sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Semifreddo z bezami i smażonymi truskawkami

Moje pierwsze semifreddo, ale z pewnością nie ostatnie!

Pracy przy nim niewiele. a smakuje niczym najlepsze lody . Wspaniale śmietankowe, z kawałeczkami truskawek - i tu moja rada- użyjcie do niego malutkich truskawek.

/źródło: blog Olgi Smile - Smak imprezy/

Semifreddo z bezami i smażonymi truskawkami

Składniki:

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 3 jajka
  • 100 ml cukru
  • 1 szklanka truskawek
  • 1 łyżka masła
  • odrobina pieprzu
  • kilka bez

 

Truskawki umyć, podzielić na ćwiartki i wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażyć kilka minut na dużym ogniu, aby owoce zmiękły, a z soku utworzył się sos. Wtedy doprawić szczyptą pieprzu. W osobnych miskach ubić: kremówkę na sztywno, białka z odrobiną soli, także na sztywno, żółtka z cukrem do białości. Wszystko delikatnie połączyć. Dodać także pokruszone bezy i schłodzone truskawki. Kilka razy przemieszać masę łyżką.

Semifreddo przełożyć do wyłożonej folią spożywczą, foremki i wstawić do zamrażarki. Po ok. 4 godzinach lody są gotowe. Przed podaniem należy wyjąć je kilka minut wcześniej z zamrażarki, aby nieco zmiękły i dały się łatwo pokroić.

Smacznego!

czwartek, 23 czerwca 2011, andzia-35

Polecane wpisy

  • Leniwe z kaszą manną

    Uwielbiam dobre leniwe. Te z dodatkiem kaszy manny i masła są wyjątkowo pyszne i delikatne... Przepis z książki "Apetyt na życie" K. Strasburgera.  Leni

  • Muffinki z toffi

    Najzwyklejsze kakaowe muffinki, niezbyt wilgotne ale cudownie pachnące za sprawą cukierków toffi. Fajna propozycja dla maluchów, idealny pomysł na podwieczorek

  • Babeczki z czereśniami

    Wspomnienie letnich dni. Mięciutkie wilgotne babeczki ze sporą ilością czereśni. Znacie smak ciasta maślankowego? Lubicie je? Jeśli tak, to te babeczki na pew

Komentarze
2011/06/23 21:00:21
Też się nad nim zastanawiałam i w końcu nie zrobiłam :(
-
2011/06/23 21:13:21
Kabamaigo, szczerze polecam!
Tylko warto wybrać malutkie truskawki, albo większe drobniej pokroić, bo one zamarzają na kamień. Może niekoniecznie po tych 4 godzinach, ale jak ktoś -tak jak ja-mroził je przez noc, to przy jedzeniu, będzie miał mały problem:))
-
2011/06/23 21:18:39
Ale to musi być pyszne!
-
2011/06/23 22:44:30
och, co za semifredo!
te bezy z truskawkami... cudnie brzmi.
poezja!
-
2011/06/23 23:08:25
Wygląda pieknie!
Śliczne zdjęcia.
Musi smakować doskonale .
-
2011/06/24 04:44:19
cudo! To dopiero sa pyszności :)
-
2011/06/24 09:26:09
pyszny jest ten deser też go lubię o dodaje jeszcze do środka pokruszone bezy...:)
-
2011/06/24 09:26:43
uppssss źle przeczytałam tez u ciebie sa bezy:)))) nie ma to jak ślepota z rana;)
-
2011/06/24 11:17:38
Z truskawkami dopiero uczta dla podniebienia, pięknie też wygląda mniam:)
-
2011/06/24 12:49:24
U Ciebie zawsze tyle pyszności...mniam...:)
-
2011/06/24 15:23:06
Ale cudo:)
-
2011/06/24 17:37:13
Ale wspaniały deser!!:)
-
2011/06/24 20:10:03
Jeszcze nigdy nie jadlam, ale brzmi smakowicie :D
-
2011/06/26 20:35:56
Dziękuję dziewczyny!
Izo:) ja też tak mam często i nie tylko z rana:))))
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi