sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Sałatka Waldorf

Wersja Grażyny Bober - Bruijn -  sałatki, którą pod koniec XIX wieku wymyślił Oscar Tschirky na otwarcie nowojorskiego hotelu Waldorf Astoria. W wersji klasycznej zawsze znajdziecie w niej seler, orzechy włoskie i jabłka. To podstawa! Często spotykam sie w przepisach z dodatkiem kurczaka, pomarańczy czy nawet żurawiny. Natomiast dodatek curry to dla mnie nowość, ale przyznaję, że całkiem fajnie komponuje się z resztą składników. A co do banana - ja akurat wolę wersję bez niego, ale... próbujcie i szukajcie własnych ulubionych połączeń :-)


Sałatka Waldorf

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 twarde kwaskowate jabłko
  • 20 kulek winogron (ciemnych lub jasnych)
  • 10 podprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
  • 2 - 3 łyżki podprażonych na suchej patelni migdałów
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3 łyzki majonezu
  • 2 i 1/2 łyżeczki dobrej jakości curry w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: 1 banan pokrojony w grube plasterki

Pierś kurczaka, pokroić w kawałki wielkości kostki do gry, posypać solą, pieprzem i połowa łyżeczki curry.Odłożyć na min. 2 godziny. Usmażyć na małym ogniu. Odstawić na bok do wystygnięcia.

Pokroić seler na kawałki wielkości kostki do gry, wrzucić do miski. Jabłko umyć, nie obierać, wykroić gniazda nasienne, a następnie pokroić w takie same kawałki jak seler i dodać do niego. Winogrona przekroić na pół i dodać do selera i jabłka. W osobnym naczyniu wymieszać jogurt, majonez, sól, pieprz i 2 łyżeczki curry.

Do warzyw i owoców dodać kurczaka. Całość wymieszać z sosem oraz podprażonymi migdałami i orzechami. delikatnie zamieszać. Można tez dodać grube plasterki banana. Dobrze smakuje z kromką ciemnego pieczywa.


Smacznego!

 

Dodam jeszcze, że przepis ten jest moja propozycją w ramach zabawy

banner_orzechowy

 

źródło przepisu: "Pyszne do pudełka" Grażyna Bober - Bruijn, wyd. Muza S.A.

wtorek, 10 listopada 2015, andzia-35

Polecane wpisy

  • Dorada z marynowaną cytryną i czosnkiem

    Moja ulubiona wersja pieczonej dorady. Kwaskowe i słone cytryny doskonale podkręcają smak białego, delikatnego mięsa ryby. Przepis pochodzi z książki "Hummus,&#

  • Sałata ze smażonym halloumi

    Lekka i zarazem pożywna sałatka, w sam raz na obiad w upalny dzień, sycącą, zdrową przekąskę czy lunch w pracy. Mleczny, delikatny posmak halloumi idealnie wspó

  • Żeberka po chińsku

    Przepyszne mięso. Idealnie doprawione. Aromatyczne. Lekko skarmelizowane. Takie jakie uwielbiam. Często podaję je w towarzystwie makaronu ryżowego lub sojowego

Komentarze
2015/11/10 13:18:11
Z curry bardzo lubię każdą sałatkę!
-
2015/11/10 21:13:48
Jestem niestety uczulona na wszystkie orzechy poza ziemnymi,ale resztę sałatki zdecydowanie 'kupuję'. :)
-
2015/11/10 23:54:45
super jest Twoja wersja
-
2015/11/12 22:11:11
Bardzo fajny pomysł z tym dodatkiem curry :)
-
2016/01/17 10:35:07
Ale wypas! Biorę na jutrzejsze śniadanko do pracy :) Serdecznie Ci dziękuję za udział w Orzechowym Tygodniu:) Przepraszam, że tak późno robię podsumowanie. Już na dniach będzie na blogu:) Pozdrawiam serdecznie:)
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi