sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Śledzie piernikowe
Zdecydowanie najlepsze śledzie na słodko! Przepis podpatrzony na blogu Obados na Obiados. Bardzo polecam:)
Śledzie piernikowe Składniki:
Sok z pomarańczy wyciskamy, wrzucamy do niego rodzynki i odstawiamy na kilka godzin. Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy , aż się zeszkli. Wlewamy sok z rodzynkami (powinno go być tyle, by cebula w nim pływała). Jeśli okaże się, że jest go za mało, dolewamy nieco soku z butelki, a jeszcze lepiej świeżo wyciśniętego z pomarańczy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Na koniec całość obficie posypujemy przyprawą piernikową i przesmażamy przez 5 minut, aż płyny się zredukują i powstanie gęsty sos. Studzimy. Śledzie kroimy na kawałki ok. 1 cm szerokości. W litrowym słoju układamy warstwami śledzie i cebulę w sosie pomidorowym. Słój zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakują po 2 - 3 dniach. Smacznego:) piątek, 16 grudnia 2016, andzia-35
|
|