sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Torcik pokrzywowo - kokosowy z polewą czekoladową

Ten prosty torcik bardzo zasmakował mojej 8 - letniej Córce. Prosty, bo przygotowuje się go podobnie jak muffiny, wystarczy zmieszać w jednej misce składniki suche, w drugiej mokre i raz dwa połączyć zawartość obu misek. Według mnie tort ten najlepiej smakuje jeszcze ciepły, ale zimny też jest bardzo dobry. I zapewniam, specyficznego smaku pokrzyw tu nie wyczujecie :)



Torcik pokrzywowo - kokosowy z polewą czekoladową

składniki suche:

  • 1 kubek (300 ml) mąki
  • 1 kubek wiórków kokosowych
  • 1/2 kubka nierafinowanego cukru (w tym 1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią)
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody

składniki mokre:

  • 1 kubek blanszowanych i zmiksowanych listków pokrzywy
  • 1/3 kubka oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu balsamicznego, winnego lub jabłkowego
  • 1/2 kubka mleka

polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyzka oleju orzechowego
  • kandyzowane wiśnie do dekoracji

Składniki suche wymieszać, dodać pokrzywę i dokładnie połączyć. Wlać po kolei składniki mokre, wymieszać do połączenia,

Przelać do formy o wym. 20 na 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 40 minut w temp. 180 st. c (pierwsze 10 min. z termoobiegiem), aż patyczek wbity do ciasta będzie suchy.

Po wystudzeniu polać polewą (składniki roztopić w kąpieli wodnej, aż się połączą). Udekorować wiśniami.

Smacznego:)

 

źródło przepisu: :Pyszne chwasty" M. Kalemba - Drożdż, wyd. Pascal


piątek, 20 maja 2016, andzia-35

Polecane wpisy

  • Rocky road brownie cheesecake

    Ciężkie, raczej mało słodkie brownie z lekko kleistym wierzchem i chrupiącym akcentem w postaci ulubionych batoników (polecam tu szczególnie wszelkie karmelowe

  • Dyniowe blondie z białą czekoladą i orzechami

    Ciężkie, wilgotne, bezproblemowe w wykonaniu ciasto. Idealne do filiżanki ulubionej mocnej kawy czy kubka zimnego mleka. Przepis Beaty Lipov .  Dyniowe

  • Babeczki figowe

    Proste i szybkie w wykonaniu babeczki dla wielbicieli fig. Idealne na leniwe popołudnia - bo, najlepiej smakują podgryzane niespiesznie w towarzystwie kawałka

Komentarze
2016/05/20 21:09:56
My też go bardzo lubimy :)
-
2016/05/20 21:15:36
brzmi pysznie
-
2016/05/22 18:16:46
Wspaniałe, wiem co piszę bo tez piekłam , tylko ja guła i upiekłam w formie ,,trochę " dużo za dużej i dorobiłam jeszcze krem
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi