sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Francuska sałatka z liści mniszka

Nieco pikantne w smaku listki mniszka zamarynowane w słodko - kwaśnym sosie idealnie łączą się z chrupiącymi, ciepłymi dodatkami takimi jak czosnkowe grzanki czy plastry wędzonego boczku. Przepis z książki M. Kalemby - Drożdż "Pyszne chwasty" wyd. Pascal. Polecam i książkę, i sałatkę:)



Francuska sałatka z liści mniszka

Składniki na 2 porcje:

  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • pęczek młodych liści mniszka lekarskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • 2 kromki chleba

Liście mniszka umyć i przelać gorącą wodą. Z octu, oliwy i rozgniecionego ząbka czosnku, miodu i musztardy zmiksować sos, zalać nim liście i zostawić na kilkanaście minut. Boczek usmażyć na patelni na małym ogniu. Chleb pokroić na grzanki i usmażyć na oliwie, dorzucając do smażenia ząbek czosnku.

Składniki sałatki wymieszać, doprawić i podawać od razu, póki boczek i grzanki są jeszcze ciepłe.

Smacznego:)


piątek, 20 maja 2016, andzia-35

Polecane wpisy

  • Żeberka po chińsku

    Przepyszne mięso. Idealnie doprawione. Aromatyczne. Lekko skarmelizowane. Takie jakie uwielbiam. Często podaję je w towarzystwie makaronu ryżowego lub sojowego

  • Pasztet z cukinii i mięsa

    Pasztet mięsny w nieco innej odsłonie:) Dużo lżejszy od tradycyjnego, bardziej kolorowy. W zależności od tego jakiego sera zdecydujecie się użyć, za każdym raze

  • Wigilijny pasztet z karpia i fasoli z cząbrem

    Ten pasztet - jeśli jest idealnie doprawiony i podany z odpowiednim zestawem dodatków - smakuje równie pysznie, jak dobrze przyrządzony mięsny. Solo też mi smak

Komentarze
2016/05/20 21:16:25
fajna ta sałatka
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi