sprawdzone przepisy kulinarne
środa, 21 czerwca 2017
Dorada z marynowaną cytryną i czosnkiem

Moja ulubiona wersja pieczonej dorady. Kwaskowe i słone cytryny doskonale podkręcają smak białego, delikatnego mięsa ryby.

Przepis pochodzi z książki "Hummus, za'atar i granaty" autorstwa samar Khanafer.



Dorada z marynowaną cytryną i czosnkiem

Składniki:

  • 2 dorady
  • 1 marynowana cytryna
  • 1/2 główki czosnku
  • sól
  • oliwa z oliwek

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rybę czyścimy i lekko smarujemy oliwą z oliwek, solimy. Do środka wkładamy marynowaną cytrynę pokrojoną na mniejsze części oraz czosnek rozgnieciony w łupinach.

Pieczemy 20 - 25 minut. Podajemy na gorąco z chlebem, ryżem lub domowymi frytkami.

Smacznego:)

Kiszone cytryny

Tak przyrządzone cytryny pogłębiają smak wielu potraw - marynat, tagine, pieczonego kurczaka czy ryby. Osobiście uwielbiam  letnie tabouleh z surowego kalafiora podkręcone sokiem i skórką takiej cytryny! Moje dziecko - natomiast - nie wyobraża sobie bez niej pieczonej dorady :) Bardzo polecam!

Przepis pochodzi z książki "Kulinarne opowieści" autorstwa D. Wójciak.



Kiszone cytryny

Składniki:

  • 10 cytryn (najlepiej niewoskowanych)
  • 1/2 szklanki gruboziarnistej soli morskiej

Z pięciu cytryn wyciśnij sok. Pozostałe owoce dokładnie wyszoruj i sparz, rozetnij na ćwiartki, pozostawiając je złączone na jednym z końców. Do środka każdego owocu wsyp kopiastą łyżkę soli, następnie włóż je do słoika, ciasno upychając. Owoce zasyp pozostałą solą i zalej sokiem cytrynowym, tak by dokładnie je przykrywał. Słoik zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na trzy tygodnie. Po tym czasie cytryny będą już ukiszone. Możesz przechowywać je w lodówce przez rok lub nawet dłużej, pod warunkiem, ze będą przykryte sokiem.



Smacznego:)

Sałata ze smażonym halloumi

Lekka i zarazem pożywna sałatka, w sam raz na obiad w upalny dzień, sycącą, zdrową przekąskę czy lunch w pracy.

Mleczny, delikatny posmak halloumi idealnie współgra tu ze słodką papryką i nieco pikantnym tymiankiem. Do całości polecam chrupiącą bagietkę. Jeśli lubicie :) Naprawdę pyszne!

Przepis pochodzi z książki M. Grycan "Moja Dolce vita!"



Sałata ze smażonym halloumi

Składniki:

  • 200 g sera halloumi
  • sałata rzymska lub garść mieszanki sałat
  • balsamico
  • 1 czerwona papryka
  • świeży tymianek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Halloumi smażymy na oliwie z oliwek na złoty kolor, układamy na sałacie, skrapiamy pozostałą oliwą, posypujemy papryką i dekorujemy balsamico oraz tymiankiem.

Smacznego:)

poniedziałek, 08 maja 2017
Serniczki z truskawkami i migdałową kruszonką

Pyszne mini serniczki, które cieszą nie tylko podniebienie, ale i oko:) To przykład przepisu na sernik dla niezbyt wprawnych gospodyń - tu nie ma co się nie udać :) Przepis pochodzi z książki "Masterchef junior".



Serniczki z truskawkami i migdałową kruszonką

Składniki:

Spód

  • 170 g herbatników
  • 70 g roztopionego masła

Masa

  • 500 g serka z wiaderka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Kruszonka

  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych

świeże truskawki

Herbatniki drobno pokruszyć, dodać masło, wymieszać. Foremki wyłożyć papierowymi papilotkami. Miazgą herbatnikową wyłożyć dna papilotek.

Ser włożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Miksować bardzo krótko na najmniejszych obrotach (jedynie do połączenia się składników). Dodać jajka, ponownie krótko całość zmiksować. Masę serową przełożyć na spód z ciasteczek. Na wierzchu położyć plastry truskawek.

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, posypać truskawki. Piec w temp. 150 st.C przez 30 minut. Podawać ze świeżymi truskawkami.

Smacznego:)


13:00, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
Muffiny z rabarbarem i orzechami

Połączenie doskonałe: kwaśny rabarbar, karmelowa słodycz cukru trzcinowego i chrupkość orzechów. 



Muffiny z rabarbarem i orzechami

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 1 szklanka kefiru
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 3 łyżki otrąb pszennych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
  • brązowy cukier i cynamon do posypania babeczek

Rabarbar umyć, obrać, drobno pokroić. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, otręby, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać.  Dodać kefir zmiksowany z olejem i jajkiem, składniki połączyć łyżką. Wsypać orzechy i rabarbar, wymieszać. Ciastem napełnić do 3/4 wysokości wyścielone papilotkami foremki na babeczki, wierzch posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 - 190 st. C. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.

Smacznego:)

12:20, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
środa, 26 kwietnia 2017
Babeczki pomarańczowe z truskawkami

Nasze ulubione babeczki! Miękkie, aromatyczne, przepyszne! 



Babeczki pomarańczowe z truskawkami

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 20 dag truskawek
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej

Truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek, pokroić na ćwiartki lub ósemki.

W dużej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i skórkę z pomarańczy. W drugim naczyniu zmiksować jajka z kefirem, sokiem i olejem. wlać mieszaninę do suchych składników, dodać truskawki, wymieszać drewnianą łyżką. Ciastem napełnić do 3/4 wysokości foremki silikonowe na babeczki. Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Wyjąć i wystudzić lub zjadać jeszcze ciepłe.

Smacznego:)

14:32, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
Muffiny z bananami

Najprostsze bananowe muffiny, które urzekają zapachem podczas pieczenia. Idealne na drugie śniadanie dla dzieciaków, doskonałe na babskie plotki przy kawie. Przepis pochodzi z książki "Pyszne do pudełka" autorstwa G. Bober - Bruijn.



Muffiny z bananami

Składniki (na 12 sztuk):

  • 250 g maki pszennej lub orkiszowej
  • 100 g cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 4 banany, 1 pokrojony na 12 plasterków, a 3 rozduszone widelcem na gładką masę
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Nagrzać piekarnik do 180 st.C. Mikserem utrzeć masło z cukrem. dodac mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jajka i 3 rozduszone banany. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i do każdej wlać po 2 łyżki ciasta. Na ciasto wyłożyć plasterki banana i przykryć 1 lub 2 łyżkami ciasta. Piec przez 45 - 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

smacznego:)

14:07, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
środa, 05 kwietnia 2017
Rocky road brownie cheesecake

Ciężkie, raczej mało słodkie brownie z lekko kleistym wierzchem i chrupiącym akcentem w postaci ulubionych batoników (polecam tu szczególnie wszelkie karmelowe typu Twix). Przepis z najnowszego numeru magazynu "Kukbuk".



Rocky road brownie cheescake

masa brownie:

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki

masa serowa:

  • 400 g serka Philadelphia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka mąki
  • 2 garści marshmallows
  • 2 ulubione batoniki lub wafle w czekoladzie

Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy masa lekko ostygnie, dodajemy jajka utarte z cukrem i dobrze mieszamy. Przesiewamy mąkę i łączymy ją z masą czekoladową. dokładnie mieszamy.

W oddzielnym naczyniu miksujemy serek śmietankowy z cukrem i esencją waniliową. Na koniec wsypujemy mąkę i raz jeszcze mieszamy. Formę o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie rozsmarowujemy 1/3 masy czekoladowej. Na nią wylewamy masę serową, którą uzupełniamy pozostałą masą brownie, tworząc esy - floresy. Marshmallows i batoniki lub wafle kroimy w niewielką kostkę. posypujemy nimi wierzch sernika pamiętając, aby w nim zanurzone chociaż w jednej trzeciej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C na 30 -40 minut. Po upieczeniu studzimy i wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

smacznego:)

12:20, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
Dyniowe blondie z białą czekoladą i orzechami

Ciężkie, wilgotne, bezproblemowe w wykonaniu ciasto. Idealne do filiżanki ulubionej mocnej kawy czy kubka zimnego mleka. Przepis Beaty Lipov.



Dyniowe blondie z białą czekoladą i orzechami

Składniki:

  • 500 g dyni pokrojonej w kawałki
  • 375 g mąki
  • 110 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 125 ml mleka
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g orzechów laskowych

Pokrojona dynię przełożyć do garnka i rozgotować. w tym czasie wymieszać suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, przyprawę do pierników i gałkę muszkatołową. Posiekać na dość grube kawałki czekoladę i orzechy. W drugim naczyniu połączyć jajka, mleko i olej. Masę mleczno - jajeczną przelać do suchych składników, dodać dynię, czekoladę, orzechy. Wszystko wymieszać łyżką, tak by się połączyło. Nie należy mieszać ciasta zbyt długo! Całość przełożyć do posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy, np kwadratowej o boku 20 czy 25 cm. Piec 40 minut w temp. 210 st.C

Smacznego:)

11:48, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
środa, 15 marca 2017
Żeberka po chińsku

Przepyszne mięso. Idealnie doprawione. Aromatyczne. Lekko skarmelizowane. Takie jakie uwielbiam. Często podaję je w towarzystwie makaronu ryżowego lub sojowego wymieszanego z mrożonką chińską i delikatnie podkręconego odpowiednimi przyprawami. Bardzo polecam!



Żeberka po chińsku

Składniki:

na sos:

  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • 2,5 szklanki wody

oraz

  • olej ryżowy do smażenia
  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • 2 papryczki chili
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 3 cm imbiru
  • sól, pieprz

 

Żeberka podzielić na porcje, posypać solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

Przygotować sos: w naczyniu dokładnie wymieszać sos ostrygowy, sos sojowy, miód i wodę.

Żeberka podsmażyć w żeliwnym garnku o grubym dnie na niewielkiej ilości oleju ryżowego, aby skórka zrobiła się chrupiąca. Usmażone przełożyć do miski.

Cebulę pokroić w kostkę, papryczkę chili i imbir - na plasterki. Trawę cytrynową lekko rozgnieść.

Piekarnik rozgrzać do 170 st.C. W garnku, w którym smażone były wcześniej żeberka, na tym samym tłuszczu lekko podsmażyć cebulę i chili, trawę cytrynową oraz imbir. Dodać sos, całość podgrzać, aż się zagotuje. Dołożyć usmażone żeberka i całość w garnku przełożyć do piekarnika ( jeśli nie macie żeliwnego garnka, użyjcie naczynia żaroodpornego z przykryciem. Piec ok. 75 min. (lub dłużej, aż żeberka znacznie zmiękną) pod przykryciem, mieszając co pół godziny. Następnie odkryć i piec 30 min. (lub dłużej, aż mięso zacznie się karmelizować i odchodzić od kości.



Makaron ryżowy (lub sojowy) po chińsku

Składniki:

  • 20 dag makaronu ryżowego (lub sojowego)
  • olej do smażenia, np. arachidowy
  • ok. 1,5 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • mrożona mieszanka chińska
  • chińska mieszanka przypraw
  • sól i pieprz

Makaron włożyć do osolonego wrzątku, przykryć i odstawić na 5 minut. Odcedzić, przelać zimna wodą, osączyć. Imbir i czosnek posiekać, krótko przesmażyć na oleju, dodać mrożone warzywa i mieszając smażyć  ok. 2 minuty na dość mocnym ogniu. Doprawić, dodać makaron i jeszcze raz wszystko dobrze podgrzać. Pyszne do każdego rodzaju mięsa przyrządzonego na sposób orientalny.

Smacznego:)

Pasztet z cukinii i mięsa

Pasztet mięsny w nieco innej odsłonie:) Dużo lżejszy od tradycyjnego, bardziej kolorowy. W zależności od tego jakiego sera zdecydujecie się użyć, za każdym razem może odrobinę inaczej smakować.



Pasztet z cukinii i mięsa

Składniki:

  • 3 szklanki startej i dobrze odciśniętej cukinii
  • 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
  • cebula
  • 20 dag żółtego sera
  • 2 marchewki
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, przyprawa typu Vegeta (może być domowa)
  • 1/2 kg chudego mielonego mięsa

 

Do startej cukinii dodajemy startą cebulę, marchewkę, olej, bułkę tartą, żółtka, natkę pietruszki, sól , pieprz, Vegetę oraz mięso. Dokładnie mieszamy, dodajemy starty ser, a na koniec pianę z białek.

Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 1,5 godziny.

Smacznego:)

czwartek, 22 grudnia 2016
Wigilijny pasztet z karpia i fasoli z cząbrem

Ten pasztet  - jeśli jest idealnie doprawiony i podany z odpowiednim zestawem dodatków - smakuje równie pysznie, jak dobrze przyrządzony mięsny. Solo też mi smakuje, ale podany z chrzanem i borówkami - nabiera wręcz pożądanej w tym przypadku :-) ostrości i jednocześnie słodyczy. 

Warto pamiętać tu, o tym, że karp jest wyjątkowo ościstą rybą, dlatego koniecznie należy bardzo dokładnie oczyścić filet.

Wraz z przepisem dołączam również serdeczne życzenia dla wszystkich zaglądającym na mój blog. Udanych, pogodnych Świąt Bożego Narodzenia, a także wszystkiego najlepszego w nadchodzącym Nowym Roku.


 

Wigilijny pasztet z karpia i fasoli z cząbrem

(wg Agaty Wojdy)

Składniki:

  • 30 dag drobnej fasoli, moczonej przez noc
  • szczypta cukru
  • sól
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • karp (ok. 1,5 kg)
  • 2 jajka
  • łyżeczka suszonego cząbru
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki masła + 1 do formy
  • kajzerka namoczona w mleku
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • bułka tarta do formy

Namoczoną fasolę gotujemy w lekko osłodzonej wodzie, solimy dopiero, gdy fasolka będzie się rozpadać. Obrane warzywa gotujemy do miękkości, dodając pod koniec  oczyszczone, pokrojone w dzwonka kawałki karpia. gotujemy ok. 30 minut, gdy ryba będzie nadawała się do obrania - z jeszcze ciepłej (ale może być i z zupełnie ostudzonej) usuwamy skórę i ości. Fasolę odcedzamy, wkładamy do malaksera razem z gotowanymi warzywami i karpiem. Dodajemy jajka, cząber, miód, roztopione masło i odciśniętą bułkę. Miksujemy na gładki mus, dodając - jeśli zajdzie potrzeba - wywar rybny. Doprawić solą, pieprzem, sokiem i skórką cytrynową i tartą gałką - masa przed upieczeniem powinna mieć luźną konsystencję.

Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułka tartą i wykładamy masę. Pieczemy min. 35 min w temp. 170 st.C. Ostudzony pasztet warto zawinąć folią, aby nie obsechł w lodówce.

Świetnie smakuje z sosem chrzanowym, tatarskim czy z borówek wymieszanych z chrzanem, a nawet z ćwikłą.


Smacznego:)

piątek, 16 grudnia 2016
Śledzie po żydowsku - w czosnku i suszonych ziołach

Pomimo dużej ilości ziół i czosnku, te śledzie są dość delikatne w smaku. Pięknie pachną, tak... zachęcająco. Naprawdę:) A poza tym są łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam gorąco na najbliższe Święta.

Przepis pochodzi z książki A. Maciąg "Smak świąt".


Śledzie po żydowsku - w czosnku i suszonych ziołach

Składniki:

  • 1/2 kg solonych filetów śledziowych (matiasów)
  • 500 ml mleka
  • 20 posiekanych ząbków czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • 3 pokruszone liście laurowe
  • 2 szklanki oleju rzepakowego z 1 - go tłoczenia

Matiasy opłucz zimną wodą i przez 30 minut mocz w mleku tak by były w całości zanurzone. Jeśli po tym, czasie nadal będą zbyt słone, kontynuuj moczenie. Następnie opłucz je zimną wodą, osusz i pokrój na kawałki.

Olej wymieszaj z wszystkimi ziołami, dodaj czosnek i śledzie. Wymieszaj. Przełóż całość do słoika i wstaw do lodówki na przynajmniej jedną noc, aby smaki się przegryzły. Pamiętaj, by ryby w całości były przykryte olejem.

Smacznego:)

Śledzie piernikowe

Zdecydowanie najlepsze śledzie na słodko! Przepis podpatrzony na blogu Obados na Obiados. Bardzo polecam:)

 

Śledzie piernikowe

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych
  • 4 średnie cebule
  • 100 g dużych rodzynek
  • 5 - 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • przyprawa do piernika
  • olej do smażenia
  • 2 - 3 pomarańcze
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego

Sok z pomarańczy wyciskamy, wrzucamy do niego rodzynki i odstawiamy na kilka godzin.

Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy , aż się zeszkli. Wlewamy sok z rodzynkami (powinno go być tyle, by cebula w nim pływała). Jeśli okaże się, że jest go za mało, dolewamy nieco soku z butelki, a jeszcze lepiej świeżo wyciśniętego z pomarańczy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Na koniec całość obficie posypujemy przyprawą piernikową i przesmażamy przez 5 minut, aż płyny się zredukują i powstanie gęsty sos. Studzimy.

Śledzie kroimy na kawałki ok. 1 cm szerokości. W litrowym słoju układamy warstwami śledzie i cebulę w sosie pomidorowym. Słój zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakują po 2 - 3 dniach.

Smacznego:)

piątek, 02 grudnia 2016
Babeczki figowe

Proste i szybkie w wykonaniu babeczki dla wielbicieli fig.

Idealne na leniwe popołudnia - bo, najlepiej smakują podgryzane niespiesznie w towarzystwie kawałka orzecha włoskiego i szklanki zimnego mleka.

 

Babeczki figowe

Składniki:

  • 220 g mąki
  • 90 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • 5 - 6 świeżych fig pokrojonych w kostkę
  • 100 g posiekanej białej czekolady
  • orzechy włoskie i figi do dekoracji

Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie krótko zmiksować je razem. Jeśli chcecie, aby smak fig był bardziej wyczuwalny, dołóżcie je na samym końcu, a ciasto wymieszajcie drewnianą łyżką.

Masę przełożyć do dwunastu foremek na muffiny wyłożonych uprzednio papierowymi papilotkami i piec ok. 25 min. w temp. 180 st.C. Studzić na kratce kuchennej, przed podaniem udekorować figami i połówkami orzechów włoskich.

Smacznego:)

09:44, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
Sernik z Kasztankami

Jeśli lubicie Kasztanki i ciężkie polskie serniki, to ten sernik będzie dla Was idealną propozycją. Ciężki, w sam raz wilgotny, z wyraźnym akcentem czekoladowym, rozpływający się w ustach. Idealny na teraz, do filiżanki mocnej parującej kawy.

Ten sernik to pierwsze prawie samodzielnie przygotowane ciasto przez moją 8 - letnią Córkę - ja tylko pomagałam przy kruszeniu ciasteczek i wkładaniu tortownicy do gorącego piekarnika :)

Przepis znalazłam na  blogu Majany.

Sernik z Kasztankami

Składniki na spód (22 cm):

  • 60 g masła
  • 250 g ciasteczek owsianych lub zwykłych herbatników

Masło rozpuścić, ciasteczka pokruszyć na piasek. Dodać do nich masło i wymieszać dokładnie, aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku. 

Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód, wyrównać i docisnąć. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36%
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo:

  • czekoladki Kasztanki ok. 340 g

Piekarnik nagrzać do 180 st.C.

Twaróg zmiksować z cukrem, dodać jajka. Następnie wsypać proszek budyniowy, dodać śmietankę i ekstrakt waniliowy. Zmiksować do połączenia się składników.

Niewielką część masy serowej wyłożyć na uprzednio przygotowany spód z ciasteczek, na niej ułożyć czekoladki, następnie resztę masy serowej. Udekorować dowolnie czekoladkami. Piec ok. 1 godz. Upieczony sernik studzić w wyłączonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Smacznego:)

09:08, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
czwartek, 24 listopada 2016
Dorada z trawą cytrynową i kolendrą

Proste, nieco orientalne danie, które kusi nie tylko prostotą wykonania, ale i różnorodnością składników. Pięknie pachnie, całkiem fajnie wygląda na talerzu, dobrze smakuje. Przepis z książki P. Chmiel "Romans z gotowaniem". Polecam i przepis i książkę :)


Dorada z trawą cytrynową i kolendrą

Składniki:

  • 1 świeża wypatroszona dorada
  • 1 pęd trawy cytrynowej
  • 1 limonka
  • ząbek czosnku
  • szczypta chilli
  • sól morska i pieprz
  • świeża kolendra

Rybę dobrze opłukać, osuszyć, na bokach zrobić nacięcia nożem. Natrzeć oliwą, oprószyć solą (także w środku) i pieprzem oraz odrobiną chilli. W środek włożyć ząbek czosnku i 2 plasterki limonki. Resztę plasterków limonki i lekko zgniecioną trawę cytrynową ułożyć na doradzie (trawę cytrynową można też wsunąć do środka ryby), dodać kilka gałązek świeżej kolendry. Całość można obwiązać sznurkiem, szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec 20 - 30 minut.

Smacznego:)

poniedziałek, 14 listopada 2016
Babeczki bananowe

Te babeczki maja same plusy - są pyszne, zachowują świeżość nawet na drugi dzień po upieczeniu, są szybkie i proste w wykonaniu, pięknie pachną i ładnie wyglądają na talerzu.

Jeśli nie dostaniecie płatków kokosowych, zastąpcie je wiórkami - też będą pysznie smakować:)

Babeczki bananowe

Składniki:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 180 g jogurtu bananowego
  • 3 dojrzałe banany
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g płatków kokosowych + do dekoracji
  • 150 ml kremówki
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru

Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka, jogurt, rozgniecione banany, wymieszaj. Na koniec wsyp mąkę, proszek do pieczenia i płatki kokosowe, jeszcze raz wymieszaj. Przełóż ciasto do foremek wyłożonych papilotkami i piecz ok. 30 minut (180 st.C). Ostudzone babeczki udekoruj śmietana ubitą z cukrem pudrem. Obsyp płatkami kokosowymi.

15:17, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
Pasztet cukiniowy z ciecierzycą i halloumi lub oscypkiem

Najbardziej lubię pożywne mięsne pasztety, ale od czasu do czasu sięgam chętnie po przepisy na nieco lżejsze warzywne. Proponuję dzisiaj pasztet z cukinii z dodatkiem mojego ulubionego sera halloumi - jesli macie trudności z dostaniem go, wypróbujcie wersję z wedzonym oscypkiem. Lubię ten pasztet grubo rozsmarowany na kromce dobrego chleba, koniecznie w towarzystwie ulubionych konserwowych ogórków czy innych pikli.


Pasztet cukiniowy z ciecierzycą i halloumi lub oscypkiem

Składniki:

  • 4 nieduże cukinie - ok. 1,30 kg
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę i zeszklona na oleju roślinnym (opcjonalnie)
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 szczypta chilli powder hot (lub ulubionego chilli w proszku)
  • 4 - 5 łyżek otrębów owsianych
  • sól morska
  • 1 puszka ciecierzycy (ok. 450 g) lub 3/4 szklanki suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc, następnie odcedzonej, zalanej świeżą wodą i ugotowanej do miękkości z 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 duża szczypta majeranku
  • 125 g halloumi lub wędzonego oscypka, startego na tarce jarzynowej
  • 3 białka

Cukinię, ze skórką, zetrzeć na tarce jarzynowej, do durszlaka. Lekko posolić i odstawić na kilka godzin (w lodówce można na 24 godz.). Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju roślinnym, następnie dodać startą cukinię i dusić razem.

Jeśli nie dodajemy cebuli, cukinię smażyć na kilku łyżkach oleju roślinnego, dodać pieprzu do smaku, smażyć do miękkości, cukinia puści jeszcze sporo soku, smażyć, aż sok odparuje, a cukinia będzie miękka. Masę przełożyć do miski i odstawić do przestygnięcia, aż będzie letnia. Jeśli w tym czasie cukinia puści jeszcze trochę soku, należy go odlać.

Dodać otręby, wymieszać. Ciecierzycę zmiksować na pastę z odrobiną wody, w której się gotowała (lub zalewy z puszki) i dodać do masy, dokładnie wymieszać. Jeśli wybieramy ser halloumi, dodajemy go teraz, całość mieszamy, próbujemy i jeśli potrzeba dosalamy (kiedy dodajemy halloumi ostrożnie lub wcale, gdyż jest dość słony). Dodać sok z cytryny oraz majeranek i jeśli wybieramy oscypek, dodajemy go teraz, całość mieszamy. Dodajemy pianę z białek, w dwóch partiach, całość delikatnie mieszając. Próbujemy i jeśli potrzeba dodajemy odrobinę chilli lub pieprzu ( i jeśli masa jest za rzadka dodatkową łyżkę otrąb) i ew. troszkę soli. 

Masę przelewamy do żaroodpornej foremki lub keksówki (o wym. 25x14x7 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 1 godz. w 180 st.C

Smacznego :)

 

źródło przepisu

 

 

czwartek, 10 listopada 2016
Ciastka amarantusowo - czekoladowe

Niezbyt słodkie, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Na początku kuszą, zaraz potem okazuje się, że trzeba się do nich "przyzwyczaić". Jeszcze ciepłe sprawiają wrażenie zbyt mało słodkich. Zimne, aż proszą się o szklankę mleka - i tak właśnie smakują najlepiej - dobrze ostudzone popijane zimnym mlekiem. Nie polecam chomikowania ich "na później":) Te ciasteczka smakują w dniu pieczenia,a już na następny dzień tracą świeżość, nawet zamknięte w metalowej puszce.

Ciastka amarantusowo - czekoladowe

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g amarantusa
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka orzechów włoskich (lub laskowych)
  • 1 gorzka czekolada (lub 1 szklanka żurawiny i1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 150 g miodu (lub 100 - 150 g syropu klonowego)
  • 2 jajka

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. W dużej misce wymieszać płatki owsiane, amarantus, jajka, jogurt i miód lub syrop klonowy. Dodać rozdrobnione orzechy i czekoladę lub żurawinę (plus sok z pomarańczy). Znowu wymieszać. Formować niewielkie placki i wykładać na blachę wyłożoną papierem o pieczenia. Piec ok. 25 minut (ciastka powinny się zrumienić).


Smacznego:)

 

źródło przepisu: "I jak tu nie jeść!" B. Sadowska

14:12, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
Dynia makaronowa na słodko

Dynia makaronowa, doprawiona odpowiednią ilością masła (tak, masła!) i miodu, jest przepyszna. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Podana na drugi dzień po przygotowaniu, zyskuje dodatkowo na smaku, jabłka dodają jej niezbędnej kwaskowatości, a wiórki kokosowe odrobinę egzotyki. 


Dynia makaronowa na słodko

Składniki:

  • dojrzała dynia makaronowa
  • 1 - 2 kwaśne jabłka
  • 2 solidne łyżki miodu
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 czubate łyżki masła
  • 20 połówek orzechów włoskich
  • szczypta soli

Całą dynię włożyć do wrzącej wody. Gotować ok. 30 minut, jeszcze twardą wyjąć z wody i ostudzić (najlepiej przelać ją zimna wodą). Zimną dynię przekroić w poprzek i usunąć łyżką gniazdo nasienne. Następnie widelcem, podzielić miąższ na przypominające makaron włókna.

Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Orzechy lekko rozdrobnić. Składniki połączyć, dodać miód, stopione i przestudzone masło, rodzynki, wiórki kokosowe i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać, spróbować czy nie potrzeba jeszcze miodu ani masła, następnie przełożyć do formy żaroodpornej i zapiec.


Smacznego:)

13:21, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
czwartek, 03 listopada 2016
Muffiny bananowe z marakują

Muffiny idealne. Miękkie, w sam raz słodkie. aromatyczne i... miłe dla oka:)Ważne, aby nie polewać ich sosem zbyt wcześnie,bo wtedy wierzch mięknie i babeczki tracą na smaku. Polecam!



Muffiny bananowe z marakują

Składniki:

  • 2 banany
  • 150 ml mleka
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g masła. rozpuszczonego i ostudzonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 owoce marakuji
  • 2 łyżki jasnego miodu (płynnego)

!2 foremek na muffiny wyłożyć papilotkami.

Banany rozgnieść, dodać mleko.

Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier.

Do miski z rozgniecionymi bananami, dodać jajka, olej, ekstrakt z wanilii. Całość krótko miksować. Następnie łyżką połączyć zawartość obu misek. Nałożyć masę do papilotek. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Zostawić na 5 minut do przestygnięcia, następnie przełożyć na kratkę do zupełnego ostygnięcia.

Wyjąć łyżeczką miąższ z marakuji do małego rondelka. Dodać miód i całość podgrzewać prawie do wrzenia. Przed podaniem polać powstałym sosem babeczki.

Smacznego:)

09:28, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
wtorek, 07 czerwca 2016
Coleslaw z granatem i rodzynkami

Zdecydowanie jedna z moich ulubionych surówek! Soczysta, aromatyczna (dzięki kolendrze), kolorowa. Idealna do wieprzowiny, zarówno pieczonej na grillu jak i duszonej w ciężkich tłustych sosach. Co ważne: smakuje dzieciom i jest dość szybka w wykonaniu.



Coleslaw z granatem i rodzynkami

Składniki:

  • 1/2 małej kapusty czerwonej (ok. 200 g)
  • 1/2 małej kapusty białej ( ok. 200 g)
  • 2 łyżki pestek z granatu
  • 2 garści rodzynek sułtańskich
  • 1 marchewka
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz

Kapustę cienko poszatkować, wrzucić do miski. Dodać marchewkę utarta na tarce o dużych oczkach. Wszystko skropić sokiem z limonki. Dodać ziarenka granatu i rodzynki, wymieszać. Następnie dodać majonez, śmietanę, poszatkowaną świeżą kolendrę, doprawić solą i pieprzem i ponownie wymieszać dokładnie. Gotową sałatkę schłodzić przed podaniem.

 

źródło

Gao xao sa ot (kurczak z trawą cytrynową)

Typowe wietnamskie danie, które dzięki trawie cytrynowej zyskuje świeżość i lekkość. Lekko pikantne, bardzo aromatyczne, proste w wykonaniu, doskonałe w smaku.



Gao xao sa ot (kurczak z trawą cytrynową)

Składniki:

  • 500 g filetu z kurczaka (mogą być udka bez skóry)
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 posiekana szalotka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • kolendra do przybrania

Marynata:

  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 2 laski trawy cytrynowej
  • 4 ząbki czosnku (posiekane)
  • 2 papryczki chili (posiekane)

Kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w cienkie paski. Z trawy cytrynowej zdjąć zewnętrzny liść, odciąć twardą końcówkę przy korzonku i białą część pociąć na bardzo cienkie plastry (zieloną część wyrzucić).

Przygotować marynatę z połowy porcji składników. Połączyć sos rybny z cukrem i mieszać, aż się cukier rozpuści. Dodać połowę pokrojonej trawy cytrynowej i połowę posiekanego czosnku oraz chili. Dołożyć mięso. Wymieszać całość dokładnie i odstawić do lodówki. na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Rozgrzać wok, wlać olej i gdy zacznie lekko dymić, dodać resztę trawy cytrynowej, papryczki chili i czosnku. Podsmażać przez kilka sekund i dołożyć zamarynowanego kurczaka, smażyć ok. 2 min z każdej strony stale mieszając. dodać mleko kokosowe i posiekaną szalotkę. Przykryć i smażyć na średnim ogniu ok. 5 min.

Przełożyć na półmisek i przybrać listkami świeżej kolendry. Podawać razem ze świeżo ugotowanym ryżem.

 

źródło przepisu: "Tao smaku" Jacek Wan

Sałatka z raków z lubczykiem

Ta sałatka mnie zaskoczyła! Lubczyk - za którym tak naprawdę nie przepadam - nic a nic mi nie przeszkadza, raki smakują wybornie, całość jest mocno słona, idealnie doprawiona, kwaskowata. Pyszne, po prostu. Bardzo polecam:)



Sałatka z raków z lubczykiem

Składniki:

  • 150 g raków w zalewie
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki przyprawy maggi w płynie (dowolnie)
  • 5 posiekanych liści lubczyku
  • pieprz

Raki dobrze odcedzić w durszlaku lub na sicie. Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj drobniutko i rozetrzyj ze szczyptą soli płaską stroną noża.

Wymieszaj w kubku śmietanę, majonez, utarty czosnek, posiekane zioła, pieprz i przyprawę maggi. Zalej sosem raki włożone do miski i wymieszaj.

 

źródło: "Gotowi, by gotować. Domowa kuchnia polska dla nastolatków" A. Kręglicka

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 35
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi