sprawdzone przepisy kulinarne
piątek, 02 grudnia 2016
Babeczki figowe

Proste i szybkie w wykonaniu babeczki dla wielbicieli fig.

Idealne na leniwe popołudnia - bo, najlepiej smakują podgryzane niespiesznie w towarzystwie kawałka orzecha włoskiego i szklanki zimnego mleka.

 

Babeczki figowe

Składniki:

  • 220 g mąki
  • 90 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • 5 - 6 świeżych fig pokrojonych w kostkę
  • 100 g posiekanej białej czekolady
  • orzechy włoskie i figi do dekoracji

Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie krótko zmiksować je razem. Jeśli chcecie, aby smak fig był bardziej wyczuwalny, dołóżcie je na samym końcu, a ciasto wymieszajcie drewnianą łyżką.

Masę przełożyć do dwunastu foremek na muffiny wyłożonych uprzednio papierowymi papilotkami i piec ok. 25 min. w temp. 180 st.C. Studzić na kratce kuchennej, przed podaniem udekorować figami i połówkami orzechów włoskich.

Smacznego:)

Sernik z Kasztankami

Jeśli lubicie Kasztanki i ciężkie polskie serniki, to ten sernik będzie dla Was idealną propozycją. Ciężki, w sam raz wilgotny, z wyraźnym akcentem czekoladowym, rozpływający się w ustach. Idealny na teraz, do filiżanki mocnej parującej kawy.

Ten sernik to pierwsze prawie samodzielnie przygotowane ciasto przez moją 8 - letnią Córkę - ja tylko pomagałam przy kruszeniu ciasteczek i wkładaniu tortownicy do gorącego piekarnika :)

Przepis znalazłam na  blogu Majany.

Sernik z Kasztankami

Składniki na spód (22 cm):

  • 60 g masła
  • 250 g ciasteczek owsianych lub zwykłych herbatników

Masło rozpuścić, ciasteczka pokruszyć na piasek. Dodać do nich masło i wymieszać dokładnie, aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku. 

Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód, wyrównać i docisnąć. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36%
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo:

  • czekoladki Kasztanki ok. 340 g

Piekarnik nagrzać do 180 st.C.

Twaróg zmiksować z cukrem, dodać jajka. Następnie wsypać proszek budyniowy, dodać śmietankę i ekstrakt waniliowy. Zmiksować do połączenia się składników.

Niewielką część masy serowej wyłożyć na uprzednio przygotowany spód z ciasteczek, na niej ułożyć czekoladki, następnie resztę masy serowej. Udekorować dowolnie czekoladkami. Piec ok. 1 godz. Upieczony sernik studzić w wyłączonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Smacznego:)

09:08, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
czwartek, 24 listopada 2016
Dorada z trawą cytrynową i kolendrą

Proste, nieco orientalne danie, które kusi nie tylko prostotą wykonania, ale i różnorodnością składników. Pięknie pachnie, całkiem fajnie wygląda na talerzu, dobrze smakuje. Przepis z książki P. Chmiel "Romans z gotowaniem". Polecam i przepis i książkę :)


Dorada z trawą cytrynową i kolendrą

Składniki:

  • 1 świeża wypatroszona dorada
  • 1 pęd trawy cytrynowej
  • 1 limonka
  • ząbek czosnku
  • szczypta chilli
  • sól morska i pieprz
  • świeża kolendra

Rybę dobrze opłukać, osuszyć, na bokach zrobić nacięcia nożem. Natrzeć oliwą, oprószyć solą (także w środku) i pieprzem oraz odrobiną chilli. W środek włożyć ząbek czosnku i 2 plasterki limonki. Resztę plasterków limonki i lekko zgniecioną trawę cytrynową ułożyć na doradzie (trawę cytrynową można też wsunąć do środka ryby), dodać kilka gałązek świeżej kolendry. Całość można obwiązać sznurkiem, szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec 20 - 30 minut.

Smacznego:)

poniedziałek, 14 listopada 2016
Babeczki bananowe

Te babeczki maja same plusy - są pyszne, zachowują świeżość nawet na drugi dzień po upieczeniu, są szybkie i proste w wykonaniu, pięknie pachną i ładnie wyglądają na talerzu.

Jeśli nie dostaniecie płatków kokosowych, zastąpcie je wiórkami - też będą pysznie smakować:)

Babeczki bananowe

Składniki:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 180 g jogurtu bananowego
  • 3 dojrzałe banany
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g płatków kokosowych + do dekoracji
  • 150 ml kremówki
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru

Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka, jogurt, rozgniecione banany, wymieszaj. Na koniec wsyp mąkę, proszek do pieczenia i płatki kokosowe, jeszcze raz wymieszaj. Przełóż ciasto do foremek wyłożonych papilotkami i piecz ok. 30 minut (180 st.C). Ostudzone babeczki udekoruj śmietana ubitą z cukrem pudrem. Obsyp płatkami kokosowymi.

15:17, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
Pasztet cukiniowy z ciecierzycą i halloumi lub oscypkiem

Najbardziej lubię pożywne mięsne pasztety, ale od czasu do czasu sięgam chętnie po przepisy na nieco lżejsze warzywne. Proponuję dzisiaj pasztet z cukinii z dodatkiem mojego ulubionego sera halloumi - jesli macie trudności z dostaniem go, wypróbujcie wersję z wedzonym oscypkiem. Lubię ten pasztet grubo rozsmarowany na kromce dobrego chleba, koniecznie w towarzystwie ulubionych konserwowych ogórków czy innych pikli.


Pasztet cukiniowy z ciecierzycą i halloumi lub oscypkiem

Składniki:

  • 4 nieduże cukinie - ok. 1,30 kg
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę i zeszklona na oleju roślinnym (opcjonalnie)
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 szczypta chilli powder hot (lub ulubionego chilli w proszku)
  • 4 - 5 łyżek otrębów owsianych
  • sól morska
  • 1 puszka ciecierzycy (ok. 450 g) lub 3/4 szklanki suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc, następnie odcedzonej, zalanej świeżą wodą i ugotowanej do miękkości z 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 duża szczypta majeranku
  • 125 g halloumi lub wędzonego oscypka, startego na tarce jarzynowej
  • 3 białka

Cukinię, ze skórką, zetrzeć na tarce jarzynowej, do durszlaka. Lekko posolić i odstawić na kilka godzin (w lodówce można na 24 godz.). Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju roślinnym, następnie dodać startą cukinię i dusić razem.

Jeśli nie dodajemy cebuli, cukinię smażyć na kilku łyżkach oleju roślinnego, dodać pieprzu do smaku, smażyć do miękkości, cukinia puści jeszcze sporo soku, smażyć, aż sok odparuje, a cukinia będzie miękka. Masę przełożyć do miski i odstawić do przestygnięcia, aż będzie letnia. Jeśli w tym czasie cukinia puści jeszcze trochę soku, należy go odlać.

Dodać otręby, wymieszać. Ciecierzycę zmiksować na pastę z odrobiną wody, w której się gotowała (lub zalewy z puszki) i dodać do masy, dokładnie wymieszać. Jeśli wybieramy ser halloumi, dodajemy go teraz, całość mieszamy, próbujemy i jeśli potrzeba dosalamy (kiedy dodajemy halloumi ostrożnie lub wcale, gdyż jest dość słony). Dodać sok z cytryny oraz majeranek i jeśli wybieramy oscypek, dodajemy go teraz, całość mieszamy. Dodajemy pianę z białek, w dwóch partiach, całość delikatnie mieszając. Próbujemy i jeśli potrzeba dodajemy odrobinę chilli lub pieprzu ( i jeśli masa jest za rzadka dodatkową łyżkę otrąb) i ew. troszkę soli. 

Masę przelewamy do żaroodpornej foremki lub keksówki (o wym. 25x14x7 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 1 godz. w 180 st.C

Smacznego :)

 

źródło przepisu

 

 

czwartek, 10 listopada 2016
Ciastka amarantusowo - czekoladowe

Niezbyt słodkie, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Na początku kuszą, zaraz potem okazuje się, że trzeba się do nich "przyzwyczaić". Jeszcze ciepłe sprawiają wrażenie zbyt mało słodkich. Zimne, aż proszą się o szklankę mleka - i tak właśnie smakują najlepiej - dobrze ostudzone popijane zimnym mlekiem. Nie polecam chomikowania ich "na później":) Te ciasteczka smakują w dniu pieczenia,a już na następny dzień tracą świeżość, nawet zamknięte w metalowej puszce.

Ciastka amarantusowo - czekoladowe

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g amarantusa
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka orzechów włoskich (lub laskowych)
  • 1 gorzka czekolada (lub 1 szklanka żurawiny i1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 150 g miodu (lub 100 - 150 g syropu klonowego)
  • 2 jajka

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. W dużej misce wymieszać płatki owsiane, amarantus, jajka, jogurt i miód lub syrop klonowy. Dodać rozdrobnione orzechy i czekoladę lub żurawinę (plus sok z pomarańczy). Znowu wymieszać. Formować niewielkie placki i wykładać na blachę wyłożoną papierem o pieczenia. Piec ok. 25 minut (ciastka powinny się zrumienić).


Smacznego:)

 

źródło przepisu: "I jak tu nie jeść!" B. Sadowska

14:12, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
Dynia makaronowa na słodko

Dynia makaronowa, doprawiona odpowiednią ilością masła (tak, masła!) i miodu, jest przepyszna. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Podana na drugi dzień po przygotowaniu, zyskuje dodatkowo na smaku, jabłka dodają jej niezbędnej kwaskowatości, a wiórki kokosowe odrobinę egzotyki. 


Dynia makaronowa na słodko

Składniki:

  • dojrzała dynia makaronowa
  • 1 - 2 kwaśne jabłka
  • 2 solidne łyżki miodu
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 czubate łyżki masła
  • 20 połówek orzechów włoskich
  • szczypta soli

Całą dynię włożyć do wrzącej wody. Gotować ok. 30 minut, jeszcze twardą wyjąć z wody i ostudzić (najlepiej przelać ją zimna wodą). Zimną dynię przekroić w poprzek i usunąć łyżką gniazdo nasienne. Następnie widelcem, podzielić miąższ na przypominające makaron włókna.

Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Orzechy lekko rozdrobnić. Składniki połączyć, dodać miód, stopione i przestudzone masło, rodzynki, wiórki kokosowe i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać, spróbować czy nie potrzeba jeszcze miodu ani masła, następnie przełożyć do formy żaroodpornej i zapiec.


Smacznego:)

13:21, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
czwartek, 03 listopada 2016
Muffiny bananowe z marakują

Muffiny idealne. Miękkie, w sam raz słodkie. aromatyczne i... miłe dla oka:)Ważne, aby nie polewać ich sosem zbyt wcześnie,bo wtedy wierzch mięknie i babeczki tracą na smaku. Polecam!



Muffiny bananowe z marakują

Składniki:

  • 2 banany
  • 150 ml mleka
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g masła. rozpuszczonego i ostudzonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 owoce marakuji
  • 2 łyżki jasnego miodu (płynnego)

!2 foremek na muffiny wyłożyć papilotkami.

Banany rozgnieść, dodać mleko.

Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier.

Do miski z rozgniecionymi bananami, dodać jajka, olej, ekstrakt z wanilii. Całość krótko miksować. Następnie łyżką połączyć zawartość obu misek. Nałożyć masę do papilotek. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Zostawić na 5 minut do przestygnięcia, następnie przełożyć na kratkę do zupełnego ostygnięcia.

Wyjąć łyżeczką miąższ z marakuji do małego rondelka. Dodać miód i całość podgrzewać prawie do wrzenia. Przed podaniem polać powstałym sosem babeczki.

Smacznego:)

09:28, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
wtorek, 07 czerwca 2016
Coleslaw z granatem i rodzynkami

Zdecydowanie jedna z moich ulubionych surówek! Soczysta, aromatyczna (dzięki kolendrze), kolorowa. Idealna do wieprzowiny, zarówno pieczonej na grillu jak i duszonej w ciężkich tłustych sosach. Co ważne: smakuje dzieciom i jest dość szybka w wykonaniu.



Coleslaw z granatem i rodzynkami

Składniki:

  • 1/2 małej kapusty czerwonej (ok. 200 g)
  • 1/2 małej kapusty białej ( ok. 200 g)
  • 2 łyżki pestek z granatu
  • 2 garści rodzynek sułtańskich
  • 1 marchewka
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz

Kapustę cienko poszatkować, wrzucić do miski. Dodać marchewkę utarta na tarce o dużych oczkach. Wszystko skropić sokiem z limonki. Dodać ziarenka granatu i rodzynki, wymieszać. Następnie dodać majonez, śmietanę, poszatkowaną świeżą kolendrę, doprawić solą i pieprzem i ponownie wymieszać dokładnie. Gotową sałatkę schłodzić przed podaniem.

 

źródło

Gao xao sa ot (kurczak z trawą cytrynową)

Typowe wietnamskie danie, które dzięki trawie cytrynowej zyskuje świeżość i lekkość. Lekko pikantne, bardzo aromatyczne, proste w wykonaniu, doskonałe w smaku.



Gao xao sa ot (kurczak z trawą cytrynową)

Składniki:

  • 500 g filetu z kurczaka (mogą być udka bez skóry)
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 posiekana szalotka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • kolendra do przybrania

Marynata:

  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 2 laski trawy cytrynowej
  • 4 ząbki czosnku (posiekane)
  • 2 papryczki chili (posiekane)

Kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w cienkie paski. Z trawy cytrynowej zdjąć zewnętrzny liść, odciąć twardą końcówkę przy korzonku i białą część pociąć na bardzo cienkie plastry (zieloną część wyrzucić).

Przygotować marynatę z połowy porcji składników. Połączyć sos rybny z cukrem i mieszać, aż się cukier rozpuści. Dodać połowę pokrojonej trawy cytrynowej i połowę posiekanego czosnku oraz chili. Dołożyć mięso. Wymieszać całość dokładnie i odstawić do lodówki. na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Rozgrzać wok, wlać olej i gdy zacznie lekko dymić, dodać resztę trawy cytrynowej, papryczki chili i czosnku. Podsmażać przez kilka sekund i dołożyć zamarynowanego kurczaka, smażyć ok. 2 min z każdej strony stale mieszając. dodać mleko kokosowe i posiekaną szalotkę. Przykryć i smażyć na średnim ogniu ok. 5 min.

Przełożyć na półmisek i przybrać listkami świeżej kolendry. Podawać razem ze świeżo ugotowanym ryżem.

 

źródło przepisu: "Tao smaku" Jacek Wan

Sałatka z raków z lubczykiem

Ta sałatka mnie zaskoczyła! Lubczyk - za którym tak naprawdę nie przepadam - nic a nic mi nie przeszkadza, raki smakują wybornie, całość jest mocno słona, idealnie doprawiona, kwaskowata. Pyszne, po prostu. Bardzo polecam:)



Sałatka z raków z lubczykiem

Składniki:

  • 150 g raków w zalewie
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki przyprawy maggi w płynie (dowolnie)
  • 5 posiekanych liści lubczyku
  • pieprz

Raki dobrze odcedzić w durszlaku lub na sicie. Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj drobniutko i rozetrzyj ze szczyptą soli płaską stroną noża.

Wymieszaj w kubku śmietanę, majonez, utarty czosnek, posiekane zioła, pieprz i przyprawę maggi. Zalej sosem raki włożone do miski i wymieszaj.

 

źródło: "Gotowi, by gotować. Domowa kuchnia polska dla nastolatków" A. Kręglicka

piątek, 20 maja 2016
Torcik pokrzywowo - kokosowy z polewą czekoladową

Ten prosty torcik bardzo zasmakował mojej 8 - letniej Córce. Prosty, bo przygotowuje się go podobnie jak muffiny, wystarczy zmieszać w jednej misce składniki suche, w drugiej mokre i raz dwa połączyć zawartość obu misek. Według mnie tort ten najlepiej smakuje jeszcze ciepły, ale zimny też jest bardzo dobry. I zapewniam, specyficznego smaku pokrzyw tu nie wyczujecie :)



Torcik pokrzywowo - kokosowy z polewą czekoladową

składniki suche:

  • 1 kubek (300 ml) mąki
  • 1 kubek wiórków kokosowych
  • 1/2 kubka nierafinowanego cukru (w tym 1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią)
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody

składniki mokre:

  • 1 kubek blanszowanych i zmiksowanych listków pokrzywy
  • 1/3 kubka oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu balsamicznego, winnego lub jabłkowego
  • 1/2 kubka mleka

polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyzka oleju orzechowego
  • kandyzowane wiśnie do dekoracji

Składniki suche wymieszać, dodać pokrzywę i dokładnie połączyć. Wlać po kolei składniki mokre, wymieszać do połączenia,

Przelać do formy o wym. 20 na 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 40 minut w temp. 180 st. c (pierwsze 10 min. z termoobiegiem), aż patyczek wbity do ciasta będzie suchy.

Po wystudzeniu polać polewą (składniki roztopić w kąpieli wodnej, aż się połączą). Udekorować wiśniami.

Smacznego:)

 

źródło przepisu: :Pyszne chwasty" M. Kalemba - Drożdż, wyd. Pascal


12:35, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (3) »
Sałatka z kurczakiem i fiołkami

Ta sałatka z pewnością podbije Wasze serca. Pyszny kurczak w chrupiącym cieście podany w towarzystwie kruchej sałaty, pomidorów i delikatnych kwiatów fiołka. Całość lekko podprawiona mieszanką świeżych aromatycznych ziół i zaostrzona niewielkim dodatkiem cebuli. Słodko - kwaśny sos dopełnia tu całości. Pyszne.

?

Sałatka z kurczakiem i fiołkami

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka lub polędwica z indyka
  • 1 sałata czerwona strzępiasta (lolo rosso)
  • 2 - 3 pomidory
  • 1 mała cebula czosnkowa
  • garść fiołków
  • listki świeżych ziół (np. bazylii, tymianku, szczypiorku)
  • olej do smażenia (najlepiej kokosowy) lub smalec
  • sól i pieprz

ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka piwa
  • zioła (np. tymianek, czosnek, majeranek, bazylia)
  • sól, pieprz, chili

sos:

  • miód
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • sok z cytryny

Mięso pokroić w cienkie paski, doprawić solą i pieprzem i odstawić na min. godzinę do lodówki.

Z maki, piwa i przypraw przygotować dość rzadkie ciasto. Maczać w nim paseczki mięsa i smażyć w rozgrzanym głębokim tłuszczu. Osączyć na papierowym ręczniku.

Sałatę dokładnie umyć, a następnie osuszyć. Poszarpać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić, cebulę poszatkować. Składniki sałatki ułożyć w misce.

Z miodu, soku z cytryny, oliwy i przypraw przygotować sos - na 3 łyżki oliwy daję 1 łyżeczkę miodu i 2 łyżki soku z cytryny. Powstałą mieszaniną polać sałatę, posypać kwiatami fiołka i listkami świeżych ziół.

Smacznego:)

 

źródło przepisu: "Pyszne chwasty" M. Kalemba - Drożdż, 

Placki pokrzywowe z patelni

Placki z pokrzywy są pyszne! Tak! Próbowałam wersji słodkiej - nieco podobne do tych poniżej, ale z dodatkiem rodzynek i dodatkowo doprawione cukrem. Bardzo dobre, ale jednak wersja wytrawna bardziej podbiła moje serce. Sos czosnkowy tutaj to taka przysłowiowa kropka na "i" niweluje specyficzny smak  pokrzywy na ciepło, nadaje plackom zdecydowanej ostrości. Polecam!



Placki pokrzywowe z patelni

Składniki:

  • 1 kubek posiekanych, sparzonych liści pokrzywy
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wielki bukiet pokrzyw dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Zagotować wrzątek w garnku i zanurzyć w nim bukiet. Po chwili wyjąć na durszlak ustawiony w zlewie, aby woda odciekła, a pokrzywy ostygły. Ostudzone liście - odcisnąć z nadmiaru wody - przycisnąć dłonią, aż woda wypłynie.

Posiekać sparzoną pokrzywę drobniutko, głownie liście i młode pędy. Grube łodygi usunąć. Wymieszać widelcem posiekane liście z mąką, roztrzepanym jajkiem i 1/2 szklanki wody, doprawić solą i pieprzem - powinno powstać gęste, zielone ciasto.

Rozgrzać sporo oleju na patelni - tak, aby pokryć całą patelnię półcentymetrową warstwą. Nakładać na gorący olej pokrzywowe ciasto łyżką, tworząc pojedyncze placki, lekko je spłaszczać spodem łyżki. Smażyć z obu stron  na złoty kolor.

Usmażone placki odsączać na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu. Podawać na gorąco. Dobrym dodatkiem do placków jest kwaśna śmietana z utartym czosnkiem, solą i sparzonymi, posiekanymi liśćmi pokrzywy, albo kozi twarożek.

 

źródło: "Gotowi, by gotować. Domowa kuchnia dla nastolatków" A. Kręglicka

Francuska sałatka z liści mniszka

Nieco pikantne w smaku listki mniszka zamarynowane w słodko - kwaśnym sosie idealnie łączą się z chrupiącymi, ciepłymi dodatkami takimi jak czosnkowe grzanki czy plastry wędzonego boczku. Przepis z książki M. Kalemby - Drożdż "Pyszne chwasty" wyd. Pascal. Polecam i książkę, i sałatkę:)



Francuska sałatka z liści mniszka

Składniki na 2 porcje:

  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • pęczek młodych liści mniszka lekarskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • 2 kromki chleba

Liście mniszka umyć i przelać gorącą wodą. Z octu, oliwy i rozgniecionego ząbka czosnku, miodu i musztardy zmiksować sos, zalać nim liście i zostawić na kilkanaście minut. Boczek usmażyć na patelni na małym ogniu. Chleb pokroić na grzanki i usmażyć na oliwie, dorzucając do smażenia ząbek czosnku.

Składniki sałatki wymieszać, doprawić i podawać od razu, póki boczek i grzanki są jeszcze ciepłe.

Smacznego:)


wtorek, 08 grudnia 2015
Rewelacyjne śledzie z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą

Śledzie na słodko, aromatyczne - pachnące imbirem, pomarańczą, mocno miodowe, przywołujące na myśl Święta Bożego Narodzenia. Pyszne i wbrew pozorom mało pracochłonne. Przepis Agnieszki Maciąg.

Rewelacyjne śledzie z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • 3 cebule obrane o drobno posiekane
  • 6 ząbków czosnku drobno pokrojonych
  • 3 - 4 cm korzenia imbiru świeżo utartego
  • 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego (może być z kartonika)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • dobry olej do smażenia, np. rzepakowy
  • pełna garść rodzynek
  • 10 - 12 suszonych śliwek
  • 2 łyżki jasnego miodu
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo i grubo mielony
  • 3 - 4 listki laurowe
  • 5 - 6 ziaren ziela angielskiego
  • sok wyciśnięty z z 1/2 średniej wielkości pomarańczy
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki ze sparzonej i dobrze wyszorowanej pomarańczy
  • mleko do moczenia matiasów

Matiasy umyj i wymocz mleku. Następnie wyłóż rybę na sito i dokładnie umyj zimna wodą. Osusz – na sicie, a później przy pomocy papierowych ręczników. Pokrój na kawałki – takie na jeden kęs.

Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe, pokrojone śliwki i umyte rodzynki. Podduś mieszając ok. 5 min. Następnie dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, sok z pomarańczy i imbir. Mieszaj i duś na ogniu, aby zredukować płyny do pożądanej konsystencji (dosyć gęsty sos).

Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy, miód i dopraw solą.

Całość wymieszaj i odstaw, by smaki się przegryzły. Sos powinien być lekko pikantny, słodki i lekko słony.

Gdy sos ostygnie dodaj kawałki śledzi i całość delikatnie wymieszaj. Przełóż do słoika i postaw do lodówki na całą noc.

Smacznego!

czwartek, 12 listopada 2015
Dyniowe leniwe w sosie śmietanowo - waniliowym

Leniwe - puch. Miękkie, leciutkie, rozpływające się w ustach - w dodatku słoneczne! Idealnie komponują się z bardzo słodkim sosem z kremowej śmietany, pachnącym wanilią i karmelem. Pyszne, a poza tym (wbrew pozorom) szybkie i proste w wykonaniu. Przepis Tomka Jakubiaka zaczerpnięty z najnowszego numeru miesięcznika "Moje gotowanie". Polecam!

Dyniowe leniwe w sosie śmietanowo - waniliowym

Składniki:

  • średniej wielkości dynia hokkaido
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 5 łyżek oliwy
  • 50 dag tłustego twarogu
  • 3 jajka
  • ok.25 dag mąki
  • sól
  • masło do smażenia

sos:

  • 500 ml śmietany 30 %
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • laska wanilii

Dynię dokładnie obieramy, czyścimy z pestek, umytą kroimy na kawałki. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 140 st. C. Pieczemy, aż dynia będzie miękka. Ciepłą przepuszczamy razem z twarogiem przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy jajka, odrobinę soli i tyle mąki, aby ciasto dawało się łatwo ugniatać, ale i odchodziło od ręki. Formujemy wałek, lekko spłaszczamy, kroimy pod skosem. Zagotowujemy duży garnek osolonej wody, na wrzącą wrzucamy partiami kluski i odławiamy natychmiast po wypłynięciu, po czym wrzucamy do miski wypełnionej wodą z lodem na 2 minuty, żeby się zahartowały. Odsączamy dokładnie i przed podaniem przesmażamy na maśle.

Na sos zagotowujemy w rondelku śmietanę, cukier i przekrojona laskę wanilii. Mieszając, redukujemy o 1/3, podajemy do klusek.

Smacznego!

12:37, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (6) »
wtorek, 10 listopada 2015
Sałatka Waldorf

Wersja Grażyny Bober - Bruijn -  sałatki, którą pod koniec XIX wieku wymyślił Oscar Tschirky na otwarcie nowojorskiego hotelu Waldorf Astoria. W wersji klasycznej zawsze znajdziecie w niej seler, orzechy włoskie i jabłka. To podstawa! Często spotykam sie w przepisach z dodatkiem kurczaka, pomarańczy czy nawet żurawiny. Natomiast dodatek curry to dla mnie nowość, ale przyznaję, że całkiem fajnie komponuje się z resztą składników. A co do banana - ja akurat wolę wersję bez niego, ale... próbujcie i szukajcie własnych ulubionych połączeń :-)


Sałatka Waldorf

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 twarde kwaskowate jabłko
  • 20 kulek winogron (ciemnych lub jasnych)
  • 10 podprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
  • 2 - 3 łyżki podprażonych na suchej patelni migdałów
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3 łyzki majonezu
  • 2 i 1/2 łyżeczki dobrej jakości curry w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: 1 banan pokrojony w grube plasterki

Pierś kurczaka, pokroić w kawałki wielkości kostki do gry, posypać solą, pieprzem i połowa łyżeczki curry.Odłożyć na min. 2 godziny. Usmażyć na małym ogniu. Odstawić na bok do wystygnięcia.

Pokroić seler na kawałki wielkości kostki do gry, wrzucić do miski. Jabłko umyć, nie obierać, wykroić gniazda nasienne, a następnie pokroić w takie same kawałki jak seler i dodać do niego. Winogrona przekroić na pół i dodać do selera i jabłka. W osobnym naczyniu wymieszać jogurt, majonez, sól, pieprz i 2 łyżeczki curry.

Do warzyw i owoców dodać kurczaka. Całość wymieszać z sosem oraz podprażonymi migdałami i orzechami. delikatnie zamieszać. Można tez dodać grube plasterki banana. Dobrze smakuje z kromką ciemnego pieczywa.


Smacznego!

 

Dodam jeszcze, że przepis ten jest moja propozycją w ramach zabawy

banner_orzechowy

 

źródło przepisu: "Pyszne do pudełka" Grażyna Bober - Bruijn, wyd. Muza S.A.

czwartek, 22 października 2015
Kapusta pekińska z brzoskwiniami

Prosta, bardzo smaczna surówka.

Jedna z naszych ulubionych - delikatna, lekko słodkawa w smaku.

Idealny dodatek do zwykłego kotleta z drobiu.

Kapusta pekińska z brzoskwiniami

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • puszka brzoskwiń
  • 2 łyżki majonezu
  • jogurt naturalny
  • sól i pieprz do smaku

Kapustę pekińską pokroić. Brzoskwinie delikatnie odsączyć z syropu, a następnie pokroić wzdłuż na paski - dodać do kapusty. Całość delikatnie wymieszać z majonezem i odrobiną jogurtu naturalnego (w ilości zależnej od wielkości kapusty), doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

Fasola z jarmużem w sosie pomidorowym

Całkiem fajne, zdrowe danie jednogarnkowe. Bez mięsa, bez zasmażek... zupełnie inne od "naszej" fasolki po bretońsku i może nie aż tak smaczne, ale z pewnością dużo lżejsze.



 

Fasola z jarmużem w sosie pomidorowym

Składniki

  • 1/2 kg fasoli jaś
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 por
  • 3 - 4 liście jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 słoik domowych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
  • 1 i 1/2 litra wywaru warzywnego
  • 5 owoców ziela angielskiego
  • 4 małe liście laurowe
  • szczypta słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • garść świeżego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Fasolę namoczyć (najlepiej na noc), wypłukać i ugotować al dente. Na oleju rzepakowym zrumienić pokrojona w plastry marchewkę, pietruszkę, por i czosnek. dołożyć pomidory i pokrojony jarmuż, zalać wywarem, przyprawić ziołami oraz solą i pieprzem do smaku. Dodać fasolę. Gotować 15 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Podawać ze świeżym koperkiem.

Smacznego!

 

źródło: "I jak tu nie jeść" B. Sadowska

czwartek, 15 października 2015
Lekkie leczo z kurczakiem i ogórkiem kiszonym

Nieco lżejsza wersja naszego polskiego lecza na kiełbasie. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu podane z kromką świeżego pieczywa albo dla odmiany porcją ugotowanego na sypko ryżu.



Lekkie leczo z kurczakiem i ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 2 papryki
  • 200 g pieczarek
  • 4 ogórki kiszone
  • ok. 300 g filetów z kurczaka
  • sól i pieprz

Rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, następnie szklimy ją na wolnym ogniu. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i dusimy ok. 10 minut. Cukinię obieramy, wydrążamy środek, miąższ kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę. Paprykę i filety z kurczaka kroimy także w kostkę. Wszystko wrzucamy do garnka z cebulę i pieczarkami, solimy nieco i dusimy do miękkości. Ogórki kroimy w dość drobną kostkę i dusimy je do miękkości w niewielkim rondelku - można je przed duszeniem obrać. Miękkie ogórki dodajemy do lecza i całość dusimy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego :)

poniedziałek, 12 października 2015
Czarny makaron z prosciutto i suszonymi pomidorami

Włoski makaron barwiony sepią jest neutralny w smaku, a po ugotowaniu zostaje pięknie czarny. Spaghetti al nero di sepia to jeden z moich ulubionych makaronów. Niezmiennie zachwyca i zawsze ciekawi. Uwielbiam czarną carbonarę z dodatkiem... śmietany - wyglada okropnie (szczególnie z żółtkami z wiejskich jaj), ale smakuje przepysznie!

Dzisiejsza propozycja to pyszne i dziecinnie proste danie (i bardzo lekkie!), które smakuje zarówno na ciepło - od razu po przygotowaniu, jak i na zimno w formie - dość oryginalnej) sałatki. Polecam, naprawdę dobre!

Czarny makaron z prosciutto i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 opakowanie czarnego makaronu (spaghetti lub tagliatelle)
  • kilka plastrów prosciutto
  • kilka (lub nawet kilkanaście) listków bazylii
  • 2 - 3 kawałki suszonych pomidorów
  • płatki parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Makaron gotujemy al dente. rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy porwane palcami plastry prosciutto, dodajemy pokrojone pomidory i całe liście bazylii (lubię dużo i tak właśnie dodaję! ). Odcedzony makaron mieszamy na patelni z prosciutto, bazylia i pomidorami. Przekładamy na talerz i posypujemy po wierzchu płatkami parmezanu.

smacznego:)

 

źródło przepisu: "Kuchnia Jerzego Knappe. Zapraszam do stołu.", Wydawnictwo Literackie


Surówka z czarnej rzepy

Najprostsza.

Jesienno - zimowa.

Dość ostra w smaku, ale pyszna.

Idealna do wieprzowiny (pieczeń, żeberka - w naszym polskim ciężkim sosie). Idealna do gulaszu wołowego.



 

Surówka z czarnej rzepy

Składniki:

  • 1 - 2 bulwy czarnej rzepy
  • sól do smaku
  • 1 - 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %

Czarną rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miseczki, posolić i odstawić na 20 minut (rzepa nieco zmięknie, ale nadal będzie chrupiąca). Dodać śmietanę i wymieszać dokładnie.

Smacznego :)

 

źródło


czwartek, 08 października 2015
Sałatka z kalafiora romanesco

Delikatny romanesco połączony z dość  ostrym sosem oliwno - musztardowym. Połączenie dość nietypowe, ale zaskakująco udane!



Sałatka z romanesco

Składniki:

  • kalafior romanesco
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki musztardy
  • natka pietruszki
  • sól
  • cukier

Romanesco umyć, ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, podzielić na różyczki. Musztardę umieścić w kubeczku, cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas mieszając. Sosem polać kalafior. Całość posypac zieleniną.





smacznego:)

wtorek, 06 października 2015
Masło pomidorowe

 Cudownie prosty dodatek do świeżej chrupiącej bagietki.





Masło pomidorowe

 

  • 200 g masła
  • 8 suszonych pomidorów
  • szczypta soli
  • 1 duży ząbek czosnku

Pomidory odsączamy z zalewy i drobno kroimy. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wkładamy do miseczki i podajemy do świeżego pieczywa.

Smacznego :)

 

źródło: blog Olgi Smile

 

10:51, andzia-35
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 35
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi