sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ryba po japońsku

Ta ryba jest z pewnością tak znana w Japonii,  jak jej "koleżanka" w Grecji:)) Ale smakuje wysmienicie... słodko kwaśna, z chrupiącymi warzywami...mmmmm... . Bardzo gorąco polecam!!!!

/źródło: "Przyślij przepis"/

Ryba po japońsku

Składniki:

 

  • 1 kg filetów z ryby
  • 2 duże cebule
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 słoik papryki konserwowych
  • przyprawa warzywna
  • maka
  • bułka tarta
  • 3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby)
  • olej

 

Zalewa:

 

  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 4 łyżki keczupu
  • 4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem")
  • 4 łyżki octu
  • sól do smaku (opcjonalnie)*
  • pieprz (opcjonalnie)

 

 

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a ogórki i paprykę w drobne słupki.

Filety rozmrażamy na tyle, aby mozna je był pokroić na mniejsze kawałki. Opłukane i osuszone posypujemy przyprawą typu vegeta. Zostawiamy na kilka minut. Następnie obtaczamy je w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane filety smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy na ręcznikach papierowych.

Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu.

Rybę i warzywa układamy warstwami, a następnie wszystko zalewamy przestudzoną zalewą.

Smacznego!

* jeśli przedobrzycie z vegetą do ryby (tak jak ja) nie dodawajcie już soli do zalewy

 

Wszystkim Czytelnikom Pysznego jedzonka życzę wspaniałego Nowego 2011 Roku! Aby był lepszy od poprzedniego!

piątek, 31 grudnia 2010, andzia-35

Komentarze
2010/12/31 23:19:47
Po japońsku? To ciekawe... :)
Szczęśliwego Nowego Roku :)))
-
2011/01/01 09:11:35
Smaczniusio się zapowiada:) Szczęśliwego Nowego Roku !
-
2011/01/01 09:30:52
Dziękuję serdecznie i życzę wszystkiego co najlepsze, pomyślności, zdowia i spełnienia marzeń :) Rybka bardzo smakowita!
-
2011/01/01 10:38:25
wygląda bardzo apetycznie mam ją zapisaną i muszę zrobić...;)
....Wszystkiego naj naj w Nowym Roku!!!!!
-
2011/01/01 11:20:27
dawno szukalam na te rybe przepisu,ale nie wiedzialam jak sie ona nazywa...juz sobie zapisuje...Szczesliwego Nowego Roku!!
-
2011/01/01 11:26:57
Robiłam taką rybę na święta :) Bardzo nam smakowała :) Udanego 2011 Roku :)
-
2011/01/01 12:23:23
ooo a to Ci dopiero, nie znałam takiej :) ciekawa propozycja!
wszystkiego dobrego Aniu w Nowym ROku:)
-
2011/01/01 12:27:17
Pysznie wygląda ta rybka Andziu :)
Najlepszego w Nowym Roku!:)
-
2011/01/01 12:52:34
czemu vegeta?
przeciez to sama chemia i caly smak zabija. nie lepiej ziola? bez porownania smak.
-
2011/01/01 12:59:45
Ale pysznie wygląda :) Po wczorajszych szaleństwach chętnie zjadłabym takiej rybki :)
-
2011/01/01 14:43:35
Uwielbiam tak przygotowaną rybę! Miałam okazję ją jeść w święta i baaardzo mi smakowała. Zapisuje przepis i mam nadzieję, że odtworzę ten smak w domu :)
-
2011/01/02 12:26:15
jadlam raz i pamietam że bardzo mi smakowała :) Bardzo apetycznie wyglada
-
2011/01/02 14:54:06
rybka wyglada bardzo smakowicie:) przepis zapisuje:)

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!
-
2011/01/02 19:06:43
Pyszna i apetycznie wygląda ....!:)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
-
2011/01/02 19:30:58
Dzięki dziewczyny!
Wam również życzę wszystkiego co najlepsze !
Yamot, szczerze mówiąc, nie radzę do tego dania używać ziół, lepiej dodać tylko sól:)
-
2011/01/04 12:25:35
Rybka prezentuje się wysmienicie ;] Udanego roku ;]
-
2011/01/05 19:30:57
Bardzo dziękuję!!! Tobie również życzę wszystkiego najlepszego:-)
-
2012/03/12 23:01:42
wygoglowało mi na pierwszym miejscu ten przepis, poznałam ją(rybę) pod nazwą "po prezydencku", a tu proszę z Japonii pochodzi ;)
-
2012/12/14 13:26:13
Robię już tą rybę 3 raz w przeciągu półtora miesiąca bo wszyscy mnie o nią proszą. Jest wyśmienita !!!!!! Zastanawiam się czy można byłoby ją zrobić bez panierki. Ja kupuje tilapię bo mi najbardziej smakuje. Pozdrawiam.
-
2012/12/24 10:50:28
Pyszniutka rybka UWIELBIAM
-
2013/06/30 20:05:40
Enia, można usmażyć ją w cieście naleśnikowym. Cieszę się, że i Tobie tak zasmakowała:))
-
2013/12/14 10:52:27
pyszna była mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/12/ryba-po-japonsku.html i na święta na pewno znów zagości na stole :-) pozdrawiam
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi