sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Udka w sosie musztardowym

Przepis dla leniwych i dla zapracowanych! Wystarczy obraną cebulę wrzucić do blendera, dodać to i owo do sosu, obsmażyć kurczaka - dzień wcześniej natartego przyprawami, a później dusić, dusić i prawie nie pilnować:) A efekt końcowy? Znakomity! Mięciutki soczysty kurczak w aromatycznym  sosie. Pyszne. Nawet dzieci i tradycjonaliści nie pogardzili tym daniem w moim domu.

Dodam jeszcze, że użyłam do tego dania musztardy Dijon marki Develey.

Polecam zarówno musztardę jak i danie!

kurczak w sosie

Udka kurczaka w sosie musztardowym

Składniki:

  • 4 udka lub 8 podudzi kurczaka
  • cebula
  • 6 zmiażdżonych ząbków czosnku
  • szklanka bulionu z kurczaka (może być z kostki)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki sosu  Worcestershire
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 1/3 łyżeczki tabasco
  • sól
  • pieprz

 

Bulion wymieszać z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, musztardą, sosem Worcestershire i tabasco. Mięso oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Następnie obsmażyć je na rozgrzanej oliwie z masłem, polać przygotowaną mieszanką, przykryć i dusić, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso z garnka  (najlepiej trzymać je w ciepłym miejscu), a sos gotować, aż cebula sie rozgotuje. Na koniec lekko go odparować (do pożądanej gęstości). Do sosu włożyć mięso i pogrzać całość. Pyszne z młodymi ziemniakami, albo ryżem, mizerią, surówką z kapusty pekińskiej...

Smacznego!

poniedziałek, 16 lipca 2012, andzia-35

Polecane wpisy

  • Dorada z trawą cytrynową i kolendrą

    Proste, nieco orientalne danie, które kusi nie tylko prostotą wykonania, ale i różnorodnością składników. Pięknie pachnie, całkiem fajnie wygląda na talerzu, do

  • Pasztet cukiniowy z ciecierzycą i halloumi lub oscypkiem

    Najbardziej lubię pożywne mięsne pasztety, ale od czasu do czasu sięgam chętnie po przepisy na nieco lżejsze warzywne. Proponuję dzisiaj pasztet z cukinii z dod

  • Coleslaw z granatem i rodzynkami

    Zdecydowanie jedna z moich ulubionych surówek! Soczysta, aromatyczna (dzięki kolendrze), kolorowa. Idealna do wieprzowiny, zarówno pieczonej na grillu jak i dus

Komentarze
2012/07/16 22:59:57
Lubię kurczaka! i chętnie poznałabym Twoją wersję ;-)


www.przysmakiewy.pl
-
2012/07/16 23:50:49
pyszne danie ;))) teraz tak sobie pomyślalam że dawno nie jadłam kurczaka
-
2012/07/17 09:55:26
Bardzo apetyczne! Muszę takie kiedyś zrobić...i to koniecznie! Pozdrówki Aniu :)
-
2012/07/17 19:58:51
Dziewczyny, naprawdę polecam! Proste i pyszne:))
Uściski przesyłam.
-
2012/07/17 20:30:22
Fajny obiadek. Lubię dodatek musztardy dijon. :)
-
2012/07/17 21:58:37
O to przepis dla mnie,bardzo lubię marynowane wczesniej mięso zwłaszcza kurczaka. W musztardowej jeszcze nie robiłam a dijon bardzo lubię, według mnie najlepsza musztarda.
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi