sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Zdrowe bułeczki

Dwa razy podchodziłam do tych bułeczek. Za pierwszym razem dodałam za mało wody i wyszły takie, ze jakby nimi w kogoś rzucić, to trup na sumieniu na 100%. Jakiś czas temu zrobiłam drugie podejście i bardzo dobrze, bo tym razem wyszły naprawdę pyszne, mięciutkie ( choć cięzkie -wiadomo to tylko razowa maka)bułeczki, nawet moje dziecko nie przepadające za razowym pieczywem zjadło 3 posmarowane tylko masłem.

/źródło: Zachciało mi sie słodyczy/

Zdrowe bułeczki

Składniki:

  • 45 dag pełnoziarnistej maki chlebowej
  • letnia woda
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2,5 łyzeczki drożdży suszonych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru


Wszystkie składniki wymieszać i wyrobic dobrze. Wody dodać tyle, aby można było zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielic na 6 części, z każdej uformować kulkę i zostawić na 20 - 30 minut (mozna na dłużej)  przykryte naoliwioną folią. Następnie z każdej kulki uformować podłużne bułeczki i układać je ( w dość dużych odstępach) na blachę wyłożona papierem do pieczenia Zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny  w ciepłym miejscu. Bułeczki przed pieczeniem lekko spryskać wodą, można je również naciąć. Piec ok. 20 minut w temp 220 st.C

Smacznego:-)

poniedziałek, 15 listopada 2010, andzia-35

Polecane wpisy

  • Bułeczki, które rosną kiedy śpisz

    Do tych bułeczek "podchodziłam" dwa razy. Pierwsze wyszły mi twarde niczym kamień. Drugie takie jak trzeba... miękkie, puszyste, smaczne. Doskonale się komponuj

  • Mleczne bułeczki

    Nie planowałam w tym tygodniu pieczenia bułeczek, ale kiedy zajrzałam na blog Gosi , zachciało mi sie ciepłej mlecznej bułeczki z prawdziwym masłem. Wyszły pysz

  • Kogucik wielkanocny

    Paulinka, która jest gospodynią tej edycji Weekendowej Piekarni zaproponowała nam iście wielkanocny wypiek. Chlebek w kształcie kogucika, pyszny, mięciutki, dos

Komentarze
2010/11/15 19:26:24
Niedawno też piekłam podobne i bardzo nam smakowały :)
-
2010/11/15 20:12:51
razowe z miodem to moja miłość :)
-
2010/11/15 20:27:50
syn, który zjadł aż trzy całkowicie przekonuje mnie do tego, że pyszne są te bułeczki. czasem też miewam ochotę na takie zbite, a nie miękkie i puchate.
-
2010/11/15 20:39:14
Andziu ,a świeże drożdże też mogą być ? Jeśli tak ,to ile na tę porcję ? Chętnie upiekę takie zdrowe bułeczki :-))
-
2010/11/15 21:11:56
takich jeszcze nie piekłam
-
2010/11/15 21:13:41
z nieba mi spadłaś z przepisem na razowe bułki. szukałam i znalazłam :)
-
2010/11/15 21:41:57
O kurcze, myslałam,ze jestem u Atinki ;))
Bułeczki wyglądają pysznie Andziu:) Pozdrawiam:)
-
2010/11/16 00:29:31
O koniecznie musze jutro upiec tez buleczki, az mi zapachnialo:)
-
2010/11/16 15:54:54
takie razowe buleczki z maselkiem... mniam, pychotka:)
-
2010/11/17 20:50:20
Dziękuję za komentarze:))
Asiejko:) córka :DDD , puszyste to one nie są, ale mięciutkie, tak :) oczywiście pod warunkiem, że doda się odpowiednia ilość wody, za drugim razem, dałam tyle, że ciasto było trochę maziowate, ale to nie zaszkodziło, bo bułki wyszły z chrupiącą skórką i naprawdę miękkim miąższem:)
Hipciu:) mozna, 2,5 dag:) Smacznego!
Kas :) mam nadzięję, że zasmakują:)
-
2010/11/17 21:04:08
Majanko:) dziękuję:) ja też raz zapomniałam się i myślałam, że przez pomyłkę weszłam na blog Anitki :)hihi:)
-
2010/11/17 21:05:35
Hipciu:) zapomniałam dopisać, że jeżeli używasz drożdży swieżych, musisz je najpierw rozpuścić w letniej wodzie z cukrem:)
-
2010/11/19 10:17:35
Dziękuję kochana ,zaraz pędzę na zakupy ,zaopatrzę się w odpowiednią mąkę i drożdże i na weekend upiekę bułeczki :-))) Pozdrawiam gorąco ,mimo deszczu na dworze ;-(
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi