sprawdzone przepisy kulinarne
sobota, 31 stycznia 2015
Skrzydełka z miodem

Jedno z naszych ulubionych dań. Doskonale doprawione skrzydełka z lepką słodkawą skórką. Dodatkowym plusem jest to, ze praktycznie nie ma przy nich pracy, a jedyny minus to spory czas oczekiwania. Polecam!

 



 

 Skrzydełka z miodem

Składniki:

1 kg skrzydełek

Marynata:

  • słoiczek keczupu ( 215 g)
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka maggi
  • 1 łyżka vegety
  • 1/2 łyżki ostrej mielonej papryki
  • odrobina oleju

Składniki marynaty dobrze połączyć w dużej misce. Włożyć do niej umyte i dobrze osuszone skrzydełka. Wymieszać dokładnie, aby skrzydełka oblepiły się dobrze marynatą. Miskę zakryć szczelnie i wstawić do lodówki na całą noc. 

Zamarynowane skrzydełka (wraz z marynatą ) przełożyć do lekko wysmarowanej olejem blachy lub naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 st. C. Piec, aż mięso ładnie się przyrumieni i zacznie odchodzić od kości. Co jakiś czas należy je przekładać na drugą stronę i polewać wytworzonym sosem.

Podawać z ziemniakami polanymi odrobiną stopionego masła i ulubioną surówką.

Smacznego :)

środa, 28 stycznia 2015
Owsianka kawowa z nasionami chia

Najlepsza owsianka jaką miałam okazję zjeść do tej pory i chyba najmniej apetyczna. Nasiona chia przywodzą mi tutaj na myśl tapiokę... kleiste, lekko ślizgające sie po języku kuleczki, tylko rozmiar nieco mniejszy :) 

 



 Owsianka kawowa z nasionami chia

Składniki:

  • 100 ml zaparzonej kawy
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka nasion chia
  • cukier lub miód (opcjonalnie )

Dodatkowo:

  • orzechy, winogrona

Wieczorem do garnuszka wlać mleko i kawę, wsypać płatki i nasiona. Wymieszać. Garnuszek wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć go i postawić na kuchence. Owsiankę można dosłodzić do smaku cukrem lub miodem. Podgrzać, aby była ciepła ale nie parzyła w język. Przełożyć do miseczki. Udekorowac orzechami i winogronami lub innymi owocami.

Smacznego:)

 

źródło

17:54, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
piątek, 23 stycznia 2015
Ruchanki

Ach... ruchanki. Od tak dawna to słowo nie jest mi obce, a nadal wywołuje głupawy uśmiech na twarzy :) A przecież to nic innego jak słodkie  placki rodem z kuchni kociewskiej. Drożdżowe, pożywne, niezbyt słodkie same w sobie. Dlatego tak ważne jest aby obficie obsypać je cukrem pudrem po usmażeniu. Nazwa ruchanki pochodzi od słowa "wyruchane " :), czyli wyrośnięte i wyrobione.

Pamiętam swoje pierwsze ruchanki, te sprzed kilku lat. Och, to nie było! Wyszły tłuste i nawet od razu po usmażeniu nie zachwycały swoim smakiem.

Dzisiaj powtórka, aczkolwiek przepis już nieco inny. Zdecydowanie godny polecenia. Teraz mogę szczerze napisać, że ruchanki to jedne z najsmaczniejszych placków jakie jadłam w swoim życiu, niezbyt tłuste, maślane, puszyste.

 



 



 

Ruchanki

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • łyżka cukru (czubata)
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 kostki stopionego masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • kieliszek spirytusu, by ciasto nie nasiąkało mocno tłuszczem
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

W niedużej misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Dodać 1/2 szklanki letniego mleka i odstawić na kilka do kilkunastu minut (aż podrosną ). Resztę mleka podgrzać z cukrem waniliowym i solą, stopniowo dodawać mąkę. Następnie dodać rozczyn z drożdży, żółtka, spirytus. Dobrze wyrobić ciasto dodając pod koniec stopione letnie masło. Wyrobić dobrze. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, następnie łyżką maczaną w gorącej wodzie nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Odsączać na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu i na koniec oprószyć cukrem pudrem.



 




Smacznego :)

 

źródło

16:36, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (5) »
czwartek, 22 stycznia 2015
Ragoût drobiowe

Pyszne połączenie kiełbasy, pieczarek podsmażonych na maśle i delikatnego mięsa drobiowego.

 



 

 

 Ragoût drobiowe

Składniki :

  • 400 g piersi kurczaka lub indyka
  • 400 g małych pieczarek
  • 10 dag nietłustej cienkiej kiełbasy
  • biała część sporego pora
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18 %
  • 1 - 2 łyżeczki łagodnej musztardy
  • łyżka mąki
  • 1/2 szklanki bulionu z kostki
  • przyprawa do drobiu, przyprawa warzywna (może być domowa ) lub sól 
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • pieprz biały mielony

 

Kiełbasę i pieczarki pokroić w plasterki. Pieczarki odparować na suchej patelni, podsmażyć na maśle w garnku o grubym dnie. Mięso pokroić na nieduże kawałki, oprószyć przyprawą do drobiu, warzywną lub po prostu solą. Odstawić na ok. 1/2 godziny (lub więcej ), następnie obsmażyć je na rozgrzanym oleju. Dodać kiełbasę podsmażyć, dodać por. Przełożyć do garnka z pieczarkami, a na patelnie wlać bulion i zagotować. Zawartość patelni przelać do garnka. Całość wymieszać, pogotować, aż wszystko będzie miękkie. Dodać mąkę rozprowadzoną niewielką ilością zimnej wody oraz śmietanę. Doprowadzić do wrzenia i jeszcze chwilę pogotować. Dodać musztardę, wymieszać i już nie gotować. Doprawić pieprzem i jeśli trzeba także solą. Podawać z ryżem lub grzankami z bułki.

 Smacznego :)

 

źródło: "Poradnik domowy"

środa, 21 stycznia 2015
Placek gaździny

Wilgotny, bez tłuszczu,z ogromną ilością jabłek i bardzo aromatyczny. Idealny dla niedoświadczonej gospodyni, na ten "pierwszy raz z piekarnikiem". Bo tak szczerze mówiąc nie ma czego tu zepsuć, wystarczy wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do odpowiednio przygotowanej formy. To coś a la placek amerykański, tylko bez oleju i z rodzynkami zamiast orzechów. Dobre, nawet bardzo, jednak... ten amerykański smakuje mi  bardziej :-)

 



 

 Placek gaździny

Składniki:

  • 20 średnich jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cynamonu (płaskie, a nawet niepełne )
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, rodzynkami i cynamonem. Odstawić na 10 minut do lodówki Następnie wymieszać z jajkami i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć do odpowiednio przygotowanej dużej prostokątnej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 1 1/2 godziny w temp. 170 st. C. Kroić najlepiej na drugi dzień.

Smacznego:)

 

źródło

16:09, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 19 stycznia 2015
Owsianka z jabłkiem, makiem i rodzynkami

Bardzo gęsta, pełna rodzynek, idealna na zimowe śniadanie.

 



 

Owsianka z jabłkiem, makiem i rodzynkami

Składniki:

  • niepełna szklanka mleka
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • cukier do smaku
  • łyżeczka maku
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 małe jabłko, obrane i stare na dużych oczkach 

Płatki gotujemy w mleku 3 minuty, dodajemy cukier do smaku, mak i rodzynki. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 5 minut pod przykryciem, żeby płatki zmiękły.Wrzucamy tarte jabłko i mieszamy.

smacznego :)

 

źródło przepisu: "Przepis na szczęście" K. Michalak wyd.FILIA

19:10, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (7) »
niedziela, 18 stycznia 2015
Kotleciki a la gołabki

Doskonała propozycja dla tych, którzy mają ochotę na gołąbki, a nie mają czasu na ich zrobienie. Są pyszne, szybkie i proste w wykonaniu. Moja Córka je uwielbia :) Polecam.

 



 

Kotleciki a la gołąbki

 

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 50 dag białej kapusty
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz, cukier
  • bułka tarta do obtoczenia kotlecików
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka maki pszennej

Kapustę poszatkować drobno, posolić, wygnieść dobrze i odstawić. Gdy puści sok, odcisnąć dokładnie, a następnie połączyć z mięsem, mąką, jajkami i przyprawić. dobrze wyrobić. Gdyby masa była zbyt rzadka dosypać jeszcze odrobinę mąki.

Z masy formować podłużne kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Podlać niewielką ilością wrzątku (do 2 szklanek ), posolić odrobinę, przykryć i dusić do miękkości.

Miękkie kotlety wyjąć na talerz, do wody wlać śmietanę wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym. Wymieszać dokładnie, doprawić cukrem i zagotować. Włożyć kotleciki i zagotować. Podawać z ziemniakami lub ryżem.

smacznego :)

 

źródło

sobota, 10 stycznia 2015
Soutzoukakia

Greckie klopsiki w sosie pomidorowym, tyle że nie okrągłe jak nasze polskie a podłużne. Wizualnie przypominają krótkie kiełbaski. Bardzo aromatyczne. Pięknie pachną cynamonem, trochę goździkami, z wyraźnym posmakiem oliwy z oliwek, czosnkowe. Pyszne.

 



 

Soutzoukakia

Składniki:

  • !/2 kg mięsa mielonego (wołowiny, jagnięciny, ale może byc też wołowo - wieprzowe)
  • 1 starta cebula
  • 3 duże zmiażdżone ząbki czosnku
  • 3 kromki czerstwego chleba
  • 1 jajko
  • ok. 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • maka pszenna do obtoczenia kotlecików
  • oliwa z oliwek do smażenia

Chleb namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć. Mięso dokładnie wyrobić z pozostałymi składnikami. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie formować niezbyt duże zraziki, obtaczać je w mące i obsmażyć na rumiano na oliwie.

Sos:

  • 1 drobniutko posiekana cebula
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1/4 - 1/2 szklanki wody lub białego wytrawnego wina
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • kilka łyżek oliwy
  • 1/2 laski cynamonu
  • 2 - 3 goździki
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki

W garnku o grubym dnie usmażyć cebulę na złoto. Dodać pozostałe składniki sosu. Zagotować, następnie dusić na małym ogniu ok. 5 minut. Doprawić w międzyczasie solą Włożyć kotleciki. dokładnie, ale delikatnie wymieszać i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, posypane posiekaną natką pietruszki.

 



 

Smacznego:)

czwartek, 01 stycznia 2015
Śledzie marynowane ( przepis II )

Najbardziej lubię śledzie w zalewie z dodatkiem goździków, podane z odrobiną kwaśnej śmietany i świeżym chlebem. Te też są bardzo dobre, szczególnie po 2-3 dniach ( cebula nabiera odpowiedniego smaku już na drugi dzień, śledzie jednak potrzebują nieco więcej czasu ). Tylko tego aromatu goździkowego mi brakuje...

 





Śledzie marynowane

Składniki:

  • 1 kg płatów śledziowych
  • 4 duże cebule, kroimy w cienkie piórka
  • 1,5 szklanki octu 6 %, lub 3/4 szklanki octu 10 % i 3/4 szklanki wody
  • 1 szklanka oleju
  • łyżka cukru
  • przyprawy: ziele angielskie, kilka listków laurowych, łyżeczka nasion kolendry, kilka ziarenek pieprzu

Śledzie moczymy w zimnej wodzie, następnie opłukujemy je pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy.

Przygotowujemy marynatę. W garnku gotujemy : olej, wodę, cukier, ocet, przyprawy i cebulę. Cebula powinna pozostać twarda. Odstawiamy marynatę do przestudzenia. Następnie letnią zalewamy śledzie i wstawiamy do lodówki na min. całą noc. Jednak śledzie te z każdym dniem są coraz lepsze.

Smacznego :)

 

źródło

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi