sprawdzone przepisy kulinarne
sobota, 07 października 2017
Sałatka z łososia wędzonego

Sałatka ekspresowa. Idealna na mały głód na leniwe dni. Czasem robię ją w wersji z kukurydzą, jednak z groszkiem lubię bardziej:)



Sałatka z łososia wędzonego

Składniki:

  • 10 - 15 dag dag wędzonego łososia, pokrojonego drobno
  • 3 - 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3/4 puszki groszku konserwowego
  • majonez
  • sól i świeżo mielony pieprz

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy. Sałatkę podajemy po uprzednim schłodzeniu.

Smacznego:)

Sałatka z pieczarek mojej Mamy

Jedna z najprostszych sałatek, która swego czasu gościła u nas na stole przy okazji różnych imprez rodzinnych. Najlepiej smakuje po schłodzeniu, kiedy smaki przegryzą się ze sobą. Polecam z kromką chleba razowego i ew. z dodatkiem ulubionej wędliny, jeśli lubicie.



Sałatka z pieczarek

Składniki:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 duże pory (białe części)
  • 4 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
  • 1 puszka groszku konserwowego (ew. można zamienić na kukurydzę)
  • majonez
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Pieczarki obrać i gotować w osolonym wrzątku  10 min. Ostudzić i pokroić w kostkę. Pory dokładnie umyć, pokroić drobno i posolić. Wszystkie składniki sałatki wymieszać dokładnie i doprawić.



smacznego:)

piątek, 29 września 2017
Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to tak naprawdę słodkie, wilgotne i dość ciężkie ciasto. Doskonale smakuje beż żadnych dodatków, ale ja uwielbiam je posmarowane solidnie dobrym masłem i delikatnie jagodowym dżemem. Pyszne na teraz. korzenne, bardzo pachnące...trochę cynamonem, mocno bananowo i lekko karmelem.



Chlebek bananowy

Składniki:

  • 18 dag mąki pszennej
  • 4 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 kostki miękkiego masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Mąkę przesiać przez sito do miski, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.

Banany obrać, pokroić, wrzucić do miski, rozgnieść widelcem na masę. Dodać brązowy cukier, cukier wanilinowy, cynamon, jajko, masło. Składniki ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Następnie wsypać mąkę z dodatkami, całość dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do małej keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, wyrównać wierzch. Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C. Chlebek wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego:)

14:20, andzia-35
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 25 września 2017
Muffinki z toffi

Najzwyklejsze kakaowe muffinki, niezbyt wilgotne ale cudownie pachnące za sprawą cukierków toffi. Fajna propozycja dla maluchów, idealny pomysł na podwieczorek przy szklance mleka.

Jeśli udekorujecie kawałkiem toffi wierzch babeczek jeszcze przed pieczeniem uzyskacie po upieczeniu lekko ciągnącą miejscami skorupkę. Pyszną :)





Muffinki z toffi

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 10 dag cukierków toffi
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

w misce wymieszać mąkę, kakao, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Dodać posiekane cukierki. Mleko zmiksować z jajkiem i olejem, wlać do suchych produktów, dokładnie wymieszać. Ciasto nałożyć do wyłożonych papilotkami foremek. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 190 st.C.



Smacznego:)


20:26, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
czwartek, 14 września 2017
Babeczki z czereśniami

Wspomnienie letnich dni. Mięciutkie wilgotne babeczki ze sporą ilością czereśni. Znacie smak ciasta maślankowego? Lubicie je? Jeśli tak, to te babeczki na pewno przypadną Wam do gustu.





Babeczki z czereśniami

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 25 dag czereśni
  • 1 szklanka maślanki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania babeczek

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu zmiksować jajko z maślanką i olejem. Dodać suche składniki oraz umyte i wydrylowane czereśnie, wymieszać.

Ciastem napełnić do 3/4 wysokości wyścielone papilotkami foremki na babeczki. Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Wystudzone babeczki posypać cukrem pudrem.



Smacznego:)

17:41, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
Babeczki z makiem i orzechami

 Babeczki, które idealnie wpasują się w jesienne leniwe śniadanie czy podwieczorek przy kubku gorącego kakao. Lubię je zajadać posmarowane dobrym masłem z niewielką ilością dżemu. 

Ciężkie i nie każdemu zasmakują, ale polecam spróbować :)



Babeczki z makiem i orzechami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • 1 szklanka mleka

 

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki maku

 

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej

Jajka zmiksować z mlekiem, sokiem i skórką z cytryny oraz olejem. Oba rodzaje mąki przesiać przez sito do miski, dodać orzechy, cukier, mak, proszek do pieczenia oraz gałkę muszkatołową, składniki połączyć. Wsypać je do płynnej mieszaniny, dokładnie wymieszać.

Ciastem napełnić do 3/4 wysokości wyścielone papilotkami foremki na babeczki. Piec. ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C





Smacznego:)

15:58, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
środa, 21 czerwca 2017
Dorada z marynowaną cytryną i czosnkiem

Moja ulubiona wersja pieczonej dorady. Kwaskowe i słone cytryny doskonale podkręcają smak białego, delikatnego mięsa ryby.

Przepis pochodzi z książki "Hummus, za'atar i granaty" autorstwa samar Khanafer.



Dorada z marynowaną cytryną i czosnkiem

Składniki:

  • 2 dorady
  • 1 marynowana cytryna
  • 1/2 główki czosnku
  • sól
  • oliwa z oliwek

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rybę czyścimy i lekko smarujemy oliwą z oliwek, solimy. Do środka wkładamy marynowaną cytrynę pokrojoną na mniejsze części oraz czosnek rozgnieciony w łupinach.

Pieczemy 20 - 25 minut. Podajemy na gorąco z chlebem, ryżem lub domowymi frytkami.

Smacznego:)

Kiszone cytryny

Tak przyrządzone cytryny pogłębiają smak wielu potraw - marynat, tagine, pieczonego kurczaka czy ryby. Osobiście uwielbiam  letnie tabouleh z surowego kalafiora podkręcone sokiem i skórką takiej cytryny! Moje dziecko - natomiast - nie wyobraża sobie bez niej pieczonej dorady :) Bardzo polecam!

Przepis pochodzi z książki "Kulinarne opowieści" autorstwa D. Wójciak.



Kiszone cytryny

Składniki:

  • 10 cytryn (najlepiej niewoskowanych)
  • 1/2 szklanki gruboziarnistej soli morskiej

Z pięciu cytryn wyciśnij sok. Pozostałe owoce dokładnie wyszoruj i sparz, rozetnij na ćwiartki, pozostawiając je złączone na jednym z końców. Do środka każdego owocu wsyp kopiastą łyżkę soli, następnie włóż je do słoika, ciasno upychając. Owoce zasyp pozostałą solą i zalej sokiem cytrynowym, tak by dokładnie je przykrywał. Słoik zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na trzy tygodnie. Po tym czasie cytryny będą już ukiszone. Możesz przechowywać je w lodówce przez rok lub nawet dłużej, pod warunkiem, ze będą przykryte sokiem.



Smacznego:)

Sałata ze smażonym halloumi

Lekka i zarazem pożywna sałatka, w sam raz na obiad w upalny dzień, sycącą, zdrową przekąskę czy lunch w pracy.

Mleczny, delikatny posmak halloumi idealnie współgra tu ze słodką papryką i nieco pikantnym tymiankiem. Do całości polecam chrupiącą bagietkę. Jeśli lubicie :) Naprawdę pyszne!

Przepis pochodzi z książki M. Grycan "Moja Dolce vita!"



Sałata ze smażonym halloumi

Składniki:

  • 200 g sera halloumi
  • sałata rzymska lub garść mieszanki sałat
  • balsamico
  • 1 czerwona papryka
  • świeży tymianek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Halloumi smażymy na oliwie z oliwek na złoty kolor, układamy na sałacie, skrapiamy pozostałą oliwą, posypujemy papryką i dekorujemy balsamico oraz tymiankiem.

Smacznego:)

poniedziałek, 08 maja 2017
Serniczki z truskawkami i migdałową kruszonką

Pyszne mini serniczki, które cieszą nie tylko podniebienie, ale i oko:) To przykład przepisu na sernik dla niezbyt wprawnych gospodyń - tu nie ma co się nie udać :) Przepis pochodzi z książki "Masterchef junior".



Serniczki z truskawkami i migdałową kruszonką

Składniki:

Spód

  • 170 g herbatników
  • 70 g roztopionego masła

Masa

  • 500 g serka z wiaderka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Kruszonka

  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych

świeże truskawki

Herbatniki drobno pokruszyć, dodać masło, wymieszać. Foremki wyłożyć papierowymi papilotkami. Miazgą herbatnikową wyłożyć dna papilotek.

Ser włożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Miksować bardzo krótko na najmniejszych obrotach (jedynie do połączenia się składników). Dodać jajka, ponownie krótko całość zmiksować. Masę serową przełożyć na spód z ciasteczek. Na wierzchu położyć plastry truskawek.

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, posypać truskawki. Piec w temp. 150 st.C przez 30 minut. Podawać ze świeżymi truskawkami.

Smacznego:)


13:00, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
Muffiny z rabarbarem i orzechami

Połączenie doskonałe: kwaśny rabarbar, karmelowa słodycz cukru trzcinowego i chrupkość orzechów. 



Muffiny z rabarbarem i orzechami

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 1 szklanka kefiru
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 3 łyżki otrąb pszennych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
  • brązowy cukier i cynamon do posypania babeczek

Rabarbar umyć, obrać, drobno pokroić. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, otręby, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać.  Dodać kefir zmiksowany z olejem i jajkiem, składniki połączyć łyżką. Wsypać orzechy i rabarbar, wymieszać. Ciastem napełnić do 3/4 wysokości wyścielone papilotkami foremki na babeczki, wierzch posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 - 190 st. C. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.

Smacznego:)

12:20, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
środa, 26 kwietnia 2017
Babeczki pomarańczowe z truskawkami

Nasze ulubione babeczki! Miękkie, aromatyczne, przepyszne! 



Babeczki pomarańczowe z truskawkami

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 20 dag truskawek
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej

Truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek, pokroić na ćwiartki lub ósemki.

W dużej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i skórkę z pomarańczy. W drugim naczyniu zmiksować jajka z kefirem, sokiem i olejem. wlać mieszaninę do suchych składników, dodać truskawki, wymieszać drewnianą łyżką. Ciastem napełnić do 3/4 wysokości foremki silikonowe na babeczki. Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Wyjąć i wystudzić lub zjadać jeszcze ciepłe.

Smacznego:)

14:32, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
Muffiny z bananami

Najprostsze bananowe muffiny, które urzekają zapachem podczas pieczenia. Idealne na drugie śniadanie dla dzieciaków, doskonałe na babskie plotki przy kawie. Przepis pochodzi z książki "Pyszne do pudełka" autorstwa G. Bober - Bruijn.



Muffiny z bananami

Składniki (na 12 sztuk):

  • 250 g maki pszennej lub orkiszowej
  • 100 g cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 4 banany, 1 pokrojony na 12 plasterków, a 3 rozduszone widelcem na gładką masę
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Nagrzać piekarnik do 180 st.C. Mikserem utrzeć masło z cukrem. dodac mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jajka i 3 rozduszone banany. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i do każdej wlać po 2 łyżki ciasta. Na ciasto wyłożyć plasterki banana i przykryć 1 lub 2 łyżkami ciasta. Piec przez 45 - 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

smacznego:)

14:07, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
środa, 05 kwietnia 2017
Rocky road brownie cheesecake

Ciężkie, raczej mało słodkie brownie z lekko kleistym wierzchem i chrupiącym akcentem w postaci ulubionych batoników (polecam tu szczególnie wszelkie karmelowe typu Twix). Przepis z najnowszego numeru magazynu "Kukbuk".



Rocky road brownie cheescake

masa brownie:

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki

masa serowa:

  • 400 g serka Philadelphia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka mąki
  • 2 garści marshmallows
  • 2 ulubione batoniki lub wafle w czekoladzie

Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy masa lekko ostygnie, dodajemy jajka utarte z cukrem i dobrze mieszamy. Przesiewamy mąkę i łączymy ją z masą czekoladową. dokładnie mieszamy.

W oddzielnym naczyniu miksujemy serek śmietankowy z cukrem i esencją waniliową. Na koniec wsypujemy mąkę i raz jeszcze mieszamy. Formę o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie rozsmarowujemy 1/3 masy czekoladowej. Na nią wylewamy masę serową, którą uzupełniamy pozostałą masą brownie, tworząc esy - floresy. Marshmallows i batoniki lub wafle kroimy w niewielką kostkę. posypujemy nimi wierzch sernika pamiętając, aby w nim zanurzone chociaż w jednej trzeciej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C na 30 -40 minut. Po upieczeniu studzimy i wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

smacznego:)

12:20, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
Dyniowe blondie z białą czekoladą i orzechami

Ciężkie, wilgotne, bezproblemowe w wykonaniu ciasto. Idealne do filiżanki ulubionej mocnej kawy czy kubka zimnego mleka. Przepis Beaty Lipov.



Dyniowe blondie z białą czekoladą i orzechami

Składniki:

  • 500 g dyni pokrojonej w kawałki
  • 375 g mąki
  • 110 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 125 ml mleka
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g orzechów laskowych

Pokrojona dynię przełożyć do garnka i rozgotować. w tym czasie wymieszać suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, przyprawę do pierników i gałkę muszkatołową. Posiekać na dość grube kawałki czekoladę i orzechy. W drugim naczyniu połączyć jajka, mleko i olej. Masę mleczno - jajeczną przelać do suchych składników, dodać dynię, czekoladę, orzechy. Wszystko wymieszać łyżką, tak by się połączyło. Nie należy mieszać ciasta zbyt długo! Całość przełożyć do posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy, np kwadratowej o boku 20 czy 25 cm. Piec 40 minut w temp. 210 st.C

Smacznego:)

11:48, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
środa, 15 marca 2017
Żeberka po chińsku

Przepyszne mięso. Idealnie doprawione. Aromatyczne. Lekko skarmelizowane. Takie jakie uwielbiam. Często podaję je w towarzystwie makaronu ryżowego lub sojowego wymieszanego z mrożonką chińską i delikatnie podkręconego odpowiednimi przyprawami. Bardzo polecam!



Żeberka po chińsku

Składniki:

na sos:

  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • 2,5 szklanki wody

oraz

  • olej ryżowy do smażenia
  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • 2 papryczki chili
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 3 cm imbiru
  • sól, pieprz

 

Żeberka podzielić na porcje, posypać solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

Przygotować sos: w naczyniu dokładnie wymieszać sos ostrygowy, sos sojowy, miód i wodę.

Żeberka podsmażyć w żeliwnym garnku o grubym dnie na niewielkiej ilości oleju ryżowego, aby skórka zrobiła się chrupiąca. Usmażone przełożyć do miski.

Cebulę pokroić w kostkę, papryczkę chili i imbir - na plasterki. Trawę cytrynową lekko rozgnieść.

Piekarnik rozgrzać do 170 st.C. W garnku, w którym smażone były wcześniej żeberka, na tym samym tłuszczu lekko podsmażyć cebulę i chili, trawę cytrynową oraz imbir. Dodać sos, całość podgrzać, aż się zagotuje. Dołożyć usmażone żeberka i całość w garnku przełożyć do piekarnika ( jeśli nie macie żeliwnego garnka, użyjcie naczynia żaroodpornego z przykryciem. Piec ok. 75 min. (lub dłużej, aż żeberka znacznie zmiękną) pod przykryciem, mieszając co pół godziny. Następnie odkryć i piec 30 min. (lub dłużej, aż mięso zacznie się karmelizować i odchodzić od kości.



Makaron ryżowy (lub sojowy) po chińsku

Składniki:

  • 20 dag makaronu ryżowego (lub sojowego)
  • olej do smażenia, np. arachidowy
  • ok. 1,5 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • mrożona mieszanka chińska
  • chińska mieszanka przypraw
  • sól i pieprz

Makaron włożyć do osolonego wrzątku, przykryć i odstawić na 5 minut. Odcedzić, przelać zimna wodą, osączyć. Imbir i czosnek posiekać, krótko przesmażyć na oleju, dodać mrożone warzywa i mieszając smażyć  ok. 2 minuty na dość mocnym ogniu. Doprawić, dodać makaron i jeszcze raz wszystko dobrze podgrzać. Pyszne do każdego rodzaju mięsa przyrządzonego na sposób orientalny.

Smacznego:)

Pasztet z cukinii i mięsa

Pasztet mięsny w nieco innej odsłonie:) Dużo lżejszy od tradycyjnego, bardziej kolorowy. W zależności od tego jakiego sera zdecydujecie się użyć, za każdym razem może odrobinę inaczej smakować.



Pasztet z cukinii i mięsa

Składniki:

  • 3 szklanki startej i dobrze odciśniętej cukinii
  • 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
  • cebula
  • 20 dag żółtego sera
  • 2 marchewki
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, przyprawa typu Vegeta (może być domowa)
  • 1/2 kg chudego mielonego mięsa

 

Do startej cukinii dodajemy startą cebulę, marchewkę, olej, bułkę tartą, żółtka, natkę pietruszki, sól , pieprz, Vegetę oraz mięso. Dokładnie mieszamy, dodajemy starty ser, a na koniec pianę z białek.

Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 1,5 godziny.

Smacznego:)

czwartek, 22 grudnia 2016
Wigilijny pasztet z karpia i fasoli z cząbrem

Ten pasztet  - jeśli jest idealnie doprawiony i podany z odpowiednim zestawem dodatków - smakuje równie pysznie, jak dobrze przyrządzony mięsny. Solo też mi smakuje, ale podany z chrzanem i borówkami - nabiera wręcz pożądanej w tym przypadku :-) ostrości i jednocześnie słodyczy. 

Warto pamiętać tu, o tym, że karp jest wyjątkowo ościstą rybą, dlatego koniecznie należy bardzo dokładnie oczyścić filet.

Wraz z przepisem dołączam również serdeczne życzenia dla wszystkich zaglądającym na mój blog. Udanych, pogodnych Świąt Bożego Narodzenia, a także wszystkiego najlepszego w nadchodzącym Nowym Roku.


 

Wigilijny pasztet z karpia i fasoli z cząbrem

(wg Agaty Wojdy)

Składniki:

  • 30 dag drobnej fasoli, moczonej przez noc
  • szczypta cukru
  • sól
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • karp (ok. 1,5 kg)
  • 2 jajka
  • łyżeczka suszonego cząbru
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki masła + 1 do formy
  • kajzerka namoczona w mleku
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • bułka tarta do formy

Namoczoną fasolę gotujemy w lekko osłodzonej wodzie, solimy dopiero, gdy fasolka będzie się rozpadać. Obrane warzywa gotujemy do miękkości, dodając pod koniec  oczyszczone, pokrojone w dzwonka kawałki karpia. gotujemy ok. 30 minut, gdy ryba będzie nadawała się do obrania - z jeszcze ciepłej (ale może być i z zupełnie ostudzonej) usuwamy skórę i ości. Fasolę odcedzamy, wkładamy do malaksera razem z gotowanymi warzywami i karpiem. Dodajemy jajka, cząber, miód, roztopione masło i odciśniętą bułkę. Miksujemy na gładki mus, dodając - jeśli zajdzie potrzeba - wywar rybny. Doprawić solą, pieprzem, sokiem i skórką cytrynową i tartą gałką - masa przed upieczeniem powinna mieć luźną konsystencję.

Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułka tartą i wykładamy masę. Pieczemy min. 35 min w temp. 170 st.C. Ostudzony pasztet warto zawinąć folią, aby nie obsechł w lodówce.

Świetnie smakuje z sosem chrzanowym, tatarskim czy z borówek wymieszanych z chrzanem, a nawet z ćwikłą.


Smacznego:)

piątek, 16 grudnia 2016
Śledzie po żydowsku - w czosnku i suszonych ziołach

Pomimo dużej ilości ziół i czosnku, te śledzie są dość delikatne w smaku. Pięknie pachną, tak... zachęcająco. Naprawdę:) A poza tym są łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam gorąco na najbliższe Święta.

Przepis pochodzi z książki A. Maciąg "Smak świąt".


Śledzie po żydowsku - w czosnku i suszonych ziołach

Składniki:

  • 1/2 kg solonych filetów śledziowych (matiasów)
  • 500 ml mleka
  • 20 posiekanych ząbków czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • 3 pokruszone liście laurowe
  • 2 szklanki oleju rzepakowego z 1 - go tłoczenia

Matiasy opłucz zimną wodą i przez 30 minut mocz w mleku tak by były w całości zanurzone. Jeśli po tym, czasie nadal będą zbyt słone, kontynuuj moczenie. Następnie opłucz je zimną wodą, osusz i pokrój na kawałki.

Olej wymieszaj z wszystkimi ziołami, dodaj czosnek i śledzie. Wymieszaj. Przełóż całość do słoika i wstaw do lodówki na przynajmniej jedną noc, aby smaki się przegryzły. Pamiętaj, by ryby w całości były przykryte olejem.

Smacznego:)

Śledzie piernikowe

Zdecydowanie najlepsze śledzie na słodko! Przepis podpatrzony na blogu Obados na Obiados. Bardzo polecam:)

 

Śledzie piernikowe

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych
  • 4 średnie cebule
  • 100 g dużych rodzynek
  • 5 - 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • przyprawa do piernika
  • olej do smażenia
  • 2 - 3 pomarańcze
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego

Sok z pomarańczy wyciskamy, wrzucamy do niego rodzynki i odstawiamy na kilka godzin.

Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy , aż się zeszkli. Wlewamy sok z rodzynkami (powinno go być tyle, by cebula w nim pływała). Jeśli okaże się, że jest go za mało, dolewamy nieco soku z butelki, a jeszcze lepiej świeżo wyciśniętego z pomarańczy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Na koniec całość obficie posypujemy przyprawą piernikową i przesmażamy przez 5 minut, aż płyny się zredukują i powstanie gęsty sos. Studzimy.

Śledzie kroimy na kawałki ok. 1 cm szerokości. W litrowym słoju układamy warstwami śledzie i cebulę w sosie pomidorowym. Słój zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakują po 2 - 3 dniach.

Smacznego:)

piątek, 02 grudnia 2016
Babeczki figowe

Proste i szybkie w wykonaniu babeczki dla wielbicieli fig.

Idealne na leniwe popołudnia - bo, najlepiej smakują podgryzane niespiesznie w towarzystwie kawałka orzecha włoskiego i szklanki zimnego mleka.

 

Babeczki figowe

Składniki:

  • 220 g mąki
  • 90 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • 5 - 6 świeżych fig pokrojonych w kostkę
  • 100 g posiekanej białej czekolady
  • orzechy włoskie i figi do dekoracji

Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie krótko zmiksować je razem. Jeśli chcecie, aby smak fig był bardziej wyczuwalny, dołóżcie je na samym końcu, a ciasto wymieszajcie drewnianą łyżką.

Masę przełożyć do dwunastu foremek na muffiny wyłożonych uprzednio papierowymi papilotkami i piec ok. 25 min. w temp. 180 st.C. Studzić na kratce kuchennej, przed podaniem udekorować figami i połówkami orzechów włoskich.

Smacznego:)

09:44, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
Sernik z Kasztankami

Jeśli lubicie Kasztanki i ciężkie polskie serniki, to ten sernik będzie dla Was idealną propozycją. Ciężki, w sam raz wilgotny, z wyraźnym akcentem czekoladowym, rozpływający się w ustach. Idealny na teraz, do filiżanki mocnej parującej kawy.

Ten sernik to pierwsze prawie samodzielnie przygotowane ciasto przez moją 8 - letnią Córkę - ja tylko pomagałam przy kruszeniu ciasteczek i wkładaniu tortownicy do gorącego piekarnika :)

Przepis znalazłam na  blogu Majany.

Sernik z Kasztankami

Składniki na spód (22 cm):

  • 60 g masła
  • 250 g ciasteczek owsianych lub zwykłych herbatników

Masło rozpuścić, ciasteczka pokruszyć na piasek. Dodać do nich masło i wymieszać dokładnie, aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku. 

Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód, wyrównać i docisnąć. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36%
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo:

  • czekoladki Kasztanki ok. 340 g

Piekarnik nagrzać do 180 st.C.

Twaróg zmiksować z cukrem, dodać jajka. Następnie wsypać proszek budyniowy, dodać śmietankę i ekstrakt waniliowy. Zmiksować do połączenia się składników.

Niewielką część masy serowej wyłożyć na uprzednio przygotowany spód z ciasteczek, na niej ułożyć czekoladki, następnie resztę masy serowej. Udekorować dowolnie czekoladkami. Piec ok. 1 godz. Upieczony sernik studzić w wyłączonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Smacznego:)

09:08, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
czwartek, 24 listopada 2016
Dorada z trawą cytrynową i kolendrą

Proste, nieco orientalne danie, które kusi nie tylko prostotą wykonania, ale i różnorodnością składników. Pięknie pachnie, całkiem fajnie wygląda na talerzu, dobrze smakuje. Przepis z książki P. Chmiel "Romans z gotowaniem". Polecam i przepis i książkę :)


Dorada z trawą cytrynową i kolendrą

Składniki:

  • 1 świeża wypatroszona dorada
  • 1 pęd trawy cytrynowej
  • 1 limonka
  • ząbek czosnku
  • szczypta chilli
  • sól morska i pieprz
  • świeża kolendra

Rybę dobrze opłukać, osuszyć, na bokach zrobić nacięcia nożem. Natrzeć oliwą, oprószyć solą (także w środku) i pieprzem oraz odrobiną chilli. W środek włożyć ząbek czosnku i 2 plasterki limonki. Resztę plasterków limonki i lekko zgniecioną trawę cytrynową ułożyć na doradzie (trawę cytrynową można też wsunąć do środka ryby), dodać kilka gałązek świeżej kolendry. Całość można obwiązać sznurkiem, szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec 20 - 30 minut.

Smacznego:)

poniedziałek, 14 listopada 2016
Babeczki bananowe

Te babeczki maja same plusy - są pyszne, zachowują świeżość nawet na drugi dzień po upieczeniu, są szybkie i proste w wykonaniu, pięknie pachną i ładnie wyglądają na talerzu.

Jeśli nie dostaniecie płatków kokosowych, zastąpcie je wiórkami - też będą pysznie smakować:)

Babeczki bananowe

Składniki:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 180 g jogurtu bananowego
  • 3 dojrzałe banany
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g płatków kokosowych + do dekoracji
  • 150 ml kremówki
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru

Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka, jogurt, rozgniecione banany, wymieszaj. Na koniec wsyp mąkę, proszek do pieczenia i płatki kokosowe, jeszcze raz wymieszaj. Przełóż ciasto do foremek wyłożonych papilotkami i piecz ok. 30 minut (180 st.C). Ostudzone babeczki udekoruj śmietana ubitą z cukrem pudrem. Obsyp płatkami kokosowymi.

15:17, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
Pasztet cukiniowy z ciecierzycą i halloumi lub oscypkiem

Najbardziej lubię pożywne mięsne pasztety, ale od czasu do czasu sięgam chętnie po przepisy na nieco lżejsze warzywne. Proponuję dzisiaj pasztet z cukinii z dodatkiem mojego ulubionego sera halloumi - jesli macie trudności z dostaniem go, wypróbujcie wersję z wedzonym oscypkiem. Lubię ten pasztet grubo rozsmarowany na kromce dobrego chleba, koniecznie w towarzystwie ulubionych konserwowych ogórków czy innych pikli.


Pasztet cukiniowy z ciecierzycą i halloumi lub oscypkiem

Składniki:

  • 4 nieduże cukinie - ok. 1,30 kg
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę i zeszklona na oleju roślinnym (opcjonalnie)
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 szczypta chilli powder hot (lub ulubionego chilli w proszku)
  • 4 - 5 łyżek otrębów owsianych
  • sól morska
  • 1 puszka ciecierzycy (ok. 450 g) lub 3/4 szklanki suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc, następnie odcedzonej, zalanej świeżą wodą i ugotowanej do miękkości z 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 duża szczypta majeranku
  • 125 g halloumi lub wędzonego oscypka, startego na tarce jarzynowej
  • 3 białka

Cukinię, ze skórką, zetrzeć na tarce jarzynowej, do durszlaka. Lekko posolić i odstawić na kilka godzin (w lodówce można na 24 godz.). Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju roślinnym, następnie dodać startą cukinię i dusić razem.

Jeśli nie dodajemy cebuli, cukinię smażyć na kilku łyżkach oleju roślinnego, dodać pieprzu do smaku, smażyć do miękkości, cukinia puści jeszcze sporo soku, smażyć, aż sok odparuje, a cukinia będzie miękka. Masę przełożyć do miski i odstawić do przestygnięcia, aż będzie letnia. Jeśli w tym czasie cukinia puści jeszcze trochę soku, należy go odlać.

Dodać otręby, wymieszać. Ciecierzycę zmiksować na pastę z odrobiną wody, w której się gotowała (lub zalewy z puszki) i dodać do masy, dokładnie wymieszać. Jeśli wybieramy ser halloumi, dodajemy go teraz, całość mieszamy, próbujemy i jeśli potrzeba dosalamy (kiedy dodajemy halloumi ostrożnie lub wcale, gdyż jest dość słony). Dodać sok z cytryny oraz majeranek i jeśli wybieramy oscypek, dodajemy go teraz, całość mieszamy. Dodajemy pianę z białek, w dwóch partiach, całość delikatnie mieszając. Próbujemy i jeśli potrzeba dodajemy odrobinę chilli lub pieprzu ( i jeśli masa jest za rzadka dodatkową łyżkę otrąb) i ew. troszkę soli. 

Masę przelewamy do żaroodpornej foremki lub keksówki (o wym. 25x14x7 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 1 godz. w 180 st.C

Smacznego :)

 

źródło przepisu

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 35
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi