sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Gulasz z żołądków i prosta, pyszna surówka

Uwielbiam żołądki! Najbardziej w takim słodkawym sosie. W słodkawym, bo z dużą ilością marchewki. Ale w sosie koperkowym, albo cebulowym najprostszym też nie pogardzę. Jeszcze z duuuużą ilością majeranku i sporym dodatkiem słodkiej mielonej papryki, mniam. Do tego proponuję świeżą bułkę, np. wrocławską lub ziemniaczki i surówkę. Chociaż ryżem lub kaszą też będzie pysznie.

A ta surówka to moje najnowsze odkrycie. Strasznie prosta, nic nie trzeba do niej trzeć (i dobrze, bo tego nie lubię) tylko wystarczy posiekać cebulę, a marchew i ogórki kiszone pokroić w plasterki. Do tego przyprawy, olej, ocet... i tyle. Pyszne, nie tylko jako dodatek do żołądków, ale do mielonych i solo. Polecam gorąco!

Gulasz z żołądków

Składniki:

  • żołądki drobiowe lub indycze
  • kawałek słoniny lub smalec ze skwarkami lub bez, ew. olej
  • dużo drobno pokrojonej cebuli (przynajmniej tyle co żołądków)
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka mielona
  • majeranek
  • listek laurowy
  • ziele angielskie (2 - 3 ziarenka)
  • pszenny chleb (bez skórki), opcjonalnie*

 

Żołądki oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie obsmażyć je na gorącym tłuszczu. Może to być tłuszcz z pokrojonej w drobną kostkę i świeżo wysmażonej słoniny, smalec lub olej. Dodać dużo posiekanej cebuli, zalać niewielką ilością gorącej wody**, dodać listek, ziele, posolić. Przykryć i dusić, aż żołądki będą miękkie, a cebula sie rozpadnie i utworzy gęsty sos. Pod koniec duszenia doprawić solą, pieprzem, roztarty majerankiem i słodką mieloną papryką.

 

*jesli dodacie zbyt dużo wody, albo za mało cebuli dodajcie pokruszony chleb bez skórki, który sos fantastycznie zagęści i doda smaku

**podczas gotowania, zbyt dużo wody może odparować, wtedy należy małymi porcjami uzupełniać jej ilość

 

Szybka surówka z ogórków kiszonych i marchewki

(z przepisu Ani)

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 6 ogórków kiszonych lub małosolnych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka białego octu winnego*
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek*
  • szczypta soli
  • czarny pieprz świeżo zmielony
  • szczypta cukru

 

Pokroić w cienkie plasterki ogórki i marchewkę. Cebulę drobno posiekać. Wszystko razem wymeszać, doprawić solą, pieprzem, cukrem oliwą i octem. Odstawić surówkę do lodówki na minimum godzinę, aby marchewka zmiękła, 

 

*w zależności od wielkości warzyw, może zastnieć potrzeba dolania nieco większej ilośći octu i oliwy


Smacznego!

środa, 27 lipca 2011, andzia-35

Komentarze
2011/07/27 22:34:26
żołądki to i ja lubię... przypomniałaś mi że dawno nie jadłam...:)
-
2011/07/28 08:46:43
Wyróżniłam Cę na swoim blogu. Zapraszam do zabawy. Pozdrawiam:)
-
2011/07/28 13:42:25
wieki całe żołądków nie jadłam!
-
2011/08/08 19:08:53
Mhmh.. jak dawno takiego gulaszu nie jadłam.. bardzo dawno! Czas to zmienić!
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi