sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Pasztet cukiniowy z ciecierzycą i halloumi lub oscypkiem

Najbardziej lubię pożywne mięsne pasztety, ale od czasu do czasu sięgam chętnie po przepisy na nieco lżejsze warzywne. Proponuję dzisiaj pasztet z cukinii z dodatkiem mojego ulubionego sera halloumi - jesli macie trudności z dostaniem go, wypróbujcie wersję z wedzonym oscypkiem. Lubię ten pasztet grubo rozsmarowany na kromce dobrego chleba, koniecznie w towarzystwie ulubionych konserwowych ogórków czy innych pikli.


Pasztet cukiniowy z ciecierzycą i halloumi lub oscypkiem

Składniki:

  • 4 nieduże cukinie - ok. 1,30 kg
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę i zeszklona na oleju roślinnym (opcjonalnie)
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 szczypta chilli powder hot (lub ulubionego chilli w proszku)
  • 4 - 5 łyżek otrębów owsianych
  • sól morska
  • 1 puszka ciecierzycy (ok. 450 g) lub 3/4 szklanki suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc, następnie odcedzonej, zalanej świeżą wodą i ugotowanej do miękkości z 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 duża szczypta majeranku
  • 125 g halloumi lub wędzonego oscypka, startego na tarce jarzynowej
  • 3 białka

Cukinię, ze skórką, zetrzeć na tarce jarzynowej, do durszlaka. Lekko posolić i odstawić na kilka godzin (w lodówce można na 24 godz.). Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju roślinnym, następnie dodać startą cukinię i dusić razem.

Jeśli nie dodajemy cebuli, cukinię smażyć na kilku łyżkach oleju roślinnego, dodać pieprzu do smaku, smażyć do miękkości, cukinia puści jeszcze sporo soku, smażyć, aż sok odparuje, a cukinia będzie miękka. Masę przełożyć do miski i odstawić do przestygnięcia, aż będzie letnia. Jeśli w tym czasie cukinia puści jeszcze trochę soku, należy go odlać.

Dodać otręby, wymieszać. Ciecierzycę zmiksować na pastę z odrobiną wody, w której się gotowała (lub zalewy z puszki) i dodać do masy, dokładnie wymieszać. Jeśli wybieramy ser halloumi, dodajemy go teraz, całość mieszamy, próbujemy i jeśli potrzeba dosalamy (kiedy dodajemy halloumi ostrożnie lub wcale, gdyż jest dość słony). Dodać sok z cytryny oraz majeranek i jeśli wybieramy oscypek, dodajemy go teraz, całość mieszamy. Dodajemy pianę z białek, w dwóch partiach, całość delikatnie mieszając. Próbujemy i jeśli potrzeba dodajemy odrobinę chilli lub pieprzu ( i jeśli masa jest za rzadka dodatkową łyżkę otrąb) i ew. troszkę soli. 

Masę przelewamy do żaroodpornej foremki lub keksówki (o wym. 25x14x7 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 1 godz. w 180 st.C

Smacznego :)

 

źródło przepisu

 

 

poniedziałek, 14 listopada 2016, andzia-35

Polecane wpisy

  • Żeberka po chińsku

    Przepyszne mięso. Idealnie doprawione. Aromatyczne. Lekko skarmelizowane. Takie jakie uwielbiam. Często podaję je w towarzystwie makaronu ryżowego lub sojowego

  • Pasztet z cukinii i mięsa

    Pasztet mięsny w nieco innej odsłonie:) Dużo lżejszy od tradycyjnego, bardziej kolorowy. W zależności od tego jakiego sera zdecydujecie się użyć, za każdym raze

  • Wigilijny pasztet z karpia i fasoli z cząbrem

    Ten pasztet - jeśli jest idealnie doprawiony i podany z odpowiednim zestawem dodatków - smakuje równie pysznie, jak dobrze przyrządzony mięsny. Solo też mi smak

Komentarze
2016/11/14 16:36:20
lubię takie warzywne pasztety
-
2016/11/15 08:33:26
Ciekawy przepis))
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi