sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Jajka smażone w panierce na ostro

A miał być dzisiaj śledzik. A właściwie zupa śledziowa. tyle że zapomniałam... kupić śledzie. No cóż. Jajka równie dobre, a może i lepsze. Tym bardziej, że połączone ze słonym pysznym (choć niezbyt cudownie pachnącym) sosem i zeszkloną cebulą z czosnkiem i chili.

Podążyłam za sugestią Marghe i przed smażeniem, opanierowałam je w jajku i bułce tartej. Natomiast szalotki zastapiłam żółtą cebulą (3 niewielkie sztuki), a maleńkie ostre chili zastąpiłam nieco łagodniejszymi większymi papryczkami i dałam ich o połowe mniej. Niestety miałam tylko zielone i niezbyt widoczne były wśród tej cebuli. Ale to nie szkodzi! Bo całość smakowała naprawdę pysznie!

Jajka smażone w panierce na ostro

Składniki:

  • 2 łyżki oleju ryżowego + olej do głębokiego smażenia
  • 6 szalotek drobno posiekanych
  • 6 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 6 świeżych papryczek chili, drobno pokrojonych
  • 6 jajek ugotowanych na twardo (obranych ze skorupek)
  • kolendra (lub natka pietruszki) do dekoracji
  • jajko, dobrze ropztrzepane
  • bułka tarta do panierowania

Sos

  •  6 łyżek brązowego cukru
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • 6 łyżek soku z tamaryndowca

 

Przygotowujemy sos:

cukier, sos rybny i sok  tamaryndowy, wlewamy do rondelka. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy do ostudzenia.

Rozgrzewamy 2 łyżki oleju ryżowego, dodajemy chili, szalotki i czosnek. Smażymy na sporym ogniu - cały czas mieszając - ok. 5 minut (aż sie zeszkli cebula).

Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Jajka panierujemy w rozbełtanym jajku i tartej bułce. Smażymy je na rumiano i odsączamy na ręczniku papierowym.

Gotowe jajka kroimy na ćwiartki, dekorujemy cebulą z czosnkiem i chili i polewamy sosem. Pyszne z ryżem.

Smacznego!

źródło: Blog Misz masz Marghe

środa, 22 lutego 2012, andzia-35

Komentarze
2012/02/22 17:37:21
Niezłe jaja :)
-
2012/02/22 17:44:44
Hehe i smakowite:))
-
2012/02/22 18:43:02
Grażynka ma rację. Niezłe te jaja.
-
2012/02/22 19:29:55
ale ciekawy pomysł!
-
2012/02/22 20:32:06
Ciekawie przyrządzone jajeczka! :)
Ja jadłam wczoraj śledziki:)
Pozdrowienia Andziu:*
-
2012/02/22 21:17:45
Ojej, takich jeszcze nie widziałam, a to bardzo fajny pomysł :)
-
2012/02/23 09:11:24
bardzo apetyczne te jajeczka, warte zapamiętania :)
-
2012/02/23 09:27:30
kolejne fajne danie ;) znów trza bedzie je zrobić...pozdrawiam
-
2012/02/23 09:50:53
A ja wczoraj zapomniałam,ze niedziela popielcowa i u mnie kurczak był na obiad hihihi Ale jajeczka pierwsza klasa, bardzo lubię takie kombinacje :)
-
2012/02/23 11:39:01
Jeszcze tak podanych jajek nie jadłam, super ciekawa propozycja, chyba kogos zaskoczę :-) pozdrowienia :-)
-
2012/02/23 19:41:31
Dziękuję wszystkim za komentarze, a jajka bardzo gorąco polecam!
Oczywiście trochę trzeba sie naszukać niektórych składników...gdy będziecie w W-awie
zachęcam do zakupów w Kuchniach świata:)
Majanko, zazdroszczę Ci tego śledzika. Lubię je w każdej postaci, a dawno już nie jadłam.
Justynko, (z kuchennych fascynacji), hehe, to jeszcze lepiej, ale n ic sie nie martw i mnie sie to kiedyś zdarzyło :DDD
Pozdrawiam Was ciepło!
-
2012/02/23 21:28:47
Coś nowego jak dla mnie.. ;-D Najbardziej rozbawiło mnie to, że zapomniałaś kupić głównego składnika zupy ;-D

www.przysmakiewy.pl
-
2012/02/24 12:13:52
Nie wpadłabym na to, rewelacja!
-
2012/02/28 14:52:46
Ewo, to u mnie normalka:)D
Aniu, naprawdę warto spróbować tego dania. Tylko z sosem trzeba uważać, bo jest bardzo ostry:)
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi