sprawdzone przepisy kulinarne
niedziela, 31 stycznia 2010
Zupa serowa z makaronem

Zupa idealna na zwykły obiad, jak i niedzielny. Czasami zamiast kostek bulionowych dodaję wywar z królika i dodatkowo wrzucam trochę pokrojonego mięska. Nawet moje dziecko ją uwielbia.

Składniki:

2 serki topione bez dodatków

2 marchewki

por

2 łyżki mąki

2 łyżki kwaśnej śmietany(lub więcej, według gustu)

2 drobiowe kostki rosołowe

wegeta

sól, bieły peprz

gruby makaron

 

Por i marchewkę kroimy w kostkę lub krążki i gotujemy w rosole (ok. 1,5 litra) ok. 15 -20 minut. Następnie wrzucamy pokrojone serki topione. W szklance zimnej wody mieszamy mąkę i śmietanę. Wlewamy do wywaru i chwilę gotujemy mieszając. Doprawiamy do smaku, solą lub vegetą oraz białym pieprzem. Podajemy zupę z osobno ugotowanym makaronem oraz posypaną posiekanym koperkiem.

Smacznego!

piątek, 29 stycznia 2010
Morski włóczęga

Kolejna propozycja z książki H.Szymanderskiej "Kobiece udka i inne potrawy o osobliwych nazwach. Dzisiaj miałam wielką ochotę na różową sałatkę ziemniaczaną ze śledziem, zaintrygował mnie dodatek majeranku do niej. Wyszła bardzo smaczna, idealna na piątkową kolację:-)

Składniki:

  • 25 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • duża cebula
  • winne jabłko
  • 4 filety z matiasa
  • ogórek konserwowy
  • 10 dag marynowanych buraków
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kilka gałązek zielonej pietruszki

sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • cukier

 

Przygotować sos, lekko go schłodzić. Filety wymoczyć w mleku, osuszyć, pokroić w kostkę, tak samo pokroić obrane ziemniaki, ogórek, buraki i cebulę oraz obrane jabłko. Połżczyć składniki sałatki, polać sosem,, dokładnie wymieszać, wstawić na 1 - 2 godziny do lodówki. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem. Udekorować ćwiartkami jaj i gałązkami zielonej pietruszki.

 

A na moim drugim blogu znajdziecie przepis na pyszne naleśniki chińskie Jia Chang Bing.

środa, 27 stycznia 2010
Pijane dziewice

I znowu smakołyk z ksiązki H. Szymanderskiej "Kobiece udka" i inne potrawy o osobliwych nazwach.Tym razem tyrolskie klasztorne ciasteczka. Delikatne, łatwe do zrobienia, bardzo smaczne, najlepsze od razu po usmażeniu. Zwykle te ciasteczka smażono zimą i podawano do grzanego wina, być może stąd ich nazwa. A swoją drogą grzane wino jest tu wprost pożądanym dodatkiem.

Składniki:

  • 7 jaj
  • 22 dag mąki
  • 14 dag cukru
  • oliwa do smażenia


Do ubitych na szrywno białek stopniowo dodawać cukier, później żółtka, a na końcu przesianą mąkę. Delikatnie, ale dokładnie, wymieszać. Łyżeczką lub łyżką (mniejsze wg mnie smakują lepiej) formować małe kulki, smażyć w dużej ilości rozgrzanej oliwy na złoty kolor.

wtorek, 26 stycznia 2010
Błotko z nieba

Błotko z nieba to holenderski deser, bardzo mooooocno czekoladowy. Bardzo smaczny, aczkolwiek nie da się go zjeść zbyt wiele:) Polecam wszystkim czekoholikom. Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej "Kobiece udka" i inne potrawy o osobliwych nazwach.

Skladniki:

  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • bita śmietana
  • herbatniki


Pokruszoną czekoladę wrzucić do rondelka, wymieszać z mlekiem, ustawić na garnku z gotującą się wodą i podgrzewać, mieszając, aż się rozpuści. Utrzeć dokładnie żółtka z cukrem, dodać do czekolady, ubić na parze, zdjąć z ognia, przestudzić, wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Porcje deseru umieścić w pucharkach, wstawić do lodówki, mocno schłodzić. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i herbatnikami.

15:41, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 25 stycznia 2010
Owsianka po włosku

Włoska owsianka zupełnie różni się od polskiej. Przede wszystkim nie jest przyrządzana na słodko, bo jest gotowana na rosole, a wyrazistości nadają jej cebula i por. A poza tym jest pyszna i lekka. Szczerze i gorąco polecam!

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 czubate łyżki płatków owsianych(lub trochę więcej)
  • 1 duża łyżka masła lub margaryny
  • 1 średni por tylki biała część
  • 2 duże pomidory
  • 1 litr warzywnego rosołu( może być z kostki)
  • szczypiorek
  • ew. sól


Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać płatki owsiane, pokrojony por i obrane ze skórki, drobno pokrojone pomidory. gotować na małym ogniu, stale mieszając. Gdy warzywa staną sie miękkie, wlać powoli wrzący rosół i nadal mieszając, gotować na niewielkim ogniu do miękkości, uważając, aby zupa sie nbie przypaliła. Każdą porcję posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

 

/Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Caprari "Kuchnie świata"/
sobota, 23 stycznia 2010
Szachownica drożdżowa

Oto moja szachownica, czyli drożdżowe odrywane bułeczki bułeczki w dwóch kolorach, pyszne, leciutkie. Doskonale smakują same, jak również z dodatkiem ulubionej konfitury czy nutelli.


Szachownica drożdżowa

Składniki:

  • 30 g drozdzy
  • 5 łyżek cukru
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki śmietanki kremówki

 

Wykonanie:




Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać mleko, pozostały cukier, jajko i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wlać do przesianej mąki. Zagnieść ciasto, starannie je wyrobić (przez około 15 minut) i podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao wymieszane ze śmietanką kremówką. Oba ciasta przykryć ściereczkami i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 2 godziny).

Uformować taką samą ilość jasnych i ciemnych kulek. Małą formę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą wyłożyć na przemian jasnymi i ciemnymi kulkami. Odstawić do wyrośnięcia (około 45 minut).

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 20-25 minut. Jasne kulki posypać kakao a ciemne cukrem pudrem.

*Przepis pochodzi z książeczki z przepisami "Ciasta na różne okazje", wydawnictwa Prószyński i spółka.

piątek, 22 stycznia 2010
Zupa czosnkowa Gosi

Jedna z moich ulubionych zup czosnkowych. Dzięki Gosiu jeszcze raz za przepis!

Zupa czosnkowa II

Składniki:

 

  • 1 cebula
  • 1 głowka czosnku i 1 ząbek dodatkowo
  • masło, ok. 1/2 kostki
  • 750 ml mleka ( u mnie kozie)
  • 750 ml rosołu
  • pęczek tymianku lub majeranku (lub duża garść suszonych ziół)
  • sól, pieprz
  • grzanki

 

Cebulę i czosnek drobno kroję (czosnek można przepuścić przez praskę). Podsmażam na maśle. Jak się zeszkli, zalewam rosołem, doprowadzam do wrzenia -teraz można zmiksować zupę (ja nie zawsze to robię). Dodaję mleko, sól, pieprz, zioła, podgrzewam i dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podaję z grzankami z chleba pokrojonego w kostkę i podsmażonego na maśle. Pycha!

czwartek, 21 stycznia 2010
Wafle z galaretką i mlekiem w proszku

Bardzo, ale to bardzo lubię wafle z masą z galaretki(przepis-klik) i kiedy jakiś czas temu znalazłam przepis na blogu Evenki na całkiem podobne wafelki, tyle, że bez jajka, ale za to z dodatkiem mleka w proszku, postanowiłam go wypróbować. Myślałam, że będą podobne w smaku, ale ...nie. Różnią się zupełnie, te z mlekiem nie są takie ciągnące, a to duży plus:)no i co najważniejsze bardzo  smakują dzieciom.

Składniki:

  • 1 galaretka
  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • 1 szklanka cukru *
  • 1/2 szklanki mleka w proszku*
  • 1 margaryna
  • 5 suchych wafli

 

Margarynę gotuję z cukrem i  śmietaną, zestawiam garnek z ognia wsypuję suchą galaretkę. Dokładnie mieszam.  Do przestygniętej masy dodaję mleko w proszku. Zimna masa przekładam wafle. Obciązam i odstawiam na 2 godziny, a następnie na minimum godzinę do lodówki.

*dałam mniej cukru, natomiast mleka w proszku wsypałam 3/4 szklanki

Polecam  także pyszne i równie proste w wykonaniu wafelki kakaowe.

środa, 20 stycznia 2010
Zaproszenie do Weekendowej Piekarni #59

Tym razem ja mam zaszczyt zaprosić Was do wspólnego pieczenia w ramach Weekendowej Piekarni już... 59 edycji. Długo zastanawiałam się nad wyborem przepisu, w końcu jednak wybrałam przepis na szachownicę drożdżową. Leciutkie bułeczki, które nie tylko pysznie smakują, ale i fajnie wyglądają. Poza tym są bardzo proste w wykonaniu. Warto zrobić podwójną porcję!

Oto przepis:

Szachownica drożdżowa*

Składniki:

30 g drożdży
5 łyżek cukru 
1/3 szklanki ciepłego mleka 
1 jajko 
szczypta soli 
1,5 szklanki mąki 
3 łyżki kakao 
3 łyżki śmietanki kremówki 

Wykonanie:




Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać mleko, pozostały cukier, jajko i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wlać do przesianej mąki. Zagnieść ciasto, starannie je wyrobić (przez około 15 minut) i podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao wymieszane ze śmietanką kremówką. Oba ciasta przykryć ściereczkami i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 2 godziny).

Uformować taką samą ilość jasnych i ciemnych kulek. Małą formę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą wyłożyć na przemian jasnymi i ciemnymi kulkami. Odstawić do wyrośnięcia (około 45 minut).

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 20-25 minut. Jasne kulki posypać kakao a ciemne cukrem pudrem.

Życzę Wam powodzenia w pieczeniu i smacznego!

*Przepis pochodzi z książeczki z przepisami "Ciasta na różne okazje", wydawnictwa Prószyński i spółka.

15:48, andzia-35 , inne
Link Komentarze (21) »
poniedziałek, 18 stycznia 2010
Kurki na maśle z sosem sojowym

Uwielbiam kurki, szczególnie z sosem sojowym, choć ze śmietaną są równie pyszne. Całe szczęście, że w tym roku nie zabrakło ich w moim zamrażalniku:))

Składniki:

 

  • 1/2 kg kurek
  • 1 łyżka masła lub dobrej oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • sos sojowy*

 

Kurki dokładnie oczyścić, wypłukać szybki i krótko. Roztopić masło, wrzucić kurki i dusić je na małym ogniu pod przykryciem, aż zmiekna. Następnie dodać drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilke poddusić. Na sam koniec wrzucić drobno posiekaną natkę i doprawić solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Można podawać z chlebem lub makaronem. Pychotka, bardzo gorąco polecam!

*oczywiście dodatek sosu sojowego nie jest konieczny, choć osobiście polecam!

niedziela, 17 stycznia 2010
Zupa czosnkowa z białym winem i...ptaszkami:-)

Kto spróbował, ten wie, że zupa czosnkowa jest pyszna i bardzo zdrowa:-)

Wypróbowałam już kilka przepisów na tę zupę i z każdego byłam zadowolona. Najpierw była z ziemniakami -bardzo pożywna, później z pomidorami i maślanymi grzankami -lekka, delikatna w smaku, następnie spróbowałam austriackiej knoblauschcremesuppe -kremowej, z cebulą i mlekiem. Natomiast ta jest ...winna, tak i to niestety nie każdemu odpowiadało, ale jest również kremowa, wręcz aksamitna w smaku. Sądzę, że warto spróbować, a co by było ciekawiej można podać ją np. z grzankami w kształcie ptaszków:-) Przepis znalazłam na blogu Olasz.

Zupa czosnkowa III

Składniki:

 

  • 10 dużych ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki mąki
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
  • 1 -2 łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku
  • 2 i 1/2 szklanki bulionu
  • 2/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka lub śmietany (dałam pół na pół)

 

 

Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Obsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać przyprawy i mąkę, wymieszać szybko, dolać trochę bulionu, rozmieszać, aby nie było grudek. Następnie dolać resztę bulionu i wino, gotować 10 minut, co jakiś czas mieszając. Zmiksować.

Jajko zmiksować ze śmietaną lub mlekiem, wlać do zupy(zdjętej z gazu), wymieszać, podgrzać, ale nie dopuścić do zagotowania. Doprawić do smaku.

Podawać z czosnkiem podsmażonym, grzankami, natka pietruszki, startym żołtym serem.

sobota, 16 stycznia 2010
Kurczak jalfrezi

Indyjskie danie spotykane również pod nazwami jalfrei, jalfresi lub jhal fry. Bardzo smaczne, bardzo aromatyczne. Znalazłam wiele przepisów na nie nieznacznie różniących się od siebie i postanowiłam skorzystać z przepisu Komarki.



Składniki:

1 cebula, drobno posiekana lub starta,
2 ząbki czosnku, posiekane,
750 g filetów z udek kurczaka,
3 łyżeczki zmielonej kurkumy,
1 łyżeczka czerwonego proszku chilli,
1 1/2 łyżeczki soli,
500 g posiekanych pomidorów z puszki,
30 g sklarowanego masła lub 2 łyżki oleju,
3 łyżeczki zmielonego kminku,
3 łyżeczki zmielonej kolendry,
2 łyżki tartego swieżego imbiru,
30 g lisci swieżej kolendry (dodalam pietruszkę ),
olej do smażenia

Na głębokiej patelni rozgrzać ok. 2 łyzek oleju i na duzym ogniu smazyć przez 2 minuty cebulę i czosnek. Dodać kurczaka, kurkumę, chilli, i sól. Smazyć przez 5-10 min, az mięso zrumieni się na złoto, często odskrobując to, co przywarło do patelni i obracając kawałki kurczaka. Dodać pomidory, przykryć patelnię i dusić na średnim ogniu przez 20 min. Odryć i gotować na małym ogniu jeszcze przez 10 min., aby nadmiar wywaru odparował i sos zgęstniał. Dodać sklarowane masło lub olej, kminek, imbir, mieloną i świezą kolendrę i gotować na małym ogniu przez 5-7 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mozna podawać z ryżem Basmati lub pieczywem (np. pitą).

piątek, 15 stycznia 2010
Paluszki Kopciuszka

 Brazylijskie łakocie, pyszne, proste w wykonaniu. Przepis zaczerpnęłam z książki Małgorzaty Caprari "Kuchnie świata". Polecam!

 

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • 20 dag kruchych herbatników

 

Mleko, masło, kakao podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Do przestudzonej masy dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy  dokladnie. Wykładamy do płaskiej natłuszczonej formy i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy masa stwardnieje kroimy ją w niewielkie paluszki.

smacznego!

środa, 13 stycznia 2010
Faworki

Najbardziej lubię pięknie pachnące śmietaną i bardzo kruche, na takie właśnie znalazłam przepis na blogu Atiny. Polecam!


 

Składniki:

420 g maki (np. tortowej)

7 żółtek

6 łyżek kwaśnej gęstej smietany(ew. trochę więcej)

2 łyżki spirytusu lub octu

cukier waniliowy

szczypta soli

Dodatkowo:

smalec do smażenia

cukier puder do posypania


 

Z podanych składników zagniatamy ciasto ,(jeśli trzeba, dodajemy trochę więcej śmietany) a następnie bardzo długo je wyrabiamy i zbijamy tłuczkiem ok. 10 minut.

Zawijamy w folię i wkładamy  do lodówki na min. 1 godzinę.

Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części i każdą cieniutko rozwałkowujemy. Kroimy w ukośne paski, każdy pasek nacinamy w środku i przekładamy.

Smażymy na złoty kolor, kilka sekund z każdej strony, a następnie osączamy na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

poniedziałek, 11 stycznia 2010
Śledzie marynowane

To były najlepsze śledzie marynowane, jakie jadłam do tej pory. Bardzo gorąco polecam! Tym razem skorzystałam z przepisu Ani.

  • 1 kg płatów śledziowych (wcześniej wymoczonych w mleku)
  • ok. 30 -40 dag cebuli pokrojonej w półplasterki



Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego
  • 10 łyżeczek cukru
  • 6-8 goździków
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe


Gdy jeszcze moczą się śledzie w mleku, zagotować w dużym garnku wodę i zblanszować cebulę. Potem odstawić ja na sicie w chłodnym miejscu do ostudzenia.
W rondelku mieszamy składniki zalewy i po zagotowaniu zostawiamy jeszcze na małym ogniu na kilka minut, żeby wydobyć aromat z przypraw. Potem odstawiamy do wystygnięcia. Zalewę koniecznie trzeba spróbować - powinna mieć dosyć ostry smak octu złagodzony cukrem.
Śledzie wkładamy do dużego szklanego słoja - na przemian z cebulą i na końcu zalewamy wystygniętą zalewą. Zalewa powinna oczywiście przykrywać wszystko. Odstawiam do lodówki na 2-3 dni i gotowe.
Podajemy ze świeżym chlebem i ew. śmietaną 18%.

Smacznego:-)

sobota, 09 stycznia 2010
Kaya - malezyjski dżem kokosowy

Kaya, to nic innego jak jajeczny krem przygotowywany na parze, tyle, że mocno kokosowy i bardzo gęsty. Całkiem smaczny, jeśli jest mocno schłodzony. Jak podaje Kit Bruczkowski w misięczniku "Kuchnia" w Malezji można nawet kupić gotowy taki "dżem". U nas z pewnością nie każdemu przypadnie go gustu...

Kaya - malezyjski dżem kokosowy

Składniki:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 160 ml śmietanki kokosowej lub mleka
  • szczypta soli

 

W garnku zagotowujemy trochę wody, stawiamy na nim miskę z wyżej podanymi skladnikami (rozmieszanymi). Gotujemy, mieszając, aż masa zgęstnieje. Zajmuje to ok. godziny. Przekładamy pastę do słoika i wstawiamy do lodówki.

Smacznego!

piątek, 08 stycznia 2010
Maandazi

Maandazi to afrykańskie pączki - pyszne, kokosowe z nutą kardamonu. Jedyna ich wada, to to że są dosyć tłuste, chociaż mnie osobiście to nie przeszkadza. Przepis znalazłam w starym numerze "Mojego gotowania".

Składniki:

1 1/2 szklanki maki pełnoziarnistej (30 dag)

5 łyżek cukru

150 ml mleka kokosowego

łyzka grubo mielonego kardamonu

łyzka drożdży

olej do smażenia


Wszystkie składniki wymieszać i wyrobic gładkie ciasto.  Odstawić na 4-5 godzin w ciepłe miejsce, aż podwoi swoja objętość.

Ponownie zagnieść i rozwałkować na placek o grubości ok. 1cm. Z ciasta wyciąć trójkąty (bok. ok 3 cm) i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.Smażyć w głębokim tłuszczu na złoto.

16:36, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (6) »
środa, 06 stycznia 2010
Przysmak Trzech Króli

W święto Trzech Króli pieczono ciasto z jednym jedynym migdałem w środku. Tego kto znalazł go w swym kawałku, obwoływano"migdałowym królem".  Proponowany deser nawiązuje do tego zapomnianego zwyczaju.


Składniki:

  • biszkopty
  • 15 dag mielonych migdałów
  • łyżeczka masła startego na wiórki
  • łyżka margaryny
  • szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 2 białka
  • 10 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy lub zapach
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 migdał
  • 4 kostki gorzkiej czekolada
  • łyżka soku z cytryny

na poncz:

  • 1/4 szklanki mocnej kawy
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki spirytusu

 

Na dnie płytkiego naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną ułożyć biszkopty. Przygotować poncz, mieszając przecedzoną kawe z łyżeczka cukru i spirytusem. utrzec zółtka z cukrem pudrem, ugotować mleko z cukrem waniliowym, dodac łyzke m,aki ziemniaczanej i gotowac do zgestnienia. Lekko przestudzic, dodać mielone mogdały, masło, a gdy masa całkiem przestygnie, dodac ubita na sztywno piane z białek( w trakcie ubijania dodac sok z cytryny, pod koniec płaska łyżkę mąki ziemniaczanej). Wymieszać delikatnie z masą, wrzucić cały migdał. wylać mase na biszkopty. Zapiekac 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po przestudzeniu posypać pokruszoną czekoladą.

 

wtorek, 05 stycznia 2010
Knoblauchcremesuppe

Austriacka zupa czosnkowo - cebulowa. Całkiem smaczna i bardzo zdrowa.

Knoblauchcremesuppe

Składniki:

  • 8 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 700 ml mleka (u mnie kozie)
  • 700 ml warzywnego bulionu
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 100g masła
  • kromki chleba

 

Przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę udusić na maśle. Obsypać mąką, dodać mleko oraz bulion. Gotować ok. 10 minut. Podawać z grzankami z chleba oraz natką pietruszki.

niedziela, 03 stycznia 2010
Alu kofta

To ja dzisiaj sobie zawędruje do Indii :D

Tym razem podkusiło mnie, aby zrobić kofty -warzywne pulpeciki z aromatycznym i gęstym pomidorowym sosem. Pyszne, najlepiej smakują ciepłe z ryżem basmati aromatyzowanym ghee i szfranem, choć na zimno też są bardzo smaczne.

Przyznam się, że nie były , to moje pierwsze kofty,aczkolwiek ...najlepsze. Przepis na nie znalazłam na blogu Trufli. Gorąco plecam!

Alu kofta

Najpierw przygotowujemy sos.

Składniki:

 

  • 2 łyżki masła
  • 1/2 średniego patata lub mała marchewka
  • 1 łyżeczka startej cebuli lub 1/2 łyzeczki asafetydy
  • 2 szczypty świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • puszka pomidorów w zalewie - zmiksować
  • 2 łyżeczki posiekanej bazylii
  • szczypta kurkumy
  • 1 lyzeczka brązowego cukru lu fruktozy (jeśli pomidory są bardzo kwaśne, mozna dodać nieco więcej)
  • 1 łyzka oliwy z oliwek
  • 1 duży liść laurowy

 

 

Wykonanie:

W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło, dodać patata lub marchewkę, podsmażyć minutę, aż pokryje się masłem. Dodać cebulę oraz pieprz, smażyć kolejną minutę. Posolić, wymieszać, wlać zmiksowane pomidory. Po minucie, bazylię i kurkumę, wymieszać. Włożyć liść laurowy, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 1 godzinę na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wtedy wyjąć liść laurowy, a całość zmiksować.

Następnie przygotowujemy kofty.

Składniki:

 

  • 1 łyżeczka ghee
  • 2 szklanki drobno poszatkowanego kalafiora (dałam brokuł)
  • 2 szklanki drobno poszatkowanej białej kapusty
  • 1/2 łyzeczki startej cebuli lub tyle samo asafetydy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyzeczka świeżo roztartego w moździerzu kuminu
  • 1/2 łyzeczki mielonej kolendry
  • szczypta cayenne
  • 11/2 łyzeczki soli
  • 11/2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1/2 łyzeczki kurkumy
  • ghee do głębokiego smażenia

 

 

Wykonanie:

Uwaga- warzywa muszą być drobniutko posiekane, ale nie zmielone!

W stalowym rondlu o grubym dnie rozgrzać ilość ghee potrzebną do głębokiego smażenia, ok. 1/4 wysokości rondla.

Wszystkie składniki wkładać do dużej miski i mieszać w podanej wyżej kolejności. Nabierać łyżką (1 łyżka=1 kofta), formować kulki, a następnie smażyć je ok. 10 minut z każdej strony. Mają być ciemno brązowe. Koniecznie wyłożyć na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Smacznego:-)

sobota, 02 stycznia 2010
Ćwikła, czyli buraczki z chrzanem

Ćwikła, to chyba najbardziej znany dodatek do mięsa i wędlin. W moim domu zawsze pojawia się na świątecznym stole, na imieninach, a nawet w taki zwykły dzień można ją znależć w naszej lodówce. A swoją drogą, z rozrzewnieniem wspominam czasy, kiedy można było kupić pyszną soczystą szyneczkę, cudownie smakującą poledwiczkę i równie pyszny baleron - o, tak, ten ostatni uwielbiałam zajadać , kiedy byłam dzieckiem. Teraz kupienie takich wędlin graniczy z cudem. Pamiętam również wyroby wędliniarskie dziadka mojej koleżanki. Matko! Tego smaku nie da się zapomnieć....Zwykła kaszanka, cienka kiełbaska, smakowały niczym największy rarytas .Chciałabym znowu spróbować choć odrobinę takiej swojskiej, cudownie pachnącej i pysznej wędliny. Ale i tak nie mam źle, Mój Ojciec od kilkunastu lat sam wędzi szynkę, boczek, baleron, w życiu nawet plastra takiej domowej wędlinki nie zamieniłabym na większą część sklepowej, brrrr:))

Składniki: 

1kg buraków

1 mały słoiczek chrzanu (mniej lub więcej, w zależności od gustu)

cukier

sól

pieprz

 

Buraki oczyścić, ugotować. Ostudzone brać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać chrzan i przyprawić.

 Smacznego!

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi