sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Żeberka po chińsku

Przepyszne mięso. Idealnie doprawione. Aromatyczne. Lekko skarmelizowane. Takie jakie uwielbiam. Często podaję je w towarzystwie makaronu ryżowego lub sojowego wymieszanego z mrożonką chińską i delikatnie podkręconego odpowiednimi przyprawami. Bardzo polecam!



Żeberka po chińsku

Składniki:

na sos:

  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • 2,5 szklanki wody

oraz

  • olej ryżowy do smażenia
  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • 2 papryczki chili
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 3 cm imbiru
  • sól, pieprz

 

Żeberka podzielić na porcje, posypać solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

Przygotować sos: w naczyniu dokładnie wymieszać sos ostrygowy, sos sojowy, miód i wodę.

Żeberka podsmażyć w żeliwnym garnku o grubym dnie na niewielkiej ilości oleju ryżowego, aby skórka zrobiła się chrupiąca. Usmażone przełożyć do miski.

Cebulę pokroić w kostkę, papryczkę chili i imbir - na plasterki. Trawę cytrynową lekko rozgnieść.

Piekarnik rozgrzać do 170 st.C. W garnku, w którym smażone były wcześniej żeberka, na tym samym tłuszczu lekko podsmażyć cebulę i chili, trawę cytrynową oraz imbir. Dodać sos, całość podgrzać, aż się zagotuje. Dołożyć usmażone żeberka i całość w garnku przełożyć do piekarnika ( jeśli nie macie żeliwnego garnka, użyjcie naczynia żaroodpornego z przykryciem. Piec ok. 75 min. (lub dłużej, aż żeberka znacznie zmiękną) pod przykryciem, mieszając co pół godziny. Następnie odkryć i piec 30 min. (lub dłużej, aż mięso zacznie się karmelizować i odchodzić od kości.



Makaron ryżowy (lub sojowy) po chińsku

Składniki:

  • 20 dag makaronu ryżowego (lub sojowego)
  • olej do smażenia, np. arachidowy
  • ok. 1,5 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • mrożona mieszanka chińska
  • chińska mieszanka przypraw
  • sól i pieprz

Makaron włożyć do osolonego wrzątku, przykryć i odstawić na 5 minut. Odcedzić, przelać zimna wodą, osączyć. Imbir i czosnek posiekać, krótko przesmażyć na oleju, dodać mrożone warzywa i mieszając smażyć  ok. 2 minuty na dość mocnym ogniu. Doprawić, dodać makaron i jeszcze raz wszystko dobrze podgrzać. Pyszne do każdego rodzaju mięsa przyrządzonego na sposób orientalny.

Smacznego:)

środa, 15 marca 2017, andzia-35

Polecane wpisy

  • Wigilijny pasztet z karpia i fasoli z cząbrem

    Ten pasztet - jeśli jest idealnie doprawiony i podany z odpowiednim zestawem dodatków - smakuje równie pysznie, jak dobrze przyrządzony mięsny. Solo też mi smak

  • Śledzie po żydowsku - w czosnku i suszonych ziołach

    Pomimo dużej ilości ziół i czosnku, te śledzie są dość delikatne w smaku. Pięknie pachną, tak... zachęcająco. Naprawdę:) A poza tym są łatwe i szybkie w wykonan

  • Śledzie piernikowe

    Zdecydowanie najlepsze śledzie na słodko! Przepis podpatrzony na blogu Obados na Obiados . Bardzo polecam:) Śledzie piernikowe Składniki: 400 g filetów śledzio

Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi