do lod闚ki.
Cebul, czosnek i oregano zmiksowa( ja cebul pokroi豉m drobno, a czosnek przepu軼i豉m przez prask). Do garnka o grubym dnie wla oliw, dodaj mas這 i zmiksowan mieszank. Sma篡 na ma造m ogniu, mieszaj帷, a cebula i czosnek zeszkl si, ale nie zbr您owiej. Doda przecier, 1,5 szkl zimnej wody, cukier, s鏊 i pieprz i zagotowa sos. W tym momencie sos jest do嗆 rzadki, alep騧niej zg瘰tnieje. Dodaj mleko i pulpeciki (po jednym). Nie miesza dop鏦i mi瘰o nie zmieni koloru z r騜owego na br您owy. Gotowa cz窷ciowo przykryte przez 20 minut. Ponownie doprawi sos, je瞠li trzeba.

Gotujemy makaron wg przepisu podanego na opakowaniu, nak豉damy na talerze, polewamy sosem z klopsikami.

Smacznego:)

wtorek, 17 lutego 2009
G御ienica

Dzisiaj postanowi豉m wypr鏏owa jeden z przepis闚 Ewy Wachowicz. Nie zawiod豉m si, ciasto wysz這 smaczne(ani 郵adu zakalca hurra!) i fajnie wygl康a. Polecam je wszystkim, kt鏎zy lubi ciasta z kremem ma郵anym.

G御ienica

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju o neutralnym smaku
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki mleka
  • 2 造磬i kakao

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 3 造磬i grysiku
  • 5 造瞠k cukru
  • 1 造磬a cukru waniliowego
  • 150-200 g mas豉

Polewa czekoladowa:

  • 2 tabliczki czekolady
  • 1 造磬a mas豉
  • 3-4 造磬i mleka

Do bia貫k doda szczypt soli, ubi pian, pod koniec ubijaniadoda cukier. Doda 鄴速ka, potem delikatnie wmiesza m彗 przesian z proszkiem do pieczenia, dola olej i letnie mleko. Ciasto podzieli na 2 cz窷ci, do jednej doda kakao, do drugiej 造磬 m彗i.

Dwie prostok徠ne brytfanki keksowe wysmarowa mas貫m i wysypa bu趾 tart, do jednej prze這篡 ciasto jasne, do drugiej ciemne. Piec w 180 st. C przez 45 minut.

Na gotuj帷e si mleko wsypa grysik, gotowa na ma造m ogniu do mi瘯ko軼i. Pod koniec doda cukier i cukier waniliowy. Mas wystudzi.

Mas這 utrze. Do spienionego mas豉 ma造mi porcjami doda mas grysikow.

Wystudzone placki pokroi w uko郾e kromki.

g御ienica

Nast瘼nie smarowa mas i z這篡 - kromka ciasta jasnego, masa, kromka ciasta ciemnego (tak, by powsta造 dwa dwukolorowe placki). Ja zrobi豉m jedn, d逝g g御ieniczk.

g御ienica

Obie „g御ienice” pola polew czekoladow lub jedynie zrobi czekoladowe „szlaczki”.

g御ienica

Tutaj macie "ogonek" i kawa貫k ze 鈔odka:

g御ienica

I jeszcze jedno zdj璚ie:

g御ienica

poniedzia貫k, 16 lutego 2009
Romanesco w sosie vinaigrette

Uwielbiam kalafiory, zar闚no bia貫 , jak i zielone( te drugie s 豉dniejsze, ale smakiem niewiele si r騜ni). Tak przyrz康zone kaliory podaj same lub jako dodatek do kanapek z w璠lin, czy z ziemniaczkami i ew. jajkiem sadzonym. Dla kalafioromaniak闚, propozycja jak znalaz:D

Potrzebujemy:

kalafior zielony

Sos:

na 3 造磬i dobrej oliwy z oliwek(najlepsza jest extra virgine)

1 造磬a octu winnego(lub soku z cytryny)

1/2 造瞠czki ulubionej musztardy

s鏊, pieprz

Zaczynamy od przygotowania sosu:

ocet winny bardzo dok豉dniemieszamy z musztard, szczypt soli i pieprzu. Powoli dodajemy oliw ca造 czas mieszaj帷.

Romanesco gotujemy w wodzieposolonej i z dodatkiem cukru. studzimy, dzielimy na r騜yczki i polewamy przygotowanym sosem.

Romanesco

niedziela, 15 lutego 2009
Pizza na cie軼ie dro盥穎wo-鄉ietanowym

Przepis ten znalaz豉m jaki czas temu na blogu Majanki. Od tej pory robi豉m j ju 4 razy(zawsze podw鎩n porcj)...baaaardzo mi smakuje. To chyba najprostsze ciasto pizzowe. Bardzo polecam.

pizza1

pizza2

Pizza na cie軼ie krucho - dro盥穎wym

Sk豉dniki:

  • 5 dag dro盥篡
  • 30 dag m彗i
  • 1 ma豉 鄉ietana
  • 1 jajko
  • 10 dag roztopionego mas豉 lub margaryny
  • 2 szczypty ga趾i muszkato這wej
  • szczypta soli (taka porz康na)
  • 1 造磬a cukru

Do przybrania pizzy:

  • dowolne dodatki: ja da豉m:
  • par闚ki
  • pieczarki podsma穎ne z cebulk
  • ser 鄴速y
  • przyprawa do pizzy lub oregano
  • sos pomidorowy/ketchup

Wykonanie:

Z podanych sk豉dnik闚 zagnie嗆 ciasto, wylepi nim blach . Ciasto posmarowa ketchupem, posypa przyprawami, a nast瘼nie po這w startego sera. Nast瘼nie u這篡 dowolne dodatki, posypa pozosta造m serem.

Piec oko這 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pola sosem pomidorowym lub ketchupem.

Smacznego!

sobota, 14 lutego 2009
P帷zusie z 簑rawinami

Mmmmm..pyszne, chyba nied逝gob璠zie powt鏎ka:)))

P帷zusie z 簑rawinami

Sk豉dniki:

2 i 1/2 szklanki m彗i

5 dag dro盥zy

szklanka mleka

1/4-1/3 szklanki cukru

10 dag suszonej 簑rawiny

szczypta soli

olej lub smalec do sma瞠nia

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Drozdze wymiesza z odrobin letniego mleka i 2 造瞠czkami cukru. M彗e przesia do miski, wymiesza z sol i dro盥瘸mi , doda reszt mleka, cukru i 簑rawin , zagnie嗆 g豉dkie ciasto.

Ciasto przykry, odstawi w cieple miejsce a do wyro郾i璚ia(ok godziny).

T逝szcz rozgrzewamy w szerokim rondlu. ㄊ瞠czke nabiera porcje ciasta, formuj帷 ma貫 p帷zki, sma篡 partiami kilka minut(im d逝瞠j sma篡my, tym sk鏎ka b璠zie twardsza).

P帷zki wyjac 造磬 cedzakow, os帷zy na papierze kuchennym, posypa cukrem pudrem.

/廝鏚這: "Moje gotowanie-wydanie specjalne"/

pi徠ek, 13 lutego 2009
Sa豉tka z tu鎍zykiem i o鄉iorniczkami

Ta sa豉tka nie ka盥emu przypadnie do gustu, ze wzgl璠u na dodatek oliwek i o鄉iorniczek, ale mi smakowa豉. Przepis znalaz豉m na blogu Iwonki.

sa豉tka z tu鎍zyka i o鄉iorniczek

kilka li軼i sa豉ty

pomidor

kilka og鏎k闚 konserwowych

oliwki

2 jajka ugotowane na twardo

puszka tu鎍zyka w sosie w豉snym

puszka osmiorniczek w sosie w豉snym

2-3 造磬i majonezu

s鏊 i pieprz

Sa豉te porwa na ma貫 kawalki. Pomidora, og鏎ki i jajka pokroi w kostke. Oliwki mo積a przeci望 na p馧. Tu鎍zyka i o鄉iorniczki odcedzi. Wszystkie sk豉dniki wymiesza. Doda majonez i doprawi do smaku sol i pieprzem.

czwartek, 12 lutego 2009
Smerfny torcik

To ciasto jest baaaaaardzo proste i pyszne!

Smerfny torcik

Sk豉dniki:

2 galaretki niebieskie

2 galaretki szafirowe

puszka mleka skondensowanego nies這dzonego

dalam tez biszkopty okr庵貫, ale wg mnie zepsuly troche smak deseru

Niebieskie galaretki rozrobi z 0,5 litra wrz徠ku i poczeka a przestygna. Zmiksowa na wysokich obrotach zimne galaretki z mlekiem, wyla na dno tortownicy, gdy st篹eje , wyla galaretki szafirowe r闚nie rozpuszczone w 0,5 litra wody. Wstawi do lod闚ki.

wtorek, 10 lutego 2009
Sa豉tka z zupek chi雟kich

Bardzo, bardzo zasmakowa豉 ca貫j mojej rodzinie. zosta豉 pozarta w tempie ekspresowym:D. Przepis znalaz豉m na blogu Kiki.

sa豉tka z zupek chi雟kich i paluszk闚 krabowych

500g paluszk闚 krabowych

2 z帳ki czosnku

3 ma貫 papryki ( r騜nokolorowe)

1 ma豉 cebula

2 zupki chi雟kie (najlepiej pikantne)

majonez

s鏊

Zala makaron zzupki(razem z przyprawami)wrz徠kiem- woda musipokry ca造 makaron. Paluszki krabowe , papryki i cebul pokroi w kostk. Doda wyci郾i皻yczosnek, makaron( nadmiar ew. wody nale篡 odla), majonez, doprawi sol i ...zajada!

niedziela, 08 lutego 2009
Ciasto marchewkowe z polewa z serk闚 homogenizowanych
Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale jedyne jakie do tej pory jad豉m to carrot cake. Postanowi豉m upiec je z innego przepisu i wybra豉m ciacho Kasi. Wysz這 przeeepyyyszne!
Ciasto marchewkwe z polew z serk闚 homogenizowanych
Sk豉dniki:
  • 350 g m彗i
  • 1 szklanka cukru
  • 2 造瞠czki cynamonu
  • 0,5 造瞠czki ga趾i muszkato這wej
  • 0,5 造瞠czki soli
  • 1 造瞠czka sody
  • 250 ml oleju
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • 2spore marchewki starte
  • 100 g wi鏎k闚 kokosowych
  • gar嗆 rodzynek
  • s這necznik i orzechy w這skie (rozdrobnione) razem p馧 szklanki(ja da豉m 3/4 szklanki)
M彗 cukier, cynamon, ga趾, s鏊, sod, olej, jajka i mleko dok豉dnie razem wymiesza. Doda start marchew, wi鏎ki i bakalie. Ciasto wyla na nat逝szczon blach i piec w temperaturze 160 stopni, a si zarumieni.
Polewa:
  • 450 g serk闚 homogenizowanych waniliowych
  • 40 g margaryny
  • cukier waniliowy (dodawa powoli do smaku)
  • ew.oko這 3/4 szklanki cukru pudru(jesli lubicie baaardzo s這dkie ciasta)
Zmiksowa wszystkie sk豉dniki i pola ciasto.
ciasto marchewkowe 2
Mo積a dodatkowo zrobi esy-floresyz sosu czekoladowego, albo polewy orzechowo czekoladowej.
ciasto marchewkowe 3
Mo積a kto ma ochot na kawa貫czek?
ciasto marchewkowe 4
sobota, 07 lutego 2009
Babka czekoladowa - na zlamane serce, czyli finski S酺kyneiden syd鄚ten kakku

Tydzie Skandynawski 02-08.02.2009

Niezwykle proste ciasto. Robi si je tak szybko jak muffinki i jest naprawd smaczne (najlepsze na trzeci dzie po upieczeniu). Przepis poda豉 sama Kiiri na Cincinie.

babka czekoladowa

Babka na z豉mane serce

1dl =100 ml

  • 5 dl maki (ok. 2,5 szklanki)
  • 4 dl cukru (da豉m 2 dl, czyli 1 szklank)
  • 5 造zek kakao
  • 1 造zeczka sody
  • 1 造zeczka soli
  • 1 造zeczka cukru waniliowego (moze byc troche wiecej) lub zapach waniliowy

  • 250g masla
  • 2 jajka
  • 0.5 dl mleka (albo kawy albo soku pomaranczowego ), czyli 1/4 szklanki

  • 250g trzykrotnie mielonego twarogu lub naturalnego serka homogenizowanego
  • ulubiona polewa,np. kawowa, bia豉 czekolada rozpuszczona, posypana wi鏎kami lub gorzka czekolada rozpuszczona z 50 g mas豉 i np, p豉tki migda這we, itp,itd.


Wymieszac wszystkie suche skladniki bardzo dokladnie.
Jajka,mleko i serek wymieszac dokladnie w osobnym naczyniu a nastepnie przelac do duzej miski z suchymi skladnikami, dokladnie wymieszac
Wlac roztopione i ostudzone maslo, wymieszac do polaczenia skladnikow
Przelozyc do natluszczonej formy na babke. Piec 45-60 min w 180C. Przed wyjeciem poczekac az ostygnie
Polac ulubiona polewa.

babka na z豉mane serce

pi徠ek, 06 lutego 2009
Makaron sojowy z tu鎍zykiem

Ostatnio zapa豉豉m wielkmi這軼i dotu鎍zyka. Dosy sporo sa豉tek robi豉m niedawno z dodatkiem tej瞠 rybki, a przyszed czas 瞠by sprawdzi jak smakuj na ciep這. Baaaardzo mi smakowa這 to danko i jeszcze nie raz je zrobi. Przepis znalaz豉m tu.

makaron sojowy z tu鎍zykiem

2 puszki tu鎍zyka w kawa趾ach w oleju

3 鈔ednie pieczarki

2 og鏎ki konserwowe

鈍ie瘸 papryka czerwona

kawa貫k pora (bia豉 cz窷)

pieprz

s鏊 zio這wa

bazylia lub oregano

makaron sojowy

Zagotowa wod z dodatkiem niewielkiej ilo軼i soli. Wy陰czy. Wrzuci makaron sojowy, przykry. Po 5 minutach odcedzi.
Olej z tu鎍zyka wyla na rozgrzan patelni. Podsma篡 na nim pokrojonego w pi鏎ka pora i pieczarki. Nast瘼nie doda pokrojon w paski papryk czerwon i og鏎ka konserwowego. Chwil dusi, po czym doda tu鎍zyka, wymiesza. Odcedzony makaron wy這篡 na talerz, a na niego przygotowany sos.



czwartek, 05 lutego 2009
Siekiera stryja Honzy

To piekielnie ostreczeskie grzanki, znakomite jako dodatek do piwa.

siekiera stryja Honzy

4 kromki chleba

造磬a smalcu

2-3 z帳ki czosnku

p馧 造瞠czki soli

4 grube plastry ostrego 鄴速ego sera

2 造瞠czki mas豉

造zka mielonej ostrej papryki

Na patelni rozgrzac smalec, usmazyc kromki chleba na z這ty kolor, lekko przestudzi, natrzec roztarty z sola czosnkiem. Plastry sera dok豉dnie obtoczyc w ostrej papryce(tak, aby ser by ni grubo pokryty). Na kazdej kromce po這zyc plaster sera i plasterek mas豉, u這篡 na blasze, wstawic na kilka minut do nagrzanego piekarnika, zapiekac , az ser sie rozpusci.

鈔oda, 04 lutego 2009
Zlepianki

Pyszne i kruche ciacha, kt鏎e robi豉m razem z bratankiem(najwi璚ej ciasteczek by這 w kszta販ie samochod闚:D). Przepis poda豉 Rozarka na CinCinie.

zlepianki

Zlepianki - czeskie ciasteczka

Sk豉dniki:

  • 25dkg mas豉
  • 13dkg cukru
  • 37dkg maki tortowej
  • 1 jajko
  • d瞠m albo nutella


ciasto ugnie嗆 musi by sta貫j konsystencji i odchodzi z 豉two軼i od palc闚. W這篡 na 20-25min do lod闚ki. Potem wyj望
rozwa趾owa i wykraja foremk jeden wz鏎 (mo瞠 by wi璚ej ale ciasteczka bed sklejane wi璚 k馧ka nie skleimy z serduszkiem )
k豉dziemy na wy這穎n papieremblaszke i pieczemy w temp. ok 180C . Sklejamy 陰cz帷 ciasteczka d瞠mem albo nutell.Opr鏀zamycukrem pudrem

wtorek, 03 lutego 2009
Sztabki z這ta

Te s這dkie i jednocze郾ie lekko s這ne batoniki, polubi zw豉szcza wielbiciele mas豉 orzechowego i p豉tk闚 kukurydzianych. Przepis znalaz豉m na blogu "Pieprz czy wanilia"

sztabki z這ta




¼ szkl. br您owego cukru (u篡豉m jasnego)
½ szkl. syropu kukurydzianego (lub syropu z這cisty)- ja u篡豉m miodu z kwiat闚 mlecza
1 造瞠czka ekstraktu waniliowego
1 szkl. mas豉 orzechowego
3 szkl. pokruszonych p豉tk闚 kukurydzianych

Cukier i syrop(lub mi鏚)wymiesza razem w garnku, postawi na 鈔ednim ogniu i doprowadzi do wrzenia. Zmniejszy ogie i gotowa, energicznie mieszaj帷, a cukier si ca趾owicie rozpu軼i. Zdj望 z ognia. Wmiesza ekstrakt waniliowy i mas這 orzechowe. Na koniec wsypa pokruszone p豉tki kukurydziane i wszystko razem dok豉dnie po陰czy.
Foremk 23x23 cm wy這篡 foli spo篡wcz, mas roz這篡 r闚nomiernie. Przykry od g鏎y foli i wstawi na kilka godzin do lod闚ki. Gdy masa dobrze zastygnie – wyj望 ca這嗆 z foremki i pokroi na kawa趾i.
Trzyma w lod闚ce.

poniedzia貫k, 02 lutego 2009
Sa豉tka z tu鎍zyka III

Pyszna (pod warunkiem ,瞠 lubicie tu鎍zyka), syc帷a, prosta i szybka w wykonaniu. Za przepis dzi瘯uj Wedelce.

Sa豉tka z tu鎍zyka

Sk豉dniki:

  • 2 woreczki ry簑
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 puszki tu鎍zyka w sosie w豉snym
  • 2 cebule
  • majonez
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Tu鎍zyka ods帷zy, po陰czy z kukurydz, fasol(przelan wod na sitku)i groszkiem. Doda do tego ugotowany i ostudzonyry oraz drobno posiekane cebule. Doprawi sol i pieprzem (do嗆 sporo), doda majonez. Wymiesza dok豉dnie.

Smacznego!

 
1 , 2
O autorze
Zak豉dki:
Czytam
Linki do blog闚 kulinarnych
M粑 DRUGI BLOG
Spis tre軼i
Szablon zaprojektowa豉
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj r闚nie swoj stron Akcja: Nie kradnij zdj耩! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi