sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Pesto z liści rzodkiewki

Zielone, nieco kłujące liście rzodkiewki niezbyt zachęcają do spróbowania. Zresztą same w sobie nie są żadnym rarytasem. Dla mnie są w smaku nijakie. Jednak pesto z liści rzodkiewek z sporym dodatkiem pistacji i prażonego ziarna słonecznika to pesto najlepsze, jakie do tej pory jadłam. Nawet bardziej smakowało mi od mojego ulubionego pietruszkwego. Polecam!

/Strawberries from Poland/

Pesto z liści rzodkiewki

Składniki:

3 pęczki młodych liści rzodkiewki

garść pistacji bez skorupek

garść ziaren słonecznika

garść startego sera Parmigiano Reggiano (lub innego)

spory ząbek czosnku

oliwa

sól

 

Liście rzodkiewki dokładnie umyć i osuszyć. Następnie pozbawić je twardych części. Słonecznik podprażyć na suchej patelni.

Liście, pistacje, słonecznik, parmezan i czosnek zmiksować na gładką papkę - ja zawsze miksuję na niezbyt gładko, bo takie pesto lubię najbardziej! Następnie dodać oliwę - w ilości zależnej od tego, jak gęste pesto chcecie otrzymać. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce szczelnie zamknięte

Smacznego!

A tutaj mozna obejrzeć inne propozycje na dania z pistacjami.

niedziela, 22 maja 2011, andzia-35

Polecane wpisy

  • Żeberka po chińsku

    Przepyszne mięso. Idealnie doprawione. Aromatyczne. Lekko skarmelizowane. Takie jakie uwielbiam. Często podaję je w towarzystwie makaronu ryżowego lub sojowego

  • Pasztet z cukinii i mięsa

    Pasztet mięsny w nieco innej odsłonie:) Dużo lżejszy od tradycyjnego, bardziej kolorowy. W zależności od tego jakiego sera zdecydujecie się użyć, za każdym raze

  • Wigilijny pasztet z karpia i fasoli z cząbrem

    Ten pasztet - jeśli jest idealnie doprawiony i podany z odpowiednim zestawem dodatków - smakuje równie pysznie, jak dobrze przyrządzony mięsny. Solo też mi smak

Komentarze
2011/05/22 17:09:43
ale kolor , rewelacyjny
-
2011/05/22 17:21:05
Andziu, ja nie miałam pojęcia że to jadalne jest :) Wygląda dość przekonująco :)
Pozdrawiam cieplutko ;)
-
2011/05/22 18:12:09
Kiedyś robiłam zupę z liści rzodkiewek - była ciekawa. Bardzo jestem ciekawa jak smakuje takie pesto.
-
2011/05/22 18:29:06
Nawet nie wiedziałam,że liście rzodkiewki są jadalne. Super pomysł na pewno skorzystam :)
-
2011/05/22 19:25:17
O proszę. A ja liście zawsze wyrzucam.
-
2011/05/23 10:54:59
za kazdym razem kiedy tu zaglądam zaskakujesz mnie jeszcze bardziej:)W życiu by mi do głowy nie przyszło zajadać się liściami rzodkiewki a tu tak pysznie to wygląda .:)
-
2011/05/23 16:24:31
Chętnie to wypróbowałabym:)
-
2011/05/24 13:54:52
już sam kolor zachwyca :)
-
2011/05/25 12:31:04
Wspaniale prezentuje się! Bardzo mnie zainteresowało to pesto, tym bardziej ,że mam sporo rzodkiewki na grządkach. Dotychczas listki wykorzystywałam tylko takie młodziutkie do zupy , bądź surówki, a tu proszę bardzo taka super ciekawa propozycja! Z pewnością skorzystam z Twojego przepisu! Serdecznie Cię pozdrawiam :)
-
2011/05/25 22:12:21
Andziu, ja też je będę robić, jutro - liście już czekają zawinięte w lodówce, z własnej hodowli :)))
-
2011/05/28 21:58:59
Aniu i moje własnodziałkowe były:) też bym zjadła jeszcze!!!
Dagmaro, bardzo, bardzo gorąco polecam! :))
-
2011/05/29 14:24:00
Zielono i apetycznie! :)
-
2011/05/29 18:19:49
kolorek piekny...;) ciekawa jestem smaku
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi