sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Zupa cygańska

Zupa cygańska

Składniki:

  • 3 litry wody
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 2 czerwone papryki
  • 3 czerwone cebule (lub żółte)
  • 500g wędzonego boczku
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-3 kostki bulionu drobiowego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, przyprawa warzywna
  • świeża natka pietruszki
  • suszony majeranek (opcjonalnie, ale polecam!)

 

Do garnka wlać wodę, włożyć obrane i pokrojone na pół  marchewki, pietruszkę oraz por pokrojony w półtalarki. Dorzucić kostke bulionową oraz ziele, ziarenka  czarnego pieprzu, listki laurowe, gotować na średnim ogniu.

Boczek i paprykę pokroić w małą kostke, a cebulę w piórka. Wrzucić  boczek na patelnię, przesmażyć. Dodać cebule i paprykę i smażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku i jeszcze chwilę przesmażyć.. Zawartość patelni zalać 3 łyżkami wazowymi wywaru i dusić na mniejszym  ogniu.

Miękkie warzywa wyjąć. Marchewkę pokroić w talarki, a pietruszkę w małą kostkę. Do wywaru wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać marchewkę i pietruszkę.  Gdy papryka, boczek i cebula zmiękną, dołożyć do nich koncentrat pomidorowy, wymieszać dokładnie i chwilę dusić razem.

Do garnka z wywarem dodać zawartość patelni, posolić i popieprzyć do smaku. Można również lekko doprawić przyprawą warzywną typu Vegeta i/lub majerankiem. Pogotować jeszcze chwilę.

Podawać ze świeżym chlebem, posypaną natką pietruszki.

Smacznego!

 

Moje uwagi:

1. Przepis na tę zupę znalazłam kiedyś na blogu Cuda.wianki, długo sie na nią czaiłam, ale niepotrzebnie, bo smakuje pysznie.

2. Ziemniaków można dołożyć więcej, szczególnie jeśli lubi się gęste zupy.

3. Cebulę czerwoną można zastąpić żółtą (to już wiecie, jeśli czytaliście przepis:), a czosnku dać trochę więcej, ja dałam 5 ząbków

4. W przepisie nie było ani słowa o majeranku, ale ja go dodałam i bardzo dobrze!

5. Zupa lepiej smakuje, jak odstoi swoje. No chociażby  1-2 godziny

6. Nie dodałam przyprawy warzywnej, ani bulionu drobiowego. Za to wrzuciłam 3 kostki bulionu cielęcego. I tak prawie ta sama cholera, tylko w smaku nieco inna.

sobota, 25 lutego 2012, andzia-35

Komentarze
2012/02/25 17:30:04
Aniu, zupka cudna :)) bardzo takie lubię. Musze kiedyś zrobić.

p.s mam takie same sztućce ;))
-
2012/02/25 17:44:06
Ja lubię gęste zupy, więc pewnie ziemniaków byłoby więcej. Pychota.
-
2012/02/25 18:05:31
Bardzo lubię takie syte zupy. Zimą są one bardzo wdzięczne.

Aha! ja z frakcji tych co uważają, że kostki są be, więc chętnie ugotuję ją sobie na domowym bulionie ;)

pozdrawiam
-
2012/02/25 20:41:12
I takie zupy lubię widać, że nie sama woda- jak to mówią gar pełny.
-
2012/02/25 22:10:50
Smaczna zupka! Rozgrzewająca i na pewno bardzo smaczna.
Pozdrawiam Andziu:)
-
2012/02/26 11:17:47
Bardzo pysznie wygląda!
-
2012/02/26 12:48:23
Wyczarowałaś przepyszną zupę!
-
2012/02/27 14:43:11
Cygańska? Bez względu jak się nazywa.. od razu mi się spodobała, widząc składniki.. które użyłaś do przygotowania ;-)


www.przysmakiewy.pl
-
2012/03/02 19:34:08
Pyszna, sycąca, rewelacyjnie rozgrzewająca...mmm!
-
2012/05/03 13:31:06
Zrobiłam przed chwilką, podana będzie wieczorem jak się rodzinka zejdzie do domu. Wygląda pysznie, spróbuję jak troszkę wystygnie. Tyle że nie spodziewałam się że jej tak dużo wyjdzie, chyba będziemy to jeść do niedzieli, hehe ;)
-
2012/05/03 16:42:46
Spróbowałam... po pierwszej łyżce pomyślałam "Boże, jakie to dobre" - nie przesadzam :) Polecam wszystkim, pyszności (choć kaloryczne) :)
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi