sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Śledzie z grzybami

Co prawda do świąt pozostało jeszcze troche czasu, ale ja już szukam i wypróbowuję nowe przepisy na sledzie i świateczne ciasta.

Śledzie z grzybami to nezwykle aromatyczna i smaczna zakąska. Mam nadzieję, że w tym roku uświętnia wiele kolacji wigilijnych(i nie tylko!). Polecam gorąco!

/źródło: Coś niecoś/

Śledzie z grzybami

Składniki:

  • 1 kg sledzi
  • garść (ok. 35 - 40g) grzybów suszonych (kapelusze)
  • pieprz i ew. sól
  • 2 - 3 duże cebule
  • koncentrat pomidorowy  do smaku

 

Grzyby zalać ciepłą wodą, dokładnie wymyć. Opłukać, zalać znowu cieplą,  świeżą wodą. Po ok. 2 godzinach moczenia, ugotować je w tej samej wodzie. W trakcie gotowania doprawić pieprzem i leciutko posolić. Grzyby odcedzić, pokroić w paseczki, natomiast wywar zachować. Zezłocić na oleju cebulę pokrojoną w piórka, zmieszać z grzybami. Kilka łyżek wywaru wymieszać z koncentratem pomidorowym (ok. 1 łyzki ), zalać powstałym sosem cebulę i grzyby tak, by były przykryte. Przestudzić. Śledzie wymoczyć , pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, zalać ostudzonym sosem i odstawić do lodówki na 2 - 3 dni lub chociaż kilka godzin przed planowana konsumpcją.

Smacznego:-)

środa, 17 listopada 2010, andzia-35

Komentarze
2010/11/17 21:20:30
Takie typowo swiąteczne przepisy sprawiają, ze czuję atmosfere świąt :))
-
2010/11/17 21:45:17
bardzo interesujące, jestem ciekawa tego połączenia, dobrze że tak wcześnie wrzucilaś przepis zdążę wypróbować :)
-
2010/11/17 21:48:41
Napewno pyszne:)
-
2010/11/17 22:03:58
brzmi ciekawie i wyglada apetycznie:) a sledziki to ja lubie:)
-
2010/11/17 23:01:25
Ja tak uwielbiam grzyby, że wszystkie bym ci wyjadła i zostałby sam śledź (bo za rybami już mniej przepadam :) )
-
2010/11/18 07:30:53
Takich jeszcze nie robiłam, za to ze śliwkami kilka razy zarówno suszonymi, jak i marynowanymi.
-
2010/11/18 09:04:24
chyba nie jadłam nigdy jeszcze śledzi z grzybami, ciekawie.
-
2010/11/18 09:06:18
Widziałam jakiś czas temu przepis na śledzie z grzybami, lecz powiem szczerze - wahałam się. U Ciebie wyglądają bardzo apetycznie, wiec sądzę, że w końcu muszę ich spróbować :)
-
2010/11/18 18:54:53
Rain1drop:)dziękuję:) nie wahaj się, u nas drugiego dnia poszła cała porcja:)
Majanko:) a własnie, chciałabym żeby już były święta:)
Asiejko:) warto spróbować:)
Mikimamo:) ze sliwkami tez uwielbiam, szczegónie marynowanymi:)
Uśmiecham się:) ja to lubie jedno i drugie :DDD
Kulinarne spotkania:)mam nadzieję, że kiedys się skusisz:)
Wiosenko:)bardzo:)
Madziu:) szczerze polecam! Mam nadzieję, że Wam zasmakują:)
Pozdrawiam dziewczyny!!!
-
2010/11/19 22:29:19
a to Ci dopiero. świetne połączenie!
-
2010/11/22 23:37:22
Ooo! Śledziki ! Bardzo lubię, a Twoje mocno kuszą....
-
2010/11/28 23:28:36
Ciekawe połączenie. Czy śledzie to matjasy, czy muszą być solone. Może zrobię na jakieś przyjęcie, bo lubię takie odmiany.
Pozdrawiam :)
-
2010/11/29 18:24:43
Matjasy:) tylko oczywiście przed pokrojeniem trzeba je wymoczyć. Gorąco polecam Ci te sledzie:))
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi