sprawdzone przepisy kulinarne
Kategorie: Wszystkie | inne | na słodko | na słono | napoje | pieczywo | różności
RSS
sobota, 28 lutego 2009
Rogaliki drożdżowe z ciasta chłodzonego

Dzisiaj upiekłam  rogaliki z przepisu Sabinki. Wyszły bardzo smaczne, żałuje tylko, że nie miałam czasu zrobić lukru:D

rogaliki

Składniki:

1/2 kg mąki

1 kostka margaryny

1 łyżka cukru(dałam 3 czubate), jesli nie lukrujemy, radze dodac wiecej

7 łyżek mleka

1 jajko + 1 do posmarowania rogalików

1O dag drożdży

powidła

Przygotowanie:

Drożdże utrzeć z cukrem i mlekiem. Mąkę ,margarynę, jajko i sól zagnieść, dodawać utarte drożdże. Wszystkie składniki dobrze połączyć i wynieść do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie podzielić ciasto, rozwałkować i podzielić na trójkąty, nakładać powidła i zawinąć w rogaliki, następnie posmarować je rozkłoconym jajkiem . Piec w temp. 18O stopni, aż się nie zarumienią. Gotowe lukrujemy , ew. posupujemy cukrem pudrem.

piątek, 27 lutego 2009
Serowe knedelki z kaszą manną
Pyszne, mięciutkie serowe kuleczki oblane słodziutkim masełkiem i posypane cynamonem, lub jak kto woli masełkiem cynamonowym. Przepis znalazłam na blogu Casi. Bardzo polecam!
serowe knedelki
Serowe knedelki z kaszą manną
Składniki:

  • 500 g półtłustego sera białego,
  • 7 łyżek kaszy manny,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • szczypta soli i galki muszkatołowej.

Do polania:

  • 3 łyżki masła,
  • 1 kopiasta łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu.



Ser biały rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na jednolitą masę, po czym na co najmniej godzinę odstawiamy do lodówki.

W dużym garnku gotujemy osoloną wodę.  Formujemy nieduże kuleczki (2-3 cm średnicy) i wrzucamy partiami na wrzącą wodę. Gotujemy przez około 8-10 minut (przez około 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię).

Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i cynamon, chwilę podgrzewamy. Po wyjęciu knedelków na talerze polewamy je przygotowanym sosem.
czwartek, 26 lutego 2009
Rogaliki marchewkowe
Jakiś czas temu wypatrzyłam je na blogu Trochę inna cukiernia i nie mogłam im się oprzeć. Tak jak myślałam wyszły pyszne, mają piękny kolorek, po ostygnięciu sa kruchusieńkie, a przede wszystkim robi się je szybko i łatwo...baaaaardzo żałowałam, że nie zrobiłam podwójnej porcji.
rogaliki marchewkowe

Rogaliki marchewkowe

Składniki:

  • 200 g tartej marchewki
  • kostka margaryny lub masła
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru(dałam czubate)
  • marmolada brzoskwiniowa lub morelowa(dałam dżem z cukinii)

Mąkę zagnieść z margaryną, cukrem i marchewką. Rozwałkować podsypując mąką. Wycinać trójkąty, każdy posmarować marmoladą i uformować rogaliki.Piec w temperaturze180 st.

środa, 25 lutego 2009
Śledzie z czosnkiem i majerankiem

 Ten przepis dostałam jakiś czas temu od Olgi Smile i od tego czasu robie je raz na tydzień. Są rewelacyjne!

śledzie z czosnkem i majerankiem

500 g płatów śledziowych

5-6 ząbków czosnku(lub więcej, jeśli lubimy ostrzejsze)

2 czubate łyżki majeranku

olej

Śledzie moczymy, a następnie kroimy na kawałki, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, roztarty majeranek. Całość dobrze mieszamy, dolewamy trochę oleju(2-3 łyżki) i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do słoika, ciasno ugniatamy i  dolewamy tyle oleju, aby śledz był przykryty.

wtorek, 24 lutego 2009
Ślimaczki, czyli chruścik lany

Te smażone cudaczki proponuję wszystkim, którzy nie mają czasu lub ochoty smażyć pracochłonnych faworków. Ale uwaga.....są trudniejsze w wykonaniu, niż sobie wyobrażacie, potrzebna będzie wprawna ręka:D

ślimaczki na ostatki

Ślimaczki, czyli chruścik lany

Składniki:

  • 10 dag maki
  • 4 jaja
  • mleko
  • cukier waniliowy (dałam czubatą łyżkę domowego cukru waniliowego)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Z mąki, żółtek,cukru waniliowego i mleka rozrobic ciasto nieco gesciejsze niz na nalesniki. Z białek ubic sztywna piane i delikatnie wymieszac ja z ciastem.

W rondelku rozgrzac olej i cienkim strumykiem lac do niego ciasto przez lejek, poruszajac nim spiralnie( za każdym razem dokładnie mieszamy ciasto). Powstana w ten sposób "gniazdka", które należy smażyć z obu stron na złoty kolor. wyjąć je na papierowy ręcznik, a gdy obciekną z  tłuszczu, ułożyć na półmisku i obsypać cukrem pudrem.

/źródło:"Świąteczne słodkości" Haliny Jachowskiej/

poniedziałek, 23 lutego 2009
Śledzie po kaszubsku

 Śledzie, rodzynki, suszone sliwki... połączenie dosyć dziwne, ale...jakie pyszne! Za przepis dziękuję Kachnie.

śledzie po  kaszubsku

50 dag matiasów solonych
4 cebule
3 ogórki kiszone

2 łyżeczki koncentratu pomidoroweo(dałam więcej)
garść rodzynek
kilka śliwek suszonych

3 ziela angielskie
1 liść laurowy
olej do smażenia
sól, pieprz


Śledzie moczymy . Odsączamy dokładnie i kroimy na paski. Cebulę obieramy kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy cebula się zeszkli i zacznie się karmelizować dodajemy koncentrat pomidorowy, przesmażamy dodajemy suszone owoce i ogórek kiszony pokrojony w kosteczkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i chwilę smażymy. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie układamy w słoju na przemian warstwami: śledzie i marynatę.
Przechowujemy w lodówce.

niedziela, 22 lutego 2009
Brygadier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brygadier to pyszne  i baaaardzo słodkie trufelki. Polecam je  wszystkim, którzy lubią połaczenie kajmaku z wiórkami kokosowymi.

brygadier

2 puszki skondensowanego słodzonego mleka*

30 dag wiórków kokosowych

4 łyżki kakao

tarta czekolada

Mleko gotować 3 godziny w zamkniętych puszkach w garnku wypełnionym wodą. Puszki otworzyć, gdy przestygną. Wylać już zagęszczone mleko, dodać wiórki i kakao, wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obsypywać je tartą czekoladą. Wstawić do lodówki.

*poszłam na łatwiznę...kupiłam gotową masę w puszce:D

 

/źródło: "Tajemnice smacznych potraw" Urszuli Pełek/

sobota, 21 lutego 2009
Gulab Jamun

W Tłusty Czwartek na moim stole obok serowych pączków pojawiły się również pyszne, małe kuleczki indyjskie. Za przepis  dziękuję Nati 88:-)

Gulab Jamun

ciasto :
2 szklanki mleka w proszku mleka w proszku (tylko nie granulowane)
1 łyzka  mąki
ciepłe mleko
1 mala łyzeczka sklarowanego masła
syrop:
2 szklanki wody

2-2,5 szklanki cukru
2 łyżki wody różanej wody rozanej(niestety nie miałam)
ziarenka kardamonu

oraz sklarowane masło do smażenia

Syrop:

Do wody dodajemy cukier i kardamon(rozgnieciony),doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut, potem zestawiamy z gazu  i dodajemy wodę różaną.

Ciasto:
mieszamy make, mleko w proszku (bardzo dokladnie), dodajemy cieple mleko , masło i zagniatamy  ciasto. Lepimy z niego mała kuleczki.


Podgrzewamy masło (tylko nie za mocno) i wrzucamy na probe jedna kuleczke, powinna spasc na dno i po jakims czasie wynurzyc sie i plywac na powierzchni (musi nabrac zlotego koloru). Następnie smażymy resztę kuleczek, odsączamy je z tłuszczu i wkładamy na jakiś czas do syropu.

piątek, 20 lutego 2009
Pączki z serka waniliowego
Robi się je ekspresowo, są przepyszne(szczególnie jeszcze ciepłe), delikatne i baaaaaardzo szybko znikają z talerza. Byłam zmuszona zrobić drugą porcję:D . Za przepis serdecznie dziękuję Kaaaasi 24.
pączki z serka homo

 

Składniki:

250 g serka waniliowego homogenizowanego

1 i ½ szklanki mąk

4 łyżki cukru

szczypta soli

3 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka spirytusu lub octu

Wszystkie składniki mieszamy mikserem i łyżką formujemy kulki (i tak wyjdą Wam przeróżne cudaki) i wrzucamy na bardzo gorący olej (co najmniej 4 cm oleju w garnku) i smażymy aż z obu stron będą rumiane. Wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć olej.Posypujemy cukrem pudrem i ...tu muszę napisać, że zjadłam mnóstwo takich pączusiów jeszcze ciepłych:D

czwartek, 19 lutego 2009
Kurczak na słodko z brzoskwiniami

Tak sobie ostatnio przeglądałam przepisy Trufli i nabrałam wielkiej chęci na kurczaka z brzoskwiniami, tym bardziej, że ponad rok  już nie jadłam mięsa z owocami. Smaczne było...jak wszystko zresztą co z przepisu Trufli.

kurczak z brzoskwiniami

 

 

Kurczak na słodko z brzoskwiniami

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 całe brzoskwinie z puszki
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • sól,papryka słodka
  • olej

 

Piersi pokroić w paski.Cebulę obrać,pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym tłuszczu.Dodać pokrojone piersi i zapiec.Na koniec dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie*, marchewkę( starłam na tarce) i kukurydzę.Doprawić solą i papryką do smaku.Chwilę podpiekać aż marchewka zrobi się miękka(dolałam też trochę zalewy brzoskwiniowej). Podawać  z ryżem,  np. ugotowanym z  małą ilością  zalewy brzoskwiniowej z puszki.

 

*brzoskwinie dodałam, jak już marchewka się trochę poddusiła

środa, 18 lutego 2009
Pulpeciki na kolorowych liściach

Przepis na te pulpeciki znalazłam na blogu Oli. Wyszły przepyszne, wystarczyło tylko dobrać jakiś fajny makaron i super wyżerka gotowa. Szczerze zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

pulpeciki na listkach

Pulpeciki:

  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki semoliny lub kaszy mannej lub bułki tartej (dałam oczywiście kaszę manną)
  • duża szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 700 g przecieru pomidorowego (ja tak jak Ola dałam 1 kg)
  • szczypta cukru( dałam sporą szczyptę brązowego)
  • sól i pieprz
  • 100 ml pełnotłustego mleka( dałam kozie)

Składniki na pulpeciki wymieszać w dużej misce i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego lub troszkę większe. Ułóżyćna tacy lub półmisku, przykryć folią i wstawić do lodówki.
Cebulę, czosnek i oregano zmiksować( ja cebulę pokroiłam drobno, a czosnek przepuściłam przez praskę). Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodaj masło i zmiksowaną mieszankę. Smażyć na małym ogniu, mieszając, aż cebula i czosnek zeszklą się, ale nie zbrązowieją. Dodać przecier, 1,5 szkl zimnej wody, cukier, sól i pieprz i zagotować sos. W tym momencie sos jest dość rzadki, ale później zgęstnieje. Dodaj mleko i pulpeciki (po jednym). Nie mieszać dopóki mięso nie zmieni koloru z różowego na brązowy. Gotować częściowo przykryte przez 20 minut. Ponownie doprawić sos, jeżeli trzeba.

Gotujemy makaron wg przepisu podanego na opakowaniu, nakładamy na talerze, polewamy sosem z klopsikami.

Smacznego:)

wtorek, 17 lutego 2009
Gąsienica

Dzisiaj postanowiłam wypróbować jeden z przepisów Ewy Wachowicz. Nie zawiodłam się, ciasto wyszło smaczne(ani śladu zakalca hurra!) i fajnie wygląda. Polecam je wszystkim, którzy lubią ciasta z kremem maślanym.

Gąsienica

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju o neutralnym smaku
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki grysiku
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150-200 g masła

Polewa czekoladowa:

  • 2 tabliczki czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki mleka

Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać żółtka, potem delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dolać olej i letnie mleko. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki.

Dwie prostokątne brytfanki keksowe wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, do jednej przełożyć ciasto jasne, do drugiej ciemne. Piec w 180 st. C przez 45 minut.

Na gotujące się mleko wsypać grysik, gotować na małym ogniu do miękkości. Pod koniec dodać cukier i cukier waniliowy. Masę wystudzić.

Masło utrzeć. Do spienionego masła małymi porcjami dodać masę grysikową.

Wystudzone placki pokroić w ukośne kromki.

gąsienica

Następnie smarować masą i złożyć - kromka ciasta jasnego, masa, kromka ciasta ciemnego (tak, by powstały dwa dwukolorowe placki). Ja zrobiłam jedną, długą gąsieniczkę.

gąsienica

Obie „gąsienice” polać polewą czekoladową lub jedynie zrobić czekoladowe „szlaczki”.

gąsienica

Tutaj macie "ogonek" i kawałek ze środka:

gąsienica

I jeszcze jedno zdjęcie:

gąsienica

poniedziałek, 16 lutego 2009
Romanesco w sosie vinaigrette

 Uwielbiam kalafiory, zarówno białe , jak i zielone( te drugie są ładniejsze, ale smakiem niewiele się różnią). Tak przyrządzone kaliory podaję same lub jako dodatek do kanapek z wędliną, czy z ziemniaczkami i ew. jajkiem sadzonym. Dla kalafioromaniaków, propozycja jak znalazł:D

Potrzebujemy:

kalafior zielony

Sos:

na 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek(najlepsza jest extra virgine)

1 łyżka octu winnego(lub soku z cytryny)

1/2 łyżeczki ulubionej musztardy

sól, pieprz

 

 

Zaczynamy od przygotowania sosu:

ocet winny bardzo dokładnie mieszamy z musztardą, szczyptą soli i pieprzu. Powoli dodajemy oliwę cały czas mieszając.

Romanesco gotujemy w wodzie posolonej i z dodatkiem cukru. studzimy, dzielimy na różyczki i polewamy przygotowanym sosem.

Romanesco

niedziela, 15 lutego 2009
Pizza na cieście drożdżowo-śmietanowym

Przepis ten znalazłam jakiś czas temu na blogu Majanki. Od tej pory robiłam ją już 4 razy(zawsze podwójną porcję)...baaaardzo mi smakuje. To chyba najprostsze ciasto pizzowe. Bardzo polecam.

pizza1

pizza2

 

Pizza na cieście krucho - drożdżowym

Składniki:

  • 5 dag drożdży
  • 30 dag mąki
  • 1 mała śmietana
  • 1 jajko
  • 10 dag roztopionego masła lub margaryny
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • szczypta soli (taka porządna)
  • 1 łyżka cukru

 

Do przybrania pizzy:

  • dowolne dodatki: ja dałam:
  • parówki
  • pieczarki podsmażone z cebulką
  • ser żółty
  • przyprawa do pizzy lub oregano
  • sos pomidorowy/ketchup

 

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto,  wylepić  nim blachę . Ciasto posmarować ketchupem, posypać przyprawami, a następnie połową startego sera. Następnie ułożyć  dowolne dodatki, posypać pozostałym serem.

Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu polać sosem pomidorowym lub ketchupem.

Smacznego!

sobota, 14 lutego 2009
Pączusie z żurawinami

Mmmmm..pyszne, chyba niedługo będzie powtórka:)))

Pączusie z żurawinami

Składniki:

2 i  1/2 szklanki mąki

5 dag drożdzy

szklanka mleka

1/4-1/3 szklanki cukru

10 dag suszonej żurawiny

szczypta soli

olej lub smalec do smażenia

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Drozdze wymieszać  z odrobiną letniego mleka i 2 łyżeczkami  cukru. Mąke  przesiać do miski, wymieszać z solą i drożdżami , dodać  resztę mleka, cukru i żurawinę , zagnieść gładkie ciasto.

Ciasto przykryć, odstawić  w cieple miejsce aż do wyrośnięcia(ok godziny).

Tłuszcz  rozgrzewamy w szerokim  rondlu. Łyżeczke nabierać porcje ciasta, formując małe pączki, smażyć partiami kilka minut(im dłużej smażymy, tym skórka będzie twardsza).

Pączki wyjac łyżką  cedzakową, osączyć na papierze kuchennym, posypać cukrem pudrem.

/źródło: "Moje gotowanie-wydanie specjalne"/

piątek, 13 lutego 2009
Sałatka z tuńczykiem i ośmiorniczkami

 Ta sałatka nie każdemu przypadnie do gustu, ze względu na dodatek oliwek i ośmiorniczek, ale mi smakowała. Przepis znalazłam na blogu Iwonki.

sałatka z tuńczyka i ośmiorniczek

kilka liści sałaty

pomidor

kilka ogórków konserwowych

oliwki

2 jajka ugotowane na twardo

puszka tuńczyka w sosie własnym

puszka osmiorniczek w sosie własnym

2-3 łyżki majonezu

sól i pieprz

Sałate porwać na małe kawalki. Pomidora, ogórki i jajka pokroić w kostke. Oliwki można przeciąć na pół. Tuńczyka i ośmiorniczki odcedzić. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez i doprawić do smaku solą i pieprzem.

czwartek, 12 lutego 2009
Smerfny torcik

 

To ciasto jest baaaaaardzo proste i  pyszne!

Smerfny torcik

Składniki:

2 galaretki niebieskie

2 galaretki szafirowe

puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

dalam tez biszkopty okrągłe, ale wg mnie zepsuly troche smak deseru

 

Niebieskie galaretki  rozrobić z 0,5 litra  wrzątku i poczekać aż przestygna. Zmiksować na wysokich obrotach zimne galaretki z  mlekiem, wylać na dno tortownicy,  gdy stężeje , wylać galaretki szafirowe  również rozpuszczone w 0,5 litra wody. Wstawić do lodówki.

wtorek, 10 lutego 2009
Sałatka z zupek chińskich

Bardzo, bardzo zasmakowała całej mojej rodzinie. została pozarta w tempie ekspresowym:D. Przepis znalazłam na blogu Kiki.

sałatka z zupek chińskich i paluszków krabowych

500g paluszków krabowych   

2 ząbki czosnku

3 małe papryki ( różnokolorowe)

1 mała cebula

2 zupki chińskie (najlepiej pikantne)

majonez

sól

 

 

 

Zalać makaron z zupki (razem z przyprawami) wrzątkiem- woda musi pokryć cały makaron. Paluszki krabowe , papryki i cebulę pokroić w kostkę. Dodać wyciśnięty czosnek, makaron( nadmiar ew. wody należy odlać) , majonez, doprawić solą i ...zajadać!

 

 

niedziela, 08 lutego 2009
Ciasto marchewkowe z polewa z serków homogenizowanych
Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale jedyne jakie do tej pory jadłam to carrot cake. Postanowiłam upiec je z innego przepisu i wybrałam ciacho Kasi. Wyszło przeeepyyyszne!
Ciasto marchewkwe z polewą z serków homogenizowanych
Składniki:
  • 350 g mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 250 ml oleju
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • 2 spore marchewki starte
  • 100 g wiórków kokosowych
  • garść rodzynek
  • słonecznik i orzechy włoskie (rozdrobnione) razem pół szklanki(ja dałam 3/4 szklanki)
Mąkę  cukier, cynamon, gałkę, sól, sodę, olej, jajka i mleko dokładnie razem wymieszać. Dodać startą marchew, wiórki i bakalie. Ciasto wylać na natłuszczoną blachę i piec w temperaturze 160 stopni, aż się zarumieni.
Polewa:
  • 450 g serków homogenizowanych waniliowych
  • 40 g margaryny
  • cukier waniliowy (dodawać powoli do smaku)
  • ew.około 3/4 szklanki cukru pudru(jesli lubicie baaardzo słodkie ciasta)
Zmiksować wszystkie składniki i polać ciasto.
ciasto marchewkowe 2
Można dodatkowo zrobić esy-floresy z sosu czekoladowego, albo polewy orzechowo czekoladowej.
ciasto marchewkowe 3
Można ktoś ma ochotę na kawałeczek?
ciasto marchewkowe 4
sobota, 07 lutego 2009
Babka czekoladowa - na zlamane serce, czyli finski Särkyneiden sydänten kakku

Tydzień Skandynawski 02-08.02.2009

Niezwykle proste ciasto. Robi się je tak szybko jak muffinki i jest naprawdę smaczne (najlepsze na trzeci dzień po upieczeniu). Przepis podała sama Kiiri na Cincinie.

babka czekoladowa

Babka na złamane serce

1dl =100 ml

  • 5 dl maki (ok. 2,5 szklanki)
  • 4 dl cukru (dałam 2 dl, czyli 1 szklankę)
  • 5 łyzek  kakao
  • 1 łyzeczka sody
  • 1 łyzeczka soli
  • 1 łyzeczka cukru waniliowego (moze byc troche wiecej) lub zapach waniliowy

  • 250g masla
  • 2 jajka
  • 0.5 dl mleka (albo kawy albo soku pomaranczowego ), czyli 1/4 szklanki

  • 250g trzykrotnie mielonego twarogu lub naturalnego serka homogenizowanego
  • ulubiona polewa,np. kawowa, biała czekolada rozpuszczona, posypana wiórkami lub gorzka czekolada rozpuszczona z 50 g masła i np, płatki migdałowe, itp,itd.

 


Wymieszac wszystkie suche skladniki bardzo dokladnie.
Jajka,mleko i serek wymieszac dokladnie w osobnym naczyniu a nastepnie przelac do duzej miski z suchymi skladnikami, dokladnie wymieszac
Wlac roztopione i ostudzone maslo, wymieszac do polaczenia skladnikow 
Przelozyc do natluszczonej formy na babke. Piec 45-60 min w 180C. Przed wyjeciem poczekac az ostygnie
Polac ulubiona polewa.

babka na złamane serce

 

piątek, 06 lutego 2009
Makaron sojowy z tuńczykiem

 Ostatnio zapałałam wielką miłością do   tuńczyka. Dosyć sporo sałatek  robiłam niedawno z dodatkiem tejże rybki, aż przyszedł czas żeby sprawdzić jak smakuję na ciepło. Baaaardzo mi smakowało to danko i jeszcze nie raz je zrobię. Przepis znalazłam tu.

makaron sojowy z tuńczykiem

2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju

3 średnie pieczarki

2 ogórki konserwowe

świeża papryka czerwona

kawałek pora (biała część)

pieprz

sól ziołowa

bazylia lub oregano

makaron sojowy

Zagotować wodę z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Wyłączyć. Wrzucić makaron sojowy, przykryć. Po 5 minutach odcedzić.
Olej z tuńczyka wylać na rozgrzaną patelnię. Podsmażyć na nim pokrojonego w piórka pora i pieczarki. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę czerwoną i ogórka konserwowego. Chwilę dusić, po czym dodać tuńczyka, wymieszać. Odcedzony makaron wyłożyć na talerz, a na niego przygotowany sos.



czwartek, 05 lutego 2009
Siekiera stryja Honzy

To piekielnie ostre czeskie grzanki, znakomite jako dodatek do piwa.

siekiera stryja Honzy

 

4 kromki chleba

łyżka smalcu

2-3 ząbki czosnku

pół łyżeczki soli

4 grube plastry ostrego żółtego sera

2 łyżeczki masła

łyzka mielonej ostrej papryki

Na patelni rozgrzac smalec, usmazyc kromki chleba na złoty kolor, lekko przestudzić, natrzec roztarty z sola czosnkiem. Plastry sera dokładnie obtoczyc w ostrej papryce(tak, aby ser był nią grubo pokryty). Na kazdej kromce połozyc plaster sera i plasterek masła, ułożyć na blasze, wstawic na kilka minut do nagrzanego piekarnika, zapiekac , az ser sie rozpusci.

środa, 04 lutego 2009
Zlepianki

Pyszne i kruche ciacha, które robiłam razem z bratankiem(najwięcej ciasteczek było w kształcie samochodów:D). Przepis podała Rozarka na CinCinie.

zlepianki

Zlepianki - czeskie ciasteczka

Składniki:

  • 25dkg masła
  • 13dkg cukru
  • 37dkg maki tortowej
  • 1 jajko
  • dżem albo nutella


ciasto ugnieść musi być stałej konsystencji i odchodzić z łatwością od palców. Włożyć na 20-25min do lodówki. Potem wyjąć
rozwałkować i wykrajać foremką jeden wzór (może być więcej ale ciasteczka bedą sklejane więc kółka nie skleimy z serduszkiem )
kładziemy na wyłożoną papierem blaszke i pieczemy w temp. ok 180C . Sklejamy łącząc ciasteczka dżemem albo nutellą. Oprószamy  cukrem pudrem

wtorek, 03 lutego 2009
Sztabki złota

Te słodkie i jednocześnie lekko słone batoniki, polubią zwłaszcza wielbiciele masła orzechowego i płatków kukurydzianych. Przepis znalazłam na blogu "Pieprz czy wanilia"

sztabki złota




¼ szkl. brązowego cukru (użyłam jasnego)
½ szkl. syropu kukurydzianego (lub syropu złocisty)- ja użyłam miodu z kwiatów mlecza
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szkl. masła orzechowego
3 szkl. pokruszonych płatków kukurydzianych

Cukier i syrop(lub miód) wymieszać razem w garnku, postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, energicznie mieszając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Zdjąć z ognia. Wmieszać ekstrakt waniliowy i masło orzechowe. Na koniec wsypać pokruszone płatki kukurydziane i wszystko razem dokładnie połączyć.
Foremkę 23x23 cm wyłożyć folią spożywczą, masę rozłożyć równomiernie. Przykryć od góry folią i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy masa dobrze zastygnie – wyjąć całość z foremki i pokroić na kawałki.
Trzymać w lodówce.

poniedziałek, 02 lutego 2009
Sałatka z tuńczyka III

Pyszna (pod warunkiem ,że lubicie tuńczyka), sycąca, prosta i szybka w wykonaniu. Za przepis dziękuję Wedelce.

Sałatka z tuńczyka

Składniki:

  •  2 woreczki ryżu
  •  puszka kukurydzy
  •  puszka groszku
  •  puszka czerwonej fasoli
  •  2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  •  2 cebule
  •  majonez
  •  sól, pieprz

 

Wykonanie:

Tuńczyka odsączyć, połączyć z kukurydzą, fasolą(przelaną wodą na sitku) i groszkiem. Dodać do tego  ugotowany i ostudzony ryż   oraz drobno posiekane cebule. Doprawić solą i pieprzem (dość sporo), dodać majonez. Wymieszać  dokładnie.

Smacznego!

 
1 , 2
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi