sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Placki pokrzywowe z patelni

Placki z pokrzywy są pyszne! Tak! Próbowałam wersji słodkiej - nieco podobne do tych poniżej, ale z dodatkiem rodzynek i dodatkowo doprawione cukrem. Bardzo dobre, ale jednak wersja wytrawna bardziej podbiła moje serce. Sos czosnkowy tutaj to taka przysłowiowa kropka na "i" niweluje specyficzny smak  pokrzywy na ciepło, nadaje plackom zdecydowanej ostrości. Polecam!



Placki pokrzywowe z patelni

Składniki:

  • 1 kubek posiekanych, sparzonych liści pokrzywy
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wielki bukiet pokrzyw dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Zagotować wrzątek w garnku i zanurzyć w nim bukiet. Po chwili wyjąć na durszlak ustawiony w zlewie, aby woda odciekła, a pokrzywy ostygły. Ostudzone liście - odcisnąć z nadmiaru wody - przycisnąć dłonią, aż woda wypłynie.

Posiekać sparzoną pokrzywę drobniutko, głownie liście i młode pędy. Grube łodygi usunąć. Wymieszać widelcem posiekane liście z mąką, roztrzepanym jajkiem i 1/2 szklanki wody, doprawić solą i pieprzem - powinno powstać gęste, zielone ciasto.

Rozgrzać sporo oleju na patelni - tak, aby pokryć całą patelnię półcentymetrową warstwą. Nakładać na gorący olej pokrzywowe ciasto łyżką, tworząc pojedyncze placki, lekko je spłaszczać spodem łyżki. Smażyć z obu stron  na złoty kolor.

Usmażone placki odsączać na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu. Podawać na gorąco. Dobrym dodatkiem do placków jest kwaśna śmietana z utartym czosnkiem, solą i sparzonymi, posiekanymi liśćmi pokrzywy, albo kozi twarożek.

 

źródło: "Gotowi, by gotować. Domowa kuchnia dla nastolatków" A. Kręglicka

piątek, 20 maja 2016, andzia-35

Polecane wpisy

  • Żeberka po chińsku

    Przepyszne mięso. Idealnie doprawione. Aromatyczne. Lekko skarmelizowane. Takie jakie uwielbiam. Często podaję je w towarzystwie makaronu ryżowego lub sojowego

  • Pasztet z cukinii i mięsa

    Pasztet mięsny w nieco innej odsłonie:) Dużo lżejszy od tradycyjnego, bardziej kolorowy. W zależności od tego jakiego sera zdecydujecie się użyć, za każdym raze

  • Wigilijny pasztet z karpia i fasoli z cząbrem

    Ten pasztet - jeśli jest idealnie doprawiony i podany z odpowiednim zestawem dodatków - smakuje równie pysznie, jak dobrze przyrządzony mięsny. Solo też mi smak

Komentarze
2016/05/20 21:17:30
Aniu widzę że u Ciebie na pokrzywowo ;):)
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi