sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Casarecce all' amatriciana

Przepisów na to proste włoskie danie znalazłam kilka. Wypróbowałam ten z opakowania makaronu Malma, bo akurat miałam wszystkie potrzebne składniki pod ręką... pomidory (użyłam krojonych z kartonika firmy Pudliszki), świeża bazylia, czosnek, zielony pieprz i wędzony boczek. Do tego spora dawka soku z cytryny. Prosto, smacznie, aromatycznie! Polecam!

casarecce

Casarecce all'amatriciana

Składniki:

  • 400g makaronu casarecce
  • 800g pomidorów bez skórki
  • 100g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku przecięte na pół
  • sok z połówki małej cytryny
  • świeża bazylia
  • sól
  • zielony pieprz

 

Na głębokiej patelni przyrumienić boczek na oliwie. Dodać czosnek i podgrzewać jeszcze minutę. Dodać pomidory i odparowywać przez 20 minut na małym ogniu. Ugotować makaron al dente i przełożyć na patelnię z sosem. Wymieszać z przyprawami i sokiem z cytryny. Podgrzewać na dużym ogniu przez 1 minutę. Podawać na gorąco.

Smacznego!

Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy "Warzywa psiankowate".

środa, 21 września 2011, andzia-35

Polecane wpisy

  • Sałatka z łososia wędzonego

    Sałatka ekspresowa. Idealna na mały głód na leniwe dni. Czasem robię ją w wersji z kukurydzą, jednak z groszkiem lubię bardziej:)  Sałatka z łososia węd

  • Sałatka z pieczarek mojej Mamy

    Jedna z najprostszych sałatek, która swego czasu gościła u nas na stole przy okazji różnych imprez rodzinnych. Najlepiej smakuje po schłodzeniu, kiedy smaki prz

  • Dorada z marynowaną cytryną i czosnkiem

    Moja ulubiona wersja pieczonej dorady. Kwaskowe i słone cytryny doskonale podkręcają smak białego, delikatnego mięsa ryby. Przepis pochodzi z książki "Hummus,&#

Komentarze
2011/09/21 20:47:44
Ciekawe skąd miałaś taki kartonik pomidorów :) U mnie już od dawna ich nie ma ;)
-
2011/09/21 20:53:23
to makaron..w pierwszej chwili wygląda jak fasolka szparagowa:)
-
2011/09/21 20:53:51
Casarecce uwielbiam - z tuńczykiem, z pesto, z pomidorami.
I Twoje też!
Amber
-
2011/09/21 21:01:43
Kabamaigo:) mi został jeszcze kartonik(tych z czosnkiem). Ale dobre były, co?
Asiu:)ależ Ci sie skojarzyło :D
Aniu:)ja przyznam sie szczerze, pierwszy raz jadłam ten makaron:)
-
2011/09/22 06:42:05
Pyszny obiadek ,mniam:))
-
2011/09/22 06:53:52
Lubię takie dania!
-
2011/09/22 07:53:43
jakie apetyczne danie!i masz racje..bardzo proste:)na pewno wyprobuje!
-
2011/09/22 10:17:14
Chętnie widziałabym taki talerz pełen pyszności na moim stole;)
-
2011/09/22 11:01:04
Ciekawy kształt makaronu i interesujący sposób podania. Poproszę jeszcze o link do akcji Warzywa psiankowate i będę mogła dodać przepis podsumowania.
-
2011/09/22 21:00:46
Rewelacja! Uwielbiam ten kształt makaronu i tak przyrządzone pasty :)
-
2011/09/22 23:47:18
Aniu świetne danie;))
-
2011/09/23 10:58:45
Często robię podobnie i jest bardzo smaczne :)
-
2011/09/24 14:22:01
A ja myślałam, że to żółta fasolka szparagowa. :P
-
2011/09/30 11:39:41
Zdecydowane TAK dla tak podanego makaronu:)
-
2011/10/02 21:30:03
Z wielką chęcią wypróbuję, szczególnie kiedy mowa o dodatku w postaci makaronu!


www.przysmakiewy.pl
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi