sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Kotlety z ziemniaków wg s. Anastazji i kapusta kiszona duszona z cebulą

Czasem tak bywa, że człowiek zastanawia się co by tu taniego upichcić na obiad, bo... mnóstwo kasy idzie na studia, albo trzeba spłacić jakiś cholerny kredyt, a może pracodawca podziękował za usługi, albo...sami na pewno wiecie jak to jest.

Czasem również bywa i tak, że ma się dosyć przeróżnych "wynalazków"  i tęskni się za czymś prostym, przywołującym na myśl domową, maminą kuchnię. 

Jednym i drugim polecam proste kotleciki z ziemniaków. Trochę przypominają mi smażone kluski śląskie, ale są o wiele pulchniejsze, delikatniejsze, a przede wszystkim doskonale doprawione, no i ta cebulka zeszklona...poezja smaku. Lubię te kotleciki również lekko schłodzone (ale nie zimne!). Kiedyś znalazłam na nie przepis w książce "173 specjały s. Anastazji" wyd.WAM.

Natomiast duszona kapusta kiszona z cebulą, to dla mnie nowość. No nie, taka zupełna, bo przecież jadłam z grochem, fasolą i pieczarkami ale taką z dodatkiem tylko i wyłącznie smażonej cebulki i podaną jako jarzynkę do obiadu, jadłam pierwszy raz. Pierwszy, ale nie ostatni, bo już niedługo podam ją jako dodatek do żeberek duszonych. Wam również polecam, a przepis ten znalazłam na blogu Edysi.

Kotlety z ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oliwy + trochę do smażenia cebuli (może być czosnkowa)
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

 

Ziemniaki obrać, ugotować w solonej wodzie, odcedzić i odparować dobrze. Przestudzone zmielić, a gdy całkiem ostygną, wbić do nich jajko, dodać 2 łyżki oliwy i cebulę pokrojoną w drobną kostkę i usmażoną na złoto na niewielkiej ilości oliwy ( w czasie smażenia doprawić ją szczyptą soli i szczyptą cukru), doprawić dobrze solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wyrobić całość ręką - dobrze, ale szybko. Formować nieduże owalne kotleciki, obtaczać je w bułce tartej (choć nie jest  to konieczne), smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać z sosem pomidorowym i/lub surówką albo z duszoną kapustą kiszoną.

Smacznego!

 

Duszona kapusta kiszona

Składniki:

  • 500g kiszonej kapusty
  • 2 - 3 duże cebule
  • 2 łyżki oleju lub oliwy (może być czosnkowa)
  • sól i pieprz
  • szczypta cukru

 

Kapustę opłukać, pokroić i przełożyć do garnka. Podlać niewielką ilością zimnej wody, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić od czasu do czasu mieszając, przez 30-40 minut (lub do chwili, gdy kapusta będzie miękka). Jeśli trzeba, dolewać wody. W połowie duszenia dodać cebule - pokrojone w drobną kostkę i zeszklone na oleju ( w czasie smażenia należy je doprawić szczyptą soli i cukru). Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

czwartek, 02 lutego 2012, andzia-35

Komentarze
2012/02/02 17:55:43
Też czasami lubię odpocząć od "wynalazków" Zazwyczaj robię wtedy placki ziemniaczane albo kluski śląskie:)
-
2012/02/02 18:05:45
Aga, to tak jak ja, kluski śląskie, placki ziemniaczane, zalewajka, pomidorówka z ryżem, dziadówa albo ziemniaki z jajkiem sadzonym:))
-
2012/02/02 18:19:05
Wiesz co Andziu, Twój obiadek mi się bardzo podoba! Ja nigdy nie jadłam kotletów z ziemniaków. Chętnie bym uraczyła sie takim pysznym obiadem.
Przesyłam pozdrowienia ciepłe :)
-
2012/02/02 18:31:33
Będę musiała to zrobić. Już robiłam kotlety z kaszy jęczmiennej, z ziemniaków nie, ale jadłam pierogi z gotowanych ziemniaków zrobione prze jedną ślązaczkę.
-
2012/02/02 18:58:29
Aniu kotleciki wyglądają bardzo apetycznie...;) ja mam nadmiar ziemniaków, kiedys o nich gdzies już czytałam i chyba się skuszę;)
-
2012/02/02 19:01:30
Madziu, to bardzo Ci je polecam:) Jakbym mogła to przesłałabym kilka, hehe:)) Ściskam Cie serdecznie!
Danasoch, polecam gorąco! Z kaszy jęczmiennej, też mam w planach, a nie jadłam jeszcze. A pierogi z ziemniakami, poezja smaku, mniam! Najlepsze są z surowych ziemniaków, ale i z gotowanych bardzo lubię:)) Dziękuję Ci za komentarz i pozdrawiam serdecznie!
-
2012/02/02 19:49:07
Bardzo lubię takie krokieciki a do tego dobra kiszona kapusta pyyyyyyyycha :)
-
2012/02/02 20:36:18
bardzo fajne te kotleciki ;]
też lubię czasem przyrządzic coś znanego, nieskomplikowanego i... tradycyjnego.

www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
www.karmel-itka.blogspot.com
-
2012/02/02 20:53:52
a ja lubię i cenię takie właśnie obiady :) bardzo lubię takie kotlety ziemniaczane:)
-
2012/02/02 21:36:25
prosto i smacznie i o to właśnie chodzi :)
-
2012/02/03 10:08:18
Podoba mi się:) Do wypróbowania:)
-
2012/02/05 17:41:05
Tez robię takie kotleciki, jak mi zostaną ziemniaki z obiadu to na drugi dzień właśnie wykorzystuje je do tych kotletów, są pyszne polecam :-)
-
2012/02/05 17:46:13
Agatko, a ja jeszcze mam ochotę wypróbować przepis s. Anieli na nieco podobne kotleciki, ale bez maki ziemniaczanej i z większą ilością cebulki podsmazonej na maśle:)
-
2012/02/05 18:00:21
Andziu ja daję do tych kotletów mąkę pszenną ale odrobinę tylko :-)
-
2012/02/05 19:00:22
Jak ja dawno nie jadłam kotletów z ziemniaków.. po prostu wieki ;-))


www.przysmakiewy.pl
-
2012/02/05 20:34:50
Super apetyczne kotleciki, aż chce się jednego zwinąc, a to tylko fota... niestety ;]
-
2012/02/18 22:19:00
A my właśnie kisimy kapuchę :)
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi