sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Sałatka z kurczakiem i fiołkami

Ta sałatka z pewnością podbije Wasze serca. Pyszny kurczak w chrupiącym cieście podany w towarzystwie kruchej sałaty, pomidorów i delikatnych kwiatów fiołka. Całość lekko podprawiona mieszanką świeżych aromatycznych ziół i zaostrzona niewielkim dodatkiem cebuli. Słodko - kwaśny sos dopełnia tu całości. Pyszne.

?

Sałatka z kurczakiem i fiołkami

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka lub polędwica z indyka
  • 1 sałata czerwona strzępiasta (lolo rosso)
  • 2 - 3 pomidory
  • 1 mała cebula czosnkowa
  • garść fiołków
  • listki świeżych ziół (np. bazylii, tymianku, szczypiorku)
  • olej do smażenia (najlepiej kokosowy) lub smalec
  • sól i pieprz

ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka piwa
  • zioła (np. tymianek, czosnek, majeranek, bazylia)
  • sól, pieprz, chili

sos:

  • miód
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • sok z cytryny

Mięso pokroić w cienkie paski, doprawić solą i pieprzem i odstawić na min. godzinę do lodówki.

Z maki, piwa i przypraw przygotować dość rzadkie ciasto. Maczać w nim paseczki mięsa i smażyć w rozgrzanym głębokim tłuszczu. Osączyć na papierowym ręczniku.

Sałatę dokładnie umyć, a następnie osuszyć. Poszarpać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić, cebulę poszatkować. Składniki sałatki ułożyć w misce.

Z miodu, soku z cytryny, oliwy i przypraw przygotować sos - na 3 łyżki oliwy daję 1 łyżeczkę miodu i 2 łyżki soku z cytryny. Powstałą mieszaniną polać sałatę, posypać kwiatami fiołka i listkami świeżych ziół.

Smacznego:)

 

źródło przepisu: "Pyszne chwasty" M. Kalemba - Drożdż, 

piątek, 20 maja 2016, andzia-35

Polecane wpisy

  • Sałatka z łososia wędzonego

    Sałatka ekspresowa. Idealna na mały głód na leniwe dni. Czasem robię ją w wersji z kukurydzą, jednak z groszkiem lubię bardziej:)  Sałatka z łososia węd

  • Sałatka z pieczarek mojej Mamy

    Jedna z najprostszych sałatek, która swego czasu gościła u nas na stole przy okazji różnych imprez rodzinnych. Najlepiej smakuje po schłodzeniu, kiedy smaki prz

  • Dorada z marynowaną cytryną i czosnkiem

    Moja ulubiona wersja pieczonej dorady. Kwaskowe i słone cytryny doskonale podkręcają smak białego, delikatnego mięsa ryby. Przepis pochodzi z książki "Hummus,&#

Komentarze
2016/05/20 21:16:52
ooo to coś dla mnie i jak ladnie udekorowana
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi