sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Kiszone cytryny

Tak przyrządzone cytryny pogłębiają smak wielu potraw - marynat, tagine, pieczonego kurczaka czy ryby. Osobiście uwielbiam  letnie tabouleh z surowego kalafiora podkręcone sokiem i skórką takiej cytryny! Moje dziecko - natomiast - nie wyobraża sobie bez niej pieczonej dorady :) Bardzo polecam!

Przepis pochodzi z książki "Kulinarne opowieści" autorstwa D. Wójciak.



Kiszone cytryny

Składniki:

  • 10 cytryn (najlepiej niewoskowanych)
  • 1/2 szklanki gruboziarnistej soli morskiej

Z pięciu cytryn wyciśnij sok. Pozostałe owoce dokładnie wyszoruj i sparz, rozetnij na ćwiartki, pozostawiając je złączone na jednym z końców. Do środka każdego owocu wsyp kopiastą łyżkę soli, następnie włóż je do słoika, ciasno upychając. Owoce zasyp pozostałą solą i zalej sokiem cytrynowym, tak by dokładnie je przykrywał. Słoik zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na trzy tygodnie. Po tym czasie cytryny będą już ukiszone. Możesz przechowywać je w lodówce przez rok lub nawet dłużej, pod warunkiem, ze będą przykryte sokiem.



Smacznego:)

środa, 21 czerwca 2017, andzia-35

Polecane wpisy

  • Ciasto pierogowe z dodatkiem śmietany

    Kto wypróbuje ten przepis, temu nie straszne już robienie pierogów. Ciasto super się zagniata, jest mięciutkie elastyczne, nie klei się do rąk i stolnicy, nie s

  • Zakwas chlebowy żytni

    Jakiś czas temu dzięki wskazówkom Liski udało mi się wyhodować żytni zakwas. Chleba jeszcze na nim nie piekłam, ale bliny owszem. Przepis znajdziecie na moim dr

  • Domowy twaróg z mleka koziego

    Oczywiście jesli ktoś woli może zrobić go z mleka krowiego. Składniki na ok. 30 dag sera: 3 litry świeżego mleka, ew. 1 łyżka śmietany 18 % Mleko wlać do emali

Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi