sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Muffiny z rabarbarem i orzechami

Połączenie doskonałe: kwaśny rabarbar, karmelowa słodycz cukru trzcinowego i chrupkość orzechów. 



Muffiny z rabarbarem i orzechami

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 1 szklanka kefiru
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 3 łyżki otrąb pszennych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
  • brązowy cukier i cynamon do posypania babeczek

Rabarbar umyć, obrać, drobno pokroić. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, otręby, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać.  Dodać kefir zmiksowany z olejem i jajkiem, składniki połączyć łyżką. Wsypać orzechy i rabarbar, wymieszać. Ciastem napełnić do 3/4 wysokości wyścielone papilotkami foremki na babeczki, wierzch posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 - 190 st. C. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.

Smacznego:)

poniedziałek, 08 maja 2017, andzia-35

Polecane wpisy

  • Leniwe z kaszą manną

    Uwielbiam dobre leniwe. Te z dodatkiem kaszy manny i masła są wyjątkowo pyszne i delikatne... Przepis z książki "Apetyt na życie" K. Strasburgera.  Leni

  • Muffinki z toffi

    Najzwyklejsze kakaowe muffinki, niezbyt wilgotne ale cudownie pachnące za sprawą cukierków toffi. Fajna propozycja dla maluchów, idealny pomysł na podwieczorek

  • Babeczki z czereśniami

    Wspomnienie letnich dni. Mięciutkie wilgotne babeczki ze sporą ilością czereśni. Znacie smak ciasta maślankowego? Lubicie je? Jeśli tak, to te babeczki na pew

Komentarze
2017/05/09 08:45:19
ojj bardzo lubię rabarbar
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi