sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Patatas bravas

Patatas bravas to hiszpańska przekąska. To również nic innego jak smażone ziemniaczki z pomidorową salsą i majonezem. Niby nic takiego, a smakuje fajnie.

Rożne przepisy widziałam na patatas bravas, mniej lub bardziej różniące się od siebie. Jedne zalecają krojenie ziemnaków w kostkę i nieobieranie ich, inne zalecają pokroić je w plastry, a przedtem obrać ze skórki. Albo z tym majonezem, również bywa różnie...niektórzy mieszają go z salsą, niektórzy podają osobno. Rok temu robiłam patatas bravas z maleńkich ziemniaczkow w skórce, wrzucałam je po obgotowaniu na patelnię z pikantnym sosem pomidorowym i smażyłam. Były przepyszne, ostre i aromatyczne. Dokładny przepis znajdziesz na moim blogu pod nazwą "młode ziemniaczki na czerwono".

Natomiast przepis, który podaję dzisiaj zaczęrpnęłam z dodatku do Poradnika domowego, książeczki "Hiszpańskie przysmaki".

Patatas bravas

Składniki:

  • 6 duzych ziemniaków
  • 1/2 litra oliwy do smażenia*
  • sól
  • Sos:
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • łyzeczka słodkiej mielonej papryki
  • łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1/2 łyżki octu winnego
  • łyzeczka mielonego kminu

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo. Składniki sosu starannie wymieszać. Obrać ziemniaki i pokroić w grube plastry. Smażyć je w głebokim tłuszczu, aż będą złociste. Osączyć je na papierowym ręczniku i posolić. Podawać a ciepło z pomidorową salsą i majonezem.

 

*użyłam o wiele mniej oliwy, smażąc ziemniaki na patelni z dnem z nieprzywierającą powłoką

Smacznego!

piątek, 29 lipca 2011, andzia-35

Polecane wpisy

  • Sałatka z łososia wędzonego

    Sałatka ekspresowa. Idealna na mały głód na leniwe dni. Czasem robię ją w wersji z kukurydzą, jednak z groszkiem lubię bardziej:)  Sałatka z łososia węd

  • Sałatka z pieczarek mojej Mamy

    Jedna z najprostszych sałatek, która swego czasu gościła u nas na stole przy okazji różnych imprez rodzinnych. Najlepiej smakuje po schłodzeniu, kiedy smaki prz

  • Dorada z marynowaną cytryną i czosnkiem

    Moja ulubiona wersja pieczonej dorady. Kwaskowe i słone cytryny doskonale podkręcają smak białego, delikatnego mięsa ryby. Przepis pochodzi z książki "Hummus,&#

Komentarze
2011/07/29 15:03:56
Wczoraj oglądałam 1 częśc kulinarnej wyprawy do Hiszpanii Ricka Steina, i była tam właśnie ta potrawa, nabrałam na nią strasznej ochoty, a tu jeszcze w dodatku z bloga nią kusisz, nie pozostaje mi nic innego jak tylko zrobic! Pozdrawiam :)
-
2011/07/29 16:48:26
Bardzo fajna przekąska, na pewno pyszna :-)
-
2011/07/29 17:32:46
Smażone ziemniaki ja już kocham to danie :)
-
2011/07/29 20:28:31
Pycha !
-
2011/07/29 21:34:12
Tak myślałam, że coś z ziemniakami będzie. Pyszne:)
-
2011/08/08 19:07:59
MNiam mniam!
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi