sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Dyniowe leniwe w sosie śmietanowo - waniliowym

Leniwe - puch. Miękkie, leciutkie, rozpływające się w ustach - w dodatku słoneczne! Idealnie komponują się z bardzo słodkim sosem z kremowej śmietany, pachnącym wanilią i karmelem. Pyszne, a poza tym (wbrew pozorom) szybkie i proste w wykonaniu. Przepis Tomka Jakubiaka zaczerpnięty z najnowszego numeru miesięcznika "Moje gotowanie". Polecam!

Dyniowe leniwe w sosie śmietanowo - waniliowym

Składniki:

  • średniej wielkości dynia hokkaido
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 5 łyżek oliwy
  • 50 dag tłustego twarogu
  • 3 jajka
  • ok.25 dag mąki
  • sól
  • masło do smażenia

sos:

  • 500 ml śmietany 30 %
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • laska wanilii

Dynię dokładnie obieramy, czyścimy z pestek, umytą kroimy na kawałki. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 140 st. C. Pieczemy, aż dynia będzie miękka. Ciepłą przepuszczamy razem z twarogiem przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy jajka, odrobinę soli i tyle mąki, aby ciasto dawało się łatwo ugniatać, ale i odchodziło od ręki. Formujemy wałek, lekko spłaszczamy, kroimy pod skosem. Zagotowujemy duży garnek osolonej wody, na wrzącą wrzucamy partiami kluski i odławiamy natychmiast po wypłynięciu, po czym wrzucamy do miski wypełnionej wodą z lodem na 2 minuty, żeby się zahartowały. Odsączamy dokładnie i przed podaniem przesmażamy na maśle.

Na sos zagotowujemy w rondelku śmietanę, cukier i przekrojona laskę wanilii. Mieszając, redukujemy o 1/3, podajemy do klusek.

Smacznego!

czwartek, 12 listopada 2015, andzia-35

Polecane wpisy

  • Babeczki z czereśniami

    Wspomnienie letnich dni. Mięciutkie wilgotne babeczki ze sporą ilością czereśni. Znacie smak ciasta maślankowego? Lubicie je? Jeśli tak, to te babeczki na pew

  • Babeczki z makiem i orzechami

    Babeczki, które idealnie wpasują się w jesienne leniwe śniadanie czy podwieczorek przy kubku gorącego kakao. Lubię je zajadać posmarowane dobrym masłem z niewie

  • Serniczki z truskawkami i migdałową kruszonką

    Pyszne mini serniczki, które cieszą nie tylko podniebienie, ale i oko:) To przykład przepisu na sernik dla niezbyt wprawnych gospodyń - tu nie ma co się nie uda

Komentarze
2015/11/12 12:41:45
Aniu ale pyszności zrobiłaś mniammm
-
2015/11/12 12:51:44
__________________________________________________________________________
CYTAT: "Dyniowe leniwe w sosie śmietanowo - waniliowym" TAK! *****
ZWIĘŹLE I B. CIEKAWIE ZESTAWIONE SKŁADNIKI WG MNIE SMAKOWICIE.
CAŁE OPRACOWANIE I ZDJĘCIE + INTELIGENTNIE PODANY PRZEPIS
CZYNIĄ Z CAŁEGO OPISU ZJAWISKO KULINARNE W STYLU EKSTRAKLASA.

__________________________________________________________________________
-
2015/11/12 12:51:53
Dziękuję. Naprawdę pyszne ! :)
-
2015/11/12 13:00:27
Dziękuję Irenasuwart :-)
-
2015/11/12 14:41:51
Robiłam w wersji na słono :)
-
2015/11/13 09:30:37
Wyglądają wspaniale :)
Pozdrawiam
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi