sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto maślankowe z rabarbarem, jagodami i karmelowym twarogiem

Jakiś czas temu zachwalałam maślankowiec ze śliwkami i kardamonem, bo rzeczywiście pysznie smakował! Ale to ciasto jest jeszcze lepsze! Kwaśny rabarbar, aromatyczne jagody i zapieczona pierzynka serowo - karmelowa... tego połączenia trzeba spróbować!


 

/źródło: Moje słodkie impresje/

Ciasto maślankowe z rabarbarem, jagodami i karmelowym twarogiem

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy

Wierzch:

  • 5 łodyg rabarbaru
  • 1 szklanka jagód
  • 25 dag twarogu
  • 3 czubate łyżki cukru brązowego
  • cynamon

 

W jednej misce wymieszać składniki sypkie. W drugiej zmiksować jajka, olej i maślankę. Połączyć zawartość obu naczyń, miksując tylko! do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy (20x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Twaróg rozkruszyć widelcem i połączyć z cukrem brązowym. Na ciasto wysypać jagody, następnie rozłożyć pokrojony w plasterki rabarbar. Wierzch obsypać delikatnie cynamonem, na to rozłożyć kupki sera z cukrem. Piec w temp. 175 st.C przez ok. 40 - 45 minut.

WAŻNE:

Jeśli uzywasz owoców mrożonych lub bardzo soczystych, wierzch surowego ciasta obsyp bułką tartą i dopiero nałoż owoce!

Smacznego Wam życzę!

niedziela, 29 maja 2011, andzia-35

Polecane wpisy

  • Leniwe z kaszą manną

    Uwielbiam dobre leniwe. Te z dodatkiem kaszy manny i masła są wyjątkowo pyszne i delikatne... Przepis z książki "Apetyt na życie" K. Strasburgera.  Leni

  • Muffinki z toffi

    Najzwyklejsze kakaowe muffinki, niezbyt wilgotne ale cudownie pachnące za sprawą cukierków toffi. Fajna propozycja dla maluchów, idealny pomysł na podwieczorek

  • Babeczki z czereśniami

    Wspomnienie letnich dni. Mięciutkie wilgotne babeczki ze sporą ilością czereśni. Znacie smak ciasta maślankowego? Lubicie je? Jeśli tak, to te babeczki na pew

Komentarze
2011/05/29 22:44:49
No,świetnie się prezentuje! Bardzo pysznie :)
-
2011/05/30 05:31:14
Rzeczywiście musiało być obłędne. Szkoda, że już nie mam mrożonych jagód.
-
2011/05/30 06:36:25
jak na maślance to idealne dla mnie;)
-
2011/05/30 08:06:16
Uwielbiam te maślankowe ciasto, a twoje jest dodatkowo tak cudownie kolorowe...oj mniam:) pozdrawiam
-
2011/05/30 08:15:10
bardzo fajne ciacho, na pewno dobre jest
-
2011/05/30 10:22:15
Bardzo lubię ciacha z duuużą ilością owoców. Smakowity :)
-
2011/05/30 14:13:12
wspaniałe!Uwielbiam takie ciasta!!!
-
2011/05/30 17:23:01
łoj , kurcze ,Andziu kusisz i to bardzo
-
2011/06/01 08:50:05
podobne ciasdo piekłam kilka dni temu. Dodałam startego imbiru i pachniało super :) Ale i tak wyszedł zakalec ;) Coś mi nie posżło jak tzreba ale zapewne zabiorę się za nie raz jeszcze :)
-
2011/06/01 15:23:12
Kasiu, ja maslankowe robiłam z 10 razy (albo i więcej) i nigdy nie wyszedł zakalec. Może za długo je ucierałaś?:)
-
2011/06/07 22:44:37
Aniu po prostu pyszności
-
2011/06/09 10:10:07
O! Piekłam takie wczoraj :D Ale z samymi truskawkami :) Pyszne!
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi