sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Bigos

Pyszny! Słodko-kwaśny z maślaną nutą i sporą ilością suszonych grzybków.

Przepis znalazłam na blogu Justyny  Polecam!

bigos

Bigos jesienny

Składniki:

  • główka białej kapusty
  • ok. 500g kapusty kiszonej
  • 4 - 5 pętek cienkiej kiełbasy, np śląskiej
  • ok. 400g wędzonego boczku
  • 4 średnie cebule
  • 1 spora marchewka
  • 4 garstki suszonych grzybów
  • 1/2 - 3/4 kostki margaryny
  • 2 - 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki ulubionego keczupu
  • opcjonalnie: sos pieczeniowy jasny lub grzybowy w proszku - 1 opakowanie
  • sól, pieprz, vegeta, słodka papryka w proszku
  • opcjonalnie: 3 płaskie łyżki masła

Grzybki opłukać w ciepłej wodzie. Następnie zalać je gorącą wodą i odstawić na jakiś czas. Po kilku godzinach ugotować je w tej samej wodzie z dodatkiem małej, obranej cebulki.

Białą kapustę drobno posiekać, zalać zimną wodą i ugotować na półtwardo. Odcedzić.

Kwaśną kapustę zalać niewielką ilością wody, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż nieco zmięknie. Jeśli wody zostało niewiele - zostawiamy ją w garnku, jeśli jest jej zbyt dużo - odlewamy nadmiar. Następnie dodać białą kapustę i dokładnie wymieszać. gotować na niewielkim ogniu, w międzyczasie dodając grzybki i przecedzony wywar grzybowy.

Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie zeszklić ją na patelni z niewielką ilością margaryny. Do miękkiej cebuli dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Wymieszać i dusić, aż marchew zmięknie. Zawartość patelni wyłożyć do garnka z gotującą się kapustą i dokładnie wymieszać.

Na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości rozpuszczonej margaryny usmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę, następnie do lekko złocistego dodać kiełbasę pokrojoną w większą kostkę - usmażyć na rumiano. Następnie całość przełożyć do garnka z kapustą. Wrzucić także 1 lub 2 przepołowione ząbki czosnku. Całość dusić na małym ogniu (co jakiś czas mieszając), aż wszystkie składniki będą idealnie miękkie, a woda na dnie garnka całkowicie wyparuje. Gotowy bigos doprawić solą, pieprzem, vegetą i słodką mieloną papryka. Dodać koncentrat pomidorowy, keczup i ew. rozrobiony w niewielkiej ilości zimnej wody sos. Można również dodać odrobinę masła. Bardzo dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze na sporym ogniu przez kilka minut.

Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie smaki "przegryzą się" ze sobą.

Smacznego:)

czwartek, 21 listopada 2013, andzia-35

Polecane wpisy

  • Sałatka z łososia wędzonego

    Sałatka ekspresowa. Idealna na mały głód na leniwe dni. Czasem robię ją w wersji z kukurydzą, jednak z groszkiem lubię bardziej:)  Sałatka z łososia węd

  • Sałatka z pieczarek mojej Mamy

    Jedna z najprostszych sałatek, która swego czasu gościła u nas na stole przy okazji różnych imprez rodzinnych. Najlepiej smakuje po schłodzeniu, kiedy smaki prz

  • Dorada z marynowaną cytryną i czosnkiem

    Moja ulubiona wersja pieczonej dorady. Kwaskowe i słone cytryny doskonale podkręcają smak białego, delikatnego mięsa ryby. Przepis pochodzi z książki "Hummus,&#

Komentarze
2013/11/21 18:27:26
Pysznie wygląda, znów mam na niego ochotę ... mniam. Cieszę się, że bigos smakował, pozdrawiam cieplutko :-).
-
2013/11/21 21:40:12
ANDZIU KUSISZ NORMALNIE !
-
2013/11/22 11:06:15
Co ja paczę?! Wróciłaś i działasz intensywnie! Super:)
Buziaki!
-
2013/11/22 11:47:52
uwielbiam bigos ;)
-
2013/11/25 10:43:05
Ja tez wolę taki słodko kwaśny bigos i mieszam zawsze dwa rodzaje kapust, ale narobiłaś smaka tym bigosem :-)
-
2013/12/04 22:24:15
Nie wyobrażam sobie Świąt bez bigosu! Odkąd pamiętam zawsze moja mama i babcia robiły go na każde święta. Mimo, że to jedno danie a każdy i tak robi go na swój sposób :) Zawsze dodaję dużo kiełbaski i przypraw :) Do tej pory biegałam po przyprawy po sklepach, ale już jakiś czas temu trafiłam na przyprawy NPS-MIX które można zakupic na www.najlepszeprzyprawyswiata.pl
Mają bardzo dobrej jakości przyprawy w dobrych cenach i urozmaicą smak każdej potrawy. Już niedługo znów ugotuje świateczny bigos :)
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi