sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Placek drożdżowy z kruszonką - przepis dla zapracowanych

Smaczne i bardzo proste ciasto drożdżowe. Nie trzeba go wyrabiać tak długo jak tradycyjne. Wystarczy dzień wcześniej wymieszać drożdże z kilkoma składnikami, odstawić do wyrośnięcia, a następnego ranka wsypać mąkę ,następnie zmiksować, tylko do połączenia się składników i już tylko bakalie dorzucić oraz szczyptę soli. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Nie zalecam zamieniać masła na margarynę -  z margaryną ciasto nie będzie tak smaczne! Jeśli akurat nie macie cukru pudru i cukru waniliowego możecie użyć białego kryształu i aromatu waniliowego. Ja zazwyczaj zamiast 1 szklanki cukru pudru dodaję 3/4 szklanki cukru kryształu - jeśli dodaję aromat - jesli cukier waniliowy - wtedy daję trochę mniej kryształu, do kruszonki dodaję 1/4 szklanki cukru kryształu. Oczywiście możecie dodać trochę więcej cukru, w zależności od tego jak słodkie ciasta lubicie. To akurat do zbyt słodkich nie należy. Kruszonkę możecie również zrobić dzień wcześniej i włożyć do zamrażalnika. A jeśli lubicie ciasta na oleju, polecam ten przepis.

/źródło: "Kuchnia polska. 1001 przepisów" Ewa Aszkiewicz/

Placek drożdżowy z kruszonką - przepis dla zapracowanych

Składniki:

ciasto:

  • 10 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 25 dag masła lub masła roślinnego
  • szklanka cukru pudru (lub trochę więcej, jeśli lubicie słodsze ciasta)
  • 2 duże cukry waniliowe
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 4 lub 4 i 1/2 szklanki (zależnie od wilgotności) mąki pszennej
  • bakalie

kruszonka:

  • 12,5 dag masła lub masła roślinnego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • duży cukier waniliowy

 

Do miski wkładamy rozkruszone drożdże, dodajemy letnie mleko, cukier puder, cukier waniliowy, składniki mieszamy drewnianą łyżką, wlewamy letni tłuszcz i całe jajka, składniki ponownie mieszamy, a gdy się połączą (nie wyrabiamy), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc do wyrośnięcia w miejsce o temperaturze pokojowej. Następnie dodajemy sól i przesianą mąkę, dokładnie mieszamy, można wyrobić mikserem ( ciasto powinno mieć konsystencję jak na kładzione kluski), dodajemy bakalie obsypane mąką pszenną. Całość mieszamy, najlepiej ręką i od razu wykładamy do dużej - ale raczej nie największej prostokątnej -wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy.

Przygotowujemy kruszonkę:mocno schłodzone masło  z mąką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, gdy składniki się rozdrobnią, czubkami palców zagniatamy kruszonkę i odstawiamy w ciepłe miejsce. wierzch ciasta wyrównujemy, posypujemy kruszonką i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Czas pieczenia zależy od wysokości ciasta i może być nieco dłuższy. Najlepiej sprawdzić patyczkiem - już wyrośnięte, zarumienione ciasto - jeśli po wyjęciu będzie czysty, możemy wyłączyć piekarnik. Jeśli wierzch ciasta zbyt szybko się rumieni, można pod koniec zmniejszyć temp. do 160 st.C. Upieczone ciasto warto zostawić na chwilę w wyłączonym piekarniku, później mozna wyjąć z formy i studzić na kratce.

Smacznego!

środa, 26 stycznia 2011, andzia-35

Komentarze
2011/01/26 17:17:21
Andziu, rodzynki wyglądają fantastycznie w tym cieście, normalnie chyba jutro zrobię:)
-
2011/01/26 17:36:41
Do tego kubek mleka i pełnia szczęścia.
-
2011/01/26 17:49:45
Kabamaigo:) dokładnie!!!
Wiosenko:) dziękuję, a ciasto polecam. Ciekawa jestem czy i Wam zasmakuje?:)
-
2011/01/26 18:06:41
Fajny przepis oszczędzający czas i ręce :)
-
2011/01/26 18:14:43
Mikimamo:) bardzo dobrze napisane, hi hi;:)
-
2011/01/26 19:34:41
Podpisuję się pod Kabamaigą - kubek mleka i pełnia szczęścia:)
-
2011/01/26 22:03:26
Uwielbiam drożdzowe ciasta :) Obłędnie wygląda, no i ta kruszonka,mniam:)
-
2011/01/26 22:27:11
mmm... cóż za piękny drożdżowiec!
a jaki wysoki!
-
2011/01/27 09:08:04
uwielbiam drożdżowe...;)
-
2011/01/27 15:23:46
mniam, mniam...:) bardzo pysznie wyglada:)
-
2011/01/28 12:22:37
wygląda przepysznie! tak domowo :)
-
2011/01/28 15:49:36
Wspaniałe ciasto, mam podobny przepis i bardzo lubię go piec, ostatnio nawet już mąż się upominał o ten wypiek :). Bardzo ładnie Ci wyszło ....

Pozdrawiam :)
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi