sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Bułeczki, które rosn± kiedy ¶pisz

Do tych bułeczek "podchodziłam" dwa razy. Pierwsze wyszły mi twarde niczym kamień. Drugie takie jak trzeba... miękkie, puszyste, smaczne. Doskonale się komponuj± zarówno ze słodkimi dodatkami jak i wędlin± czy serem.



Bułeczki, które rosn± kiedy ¶pisz

Składniki:

  • 25 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g drożdży ¶wieżych lub 7 g drożdży instant*
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 500 g m±ki pszennej
  • mleko do posmarowania
  • je¶li lubicie i macie akurat pod ręk±: mak, ziarna słonecznika lub dyni, sezam, siemię lniane

Wieczorem przygotować ciasto, pamiętaj±c o tym, że wszystkie składniki musz± mieć temperatur± pokojow±. Masło roztopić i przestudzić. Drożdże rozetrzeć z odrobin± letniego mleka, dodać jajko, sól, resztę mleka i m±kę. Wyrabiać gładkie ciasto, dodaj±c pod koniec masło. Dobrze wyrobione ciasto wyłożyć na stolnicę podsypan± m±k± i uformować z niego 12 okr±głych bułeczek. Ułożyć je na posmarowanej tłuszczem i wysypanej m±k± lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawić na noc na doln± półkę lodówki.**

Rano posmarować je mlekiem i ew, posypać makiem, słonecznikiem, siemieniem czy sezamem. Piec w temperaturze 250 st. C ok. 10 minut.

Smacznego!

 

* drożdże instant wystarczy dokładnie zmieszać z m±k±

** je¶li wolicie możecie ciasta nie chłodzić tylko pozostawić na 2 godziny w ciepłym miejscu i dalej postępować wg przepisu

Przepis pochodzi z bloga Tak sobie pichce.

niedziela, 28 wrze¶nia 2014, andzia-35

Polecane wpisy

  • Zdrowe bułeczki

    Dwa razy podchodziłam do tych bułeczek. Za pierwszym razem dodałam za mało wody i wyszły takie, ze jakby nimi w kogo¶ rzucić, to trup na sumieniu na 100%. Jaki¶

  • Mleczne bułeczki

    Nie planowałam w tym tygodniu pieczenia bułeczek, ale kiedy zajrzałam na blog Gosi , zachciało mi sie ciepłej mlecznej bułeczki z prawdziwym masłem. Wyszły pysz

  • Kogucik wielkanocny

    Paulinka, która jest gospodyni± tej edycji Weekendowej Piekarni zaproponowała nam i¶cie wielkanocny wypiek. Chlebek w kształcie kogucika, pyszny, mięciutki, dos

Komentarze
2014/09/28 22:49:30
Też robiłam je kilka razy i te pierwsze wyszły beznadziejne. Potem okazało się, że jak się wprawiłam w pieczeniu pieczywa, to bułeczki wychodziły obłędne.
-
2014/09/29 07:28:47
Jak ja dawno bułek nie piekłam...
-
2014/09/30 07:43:22
Andziu wspaniałe bułeczki. Uwielbiam je, piekłam je tyle razy.
Pozdrowienia serdeczne
-
2014/09/30 11:29:27
będę musiała je znów zrobić
-
2014/10/05 08:16:27
Bardzo udana wersja , piękne
Ja dopiero dzi¶ dojrzałam ,że Aniu wróciła¶ do blogowania , super
-
2014/10/07 15:05:46
Dziękuję Alu :-)
-
2014/10/31 10:41:37
Pięknie Ci wyszły te babeczki :-)
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoj± stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi