sprawdzone przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Śledzie po grecku

Śledzie uwielbiam pod każdą postacią. Smażone, marynowane, w sałatkach, z jabłkami, z ogromna ilością czosnku zalane majonezem albo oliwą... Lubię je nawet bardziej od słodyczy. Ostatnio wpadł mi w oko jeden z przepisów z programu "Ewa gotuje". Przepis na marynowanego śledzika w słodkiej jarzynce, z chrupiącą cebulą... Polecam!

Śledzie po grecku

Składniki:

  • 40 dag płatów śledziowych lekko marynowanych*
  • 40 dag marchewki
  • 40 dag cebuli
  • 100g rodzynków
  • 1 puszka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanko oleju (ryżowego, ew. z pestek winogron lub słonecznikowego)

 

Marchew ugotować w skórce w calości. Powinno być lekko twarda. Po wyjęciu z wody przestudzić , obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule obrać i pokroić w "ósemki". Jeśli są duże trzeba je pokroić na 16 kawałków.

Na patelnie wlać olej i jeszcze na zimny wrzucić pokrojona cebulę. Dusić chwilę cały czas mieszając - do momentu, gdy cebula straci swą surowość, ale zachowa jędrność. W żadnym wypadku nie powinna sie zeszklić, a tym bardziej zezłocić. Następnie dodać rodzynki, marchewkę i przecier pomidorowy. Wymieszać, a następnie zestawić z ognia.

Śledzie pokroić w centymetrowe paski.Dodać do wystudzonych jarzyn i wymieszać. Przełożyć do miski,  szczelnie przykryć i wstawić do lodówki, aby śledzie przeszły warzywnymi smakami.

 

*bardzo łatwo możemy je zamarynować w domu. Wystarczy solone płaty wymoczyć w wodzie, a następnie zalać zimną zalewą przygotowaną w następujący sposób. Wodę zagotować z liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego, dodać 1-2 łyżki cukru, zestawić z ognia i wlać zwykły ocet spirytusowy. Zalewa powinna być słodko - kwaśna.

Smacznego!

środa, 13 października 2010, andzia-35

Komentarze
2010/10/13 22:31:14
jadlam takie sledzie i przyznaje, ze mi smakowaly:)
-
2010/10/14 08:10:50
Bardzo lubię śledzie, a na pomidorowo najbardziej :)
-
2010/10/14 12:50:53
Zawsze robiłam rybke po grecku, śledzi jeszcze nie próbowałam. Myślę że w najbliższyn czasie wypróbuję Twój przepis :)
-
2010/10/14 13:41:00
Świetny pomysł! Uwielbiam śledzie, koniecznie zatem muszę wypróbować :)
-
2010/10/14 16:46:14
pysznie! lubię śledzie, więc już mam na takie ochotę :)
-
2010/10/14 19:14:50
Bardzo gorąco Wam polecam!
Rain1drop :) ja natomiast spisałam sobie kilka przepisów na śledzie z Twojego bloga:))
-
2010/11/09 22:21:46
Cześć, zrobiłam te śledzie i te w oleju w niedzielę. Czy one wytrzymają w lodówce 3 tygodnie?
-
2010/11/10 17:19:26
Hej! Szczerze mówiąc nie wiem, my zjedlismy je w niecale dwa dni:) a te w oliwie to pewnie wytrzymają:) a które robiłaś te z czosnkiem czy z suszonymi pomidorami?
-
2010/11/11 14:21:19
Cześć! Dziękuję za odpowiedź! Te śledzie w oliwie robiłam z majerankiem i czosnkiem. Mój współmieszkaniec kochany orzekł, że pyszne oba rodzaje, więc bardzo dziękuję za oba przepisy. Myślałam, żeby zaprosić gości za 2 tygodnie i dlatego pytam, jak długo wytrzymają, ale chyba bez sensu pytanie, bo i tak będę musiała zrobić kolejne ;) Ta porcja nie dotrwa.
Ps. przepraszam, że poprzedni komentarz był krótki i trochę obcesowy (już 3 raz próbowałam wstawić komentarz ale miałam kłopoty z zalogowaniem się i byłam lekko zdołowana...).
-
2010/11/11 17:13:15
Hejka!!!
Nic nie szkodzi, ucieszyłam się, że wypróbowałaś te przepisy:))
Nie dotrwa ?:)) To super, że i Wam smakowały!!! Jedne i drugie uwielbiam. Szczerze moge Ci równiez polecić śledzie po kaszubsku, szczególnie te z marynowanymi grzybkami, z suszonymi pomidorami, w sosie czosnkowym i marynowane są super a jeszcze w czerwonym winie są fajne, tylko dosyc kwaśne:) ale zawsze mozna regulować ilość octu podług własnego gustu :)
Pozdrawiam cieplutko!!!
-
2010/11/11 23:12:06
Andziu! Naprawdę dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Z PEWNOŚCIĄ będę wypróbowywac inne Twoje przepisy na śledzie. Od roku z pasją piekę słodkości, ale z przyrządzaniem tego typu potraw, jak śledzie, dopiero zaczynam przygodę! Na pewno zrobię Twoje śledzie marynowane i kaszubskie plus te z pieczarkami. Ale przeczytałam teraz przepisy i ich nie rozumiem! Prosze wytłumacz mi: przy kaszubskich - w opisie nie ma słowa o liściu laurowym i zielu angielskim, czy z tego robi się jakąś marynatę i tym zalewa śledzie na końcu? Bo na końcu jest zdanie o marynacie ale nie wiem czy mowa jest o jakiejś domyslnej marynacie właśnie z tych przypraw czy tej "omaście" pomidorowej, której przygotowanie jest opisane szczegółowo? A przy śledziach marynowanych: te 3 szklanki wody służą w całości do zalewy z przyprawami, a cebulę przyrządza się osobno - dusi w małej ilości wody (i tej wody nie ma na liście składników)? Czy też cebulę gotuje się w wodzie?
-
2010/11/12 20:28:22
Minkolandio:) jutro wieczorem wszystko dokładnie Ci wytłumaczę, bo teraz wyjeżdżam. Przepraszam i pozdrawiam serdecznie!
-
2010/11/13 21:59:57
Minkolandio:) już tłumaczę:) Jeśli chodzi o sledzie marynowane, te 3 szklanki wody potrzebna są do zalewy. W osobnym sporym garnku należy zagotować wodę. Wyłączyć gaz, a do wody wrzucić pokrojoną cebulę i tak w niej trzymać kilka sekund (aż straci ostrość) najlepiej spróbować jedną. Póżniej należy ją odcedzić na sicie i tak zostawić do ostudzenia. Jeśli chodzi o sledzie po kaszubsku to listek i ziele należy dodać razem z koncentratem, jutro poprawię w notce.
Jeszcze lepsze są te śledzie:
wwwpysznejedzonko.blox.pl/2009/01/Sledzie-po-kaszubsku-na-slodko
A te z pieczarkami tez są pyszne, możesz dodać cebuli i koncentratu według uznania.
Jeśli będziesz miała jeszcze jakieś pytania, to chętnie na nie odpowiem:)
Pozdrawiam serdecznie i zyczę miłej niedzieli!!!
-
2010/11/13 22:03:43
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi