sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi z ziemniakami

Jakiś czas temu odkryłam przepis na najwspanialsze pierogi (no może nie licząc ruskich)), choć niezwykle proste...z ziemniakami smażonymi. W książce, w której znalazłam ów przepis znalazłam wzmiankę, ze mozna tez przygotować pierogi z gotowanych ziemniaków iii.. przypomniało mi się , ze widziałam takowe u Małgosi. Też sa pyszne, choć z ręka na sercu wyznaję, że te ze smażonymi ziemniakami są jeszcze lepsze.

Pierogi z ziemniakami

Składniki:

Farsz:

 

  • ok. 1kg obranych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • oliwa (w ilości takiej, by porządnie pokryła całe dno patelni)
  • sól, pieprz do smaku

 

 

Obrane ziemniaki umyć, pokroić na cwiartki i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane, odcedzić, odparować i utłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub przepuścić przez maszynkę do mielenia lub praskę.

Cebulę drobno posiekać i smażyć do lekkiego zezłocenia na patelni z rozgrzana oliwą. Jeszcze gorące przelać do utłuczonych ziemniaków. Doprawić sowicie solą i pieprzem. Wszystko porządnie wymieszać. Odstawić farsz do ostygnięcia.

 

Ciasto na pierogi*:

 

  • 3 szklanki mąki (najlepiej pół na pół zwykłej maki pszennej i krupczatki)
  • 2 nieduze jajka
  • szczypta soli
  • ok. 1 szklanki gorącej wody - a tak naprawdę ilość taka, jaką zabierze mąka, by ciasto stało się miękkie, elastyczne i nie kleiło się do dłoni

 

 

Z podanych składników zagnieść ciasto na stolnicy lub robotem kuchennym, pamiętając o tym by wody dodawać stopniowo. Uformować z ciasta kulę lub wałek, zawinąć w folię spożywczą i odłożyc na ok. 1/2 godziny, bu ciasto odpoczęło. Następnie odkrawać po kawałku ciasta (resztę z powrotem zawijać w folię, żeby nie wyschło) - wałkować na grubość ok. 1,5 mm, wykrawać okręgi równej wielkości. Nakładać po czubatej łyżce farszu (ilość farszu dostosować do wielkości okręgow), formować pierogi, odkładać je na czysta ściereczkę, przykrywać drugą ściereczka, aby nie wyschły. Gotować w dużej ilości osolonej wody. Podawać okraszone dużą ilością cebulki , ze skwarkami z wytopionej słoninki lub wędzonego boczku. Przepyszne sa także odsmażone .

Smacznego:-)

* w tym przepisie kluczowe znaczenie ma farsz, a więc ciasto na pierogi tak naprawdę można przyrządzić według każdego ulubionego przepisu, gorąco polecam ciasto pierogowe z dodatkiem śmietany.

 

Przepis ten jest moja piątą propozycją w ramach zabawy Gotujemy po polsku, której sponsoruje serwis zPierwszegoTloczenia.pl.

wtorek, 02 listopada 2010, andzia-35

Komentarze
2010/11/02 20:03:50
Jadłam niedawno takie pierogi. To potrawa regionalna, ale ziemniaki smaży się na smalcu, brrr. Pierogi są naprawdę wspaniałe, choć kaloryczne....
-
2010/11/02 21:48:24
Bardzo interesujący przepis:)
-
2010/11/02 22:14:05
O proszę. U mnie też dzisiaj pierogi, ale te Twoje prezentują się wspaniale.
-
2010/11/03 06:39:25
O jakie pyszne pierożki, mniam mniam:)
-
2010/11/03 07:39:52
Andziu, pierozki pierwsza klasa :) Chetnie wprosilabym sie na taki pyszny obiad :)
-
2010/11/03 22:47:34
takiego połączenia bym się nie spodziewała :)
-
2010/11/06 13:25:45
Pati:)
ja uwielbiam potrawy smażone na smalcu:) ale jadam je baaardzo rzadko, może dwa, trzy razy w roku:DDD
Wiosenko:)
i jaki prosty, ale pierogi....palce lizać!!!
Kabamaigo:) bardzo dziękuję!!!
Majanko:) i to jeszcze jak pyszne!!!:)
Majka:) dziękuję i zapraszam:DDD
Paulo:-)
-
2010/11/15 20:57:15
No, w sumie ja nie wyobrażam sobie pierogów bez słoninki :)
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi