sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Zupa z pokrzywy

Zupa z pokrzywy jest naprawdę smaczna i co najciekawsze  nieco podobna do szpinakowej. Moja dzisiejsza propozycja to zupa ze sporą ilością gałki muszkatołowej, przyprawiona kuminem, sosem sojowym i czosnkiem. Do jej przygotowania, celowo uzyłam naprawdę dużych ziemniaków, aby otrzymać bardzo gęstą zupę (bo takie lubie najbardziej!), a co najlepsze dodałam również zmiksowany ugotowany ryż. Podałam z malutkimi grzankami, zabieloną wcześniej niewielka ilością koziego mleka - aby przełamać nieco słodycz zupy i złagodzić charakterystyczny posmak pokrzywy. To wczoraj. Dzisiaj do drugiej części zupy dodałam odrobinę śmietany i podałam z jajkiem ugotowanym na twardo. Też bardzo smaczne połączenie, może nawet lepsze od poprzedniego. Polecam!



/źródło/

Zupa z pokrzywy

Składniki:

 

  • kilka sporych garści szczytowych liści młodej pokrzywy (pokrzywa pod wpływem obróbki cieplnej straci bardzo na objętości)
  • 1 nieduża pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 małe lub duże ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczku kuminu
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • 2 łyzki oleju rzepakowego
  • dodatki (opcjonalnie):

 

1/2 szklanki ryżu, kaszy jaglanej lub innej, polenty, płatków owsianych

lub kluski, makaron, grzanki

albo dodatkowo 1-2 ziemniaki

mleko lub śmietana

jajka ugotowane na twardo


Pokrzywę porządnie opłukać kilka razy, przerzucić na sitko i przelać wrzątkiem. Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Następnie wrzucić je do garnka, zalać 2 litrami wody i zagotować. Zmniejszyc płomień i dodać listki laurowe, ziele i niepełną łyzkę soli. Gotować do chwili, aż warzywa zmiękną. Jeśli dodajemy ryż lub kaszę gotujemy je w osolonym wrzątku do miękkości. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę, nastepnie dodać pokrzywę, smażyć kilka minut - doprawiając w miedzyczasie gałką muszkatołową, solą i kminem. dodac również przeciśnięty przez praskę czosnek. Z bulionu wyciągnąc przyprawy, a dodać uduszoną pokrzywę. Doprawić świezo zmielonym pieprzem, sosem sojowym i ew. solą. Podgrzewac przez chwilę, dodać ugotowaną kaszę lub ryż i wymieszać. Kto chce może zupę z dodatkiem ryżu zmiksować. Można dodatkowo zabielić mlekiem, aby nieco złagodzić charakterystyczny smak pokrzywy lub śmietaną. A do wersji ze smietana polecam dodatkowo jajka - ugotowane na twardo i pokrojone na ćwiartki lub połówki. Można również zupę podać z grznkami lub kluskami. Albo zmiksować zupę z ryżem i podac dodatkowo z małymi grzankami....

Smacznego!

poniedziałek, 18 kwietnia 2011, andzia-35

Komentarze
2011/04/18 18:44:48
ooo fajna fajna od dawna mam na nią ochotę... w święta nazbieram pokrzyw na działce i będzie jak znalazł na poświąteczne obżarstwo..;)
-
2011/04/18 18:59:41
Izo:) ciekawa jestem czy i Tobie zasmakuje:) ja mam jeszcze w planach banicę, risotto i ziemniaki z pokrzywą :D
Pozdrawiam cieplutko!
-
2011/04/18 20:19:54
Zupy nie jadłam, ale mogę pochwalić się sokiem z pokrzywy i koktailem pokrzywowym na słodko na swoim smakowym koncie :)
-
2011/04/18 20:33:11
Wiele słyszałam o tej zupie ale powiem szczerze jeszcze nie odważyłam się jej zrobić :) Patrząc na nią wygląda bardzo smacznie, więc może już czas przełamać się. Póki co u mnie jeszcze nie ma młodych pokrzyw trzeba będzie poczekać :)
-
2011/04/18 21:56:24
Jaki ma ładny kolor ta zupa! No z pokrzywy to jeszcze nie jadłam.
Pozdrowienia:)
-
2011/04/18 22:08:16
Aniu, wyszła bardzo smakowicie :) a pokrzywa to niezwykle dobra rzecz. U mnie jutro :)
-
2011/04/18 22:32:49
Mniam, mam ochotę na taką zupę...:)
-
2011/04/18 22:44:33
Zjadłabym z miłą chęcią. Wiem jednak, że mój małżonek powie stanowcze NIE
-
2011/04/19 08:03:25
Przyznam, że nie jadłam takiego specjału. Świetny kolor ;]
-
2011/04/19 08:41:21
Ciekawa jestem jak smakuje. Słyszałam, że jest bardzo zdrowa!
-
2011/04/19 13:37:53
Mam na nią chęć! Tą zupą nie można się sparzyć, mam nadzieję ;)
-
2011/04/19 14:15:03
Właśnie ostatnio miałam taką małą rozkminkę w kwestii zupy pokrzywowej. Ciekawi mnie bardzo jej smak.
-
2011/04/19 16:40:21
no proszę w Polsce na mojej działce miałam z pokrzywą utrapienie, a tu można z niej takie pyszności robić
-
2011/04/19 19:21:04
Dzięki dziewczyny:) która ma chęć niech próbuje śmiało!
Cakes and the city - na szczęście nie. Niektórzy zajadają taką młodziutką w sałatkach, ja jeszcze ne jestem gotowa na takie eksperymenty:)))
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi