sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Wigilijny pasztet z karpia i fasoli z cząbrem

Ten pasztet  - jeśli jest idealnie doprawiony i podany z odpowiednim zestawem dodatków - smakuje równie pysznie, jak dobrze przyrządzony mięsny. Solo też mi smakuje, ale podany z chrzanem i borówkami - nabiera wręcz pożądanej w tym przypadku :-) ostrości i jednocześnie słodyczy. 

Warto pamiętać tu, o tym, że karp jest wyjątkowo ościstą rybą, dlatego koniecznie należy bardzo dokładnie oczyścić filet.

Wraz z przepisem dołączam również serdeczne życzenia dla wszystkich zaglądającym na mój blog. Udanych, pogodnych Świąt Bożego Narodzenia, a także wszystkiego najlepszego w nadchodzącym Nowym Roku.


 

Wigilijny pasztet z karpia i fasoli z cząbrem

(wg Agaty Wojdy)

Składniki:

  • 30 dag drobnej fasoli, moczonej przez noc
  • szczypta cukru
  • sól
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • karp (ok. 1,5 kg)
  • 2 jajka
  • łyżeczka suszonego cząbru
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki masła + 1 do formy
  • kajzerka namoczona w mleku
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • bułka tarta do formy

Namoczoną fasolę gotujemy w lekko osłodzonej wodzie, solimy dopiero, gdy fasolka będzie się rozpadać. Obrane warzywa gotujemy do miękkości, dodając pod koniec  oczyszczone, pokrojone w dzwonka kawałki karpia. gotujemy ok. 30 minut, gdy ryba będzie nadawała się do obrania - z jeszcze ciepłej (ale może być i z zupełnie ostudzonej) usuwamy skórę i ości. Fasolę odcedzamy, wkładamy do malaksera razem z gotowanymi warzywami i karpiem. Dodajemy jajka, cząber, miód, roztopione masło i odciśniętą bułkę. Miksujemy na gładki mus, dodając - jeśli zajdzie potrzeba - wywar rybny. Doprawić solą, pieprzem, sokiem i skórką cytrynową i tartą gałką - masa przed upieczeniem powinna mieć luźną konsystencję.

Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułka tartą i wykładamy masę. Pieczemy min. 35 min w temp. 170 st.C. Ostudzony pasztet warto zawinąć folią, aby nie obsechł w lodówce.

Świetnie smakuje z sosem chrzanowym, tatarskim czy z borówek wymieszanych z chrzanem, a nawet z ćwikłą.


Smacznego:)

czwartek, 22 grudnia 2016, andzia-35

Polecane wpisy

  • Dorada z marynowaną cytryną i czosnkiem

    Moja ulubiona wersja pieczonej dorady. Kwaskowe i słone cytryny doskonale podkręcają smak białego, delikatnego mięsa ryby. Przepis pochodzi z książki "Hummus,&#

  • Sałata ze smażonym halloumi

    Lekka i zarazem pożywna sałatka, w sam raz na obiad w upalny dzień, sycącą, zdrową przekąskę czy lunch w pracy. Mleczny, delikatny posmak halloumi idealnie wspó

  • Żeberka po chińsku

    Przepyszne mięso. Idealnie doprawione. Aromatyczne. Lekko skarmelizowane. Takie jakie uwielbiam. Często podaję je w towarzystwie makaronu ryżowego lub sojowego

Komentarze
2016/12/24 08:38:21
Aniu pasztet bardzo fajny; zapisałam sobie. Radosnych i smacznych świąt dla Ciebie i całej Twojej rodzinki
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi