sprawdzone przepisy kulinarne
sobota, 31 stycznia 2009
Niedźwiedzie łapki

Są to czeskie ciasteczka, orzechowe, pyszne, slodziutkie. Robi się je szybciutko. Polecam.

niedźwiedzie łapki

Niedźwiedzie łapki

Składniki:

  • kostka masła
  • 0,5 szklanki mąki
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
  • ok. 1 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajo
  • łyżeczka kakao
  • mielony cynamon i gożdziki

 

Mąke i proszek do pieczenia przesiać do miski, wbic jajo, wlać stopione masło, dodać połowe cukru pudru, zagnieść ciasto. Następnie dołożyć goździki, cynamon, kakao i orzechy włoskie, dokładnie wyrobic ciasto. Na posypanej maka stolnicy ciasto podzielic na dwie części, rozwałkować, wycinać foremką ciasteczka, układać w formie, piec 12-15 minut średnio nagrzanym piekarniku ( ja piekłam w temp. 150 stopni). Przed podaniem posypac cukrem pudrem.

 

źródło: "Kobiece udka" i inne potrawy o osobliwych nazwach  Hanny Szymanderskiej

piątek, 30 stycznia 2009
Śledzie po kaszubsku na słodko

Śledzie na słodko, to nie nowość dla mnie. Już kiedyś robiłam z rodzynkami, sokiem pomarańczowym i przyprawa do pierników- okazały się rewelacyjne. Kiedy Kuchareczka 58 zamieściła ten przepis na swoim blogu, wiedziałam, że muszę go wypróbować. Śledzie przyrządzone w ten sposób są przepyszne. Polecam!

Składniki :

  • 500g filetów śledziowych
  • 3-4 duże cebule
  • 1 szkl. oleju
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki posiekanych ślwek kalifornijskich ( suszonych )
  • 0,5 szklanki posiekanych grzybków w occie
  • 1 garść rodzynek
  • pieprz, majeranek, sól


Olej rozgrzać na patelni , dodać pokrojoną w pióra  cebulę i zeszklić.
Dorzucic śliwki i rodzynki i smażyć około 10 min.
Na koniec dodać koncentrat pomidorowy , majeranek, pieprz  i dokładnie wymieszać, smażyć jeszcze około 5-10  min.
Gdy masa wystygnie ,wrzucić do niej grzybki, śledzie(wymoczone) pokrojone w słupki. Wszystko dokładnie wymieszać,możemy lekko posolić.
Tak przygotowane śledzie wkładamy do słoika i umieszczamy w lodówce.
Najlepiej smakują po kilku dniach :)

czwartek, 29 stycznia 2009
Najprostsze ciasteczka maślane
Pyszne, kruchusieńkie, maślane.....w sam raz do mleczka lub herbatki. Za przepis dziękuję Majance, której wyszły naprawdę prześliczne ciasteczka(moje się troszeczkę  rozlały, nie wiem czy nie dałam zbyt dużo masła; w końcu o 22:00 je ważyłam hehe)
Najprostsze ciasteczka maślane

          

Składniki:

120g miękkiego masła (musi być masło, margaryna się nie nadaje)

3 łyżki cukru pudru

150g mąki

kilka kropel aromatu waniliowego, śmietankowego lub innego, ja dałam waniliowy

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść, można utrzeć mikserem. Z ciasta zrobić kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszczać widelcem, tworząc jednocześnie wzorek. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

środa, 28 stycznia 2009
Bułeczki bez wyrabiania z boczkiem i cebulką

Już kiedyś robiłam te bułeczki, tylko z ziarnem słonecznika. Tamte wyszły baaardzo chrupiące, te ...bardzo mięciutkie( co nie zmienia faktu, że bardzo mi smakowały). Może to dzięki mące tortowej, może dlatego,że nie wyjełam ich od razu po upieczeniu z piekarnika. Przepis znalazłam na blogu Odkrycia kulinarne.

Bułeczki bez wyrabiania z boczkiem i cebulą

Składniki:
  • 375g mąki ( w tym 45g razowej  lub gryczanej)
  • 20cl wody letniej(200 ml)
  • 10cl mleka letniego(100 ml)
  • 1 łyżeczkę soli( dałam z lekkim czubeczkiem)i miodu
  • 1 paczkę drożdży suchych lub ok 15g świeżych
  • boczek wedzony
  • cebula
Boczek i cebule pokroić w kostkę,-- leciutko zrumienić na patelni.
Drożdże rozpuścić w letnim mleku zmieszanym z wodą i miodem. Wlać do miski z mąką zmieszaną z solą i rozmieszać delikatnie drewnianą łyżką, dodać boczek z cebulką-wymieszać posypać po wierzchu 1łyżką mąki(niekoniecznie) i przykryć folią śniadaniową i zostawić do wyrośnięcia na 1 i ½ godziny. Potem podsypać mąkę na blat i wyłożyć ciasto, posypać mąką aby nie było zbyt klejące, (nic nie wyrabiać!) pociąć na porcje i dać na blachę podsypaną mąką. Rozgrzać piekarnik i wstawić bułeczki. Piec ok 15 do 20 min  (200°). Z tych proporcji wychodzi ok 6 sporych bułeczek (a mniejszych więcej).
wtorek, 27 stycznia 2009
Seksowne Brownies

Moje pierwsze brownies....jestem zachwycona smakiem .Za przepis dziekuję Zemfiroczce.

seksowne brownies

Seksowne brownies

Składniki:

  • 2 tabliczki deserowej lub gorzkiej czekolady
  • 100g masła
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • masło na polewę- 50 g

Tabliczkę czekolady (100g) rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze 100g masła. Wystudzić.
W misce zmiksować mąkę z cukrem i jajkami, potem dodać stopioną z masłem czekoladę.
Przelać masę do formy wyłożonej folią aluminiową i piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Ciasto powinno być lekko wilgotne.
Roztopić drugą tabliczkę czekolady z 50g masła, polać upieczone ciasto i wstawić do lodówki.

Smacznego!

poniedziałek, 26 stycznia 2009
Łaciaty torcik z kaszy manny

Zazwyczaj robię taki torcik z owocami i bez dodatku kakao( przepis i zdjęcie znajdziecie tu). Ale w ramach nowej akcji postanowiłam zrobić ten torcik w łatki. Pomysł okazał się znakomity. Ciasto znikło w tempie natychmiastowym.

łaciaty torcik z kaszy manny

Składniki:

niepełny litr mleka

8 łyżek (czubatych) kaszy manny

0k. 1 szklanki cukru

cukier waniliowy

kostka masła,masła roślinnego, ew. margaryny

biszkopty

2 galaretki niebieskie

WYKONANIE

Kaszkę wymieszać z zimnym mlekiem i ugotować. Musi być bardzo gęsta. Ostudzić.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,dodawać po łyżce ostudzonej kaszki. Utrzeć dobrze. Podzielić na połowe i do jednej części dodać 2 łyżki kakao.Tortownicę wyłożyć biszkoptami,na to nakładać po łyżce każdej z mas .

Zalać gęstniejącymi galaretkami. Wstawić do lodówki.

niedziela, 25 stycznia 2009
Sałatka z tuńczyka na słodko

Niezwykle prosta i pyszna. Polecam.

sałatka z tuńczyka na słodko

puszka tuńczyka w sosie własnym,
pół puszki ananasa,
puszka kukurydzy,
majonez.

Tuńczyka i kukurydzę osączamy, krążki ananasa kroimy na kawałki, mieszamy wszystkie składniki. Majonezu dodajemy jak najmniej ale tyle, żeby składniki się zlepiły.

sobota, 24 stycznia 2009
Blok waniliowy

Pyszny! Smakuje jak  biała czekolada z waniliową nutą. Polecam dodać jak najwięcej owoców kandyzowanych, rodzynek, żurawiny, natomiast jak najmniej orzechów. Przepis znalazłam na blogu Zapraszam na ciasto.

 

Składniki:
200g mleka w proszku
100g cukru
opakowanie cukru waniliowego
75g masła
pół szklanki wody
200g mieszanki bakaliowej
50g suszonego ananasa
50g suszonej papaji


W małym garnku rozpuszczamy na niewielkim gazie masło, cukier i wodę, pod koniec rozpuszczania dodajemy cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W dużym naczyniu (garnku lub misce) mieszamy mleko w proszku i wszystkie bakalie i powoli, mieszając wlewamy do tego lekko ciepłą zawartość małego garnka. Bardzo dokładnie mieszamy i od razu przekładamy do lekko natłuszczonej formy dowolnego kształtu (najlepiej użyć małego ale wysokiego, plastikowego pojemnika). Szczelnie owijamy folią (żadne zapachy z lodówki nie moga się dostawać!) i schładzamy najlepiej dobę.


Nie dodawajcie do niego herbatników! -blok jest słodziutki i waniliowy, więc same bakalie w zupełności wystarczają.
piątek, 23 stycznia 2009
Kuleczki mięsne w sezamie

Kuleczki te zrobiła całkiem niedawno dla swojej rodziny Dr. Fly. Tak mi  się spodobały, że za jakis czas ja zaserwowałam je swojej. Bardzo nam smakowały. Kasiu, dzięki za przepis.

kuleczki mięsne w sezamie

Składniki:

mięso mielone(dałam drobiowe)

kajzerka

Ulubione przyprawy, np. gotowiec do mielonego, przyprawa do gyrosu, czosnek granulowany

(ja dałam przyprawę do kurczaka i dużo czosnku granulowanego)

jajko

sezam

olej do smażenia

Mięso mielone przyprawiamy ,dodajemy  namoczoną(i dobrze odciśniętą) bułkę i jajko) . Nastepnie formujemy  małe kuleczki, obtoczamy w  sezamie( można uprzednio uprażyć go na patelni) i smażymy w głębokim tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, ja podałam z surówką z kapusty pekińskiej(z olejem) i słodkim sosem chili. Pyszota.

środa, 21 stycznia 2009
Chleb Rzemanki

Z czystym sumieniem mogę napisać, że to najlepszy chleb jaki do tej pory upiekłam . Ciepły jeszcze jest pyszny sam albo posmarowany masłem. Ma chrupiącą skórkę i miękki miąższ. Na drugi dzień również pyszny. Za przepis dziękuję Abbrze.

Chleb Rzemanki

Składniki:

  • 1 kg maki
  • 5 łyżek maki gryczanej lub żytniej razowej
  • 7 łyżek płatków owsianych
  • 4-5 łyżeczek soli
  • 1 litr ciepłej wody

Zaczyn:

  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 7 dag drożdży
  • ziarnia sezamu do posypania

Zrobić zaczyn. Wymieszać suche składniki, dodać zaczyn z drożdży( gdy podwoi swoją objętność) mieszajac wszystko drewnianą łyżką oraz wodę, aż ciasto nabierze konsytencji gęstej śmietany. Odstawic do wyrosnięcia w ciepłe miejsce. Wyrosniete ciasto przełozyc do 2 blaszek keksowych(wysmarowanych masłem i wysypanych bułka tartą) i zostawić do wyrosniecia. Wyrosniete włozyć do nagrzanego piekarnika i piec jedną godzine w temperaturze 180 stopni. ( ja musiałam zmniejszyć po jakimś czasie temp. do 150, bo troszkę mi przypiekło wierzch)

Smacznego!

wtorek, 20 stycznia 2009
Zimowa zupa po chińsku

Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009

Pomyślałam sobie, że tej zupy nie powinno zabraknąć w moich propozycjach na Festiwal Zupy Zimowej.

zimowa zupa po chińsku

Zimowa zupa po chińsku

Składniki:

  • opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej
  • puszka zielonego groszku
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 kostki bulionu wołowego
  • śmietankowy serek topiony
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz, sól

Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, zalać litrem wody i gotować kilka minut. Następnie dodać mrożone warzywa, kostki rosołowe, szczyptę soli i gotować. Gdy warzywa będą już prawie miękkie, wrzucić serek topiony, groszek lekko osączony z zalewy i - od czasu do czasu mieszając- gotować na małym ogniu do czasu, aż serek całkiem się rozpuści. Przyprawić zupę do smaku pieprzem, solą i sosem sojowym. Na talerzach posypać posiekaną natką.

 

poniedziałek, 19 stycznia 2009
Sałatka z "karaluchami"

Przepis wypatrzyłam na stronce Joasi Duszczyńskiej. Dlaczego taka nazwa? Po prostu komuś tak się powiedziało na widok czerwonej fasoli i tak już sałatka została ochrzczona... W smaku niezła..i zapewniam jest całkiem jarska..hehehehehe

sałatka z

Co potrzebujemy?

ser żółty, łagodny około 30 dkg,
1 duży por,
1/2 puszki ananasów,
puszka czerwonej fasoli,
2 jabłka,
pieprz, sól,
łyżeczka ostrej musztardy,
majonez.

Pora kroimy na pół, a następnie w paseczki (można troszkę ugnieść z solą), ser w małe kosteczki, fasole odcedzić( i przelać wodą na sitku), ananasy w kostkę, jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Wszystko mieszamy z majonezem, musztardą i przyprawami.

niedziela, 18 stycznia 2009
Krówkowiec

To jedno z moich ulubionych ciast. Mogłabym je jeść codziennie.

krówkowiec 1

Składniki:

40-50 dag krówek

1,5 szklanki mleka

opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

1/2 kostki masła

50-70 dag bakalii(najlepiej migdały i rózne orzechy dla "złamania" slodyczy ciasta- ja dodaję także suszona żurawinę)

tabliczka gorzkiej czekolady

krakersy do wyłożenia blaszki

Blaszkę wykładamy folią aluminiową, na to układamy krakersy. Bakalie niezbyt drobno posiekać. W garnku rozpuścić krówki z masłemi, mieszając, dodać szklankę mleka. W pozostałym mleku rozpuścić budyń i, mieszając, dodać do masy. Gdy masa  się zagotuje, dodać bakalie i, energicznie mieszając, jeszcze chwilę pogotować. Ciepła masę szybko wyłozyć na krakersy. Wierzch udekorować kleksami stopionej czekolady.

krówkowiec 2

sobota, 17 stycznia 2009
Ryba w jasnej zalewie

 Jakiś czas temu wypatrzyłam na blogu Kachny(a Kachna wypatrzyła go na blogu Ireny i Andrzeja) przepis na niesamowicie pyszną rybę w zalewie. niedawno przepis wypróbowałam i ....żałowałam tylko, że nie zrobiłam z podwójnej porcji, taka dobra była. Najlepsza jest po 3 dniach, np. z kieliszeczkiem schłodzonej wódki , albo  z ziemniaczkami okraszonymi cebulką i boczkiem. 

ryba w jasnej zalewie

Składniki:
1/2 kg ryby,
2 jajka,
 mąka
,
olej do smażenia.

Zalewa:
1 l mocnego bulionu,
1 cebula,
1-2 marchewki,
5 łyżek octu 10%,
1/2 łyżeczki cukru, pieprz,
liść laurowy,
3-5 goździków, ziele angielskie

Sposób wykonania:
Przygotować 1 litr mocnego bulionu lub do 1 l wrzącej wody wsypać 1 łyżkę rosołu drobiowego albo łyżkę Vegety. Cebulę i marchewkę pokroić w  talarki i 2-3 minuty obgotować w tym bulionie, wlać ocet, cukier i pozostałe składniki. W zalewie powinno się wyczuwać kwaśny smak, bo gdy ryba wciągnie zalewę, nie będzie już taka kwaśna. Rybę pokroić na małe porcje, posolić, obtaczać w mące-jajku-mące i smażyć na oleju. Obsmażoną rybę włożyć do gorącej zalewy.

Tagliatelle con funghi champignon e carciofi

Przepis ten wypróbowałam z wielkiej ciekawości, chciałam po prosto spróbować jak smakują karczochy. Danie okazało się wyjątkowo pyszne i zostało zaliczone do moich ulubionych potraw. Za przepis dziękuję Notme.

tagliatelle con funghi

  • makaron tagliatelle*,
  • 250g pieczarek,
  • 150g karczochów (ze słoiczka lub puszki),
  • 100g boczku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • parmezan do posypania.

 

Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy dość grubo, boczek kroimy w kostkę, a karczochy na mniejsze części.Na oliwie smażymy przeciśnięty czosnek i dodajemy pokrojony boczek, smażymy go przez chwilę.Pieczarki smażymy  przez krótki czas i dusimy pod przykryciem (na wolnym ogniu, około 15min). Na końcu dodajemy karczochy i przyprawiamy sos solą oraz pieprzem.W osolonej wodzie gotujemy tagliatelle i mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem.Podajemy posypane parmezanem.

*na 500g makaronu podwoiłam ilość składników, a karczochów dałam cała puszkę

czwartek, 15 stycznia 2009
Chocolate fudge

Ten deser to prawdziwa bomba kaloryczna, ale raz na jakiś czas warto go zrobić , bo jest naprawdę przepyszny. Przepis pochodzi z blogu Niebieskie migdały.

Chocolate fudge

1 szklanka cukru(ja sypnęłam dosłownie ociupinkę)

1 opakowanie cukru waniliowego

200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

3 tabliczki mlecznej czekolady

2 tabliczki gorzkiej czekolady

250 g masła

Cukier, cukier waniliowy i mleko skondensowane gotować razem ok. 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawłki czekoladę oraz masło. Mieszać razem do rozpuszczenia się, w razie potrzeby jeszczę trochę podgrzać. Gdy masa będzie gładka, ubijać mikserem ok. 5 minut. Blaszkę 20x20 cm wyłozyć folią aluminiową, wylać masę, wygładzić i wstawić do lodówki na parę godzin. Po wyjęciu kroic na bardzo małe kawałeczki.

chocolate fudge

środa, 14 stycznia 2009
Motylki bananowe

Kilka dni temu kupiłam sobie nowe foremki do ciastek. W końcu nadszedł czas ,żeby je wypróbować. Postanowiłam upiec w nich muffinki bananowe(przepis tu). Pysznie smakowały z mleczkiem na podwieczorek.

motylki bananowe

 

poniedziałek, 12 stycznia 2009
Sałatka z tuńczyka II

 Lubię robić i jeść przeróżne sałatki. Tym razem postanowiłam wypróbować jeden z przepisów Ani.

 

Sałatka z tuńczyka II

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka fasolki czerwonej konserwowej
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • 2 średnie cebule
  • 3 jajka
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2  torebki ryżu lub pół opakowania makaronu w kształcie ryżu
  • majonez
  • jarzynka lub vegeta, pieprz

Jajka ugotować na twardo. Ryż lub makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu dodać do cebuli, ogórków i jajek pokrojonych w kostkę, dodać odsączoną kukurydzę i fasolkę oraz tuńczyka. Dodać majonez, doprawić i wstawić do lodówki.

Smacznego!

Kuleczki z płatków owsianych

Te kuleczki to smak mojego dzieciństwa. Może zasmakują jakiemuś małemu niejadkowi, czy dużemu łasuchowi.

kuleczki z płatków owsianych

400g płatków owsianych błyskawicznych

250g masła(nie polecam margaryny)

ok. 1 szklanki cukru

4-5 łyżek kakao

2 łyżki wody lub spirytusu

Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy kakao, znowu ucieramy. Do puszystej masy dodajemy płatki owsiane i wodę lub spirytus (tyle,żeby zmasy można było bez problemu lepic kulki) mieszamy ręką. Lepimy kuleczki i wstawiamy do lodówki.

niedziela, 11 stycznia 2009
Zupa z soczewicy

 Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009

Bardzo lubię zupy z soczewicy, zazwyczaj gotuję je z czerwonej soczewicy, ale  tym razem postanowiłam wypróbować ten przepis. Zupa jest pyszna, słodkawa(oczywiście jeśli nie dodacie do niej czosnku), gęsta, pożywna, najlepsza kilka godzin po ugotowaniu i co najważniejsze mogą ją jeść ci którzy nie jadają mięsa.

 

Zupa z soczewicy

Składniki:

  • 30 dag zielonej soczewicy
  • 1 mały koncentrat pomidorowy(lub więcej)
  • 2-3 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • liść laurowy
  • 2-3 łyżki majeranku
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 2 szczypty cukru
  • 2 kostki rosołowe
  • olej
  • ew. przeciśnięty przez praskę czosnek i papryka w proszku

 

Soczewicę myjemy i gotujemy w ok. 2,5-3 l wody. Usuwamy łyżką cedzakową w szumowiny, dodajemy listek laurowy oraz dwie kostki rosołowe. Machewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule kroimy w kostke, posypujemy szczyptą soli i cukru i szklimy na oleju, następnie dodajemy marchewke, smażymy, prawie do miękkości.  Gdy soczewica będzie na wpół miękka, dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy do miękkości. Wtedy doprawiamy koncentratem pomidorowym, majerankiem, cukrem i solą, chwilę gotujemy. Wyłączamy gaz, a zupę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz jesli lubimy czoskiem i papryką . Podajemy gorącą najlepiej z wiejskim swieżym chlebem.

 

Smacznego! 

sobota, 10 stycznia 2009
Bułeczki czosnkowo-ziołowe

 Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Iis 111. Piekłam je już trzy razy i za każdym razem wychodziły pyszne. Uwielbiam je gorace i chrupiące posmarowane masłem. Na zimno zaś pyszne są z np. z szynką i musztardą. Polecam wszystkim czosnkożercom.

bułeczki czosnkowo-ziołowe

12 ząbków czosnku

350 ml mleka

450 g mąki

łyżeczka soli(albo więcej)

łyżeczka miodu

łyżka majeranku

2 łyżki oleju

1 opakowanie suszonych drożdży

1 jajko

szczypta czarnego pieprzu

ulubione zioła 

Czosnek przeciśnij przez praskę, zagotuj z mlekiem, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut. Ostudź(ma być lekko ciepłe). Wymieszaj wszystkie suche składniki. Do przestodzonego mleka z czosnkiem dodaj roztrzepane jajko, miód, olej- wypieszaj drewnianą łyżką- wlej do suchych składników. Zagnieć ciasto i odstaw przykryte sciereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Uformuj bułeczki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia odstaw je ponownie przykryte w ciepłe miejsce na 30 minut. Nastepnie posmaruj wierzch mlekiem i piecz 20-25 minut w temp.200 stopni.

piątek, 09 stycznia 2009
Zupa pizza

 Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009

Niezbyt apetyczna, ale bardzo smaczna. Taka...inna. Polecam!

 

Zupa "pizza"

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 duze cebule
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 duży topiony serek śmietankowy(dałam z ziołami)
  • 2-3 łyżki przyprawy do pizzy
  • 2 kostki rosołowe
  • maggi
  • oliwa

Mięso podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Cebule dość drobno kroimy. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Cebule i pieczarki dodajemy do mięsa. Wszystko mieszamy i smazymy kilka minut. Podsmażone mięso z pieczarkami i cebulą przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, dodajemy kostki rosołowe i przyprawę do pizzy. Gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i na koniec drobno pokrojony serek topiony , mieszamy. Gdy serek się rozpuści zupa jest gotowa do jedzenia. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki lub bazylią.

/źródło: miesięcznik"Przyślij przepis" /

czwartek, 08 stycznia 2009
Pianka z kiwi

Uwielbiam zaglądać na blog Damqelle i podziwiać jej desery. Nie jeden przepis znalazł się w moim kajecie do wypróbowania. Na dobry początek, postanowiłam spróbować pianki o smaku kiwi. Okazało się, że nie tylko pięknie wygląda, ale również jest pyszna .Polecam szczególnie wielbicielom kiwi.

pianka z kiwi

5 owoców kiwi

2 galaretki agrestowe lub o smaku kiwi

2 łyżki soku z cytryny(zastąpiłam wodą)

1 cukier waniliowy

Kiwi obieramy, kroimy na małe kawałki i miksujemy (możemy kilka kawałków odłożyć do dekoracji), dodajemy sok z cytryny i cukier  waniliowy, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Galaretki rozpuszczamy w 4 niepełnych szklankach wody. Studzimy. Połowę galaretki mieszamy z 3-4 łyżkami masy z kiwi i nakładamy do czterech pucharków. Odstawiamy do lodówki,by stężała. Resztę galaretki równiż chłodzimy,gdy zacznie tężeć miksujemy ją na pianę i dodajemy po łyżce pozostałą masę z kiwi. Nakładamy do pucharków na galaretkę i wstawiamy do lodówki.

środa, 07 stycznia 2009
Chleb wieloziarnisty z chrupiącą skórką

Pyszny chlebek, który robi się właściwie sam. Z chrupiącą skórką, w środku mięciutki. I ten smak cebulki połączonej z moją ulubioną przyprawą -czarnuszką. Wczoraj go upiekłam dzisiaj pozostały tylko okruszki. Szkoda,że nie miałam smalczyku własnej roboty-to byłby doskonały dodatek do kromeczki takiego chlebka. Przepis znalazłam tu.

chleb wieloziarnisty

 

40g świeżych drożdzy

900 ml ciepłej wody

900g mąki pszennej

1 szklanka dowolnych otrąb(można zastąpić 3/4 szklanki mąki razowej

szklanka dowolnych ziaren(pestki słonecznika,dyni, siemię lniane, sezam)

2 łyżki soli

2 łyżki cukru

ew. 1 jajko i 2 duże cebule

Drożdze rozczynić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać rozczyn. Odstawić na 15 minut, po tym czasie dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dość lużne, ale takie właśnie ma być. Odstawić na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce. Można do połowy ciata dodać cebulkę pokrojoną w krążki i podsmażoną.

Przełożyć do dwóch foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych np. otrębami. Ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości foremki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami lub podsmażoną cebulą. Ja ten z samymi ziarnami posypałam ziarnem słonecznika,a cebulowy dodatkowo czarnuszką. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 minut. Dobrze upieczony chleb powinien właściwie sam wypadać z foremki. Studzić na kratce.

chleb wieloziarnisty 2

wtorek, 06 stycznia 2009
Placuszki z płatkami owsianymi

Przepis na te pyszne placuszki znalazłam na bogu Dorotus. Polecam je wszystkim zwolennikom owsianki.

placuszki z płatkami owsianymi

placuszki z płatkami owsianymi 2

2 szklanki płatków owsianych(nie błyskawicznych)

2,5 szklanki maślanki

2 duże jajka

60g rozpuszczonego masła

1/2 szklanki mąki(czasem trzeba dodać trochę więcej)

2 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Płatki owsiane wymieszać z maślanką i ostawić na 15-30  minut. Po tym czasie  dodać jajko,rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać i odstawić by ciasto odpoczęło na ok. 10 minut(lekko się w tym czasie napuszy).

Smażyć na średnim ogniu, nalewając nie za grube placki, ponieważ szybko się rumienią i mogą "nie dojść" w środku.Najlepiej bez dodatku tłuszczu. Podawać z syropem klonowym, owocowym, smażonymi owocami lub z czym lubicie...

 
1 , 2
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi