sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Warzywne curry na szybko

Pyszne i niesamowicie aromatyczne curry z mleczkiem kokosowym i listkami limonki kaffir. Tych ostatnich nie musicie dodawać, ale wtedy wg mnie curry trochę straci na smaku.

Szybkie. Wprost idealne na dni, kiedy nie ma się na nic czasu, a przy tym chciałoby się zjeść coś smacznego. Można je przygotować z dowolnej mieszanki warzyw.

Przepis znalazłam na blogu Ani i lekko go zmodyfikowałam. Polecam. Bardzo.

curry warzywne

Warzywne curry na szybko

Składniki:

  • 1 czubata łyżeczka curry w proszku
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku (lub w płatkach)
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 1 łyżeczka po starciu)
  • 2 liście limonki kaffir (dałam 4 suszone)
  • olej do smażenia
  • sól
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku, drobniutko posiekany
  • spory brokuł
  • 3 marchewki
  • zielona papryka
  • 1 mała (ok 160 ml) puszka mleczka kokosowego

 

Na dużą patelnią wlewamy nieco oleju (tyle aby pokrył dno) i rozgrzewamy. Następnie wrzucamy kumin, imbir, listki limonki i chilli, smażymy chwilę, aż z przypraw wydobędzie się aromat. Dodajemy cebulę (drobno posiekaną) i czosnek - smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie wrzucamy marchewkę pokrojoną w plasterki i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy wreszcie pozostałe warzywa - brokuł podzielony na małe różyczki, i paprykę pokrojoną w kwadraty, mieszamy całość i posypujemy curry - ponownie dokładnie mieszamy. Przykrywamy patelnię i dusimy warzywa aż stracą twardość (ok. 10 - 15 minut). Jeśli zajdzie taka potrzeba, to dolewamy odrobinę wody. Jeśli macie dobrą patelnię, to raczej nie zajdzie:) Następnie dolewamy mleko kokosowe, dokładnie mieszamy i gotujemy następne 15 minut (do miękkości). Pyszne z brązowym ryżem.

Smacznego:)

niedziela, 12 sierpnia 2012, andzia-35

Polecane wpisy

  • Sałatka z łososia wędzonego

    Sałatka ekspresowa. Idealna na mały głód na leniwe dni. Czasem robię ją w wersji z kukurydzą, jednak z groszkiem lubię bardziej:)  Sałatka z łososia węd

  • Sałatka z pieczarek mojej Mamy

    Jedna z najprostszych sałatek, która swego czasu gościła u nas na stole przy okazji różnych imprez rodzinnych. Najlepiej smakuje po schłodzeniu, kiedy smaki prz

  • Dorada z marynowaną cytryną i czosnkiem

    Moja ulubiona wersja pieczonej dorady. Kwaskowe i słone cytryny doskonale podkręcają smak białego, delikatnego mięsa ryby. Przepis pochodzi z książki "Hummus,&#

Komentarze
2012/08/12 11:31:32
Super.od samego już czytania rośnie apetyt.Uwielbiam curry i zrobię.Dziekuję
-
2012/08/12 12:45:43
Aniu...ale u Ciebie ostatnio egzotycznie. Pysznie wygląda to danie
-
2012/08/12 15:16:18
u mnie w domu nie przepadają za curry za to ja je uwielbiam aa te twoje warzywka kuszą!!
-
2012/08/12 17:19:59
Dawno nie robiłam curry.
-
2012/08/13 09:49:58
Dziękuję Wam za komentarze:))
Iza, poczekaj dopiero będzie egzotycznie :D
-
2012/08/23 20:03:39
Mniaaam, bardzo ciekawie !:)
-
2012/09/02 15:34:11
A my strasznie uwielbiamy curry, nawet dodajemy co jajecznicy ;-))


www.przysmakiewy.pl
-
2012/10/14 15:11:22
Bardzo fajny pomysł :-) ponieważ jestem kobieta pracującą często potrzebuje takiego pomysłu na szybki obiad :-)
-
2013/01/02 18:23:07
o tak curry to mój ulubieniec w kuchni :)

Zapraszam do mnie :)
-
2013/02/13 08:26:44
Uwielbiam takie warzywka :-)
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi